Newton 10" f5 putki puusta

Aloittaja J Piira, 16.05.2020, 19:50:44

« edellinen - seuraava »

mistral

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 09.02.2021, 11:01:50
Mutta en oikein osaa sanoa mikä se syy niihin venyneisiin tähtiin alhaalla ja idässä aiemmin oli.

Jospa se oli pinne spiderissä ja nyt kun jännitys on poissa, toimii niin kuin pitää?

J Piira

#46
Kyllä eilisillan kokeilujen perusteella tähdet näyttäisivät nyt pysyvän ihan kohtuullisen pyöreinä. SestoSenso2 toimii aivan hienosti. Sen tilasin AstroArtStoresta Jukalta kun Starizona lakkasi toimimasta . Oma tekemä Arduino Moonlite on vielä testaamatta, mutta näyttäisi toimivan ihan hienosti. Jalustassani tuntipuoli menee melko tasaisesti koko ajan deklinaatiopuolella autoguidaus toimii vähän oudosti. Kalibrointi kuva näyttää ihan kohtuulliselta (backlash tosin isohko), mutta autoguidatessa korjausajat ovat 1ms - 15 ms ja niilläkin korjaa aivan liikaa. Mutta kun napasuuntaus on oikein, niin vain toiseen suuntaan guidaus toimii jotenkuten. Tuossa kuvassa on 33 kpl 5 min/kuva Halfaa pinottuna ja autostretsattuna. Olisi ollut koko yö aivan heinosti tähdet näkyvissä, mutta piti lopettaa kuvaus jo ennen puoltayötä kun tuulen suojana olleet luukut tulivat eteen ja ilman niitä nuo 10 m/s puuskat selvästi heiluttivat putkea.
- Jukka -

einari

___
Tapio

J Piira

#48
Eilen aamuyöllä oli tähdet näkyvissä ja testailin putkeani. Taas tähdet olivat soikeita koko kuvan alueella. Kuvista näyttää, että venymä on apupeilin pikkuakselin suunnassa. Edellisissä kuvissa pari viikkoa sitten tähdet olivat kohtuullisen pyöreitä.Apupeili oli noin 5 mm sivussa pääakselilta pikkuakselin suunnassa. Fokuseri ja peilit oli säädetty siten, että lasersäde osui apupeilin ja pääpeilin keskikohtaan ja tuli samaa tietä takaisin.
Noissa aiemmissa kuvauksissa, joissa tähdet olivat pyöreitä fokuseri ja peilit oli ilmeisesti säädetty siten, että lasersäde osui apupeilin kohtaan K. Ehkäpä tuo on syynä noihin soikeisiin tähtiin?
- Jukka -

J Piira

Ei nuo minun edellisetkään päätelmät oikein tainneet auttaa. Tänä aamuna oli tunnin verran kirkasta ennen auringon nousua ja ehdin muutamia kuvia kokeilla, mutta tuo tähdenvenymä oli samanlainen kuin aiemminkin eli noiden leveämmälläolevien tukien suuntainen. Toivottavasti jollakin on ehdotuksia ja aikaa miettiä mistä tuo voisi oikein johtua. Ei auta muu, kun ehkä vähän tarkemmin yrittää pitää kirjanpitoa millä konsteilla  ja minkälaisilla tuloksilla yrittää etsiä tuota syytä. Mutta toivottavasti jotain vihjeitä löytyy. Omat "hyvät" ideat alkaa jo olla käytetty.

- Jukka -

mistral

Miksi apupeili ei ole optisella akselilla? Piirroksesta näyttää kuin se olisi 5mm akselin alapuolella.

J Piira

Joo tuo ylempi piirros kuvasi juuri tuota tilannetta, että apupeili oli n. 5 mm sivussa pääakselilta (oli siis väärässä kohassa ). Siirsin sen keskelle putkea, mutta tähdet pysyivät venähtäneinä. Pitää vielä katsoa uudestaan apupeilin kannattimet ja apupeilin säädöt sekä fokuserin paikka ja jatkaa testauksia. Jotenkin minusta tuntuu, että apupeiliin ja tai fokuseriin tuo ongelma liittyy.
- Jukka -

mistral

Onkohan pääakseli ja sivuakseli 90 asteen kulmassa?

J Piira

Tuota olen itsekin miettinyt. Kyllä se näyttäisi olevan, mutta mutta tarkasti se on vähän vaikea havaita. Pitää vain kokeilla.
- Jukka -

J Piira

Olenkohan oikeassa, kun ajattelen, että apupeilin off-set ei voi vaikuttaa tähtien venymiseen?
- Jukka -

mistral

En usko että newtonissa apupeilin offset vaikuttaa, mutta pääpeilin offset taas vaikuttaa koska sen pinta on paraboloidi. Tuli mieleen jos pääpeilin keskimerkki on vähän pielessä niin se voisi venyttää tähtiä.

J Piira

Joo täytyy yrittää tehdä putkeen merkintöjä, josta näkee ja voi merkitä ylös missä kohdassa ja asennossa  apupeili ja fokuseri täsmälleen ovat, niin kokeilemalla voi ne oikeat asetukset löytyä kun vain olisi vähän useammin testauskelejä.
- Jukka -

Kaizu

Peilien taipumat voivat aiheuttaa astigmaattisuutta. Minulla oli aikanaan apupeili joka ei ollut täysin tasomainen. Siinä oli lievä taitos keskellä, korjaantui vain vaihtamalla apupeili. Peilien kannakoinnilla voi myös saada muotovirheitä aikaiseksi.

Kaizu
Kai Forssen

J Piira

Kiitoksia tähän asti tulleista pohdinnoista. En oikein apupeilin  ja fokuserin asetuksista isoa virhettä löytänyt, Mutta.  Pääpeilin sivuttaistuista yksi keinutuennan pyörä oli niin lähellä putken sivua, että 0,1 mm:n teräslevy ei mahtunut väliin (eli voi olla kiinni putken sivussa). Eli olisiko ollut niin, että pääpeili oli  pelkästään lähes tuon varassa koska tuo oli siellä alhaalla toisella puolella. Onko mahdollista, että tuo aiheuttaisi tähden venymisen?
- Jukka -

J Piira

Laitoin pääpeilin tuollaisella kiinteällä kiinnityksellä ja tämän aamun kuvausten perusteella tähdet näyttäisivät pysyvän pyöreinä myös alemmas kuvattaessa. Ehkä minulla oli jotain häiriötekijöitä siinä keinusysteemissä. Ensiyönä näyttäisi olen kirkasta joten pääsee testailemaan.
- Jukka -