SkyWatcher EQ6-R PRO Synscan Equatorial GoTo suuntaus

Aloittaja hlehto, 01.01.2020, 16:34:11

« edellinen - seuraava »

hlehto

Moi,
    on ollut muutamia selkeitä öitä EQ6-PRO testailuun. Joka yö on tuottanut jotain tuloksia. nova.astrometry.net on ollut korvaamaton apu. Oon saanu varmistteua näkökentän koon, orientaation,  pikselikoon taivaalla ja tunnistettua tähdet ottamillani kuvilla. Lodestarin CCD on riittänyt testeihin, kun putkena on ollut canonin 300/4 ja 500/4 linssit. Nämä testit menivät ok. Tähdet isoja phD:n mukaan 7 ja 4 pikselia, mutta fokusoituja kuitenkin. Fokusointikin onnistunut phd2:n nopealla näytöllä ihan kohtalaisesti (ei se fokus silti kovin hyva ole), mutta tähdet ovat näkyvissä. En ole kokeillut aktiiviseurantaa, vaan käyttänyt lodestaria vain ccdna.

Viime yö oli illasta alkaen kirkas klo 3een. Kerron siitä ja jalustan liittyvistä ongelmista. Kun pohjantähti tuli näkyviin aloitin napatähtisuuntauksen. Laitteessa on toimiva GPS. Laite tietää periaattessa taivaan asennon kun kellon aikakorjauksen.
Pystytin laitteeni ja tein napasuuntauksen. Tässä on eka mahdollinen virheen paikka, mutta missa?
Tämän ymmärtäminen on aika kriittinen koska putki tulee olemaan eri paikoissa. Koetin seurata eri puolella olevia ohjeita tasapainottamisista ja suuntaamisesta. Sanotaan että on puolen asteen sisällä oikeasta navasta. Kuplan mukaan putki on vaakaasennossa.  Onko käsiDec ja tuntikulma/RAn renkaiden asetuksilla/asennoilla väliä? Vai ovatko ne puhtaasti manuaalikäyttöä varten ja vapaasti rukattavissa?

Noin tämä yö noudatti samaa tapahtumien kulkua kuin aikaisemmat. Eka alignement kohde on Capella. Sokkosuuntaus on noin 15 astetta pielessä. - aika paljon mielestäni. 
Käsisäädön nuolia ja eri nopeuksia käyttäen haen kirkkaan tähden.  Lähden hakemaan capellaa. Koska ei ole silmällä katsottavaa laitetta niin käytän lodestarin phD2 ohjelmaa. Tarkistan välillä astrometry netistä mihin kohtaa taivasta katsotaan oikeasti. Kayttamalla noita näkökoordinaatistoja teen korjauksia. Kestää aika kauan ja lopulta capella on lodestarin keskellä ja siis suunnassa. Kuitaan sen käsikapulasta. Sitten lähden hakemaan Polluxia (koska se on lähellä testikohdettani U Gem), ja voihan vitsi Eq luulee että se on matalalla lounassa. Täysin väärä suunta.  Valtaa hämmennys.. Jossain on pielessä jotain... Miten selvitän mikä tässä on? Tämä on tapahtunut monena yönä.  No niin kello on jo 23 ja teleskoopin suuntaus on pielessa.

Jos teen uuden suuntaussekvenssin tässä kohtaa niin oletettaako ohjelma että putki on silloin alussa suunnattu pohjoiseen?

Sitten suuntaan käsin U Gemiin. Noin suunnilleen - siis visuaalisesti. Osun muutaman asteen päähän. Otan taas kuvan ja ratkaisen sen. Tiedän miten paljon olen pielessä UGemista. Nyt löydän käsikapulan koordinaatit johon teleskooppi "näyttää". (tarttee kokeilla voiko näitä muuttaa manuaalisti). Siirrän kapulannuolilla tarvittavankorjauksen ja iteroin kohti ugemia. Löydän lopulta kentän, ja varmistettuani kentän ja sen että putki käy tähtinopeutta eikä aurinkonopeutta saan 30 sekunnilla jokseenkin teräviä kuvia (3 pix HPBW).
Silti varmaan jossain tuolla capellan tai suuntauksen välissä olleella ongelmasta johtuen kuvat siirtyät putkessa pohjoiseen ja itään, niin että
60 sekunnin valotuksessa ei ole mitään mieltä, vaikka taivaan pimeys riittäis siihen. No tulee 3.5h U Gemiä, mutta kenttä valuu tässä ajassa noin 2 astetta. Useampi suuntakorjaus on tarpeen.  Ei ihan riittävä tarkkuus pitkään kentän seuraamiseen. hmmm.

einari

15 asteen virhe kuulostaa että joko jalustan Koordinaatit, aikavyöhyke tai kesäaika /talviaika väärin.
En tuosta selostuksesta ollut varma teitkö yhden tai kahden tähden suuntausta.

Parasta varmaan olisi jos saisit jalustan osaavan kaverin mukaan - moni asia selviäisi nopeasti.
___
Tapio

hlehto

Kiitos nopeasta ehdotuksesta.
Koordiinatit tulee gpsilta - +2h ja ei kesäaikaa menee käsin sisälle.. Gpsin koordinaatit tarkistin myöhemmin että ovat oikein. Eipäilin jo yhdessä vaiheessa että olisko jalista muuttanut itsekseen koordinaatteja. Ei ollut. Tuo 15 astetta oli vain ohjeelline sanalle "paljon". Joskus ovat olleet ekan tähden kohdalla pielessa kymmeniä asteita. Ei koskaan kohdalla tai edes lähellä (alle 5 astetta). Mietin itsekin aluksi noita syitä mutta hylkäsin ne pian.

Lauri Kangas

En osaa suoraan kertoa oikeita vastauksia koska en ole juuri koskaan käyttänyt noiden SW:n EQ-jalustojen omia kapuloita vaan aina tietokoneohjausta, joissa paljon paremmat ominaisuudet ja käyttöliittymät. Kaikkein uusimpia kapulaversioita en ole edes nähnyt. Mutta silti pari ohjenuoraa, joista ehkä saa eväät onnistumiseen.

Napasuuntaus kannattaa aluksi tehdä napatähtäimellä ja unohtaa kaikki driftaamiseen ja platesolveen perustuvat menetelmät. Viestistäsi ei selvinnyt oliko tähtäin käytössä?

Tähtäimissä on ristikkokuvio ja ympyrä, ja ristikkokuvio saadaan taivaannapaan laittamalla tähtäimessä näkyvä pohjantähti yhteen ristikon ja ympyrän leikkauspisteistä. Tämä toimii vain silloin kun ristikko on käännetty oikeaan asentoon ja on tiedossa mihin niistä neljästä risteyksestä pohjantähti on laitettava. Tähän on tarjolla runsaasti apuvälineitä, esim. älypuhelinsovelluksia ja asteikkorinkuloita, mutta aivan ylivoimaisesti kätevin tapa on ns. Kochab-clock. Siinä katsotaan ihan paljain silmin Pienen Karhun asento taivaalta ja käännetään ristikko sen suuntaiseksi, jonka jälkeen napasuunnataan tähtäimellä. Menetelmän oppii nopeasti ja se on todella tarkka.

Tällöin on vielä mahdollista että napatähtäimesi ei ole akselin suuntainen vaan se on ensin kollimoitava, mutta ei siitä tässä yhteydessä enempää.

Nyt kun akselisi osoittaa taivaannapaan, ei ole enää mitään väliä mitä jalustan vatupassi tai asteikkorenkaat näyttävät. Napasuuntaus on nyt tehty ja jalustalle pitäisi nyt riittää yhden tähden synkkaus, jos sellainen on kapulassa tarjolla. Tämän jälkeen vehkeen tulisi tietää asentonsa täydellisesti, ja seuraavat suuntausvirheet johtuvat sitten ainoastaan napasuuntauksen virheestä. Nythän toinen akseli kääntää suoraan rektaskensiota ja toinen deklinaatiota, ja kummatkin tietävät paikkansa -> seuraavaan kohteeseen ei tarvitse kuin suoraan kääntyä ilman sen kummempaa matikkaa.

Mitään kolmen tai useamman tähden suuntauksia ei saksalaisella eq-jalustalla ole normaalisti tarvetta tehdä. Niitä käytetään ainoastaan atsimutaalisen goto-jalustan synkkaamiseen jossa ei voida hyödyntää oletusta napasuunnatusta jalustasta. Niitä kyllä käytetään myös EQ-jalustoilla, mutta vasta sitten kun halutaan korjata goto-suuntauksen virheitä huonon napasuuntauksen tai muiden mekaanisten tai ilmakehän virheiden varalta.

Timpe

Lienee parasta aloittaa perusteista eli tuosta napasuuntauksesta. Siitä on tänne foorumillekin kirjoitettu lukuisia kertoja, joten kannattaa alkuun tutkia mitä näistä ketjuista löytyy:
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=1852.0
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=79.0
Jarkolta löytyy verkosta mainio jalustan napasuuntaus-opas täältä: https://docplayer.fi/41692719-Jarkko-suominen-eq-jalustan-kochab-clock-suuntaus.html
Ja kun mainitsit tuolla yllä käyttäväsi PHD2:sta, niin sen käyttämisestä napasuuntaukseen löytyy Cloudy Nightsin sivuilta kuvitettu opas:
https://www.cloudynights.com/topic/472874-drift-alignment-with-phd2-the-bookmark-technique/

Noissa SkyWatcherin jalustoissa kannattaa kalibroida se sisäinen napatähtäin sellaiseen asentoon, että se näyttää tarkasti samaan suuntaan kuin jalustan RA-akselikin (pikaohje). Toinen hyvä tuunaus on sen napatähtäimen asteikon sisäisen asennon säätäminen "jalustan vastapainoakselin kanssa samaan suuntaan", jotta pystyt jatkossa käyttämään Kochab Clock ohjetta: https://www.ursa.fi/wiki/Kuvausopas/KochabClock
(Muistaakseni jouduin itse pyörittämään napasuuntaustähtäintä omassa paikassaan (vuonna 2010, vanhan EQ6:n kanssa), ennen kuin tähtäintä voi käyttää tuossa vastapainoakselin asentoon perustuvassa Kochab Clock napasuuntauksessa.)

Noiden ohjeiden lukemisen jälkeen hallitset luultavasti jalustan napasuuntauksen riittävällä tarkkuudella, jotta pääset alustamaan jalustan kohdistusta niiden SynScan-käsiohjeimelle oikein. Käytätkö jalustan suuntaukseen yhden/kahden vai kolmen tähden kohdistusta? Vai ovatko nuo jo historiaa noissa nykyisissä EQ* jalustoissa, joissa on GPS-lisähienoudet? SynScan manuaali kertoo noiden käytön tarkemmin ja ainakin tässä versiossa ne ovat mukana: https://inter-static.skywatcher.com/downloads/Synscan_V4_Hand_Control_Manual_SSHCV4-F-161208V1-EN.pdf
Yhden tähden kohdistus nojaa aika raskaasti tuohon napasuuntauksen onnistumiseen ts. kokeile käyttää jalustan asemoinnissa kahden tai kolmen tähden kohdistusta jalustan alustusvaiheessa uudessa havaintopaikassa.  :wink:

EDIT: Lauri tuossa jo kertoikin olennaiset virhemahdollisuudet. Samat asiat ne ovat kaikilla harrastajilla alkuvaiheessa ts. jalustan napasuuntaukseen joudut löytämään omat rutiinisi monesta eri mahdollisuudesta.
- Timo Inkinen

hlehto

Laurille: EQ6ssa on napatähtäin punaisella tastavalolla. Ja siinä on renkaita. Tähtäimen suuntausta en ole erikseen tarkistanut mutta voisiko se olla asteita pielessä? Päällisin puolin se nayttaa hyvalle.
Timo: Katon noi linkit lapi mutta uskoisn etta olen lukenut vastaavia ja on tietotaitoa pohjantähden suunnasta (on useita ohjelmia) mukaanlukien polarfinder. Olen käyttänyt yhden tähden suuntausta (jolloin uskoisin suuntauksen olevan hyvin). Olen koettanut kahden ja kolmen tähden suuntauksia mutta toinen tähti pettää. - on selvää ettei akselilukkoja saa avata napasuuntauksen jälkeen. Nyt on pilvistä mutta kokeilen heti taas kun näen muita tähtiä kuin auringon.

naavis

Lainaus käyttäjältä: hlehto - 01.01.2020, 21:59:05
Laurille: EQ6ssa on napatähtäin punaisella tastavalolla. Ja siinä on renkaita. Tähtäimen suuntausta en ole erikseen tarkistanut mutta voisiko se olla asteita pielessä? Päällisin puolin se nayttaa hyvalle.

Tämän voi selvittää suuntaamalla jalustan rektaskensioakselin kohti jotain kaukaista radiomastoa tai muuta kohdetta. Kun pyörität jalustaa rektaskensioakselin ympäri, kaukaisen kohteen pitäisi pysyä napatähtäimen keskellä. Jos napatähtäimen ja jalustan akselit eivät ole samansuuntaisia, tai jos napatähtäimen ristikko ei ole aivan pyörimisakselin keskellä, kohde siirtyy napatähtäimen kuvassa.

hlehto

Kiitos mainiosta ehdotukseta. Pihallani ei löydy sopivaa antennimastoa tai muuta kunnolla kaukaista kohdetta. Olen tavallaan tyynessä kattilassa.

Voihan toisaalta siirtaa pohjantähden renkaan keskelle, ja pyöritän tuntiakselia niin sen pitaisi pysyä keskellä - näen silloin miten paljon akselit poikkeavat. Näin olen tenhyt aiemmin joillakin toisilla järjestemillä.  Ja sit siirtyä laittaa pohjantähti oikealle korjatulle paikalleen.

RL

Uusissa Sky-Watcherien jalustoissa on tälläinen(liite) kuvio napatähtäimissä. Kapula antaa kellonajan ja pohjantähti pitää laittaa napatähtäimessä olevaan "kelloon" oikeaan kohtaan. Tuossa uudessa jalustassa on varmaan tämä tähtäin?

Itsellä on tehtaalta tullessa tuon tähtäimen kollimointi täysin pielessä enkä ole jalsanut säätää vielä sitä. Sitten vasta näkee kuinka tarkan suuntauksen tuolla saa.

mistral

Lainaus käyttäjältä: hlehto - 01.01.2020, 23:18:10
Voihan toisaalta siirtaa pohjantähden renkaan keskelle, ja pyöritän tuntiakselia niin sen pitaisi pysyä keskellä - näen silloin miten paljon akselit poikkeavat.

Luulisi toimivan hyvin koska Pohjantähti ei ehdi paljoa liikahtamaan operaation aikana.

hlehto

kiitos monista vinkeistä teissä on "voimaa". Kokeilen näitä kun tulee selkeä ilta.
Kuuhan ei haittaa.

wm-x

Hei.

Sekoitan nyt soppaa hieman, koska vahvasti uskon että pääset pidemmälle menemällä suoraan seuraavalle askeleelle 


Puhuit phd:eestä ja astronomy.net, joten uskon että sinulla on tietokone käytössä ja ainakin guide kamera tietokoneessa kiinni.

Voit tehdä tarkan napasuuntauksen käyttämällä sharpcap ohjelmaa. Tähän riittää että sinulla on guide kamera ja guide putki.

Se napatähtäimeen tuijottaminen ja sen tarkkuus ei ole tätä päivää.

Jalustan liittäisin eqdir kaapelilla suoraan tietokoneeseen ja käyttäisin eqmod+CDC comboa. Näissä ei ole iso opettelu kynnys ja saat alignmentin tehtyä suoraan esim sillä guide putkella.


Jos järkkärillä kuvaat, voisit esimerkiksi harkita N.I.N.A ohjelmaa joka on ilmainen ja huolehtii kuvauksesta.

Listaatko alle kaikki kaluston osat mitä sinulla on?

hlehto

Moi taas,
tänään tarkistin päivän valossa napatähäimen suuntauksen ja totesin sen olevan << 1/20 renkaan tähtäimen renkaan koosta. Se verran kohdalla etten huomannut mitään liikettä vaikka pyöritin RA akselin ympäri pariinkiin otteeseen ja huolellisesti katsoen. Testi referenssi oli katulamppu noin 200m:n päässä.

Olen kokeillut noita eri drifteja. Sain osittain onnistumaan, mutta tuntuu vähän vaikealle. Katselin myös Kokhab menetelmää. Se vaikuttaa mielenkiintoiselle. Katsoin sitä vähän tarkemmin ja ajatelin rukata siten että käytän kokhabin sijaan imaginaarista pistetta joka on kokhabin ja gamma Umin janalla puolet siitä janasta poispäin kohbabista. Se on tarkemmin pohjantähden vastakkaisella puolella (RA poikkeaa 12h 00m)

Sitten laitteistostani. Tähän asti (ja vielä hetken) on canonin linssi (f300 tai f500 mm), jossa lodestar on CCD:na kameran paikalla. Lodestaria en ole varsinaisesti käyttänyt seurantaan. Ohjelmana toistaiseksi vain ascom alusta ja PhD2. Laitteessa ei ole vielä varsinaisesti "teleskooppia".

kihar

Minulla on käytössä vanhempi versio jalustasta (NEQ-6 synscan) ja käytän sen kanssa jalustan omaa kapulaa suuntaukseen.

Ensin napasuuntaus putken omalla tähtäimellä. Tuntiakseli oikeaan asentoon otavan kuvan tai puhelimen aplikaation avulla. Polaris oikeaan paikkaan napatähtäimen kehälle.

Paikka ja aikatiedot manuaalisesti ohjauskapulaan ja valitaan 2 tähden suuntaus. Jalustasta lukot auki ja ensimmäinen kohdistustähti kapulalla hakuun. Manuaalinen kohdistus ensimmäiseen tähteen ( Vega, Alkaid tai Capella riippuen taivaan osasta; nämä on helppo löytää.) Kapulalla tähden keskitys. Lukot kiinni. Jälkimmäinen kohdistustähti kapulalla hakuun ja sen keskitys ja hyväksyntä.

Kohdistus valmis. Tämän jälkeen kohteet ovat löytyneet putken näkökentästä. Pientä korjausta vaatii yleensä täydelliseen keskitykseen.

einari

Öh, ei kai nyt napasuuntauksen jälkeen ja kohdistuvaiheessa nyt jalustan lukkoja enää aukaista ?
___
Tapio