SkyWatcher EQ6-R PRO Synscan Equatorial GoTo suuntaus

Aloittaja hlehto, 01.01.2020, 16:34:11

« edellinen - seuraava »

hlehto

olen. Se että teleskooppi seuraa hyvin seulaisia melkein 4 tuntia kertoo kanssa että napasuuntaus ei voi olla paljoa pielessä. Refraktion rajoissa sama tähti pysyi etsimen hiusristikon takana

Lithos

Jos sinulla on mahdollisuus ja sopiva kaapeli, voisi kokeilla tuleeko sama ongelma eteen jos käytät jalustaa EQMOD:n kautta, ja kokeilet tuleeko samoja ongelmia sitä käyttäessä. Sitten näkisi että onko vika kapulassa vai jossakin muualla. Olet niin paljon tätä hionut jo että en usko että kyseessä on napasuuntaus tai jalustan GOTO suuntaus ongelma.

Yksi asia mikä periaatteessa voi aiheuttaa haun epätarkkuutta ellei ole tehty oliko se nyt 3 tähden suuntausta on ns cone error jossa putken asento deklinaatio akselilla ei olekaan suorassa kulmassa RA akseliin. Silloin haut meridiaanin toiselle puolelle voivat mennä käsittääkseni pieleen. Koko kapulan firmwaren voi koittaa myös päivittää jos tuntuu että ongelmat loistavat poissaolollaan kun koko kapula on kuvioista poissa ja jalustaa ohjaa tietokone.

edit:
Tietokoneella voisi kokeilla myös käsin pistää koordinaatit ja unohtaa sen jalustan gps:n, ja sitten saisi kokeiltua että voisiko sen kanssa olla jotakin ongelmaa.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timpe

Lainaus käyttäjältä: hlehto - 28.08.2020, 16:01:15
Varsinainen ongelma on teleskooppia siirettäessä hitaasti länteen vain rektaskensiota pitkin (nopeudella 5 ) deklinaatio hyppää aivan diskreetisti 7 asteetta, ja tuntikulma 7 tuntia. Peruuttamalla saan hypyn "peruuntumaan" ja taas hitaasti länteen siirryttäessä sama hyppy uudelleen. Ei oikein tunnu suoraan gpsin aiheuttamaltakaan. 
Niin, ja ei nuo koordinaatitkaan ole mielekkäitä. Vega meni napasuuntauksen jälkeen alle 5 asteen päähän, deneb sit jo huonommin ja alfa persein haku suuntas jo horisontin alle.

Täsmennän vielä; tuossa siis jalusta seuraa/siirtää putkea edelleenkin ihan tasaisesti tuolla 5 nopeudella (64x), MUTTA samaan aikaan kapulassa näkyvät arvot hyppäävät tuon verran eteenpäin?
Olisiko joku ohjelmavika kapulassa, jos noin käy? Ei kai tuossa ole jotain takaisinkytkentää jalustan moottoreista ohjaimelle, mikä voisi pätkiä tuolla tavoin satunnaisesti? Kaikki johdot voisi mitata yleismittarillla, jotta signaalit kulkevat varmasti kaapelin päästä päähän. Ja muutoinkin kaiken johdotuksen voisi tutkia tiheällä kammalla hyvin huolellisesti, sillä tuollainen satunnainen hyppy vaikuttaa oudolta vialta. Lisäksi tuli mieleen vielä mahdollisuus, että jalustan vaihteistorattaistossa joku ratas lipsuu satunnaisesti, mutta tuolloin tuon hypyn pitäisi näkyä myös putken liikkumisessa (ei pelkästään kapulan koordinaateissa).

Tuolta saa työkalut kapulan ohjelmiston päivitykseen:
https://www.skywatcherusa.com/pages/support-center
Jollei sitten SynScan ole jo ajan tasalla...
- Timo Inkinen

hlehto

>Täsmennän vielä; tuossa siis jalusta seuraa/siirtää putkea edelleenkin ihan tasaisesti tuolla 5 nopeudella (64x), MUTTA samaan aikaan kapulassa näkyvät arvot hyppäävät tuon verran eteenpäin?

Kyllä just näin.
Hypyn kohdalla aivan tasainen käynti, ei havaittavaa töksähdystä, rasahdusta tai vinkumista. Ei kertakaikkiaan mitään äänen hitustakaan tai satunnaista liikettä mikä viittaisi vikaan. Videoitu.

Koetan päivittää kapulan. Katson miten saan tuon eqmodin kautta toimimaan (siis ilman kapulaa).

hlehto

Menin tuonne Timon ehdottamalle sivustolle. Ihan hyvä juttu. Laitoin amerikkalaisille kysymyksen ja yhden tarkastuskysymyksen jälkeen laittoivat pari downloadia: päivitys latausohjelman ja uusi softa versio. Aloitin päivittämään. Noin 2% paikkeilla lataus sitten pysähtyi. En ole saanut sitä jatkumaan ja käsiohjaus ei toimi. Hmmh. Pientä taistelua tuulimyllyjä vastaan. Huomenna jatketaan ja taivas on nyt kirkas. Tosin täytyy pitää tauko, alkaa etäopetustyöt. Tähtiläppärissäni ei ole com portteja enää joten ihmettelen miten saan virtuaalicomin korkeamman nopeuden usbille...(komentoikkunan kautta?) Hmm. No oppii ainakin systeemin kokonaisuudessaan. Olis se niin hienoa kun alkuvalmistelut olis illalla puoli tuntia, tai vartin ja sitten vois alkaa havaitsemaan...

Jussi Koponen

Olikos tässä Eq6-R:ssä nuo Sky Watcherin "enkooderit"?

Eq8:lla näitä koordinaattihyppyjä tapahtui kun "enkooderien" lukulevyille oli rattaiden rasvaa valunut.

Jos R-versiossa on nämä Freedom Find tjsp. -enkooderit, kokeileppas näpätä ne pois päältä ja suorita samat manööverit uudelleen.

hlehto

Pidän tuon encoderien tarkistuksen pidetään mielessä, vaikka ei ole hajuakaan mitn se tehdään.
Äsken onnistuin suorittamaan softan päivityksen (vaikka yöllä ei onnannut). Napasuuntaus on edelleen kohdillaan ja koetan tehdä suuntauksen vegan tai muun tähden avulla. Ja katsoa miten lähtee etenemään. Kohtalaisia puolipilvisiä iltoja on tulossa kuitenkin vaikka tänään on pilvimatto päällä.

Lithos

Jos siellä EQ6R:n uumenissa on ne enkooderit niin ne pitäisi saada pois päältä kun menee seuraavaan valikkoon kapulalla:

SETUP\Aux. Encoder

Jos se freedom find on, sen pois päältä kääntäminen samalla parantaa goto tarkkuutta melko huomattavasti.

Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timpe

Lainaus käyttäjältä: hlehto - 29.08.2020, 17:14:01
Pidän tuon encoderien tarkistuksen pidetään mielessä, vaikka ei ole hajuakaan mitn se tehdään.

Käytännössä EQ6-R ei taida sisältää noita ulkoisia enkoodereita. Tai ainakin löysin muutamia sivuja joissa tuollainen asia vahvistetaan...
ks. https://astrojolo.com/gears/sky-watcher-eq6-r-review/
(lue tuolta myös kommentit)

Ja kun tarkemmin googlaa, niin löytyy tällainen tieto:
https://www.cloudynights.com/topic/581365-which-mounts-have-encoders/?p=7948728

"A) Virtual Encoders
Mounts using virtual encoders are most often stepper motor driven. There is no actual encoder to be found in the drive train. Instead, the motor control board keeps count of steps (and micro-steps) of the motor as it drives the telescope. The motor drive electronics counts each discrete change it can make as an encoder "tick". Thus, a mount with a micro-stepped 200 step per revolution stepper motor with 64 micro-steps (discrete positions of a full step) can generate 200 x 64 = 12,800 ticks of its virtual encoder per motor revolution that is then reduced through a gear box and final worm / worm wheel to drive the telescope axis. The number of ticks of "resolution" of the virtual encoder is increased by the gear reduction through the gear-box and final worm. Total tick counts projected into the sky can exceed 2 million for sub arc-second resolution.
A mount with a virtual encoder loses its position in the sky if the mount is manually moved rather than slewed under control of the motor drive electronics. All information about the mount's pointing position is lost when it is powered down.
Examples of Virtual Encoder Mounts
Orion Atlas EQG / SkyWatcher NEQ6
Orion Sirius EQ-G / SkyWatcher HEQ5    (Added edit)
... Many others ..."


Joten olisiko EQ6-R:n tapauksessa tuo virtualisointi kyseessä (=oma arvaukseni tähän asiaan)? Ja jos Harryn vikaa ajattelee, niin tuossa elektroniikassa voisi olla nyt jotain vikaa...  :huh:

Lainaus käyttäjältä: hlehto - 29.08.2020, 01:26:00
Menin tuonne Timon ehdottamalle sivustolle. Ihan hyvä juttu. Laitoin amerikkalaisille kysymyksen ja yhden tarkastuskysymyksen jälkeen laittoivat pari downloadia: päivitys latausohjelman ja uusi softa versio.

Tuliko tuolta SW:n tuelta ladattavaksi sama firmware-versio jalustalle, kuin mitä tarjotaan julkisesti tällä sivullakin?
Kannattaa kummnkin pitää keskustelu auki SW tuen kanssa, sillä tuossa saattaa nyt olla viallista elektroniikkaa jalustan sisällä, jonka vaihto menisi takuuseen tavalla tai toisella. Toivottavasti ei tarvitse lähettää koko jalustaa takaisin, jos tuollaisesta on kyse. Parhaassa tapauksessa sait ladattavaksi uuden firmwaren, jolla tuo enkooderi-ongelma korjautuu. (Virtuaali-enkooderien sekoilu selittäisi näet sangen hyvin kaikki kuvaamasi vikaoireet.)
- Timo Inkinen

wm-x

Luulen että kyse on yksinkertaisemmasta asiasta. Jalusta kuitenkin seuraa ja toimii oletetusti ainakin ajoittain.

Nimittäin jos käyttää pohjois/etelä linjalla olevia tähtiä aligment pointteina ja se jalusta slew:aa väärälle puolelta meridiania niin käy juuri noin.


Eli kyseessä voi olla tilanne jossa meriadiaani linjalla oleva tähti synkataan väärälle puolelle jalustaa. Silloin käy näin.

Joten, ota ne synkkaus pisteet reilusti idästä tai lännestä jolloin vältät tämän ongelman.

Timpe

Hyvä pointti tuossa Jukalta, joka oikeasti käyttää lähes tämän EQ6-R Pro:n tyyppistä SW EQ6 Pro -jalustaa. Olen ollut itse käyttämättä näitä kiinalaisia jalustoja varmaan kymmenen vuoden ajan, joten minulle tuollainen meridian flip -vaatimus ja sen mukanaan tuomat ongelmat ovat oikeasti tuntematonta maaperää :grin:  (Sekä Gemini G41 Obs+ että AP1200 GTO selviävät kumpikin ilman noita flippejä, joten olen ihmetellyt aina mihin ihmeeseen noita kieputuksia oikeasti tarvitaan jossain jalustoissa, kun sen meridiaanin pystyy ylittämään monissa muissa GEM-jalustoissa ongelmitta.)

Olisikin siis kaikin puolin paras ratkaisu, jos tuo ongelma olisi vain simppeli käyttövirhe tuollaisen kiinalaisjalustan käytössä. Niissä kun se käyttölogiikka on hiukan omanlaisensa ja sikäli hankala asia uudelle omistajalle oivallettavaksi/tiedettäväksi...  :smiley:
- Timo Inkinen

einari

Kai nyt Geminillä ja APllakin joutuu meridiaaniflippejä harrastamaan?!
___
Tapio

Timpe

Nope, ei täydy...  :cool:
Kumpikin osaa viivästää noita flippejä käyttäjän halujen mukaan ja kumpikin ohittaa siis meridiaanin ongelmitta, mikä on hyvin näppärä ominaisuus käytössä. Ihmettelen siis oikeasti miksi kiinalaisinsinöörien mukaan tuota putken pyörittelyä tarvitaan väkipakolla GEM-jalustaan, jos käyttäjä katsoo sen tarpeettomaksi? (Omalla pihalla putken länsinäkymiä rajoittavat muutoinkin puut, joten putken osumista tolppaan ei tarvitse normaalisti pelätä.)
- Timo Inkinen

hlehto

Nonii, nyt hirveän opetussuunnittelu paineen alla tuli pilviin puolen tunnin mentävä cirruksen peittämä kirkastähtiaukko. Virrat jalustaan, GPSilla kello ja koordinaatit, sitten gps pois, kulmatähtäin pohjantähteen (oli melko hyvin kun en ollut tarkoituksella siirtänyt), tarkensin sen renkaiden väliin oikeaan kohtaan. Napaputken kulmatähtäin on ihan must. Vei 5 min. Sitten putken pyöräytys oikeaan deklinaatioon (90 deg noin), ja suuntaus kaikki akselit lukittuna. Vega, melko lähelle, deneb samalla tavalla melko lähelle, alpha And melko lähelle ja sitten m15 een. En muistanut tarkkaa paikkaa, mutta se tuntui jotakuinkin oikeaan suuntaan.  Ja lopuksi m57 samalla tavalla oikea suunta. Ei isoja hyppyjä ja vois alkaa kuvitteemaan etta suuntaus onnistuisi nyt. En korjannut tähtien suuntia niinkuin käskettiin.  Tähtäimenä kulmaprismalla varustettu 8x etsintä putki. Kans hyvä juttu!  Kesti sen verran lyhyen aikaa, että vaimoni jaksoi pysyä mukana ja katsoa napaputkeen ja etsintäputkeen. Edelliseen kertaan tehty hieman tuulimyllyinen softapäivitys.  :smiley: :smiley:

Sit siirrytään seuraavana kirkkaana yönä etsintäputken kollimointiin ja CCDn käynnistämiseen.

hlehto

Taas tuli yllättävä aukko pilviin. Pidän nyt mahdollisimman riisuttua systeemia. Otsikossa oleva jalusta, QSI-583 CCD suotimineen. QSI - päivitetty vanhimmalla vakaalla versiolla, ja on nyt periaatteessa toiminut sisällä hyvin. Ajelen näitä Sequence Generator prolla. Illalla raahaan ulos. Teleskoopin nostaminen yksin jalustalle yksin vaatii vielä käytännön miettimistä. Kaksin se menee nopeasti. Pikainen napasuuntaus (tais ollajoku muu tähti kuin napatahti, mutta siellä päin. Ekan tähteen (alfa andromeda) korjaus, ja seuraava capella olikin keskellä, eikä sitä seurannut vega ollut kaukana suunnasta. Joten totesin ilokseni kolmen tähden suuntauksen olevan kohtuu ok. Sitten vaan kohteeseen C1 koordinaaeteilla ajaen. lykkäs meridiaanirajaan, joten poistin sen. Ajattelin että vaikka on täysi kuu otan 50 kuvan sarjan minuutin valotuksin...  (ei fokusta vielä). No ei tullut kuvaakaan. SG sanoi toisnaan ettei voi kirjoitta failia tai ei voi lukea failia. SG toimi kohtuullisesti mutta takkuili hieman. Otin lopuksi teleskoopin irti SGsta eikä se auttanut parantamaan CCD failien lukua. Johdot olivat samat päivällä ja yöllä. Yhteys sekä jalustaan (jota ajoin EQMODista) että QSI:hin olivat saman aikaan päällä (esim CCD jäähtyi -15 asteeseen). Mutta ei siis yhtä ainoa kuvaa. Olohuone testissä muutama tuntia aiemmin sain talteen ottamani 4 kuvaa. Ainoat erot joita keksin olivat lämpötila ja kosteus. Teleskoppi meni suoraan USB2 porttiin. Siinä vieressä on toinen USB2 mutta uskon että ne ovat toisiinsa yhteydessä. CCD toimi jos ajoin koneen toisella puolella USB1/2 johdn USB3 jakajaan ja uuden USB3:n kautta tietokoneeseen. Tämä siis sisällä.  Voihan vitsi... Autofokusta ja hienoseurantaa en uskalla vielä edes miettiä.