Tolppa kierrepaalusta

Aloittaja tila, 06.07.2019, 18:05:52

« edellinen - seuraava »

tila

Toisen pihaprojektin yhteydessä tuli mieleen, että soveltuisiko kierrepaalu tolpan tekemiseen. Ostin 3,2m paalun (N.100€), mutta muut tarvikkeet löytyi nurkista. Pyörittelin paalun maahan ja laitoin muutaman harkon sen ympärille vaimentamaan värinöitä. Yläosan rakentelin vanhoista jarrulevyistä ja 20mm kierretangosta. Hiukan tolppa liikkuu jos sitä kaksin käsin tönii, mutta en usko sen liikkuvan normaali käytössä. Aikaa kului yhteensä n. 5 tuntia ja hintaa tavaroilla jotain 150€ luokkaa. Syksyllä näkee sitten kannattiko.
Teppo Laitinen

Timpe

Toiminee kunnes tulee kerta vuoteen (keväällä) roudan sulaminen maasta, mikä heiluttelee järempääkin betonipaakkua, jonka ympärillä ei vielä ollut kaivettu riittäviä turvaetäisyyksiä eristeineen. Käytännön haitta tuosta tolpan routaheilunnasta esiintynee myöhään keväällä lumien sulettua, mikä sallinee paljon käyttöaikaa suhteessa näkemääsi vaivaan. Päivitäthän sitten kokemukset tähän ketjuun, kun tiedät käytännössä tuon pikatolpan toimivuuden? :cheesy:
- Timo Inkinen

mistral

Talonrakennuksessa vaaditaan eriste vielä yli metrin päähän anturasta jotta routa ei pääse sivulta anturan alle. Tämä pitää sisällään lumettoman alueen jolla lumi ei eristä. Jos lunta on joka puolella, ei noin leveää eristettä tarvita mutta hyvä olisi olla ainakin 1/2 metriä ylitystä. Yhden kaverin tontilla olevan tien alle routa vaelsi 2m syvyyteen kun tie aurattiin. Pilvilinna on erikoinen koska sora imee vedet pois, sellaisia paikkoja vaan ei yleensä ole.

tila

Laittelen kokemuksia. Tuota routaeristettä ei tässä tapauksessa tarvitse, koska paalun pää on 230cm syvyydessä ja routa näillä alueilla on max. 60-80cm. Routa tulee kyllä hieman taivuttelemaan tuota teräspaalua (halkaisija 60mm) , mutta se ei ole iso ongelma. Olen kyllä harkinnut jäykistää putkea hieman lisää täyttämällä sen juotosbetonilla sekä 16mm harjateräksellä.
Teppo Laitinen

Timi

Hieman asian vierestä:
Omassa pihassa on jääkauden aikuinen suht. pieni siirtolohkare johon kiinnitin n. 18 v sitten satelliittilautasen vapaille kanaville, eipä ole kertaakaan tarvinnut suunnata uudelleen lautasantennia.
Eli eipä routa ole liikutellut kiveä, hyvin on ajan saatossa jämähtänyt paikoilleen, joskus tuli mieleen jopa kaukoputken jalustan kiinnitys kiveen mutta lähipuut on liian lähellä haittaamassa näkyvyyttä taivaalle.

Jouko_Kettunen

Lumi tulee talven mittaan aika hyvin tallattua tolpan ympäriltä (jos on hyviä havaintokelejä) ja routa menee melko syvälle, varsinkin jos maaperä on voimakkaasti routivaa. 230 cm on kyllä riittävän syvällä, mutta jotain ongelmia voi silti tulla maanpinnan noustessa ja laskiessa tolpan ympärillä.

tila

Tuota maan nousemista hiukan mietin, kun laitoin nuo harkot. Alin harkko on suoraan maan päällä ja saattaa hajota jos maa nousee, koska itse paalu ei liiku pystysuunnassa vaikka maa routii. Tosin eipä sillä ole niin väliä, koska ne ovat vain mahdollisia tärinöitä vaimentamassa. Tuo jarrulevy hässäkkä on täysin säädettävissä jos ja kun pientä liikkumista tapahtuu.
Teppo Laitinen

lapimmies

Ite oon phkänny, että jos kaataisi tuosta yhden puun metrin korkeudelta. Jääneen kannon sitten myrkyttäisi joolain lahosuojalla. Kolme piiitkää ruuvia ja niihin kiinnityslevy.  Onko aivan tuhoon tuomittu ajatus?

mistral

Saattaa hyvinkin toimia paitsi napasuuntaus voi elää. Koivu ei kestä, se lahoaa yhdessä vuodessa mutta havupuut on parempia ja haapa. Mutta hyvä idea mielestäni, ei ainakaan kaadu :)

JiiHoo

Itse kaivelin pilarille perustukset savimaahan pakosta melko pienillä eristyksellä:



Terassin alle pykätessä ei ollut paljoa tilaa kaivella, joten tein kylmästi 120cm syvän montun jonka pohjalle heitin paksun palan Finnfoamia. Metrin korkea perustus sitten 2x2 setupilla pilariharkoista siihen päälle ja ympärille vähän mursketta. Odotin pientä liikkumaa keväällä mutta kumma kyllä en sitä huomannut.

mistral

Lainaus käyttäjältä: JiiHoo - 09.07.2019, 19:32:27
Odotin pientä liikkumaa keväällä mutta kumma kyllä en sitä huomannut.

Talon salaojitus varmaan imi ylimääräiset vedet niin ei routinutkaan.

Timo Kuhmonen

saako tuon kuvissa näkyvän kierrepaalun helpostikin väännettyä paikalleen, vai pitääkö olla koko kylän porukka paikalla ? Joitain pieniä käyttökohteita saattaisi itselläni olla...

Kaizu

Pehmeään saveen kierrepaalun saa pystytettyä helposti, samoin hiekkaan. Hiekassa se ei pysy pystyssä itsekseen.
Savimaassa paalu pysähtyy ensimmäiseen nyrkkiä isompaan kiveen.

Oma pihatornini jalustoineen on routivan savimaan päällä. Routa ei ole aiheuttanut ongelmia, jalustan korko muuttuu sen mukaan kuinka syvältä maa jäätyy. Kevättalvella jausta on 10-15 cm lähempänä tähtiä. Ongelmia saattaa tulla jos maa jäätyy tai sulaa epätasaisesti silloin jalusta voi kallistua ja napasuuntaus muuttua. Muutamana viimeisenä talvena en ole tällaista havainnut. Ojan penkkoihin pystytetyisdtä sähköpylväistä näkee mitä tapahtuu kun routa siirtää maata sivusuunnassa, tolpat kaatuvat ojaan.

Kaizu
Kai Forssen

tila

Riippuu tosiaan maan laadusta kuinka helposti uppoaa. Omassa tapauksessa ensimmäiset 150 cm meni aika helposti, mutta siitä 230 senttiin saakka maa oli jo aika tiivistä ja kahdella raavaalla miehellä tuli jo siinä hiukan hiki. Kevyisiin rakennelmiin ei toki tarvitse noin pitkää tolppaa.
Teppo Laitinen

tila

Nyt tolppa on täytetty harjateräksellä ja juotosbetonilla. Seuraavaksi täytyy odotella vähintään kuukausi, että voi kokeilla jäykistikö se tuota rakennetta ollenkaan.
Teppo Laitinen