Tolppa kierrepaalusta

Aloittaja tila, 06.07.2019, 18:05:52

« edellinen - seuraava »

wm-x

Hyvälle näyttää. Täällä on tapana hieman ylikriittisesti arvioida(muutamia kommenteja kauhistellen  :grin:).

Mutta kyllä tuo tolppa varmasti kestää. Jos napasuuntausta joutuu 1-2 kauteen tekemää  niin se on ainut vaiva routimisesta. Ei se ihan poikittain tuota tolppaa heitä :).

Ei kun seiniä ympärille vaan niin saat kunnon havaintopaikan!

tila

Juu, suunnittelin jo jonkinlaista koppia tuohon, mutta pitää kuulemma ensin rakentaa ulkohuussi. Voisihan ne tietenkin jotenkin yhdistää.  :grin:
Teppo Laitinen

wm-x

Se olisikin varmaan ainutlaatuinen rakennus  :cheesy:.

Onko sulla kuvaus vai visuaali kalusto?

tila

Sekä-että, mutta lähinnä käytän kuvauskalustoa.
Teppo Laitinen

mistral

Tuota, kumpi voittaa, kierrepaalu vai lekaharkko? Keväällä joko lekaharkko on murentunut tai kierrepaalu antaa roudalle myöten ja nousee vähän ylöspäin. Jos nousee, on harkot pikkasen ilmassa kun maa laskee.

tila

Tolppa voittaa. Harkkojen alla on n.25-30cm "höttömäistä" maata, sammalta, lahonneita puunjuuria yms.  Jätin tahallani sen kerroksen sinne puskuriksi. Saatta myöskin harkot irrota siististi metallitolpasta ja nousta ylöspäin nippuna. Mitä olen työssä joutunut noita kierrepaaluja käyttämään, niin ei routa ole niitä havaittavasti liikutellut.
Teppo Laitinen

mistral

Mikä auttaisi olisi salaojat isoon ojaan mutta kuka jaksaa kaivaa lapiolla, vaatii suomalaista sisua. Koneella olisi helpompi.

tila

Juu, ja tässä oli idea tehdä mahdollisimman halvalla ja vähällä työllä. :grin:
Teppo Laitinen

pelti

Tässä myös halvalla ja vähällä työllä https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=16545.0

Vielä on pystyssä :)
Eli hyvä siitä tulee, tsemppiä loppu rakentamiseen.

naavis

Joo, parempi tuosta varmasti tulee kuin ei tolppaa ollenkaan! Routiminen vaihtelee paljon paikasta toiseen. Jos käy tuuri, tolppa saattaa pysyä hyvinkin paikallaan. Tsemppiä! :cool:

wm-x

Komppaan Peltiä. Hyvä havaintopaikka tulossa, Kannattaa katsoa tosiaan ennen seinien pystytystä tuo edellisen kirjoittajan ketju ja pilvilinna observatorion ketju. Molemmat aikaa, sekä budjettia säästellen tehty ja hyviä/mielenkiintoisia projekteja. Niistä voi ammentaa parhaita puolia.

tila

Sen verran olen ehtinyt kiireiltä tuota testata, että toimii muuten, mutta tuon tolpan ja jarrulevy hässäkän liitoskohtaa tarvitsee kehitellä. Esim. hitsata jarrulevyyn putkenpätkä joka menee tiukasti kierrepaalun päähän ja se kiinni pultilla. Nykyisellä systeemillä sitä ei saa tarpeeksi tukevasti kiinni ja siinä kohtaa tapahtuu pientä liikkumista.
Teppo Laitinen

mistral

Jos haluaa lisää tukevuutta, voi laittaa 3 ruuvipaalua ja yhdistää ne kolmion muotoisella teräslevyllä, vaikka 10mm paksulla. Teräslevyyn pulttaa tolpan niin ei taivu kuormalla eikä tuulella. Se vaan että saako ruuvipaaluun pultin? (en ole ruuvannut paalua koskaan)

tila

Hieman päivitystä. Eipä tänä talvena päässyt roudan vaikutusta tolppaan havainnoimaan, kun ei sitä kunnolla tullut. Hieman maa vain jäätyi pinnasta, eikä sillä ollut mitään vaikustusta tolppaan, joten katsotaan sitten josko ensi talvena. :cheesy:
Teppo Laitinen

mistral

Joo, ainutlaatuinen talvi. No ensitalvena luulisi routaa tulevan.
Talojen routasuojaus etelä Suomessa vaatii sokkelista 1,5m ulospäin styroxin, eli jos haluaa tehdä vakaan observatorion, pelkkä tolppa vaatisi 3x3m levytyksen ympärilleen.