Pilvilinna

Aloittaja VP, 31.03.2019, 21:58:57

« edellinen - seuraava »

mistral

Ketjun jatkeena näyttää olevan jousi, onko jousen sisällä joku vaijerinpätkä tms jottei veny liikaa? Ajattelin jos venyy ja sitten "ampuu" katoksen voimalla vasten rajakatkaisijaa.

Kaikkineen hieno saavutus kun ottaa huomioon pitkät matkat, itse tein rakennusparakin kahdessa vuodessa vaikka työmatka oli 20 metriä  :smiley:

VP

Ei ole vaijeria laitettu. Nuo jouset on niin jäykät että vaikka toinen meistä istuu katolla ei ne juurikaan suoristu eikä niitä tahdo ilman väkivaltaa muutenkaan saada suoraksi. Ideana on että liikkeelle lähdöt moottorille on pehmeitä. Rajakytkimeenhän katto ei törmää vaan päätystoppareihin. Rajakytkimeen ottava osa (tuo teräksinen keppi) on jousitettu myös joten se ei anna rajakytkimelle kovaa iskua. Sen lisäksi rajakytkimissä on painumisvaraa itsessään sentin verran kunnes niiden oma teräsrakenne ottaa vastaan. Tällainen rakenne on melko immuuni iskuille, puun elämiselle ja muille taipumille ja se myös minimoi moottoriin kohdistuvat nykimiset.

-V

Erik Pirtala

Tähän mennessä itselläni on mennyt kaluston osalta vähän vihkoon. PC on kaatuillut ja yhteys pätkinyt. Seurantakin temppuilee jostain syystä  :angry: to-pe -yönä (kun kaikki vielä toimi) otettu testikuva antaa kuitenkin toivoa ja motivaatiota painia näiden kanssa.


40x3min H-alfa

VP

No ei ole oikein minullakaan pelannut teleskooppi. Katto pelittää moitteetta mutta kummankaan kuvauskalusto ei. :rotfl: USB ongelmia USB ongelman perään tuntuu riittävän mutta ne toivottavasti ratkeavat tulevan viikonlopun huoltoreissun aikana.
Jonkin verran olen silti saanut dataa haalittua, vaikka suurin osa selkeistä öistä on kulunutkin edellämainittujen ongelmien tunnistamiseen ja korjaamiseen. Mutta menköön tämä nyt ensivalosta. Kokonaisvalotusaika on n. 8 tuntia - jossa neljä tuntia H-alphaa sekä kaksi tuntia OIII ja kaksi tuntia SII.

-V

Erik Pirtala

Kaluston kanssa taistelut ovat jatkuneet. Kollimointiyritysten välissä tähdet ovat olleet kolmioita ja neliöitä, ja fokuksen ulkopuolella milloin viivoja, sirppejä ja isoja kolmioita. Seuraavilla kirkkailla selviää, mikä on nykytilanne  :cheesy:

Pojat kävi viikonloppuna asentamassa UPS:n laatikkoon lämmittimen, sekä kiskoihin lämmityskaapelit talvea varten. Saimme myös pallopanoraamamestari JVO:n horisonttimallit molemmilta tolpilta. Kyllä nyt kelpaa  :azn:




VP

Nappasin säätöreissulla muutamia kuvia observatoriolta. Jousiin tehtiin pieni muutos joka estää liiallisen venymisen, laitettiin punottua rautalankaa sopivalle kohdalle ketjun lenkkeihin kiinni. Tämä tuntui tasoittavan katon heijaavaa liikettä jonkin verran. Tuolla nähtävissä testiaju: https://youtu.be/6AAcwilUaks

Kiskon viertä menevä vihreä kaapeli on sulanapitokaapelia, molemmille kiskoille asennettiin ne samalla reissulla. En tiedä miten hyvin se sulattaa lumet kiskoilta tuossa / tarvitseeko lisäeristettä ettei lämpö mene hukkaan mutta se selvinnee talven mittaan. UPS sai myös oman termostaattiohjatun laitekaappilämmittimensä jotta pakkanen ei hajota sitä.

-V

VP

Pilvilinnan kuulumisia, edellämainittu kiskojen sulatus on toiminut todella hyvin. Vaikkei sulanapitokaapelit edes juuri ota kiinni kiskoihin niitä ei ole tarvinnut puhdistaa lumesta lainkaan talven aikana. Kausi päättyi hieman hupsusti sillä katto jumiutui keväällä kiinni ja meni pitkään ennen kuin syy äkilliseen stoppiin selvisi. Onneksi ongelmana oli vain yksi irronnut johdin joka hätäseisnapilta oli päässyt irtoamaan jolloin kattomoottori ei saanut virtaa.

Tässä kesällä tehtiin yksi tuunausreissu, päädyssä olevaa lumisuojaa muunneltiin jotta Erikin putken havaintohorisontti ei kärsisi - samalla siitä tehtiin vähän virtaviivaisemman näköinen koska entinen suojus oli kiireessä paikalleen pistetty kattopellin pala. Sivuilla olevat lumisuojat päätettiin kiinnittää paremmin koska kumi alkoi hapristumaan ruuvien ympäriltä. Nyt ne on painettu laudalla vasten seinää, toivottavasti kestää jottei tarvitse uusia kokonaan eri materiaalista tehtyihin. Siirrettiin myös taivaskameran tolppaa hieman tulevaa ulkokameraa varten josta näkisi sitten onko katolla lunta ja kuinka paljon. Jokin IP kamera varmaan viritellään siihen lähitulevaisuudessa. Samalla reissulla huomattiin että yhden kattopyörän laakeri oli hajonnut. Laitettiin sen viereen varapyörä mutta varmaankin pitää lisätä molemmille puolille samanlaisia pyöriä jotta kuorma jakaantuisi paremmin.

Minun tolpalta hävisi kauden päätteeksi kaikki laitteet, sillä päätin pistää hieman isompaa vaihdetta kuvauskaukoputken hankintaan. Jalusta vaihtui EQ6:seen, sillä lähiaikoina varmaan eräs brittiläinen optiikkapaja näyttää vihreää valoa ja lutakon yli lähtee kulkemaan uusi Esprit 100mm linssikaukoputki. Adaptointi tolppaan ei oikein onnistunut sillä tilaamani adapteri ei olisi sopinut ilman koneistettuja paksuja prikkoja joten päädyin sahaamaan jalustan pohjasta palan pois. Naapuritolpalta päin tosin saattoi kuulua hieman tirskuntaa.. :rotfl:
Samalla uusin vanhan kuvausläppärin uudempaan ja tehokkaampaan pöytäkoneeseen jotta kuvaaminen olisi smoothimpaa ja saisi koneen päälle etänä mikäli siitä katkeaa virrat. Entisessä koneessa kun ei ollut Wake-On-Lania eikä mitään muutakaan vaihtoehtoa jolla sen olisi saanut sähkökatkon jälkeen päälle etänä.

-V

VP

Noh, maa kerkesi muuttua matkalla sillä tilaamastani firmasta ei sitten löytynytkään tuotetta ja toimitusajat venyi kohtuuttomiksi joten piti kääntyä Itävallan puoleen. Teleskop-Austriasta saapui muhkean kokoinen paketti varsin nopeasti tilauksen jätettyäni, sopivasti lomaviikolle vielä joten oli hyvin aikaa käydä asentamassa putki paikalleen. :cool:

-V

VP

Päivittelin observatoriomme taivaskameraa, nyt käytössä on ASI178MC -värikamera jonka kuvaa pääsee katsomaan osoitteesta www.kassiopeia.net/pilvilinna Samassa osoitteessa on myös sääasemamme data. :azn:

-V

wm-x

Kiitos! On niin laaja taivas teillä siellä että taitaa melkein mikkeliin asti näkyä!  :wink: Ei tarvitse minun omaa laittaa enää tänne.

VP

Dodiin, uutta kautta varten onkin tehty paljon muutoksia koppiin. Viime kausi meni omalta osaltani seuralta lainatulla EQ6:sella sillä tältä foorumilta ostamani osoittautui täydeksi sudeksi. Siinä on selittämätön vika jonka takia seuranta "värisee" hyvin nopsaan tahtiin eikä kovin pitkäjänteisestä yrittämisestä huolimatta siitä koitunut kuin harmia ja lovi lompakkoon. Nyt kyseinen jalusta odottelee myyntiä / verkonpainoksi päätymistä varastossani, sillä seuralta lainaamani täysin toimivan jalustan tilalle täytyi luonnollisesti hommata jokin muu jalusta. En halunnut enää leikkiä näiden Syntan ihmeiden kanssa joten päädyin ostamaan käytetyn Losmandy G11 jalustan joka onkin sitten jo ihan eri hyvän oloinen peli. :azn: Kovin tukevan ensivaikutelman lisäksi kylkiäisenä tuli OnStep -ohjauselektroniikka jonka käyttöön ottaminen tuotti pientä päänvaivaa vääränlaisen ajurin vuoksi. Onneksi harrastajakaveri äkkäsi ongelman nopeaan ja seuraavana yönä pääsinkin jo testaamaan guidausta. Kaarisekunin sisään mentiin ilman PPEC:iäkin ja tähdet olivat tarkkoja - ei siis valittamista!

Sen lisäksi koppiin asenneltiin viikonloppuna uusi ohjauselektroniikka jonka Saukkosen Jari teki meille Banana Pi -minitietokoneelle pyörimään. Verkkopohjainen käyttöympäristö luo paitsi klikinsäästöjä kun releitä ei tarvitse enää yksitellen napsia päälle mutta saimme kaupanpäälliseksi flattikalvojen automaation SGP:stä sekä valvontakameroille asennettujen IR ledejen automation katon ollessa kiinni. Sweet!

Naapuritolpalla tapahtui myös, Erikin putkeen hiipi näemmä uusi Feathertouchin tarkennin - täältä päin toivon hartaasti että toimii odotetusti kun kovin hienoa jälkeä on herra saanut aikaiseksi aiemmista taipumaongelmista huolimati. :azn:

Kuvia reissulta on sen verran paljon että pistän linkin blogiini josta voi käydä yytsimässä: https://www.evenfall.space/post/automate-my-weekend-please

-V

Erik Pirtala

#71
Pakko hieman hehkuttaa, kun tuli puolivahingossa täyteen mukava merkkipaalu: 1000 tuntia valotusta Pilvilinnasta etänä. Aikani kuluksi iskin exceliin tiedot kaikista edelliskausien kuvausprojekteista. Yllätyksekseni edellisellä kaudella valoa kertyi hieman enemmän, kuin luulin, koska olin jättänyt laskuista ulos pari pientä projektia. Tässä tilastoinnissa on mukana käyttökelpoinen, loppukuviin asti päätynyt kuvadata (punaiset kesken). Osassa ei ole minuutintarkkoja lukemia tallessa, joten kokonaislukuja esiintyy enemmän kuin niitä oikeasti on (aina menee vähintään muutamia ruutuja roskiin esikäsittelyssä)




mistral

Onko etäkuvauksessa se käytäntö että naputellaan illalla session pituus ja kaikki toimii automaattisesti eli voi nukkua rauhassa koko yön?

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: mistral - 13.03.2022, 17:17:41
Onko etäkuvauksessa se käytäntö että naputellaan illalla session pituus ja kaikki toimii automaattisesti eli voi nukkua rauhassa koko yön?
Näinhän se parhaimmillaan voisi olla. Käytännössä olen alussa tarkistanut kelin paikan päällä ja että skripti käynnistyy oikein. Session päätteeksi olen varmistanut että putki menee parkkiin ja luukut kiinni sekä siirtänyt kuvat kotiin jatkokäsittelyyn. Silloin tällöin on tullut häiriöitä jotka ovat keskeyttäneet session. Tämä omalla kohdallani, jollain voi sujua paremminkin.

Kaizu
Kai Forssen

Erik Pirtala

Näinhän se yleensä menee. Suunnittelutyötä pitää tehdä mahdollisimman mutkattoman sekvenssin takaamiseksi. Pitää katsoa, että kuvattava kohde lopetetaan ennenkuin se on liian matalalla, tai menee esteen taakse. Ja vaihdetaan laajakaistasta kapeaan kun kuu nousee. Kohteet tarpeeksi etäällä kuusta jne.

Myös sekvenssin aikana täytyy usein tehdä muutoksia lennosta olosuhteiden taka. Esimerkiksi jos seeing ei ole niin hyvä kuin kuvattavalle kohteelle haluaisin, vaihdan kohteeseen tai kanavaan missä ei ole merkittäviä detaileja. Vastaavasti jos seeing on poikkeuksellisen hyvä, pyrin priorisoimaan detailikohteita/luminanssia/h-alfaa. Jos läpinäkyvyys yllättäen heikkenee, vaihdan korkealla oleviin kirkkaisiin kohteisiin jne. Jos syttyy revontulet tielle, kohde muualta... Joskus myös ollut niin että puoli taivasta ollut sitkeästi pilvessä tunteja, niin sitten tullut keksittyä kirkkaalta puolelta uusi kuvauskohde.

Aika paljon tulee kuitenkin öitä valvottua. Monesti keli on epävakaa niin tulee vahdittua sitä,. Sadealueiden varalta pitää olla toisen vahtivuorossa jos pienikään mahdollisuus sellaisiin on. Lisäksi monesti ei meinaa malttaa nukkua jos tulee maukasta kuvadataa