Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Havaintosuojat ja tähtitornit => Aiheen aloitti: W1lleM - 31-03-2019, 21:58:57

Otsikko: Pilvilinna
Kirjoitti: W1lleM - 31-03-2019, 21:58:57
Härkämäen observatorion läheisyyteen nousee ensi kesänä uusi etäkäyttöinen observatorio. Vaikka seuran maille tehdäänkin niin koppi itsessään on yksityisomistuksessa. Puuhamiehinä siis allekirjoittanut ja Tähti-Erkki. Paikka sijaitsee Borttle class 3 -taivaiden alla Kangaslammilla (JVO:n pallopanoraama paikan päältä: https://www.flickr.com/photos/jannefoo/40428679001 (https://www.flickr.com/photos/jannefoo/40428679001)). Tänään saimme varmistuksen seuran kevätkokouksessa projektille ja seuraavaksi lähtee toimenpidelupahakemus menemään kaupungille. Samalla reissulla hahmoteltiin mittanauhan kanssa paikkaa ja havaintohorisonttia.

Alustavana suunnitelmana on pykätä n. 6,5 m3 kokoinen liukukattoinen rakennus. Ideoinnin alustana on käytetty Komakallion triplakoppia: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=8177.msg144529#msg144529 (https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=8177.msg144529#msg144529)
Kopin sisämitat tulevat olemaan P 3,6 x L 1,8 x K ~2m ja sinne tulee kaksi kaukoputkea, Erik voi halutessaan kertoa kalustosuunnitelmistaan mutta alustavasti ajattelin ASI1600MM-C:tä järkkärioptiikan kanssa sillä todella laajat näkymät on alkaneet kiinnostaa vain enemmän ja enemmän - olisihan se kieltämäti päheää tehdä jokin koko tähdistön kattava mosaiikki kapeakaistassa.

Aikataulusta sen verran, että kesän mittaan valmistuu itse rakennus ja semi-automatio vaiheeseen on tarkoitus päästä alkusyksystä. Täysautomatio tulee sitten kun kerkeää, mutta se on kuitenkin päämääränä. :cool:

-Ville
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: W1lleM - 31-03-2019, 22:05:47
Lisätäänpä vielä havainnekuva ylhäältä sekä likimääräinen sijoitus tontille. :smiley:

-V
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: vehnae - 31-03-2019, 22:11:33
Jos koppi on nimensä mukainen, niin paljonko siitä seuraa pilvisakkoa?  :huh:

Ei vaan, hienolta projektilta vaikuttaa, tsemppiä rakentamiseen! :cheesy:
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: mistral - 01-04-2019, 00:04:03
Yritin löytää Ursan sivuilta Härkämäen observatoriota, ei löytynyt. Sitten Kansalaisen karttapaikalta niin tuli 69 kohdetta, lopulta piti turvautua googleen ja löytyi. Se olikin Varkauden itäpuolella eikä lähellä Jyväskylää no pääasia että löytyi. Mutta joo varmaan pimeä taivas tuolla, löytyykö Suomessa parempaa paikkaa, Utö? Lykkyä tykö vaan :)
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: Tähti Erkki - 01-04-2019, 04:39:10
Tosiaan tätä projektia ollaan ideatasolla ja useita aanelosia kuluttaen suunniteltu jo hyvän aikaa. Paikasta ei vaan ole ollut varmuutta ja nyt kun saimme myönnytyksen rakentaa Härkämäelle, päästään kunnolla vauhtiin. Tarve etäkäyttöiselle laitteistolle on suuri, sillä nykytilanne, missä pitää matkustaa 180km suuntaansa aina kun haluaa kuvata ei ole kovin kiva.

En usko että on olemassa puitteiltaan ja olosuhteiltaan tätä parempaa paikkaa etäobservatoriolle. Ei ainoastaan bortle class 3 taivaat, mutta myös sähköt ja nettiyhteys.

Idea on siis tehdä Komakallion triplakopin tyylinen systeemi, missä katto liukuu etäohjattavasti sivuun. Koska meillä on hyvä näkyvyys jokaiseen ilmansuuntaan, olemme päätyneet ratkaisuun, missä osa seinästä liukuu osana viistokattoa pois tieltä rajoittamasta näkyvyyttä. Liikkuvia osia olisi edelleen yksi, vaikkakin siitä tulisi vähän raskaampi. Koska asumme molemmat kaukana, on tavoite että kopilla ei tarvitse käydä edes talvella kolaamassa lumia, mikä asettanee hieman haasteita suunnitteluun mm lumikuormien ja kiskojen osalta.

Koska koppi rakennetaan valmiille sorapedille, ei tarvetta kaivamiselle onneksi ole. Tolpat teemme pintavaluna valaen molemmille tolpille noin 150kg painoisen laatan johon tehdään raudoitettu harkkopilari.

Itse kuvaan tällä hetkellä ASI1600MM+8" Newton -kombolla, mutta lienee selvää että vaihto linssiputkeen on jossain kohtaa edessä huolto- ja kollimointivapauden takia. Luultavasti kuitenkin seuraava kausi alkaa tällä samalla mörssärillä, joten mitoitamme kopin Newtonini mukaan. Samalla koppiin jää kasvuvaraa kun homma lähtee kuitenkin joskus käsistä  :angel:

Mutta joo, mielenkiintoinen projekti tulossa. Itse näen suurena mahdollisuutena erittäin pimeän paikan yhdistettynä siihen, että etäkäyttö mahdollistaa kelien salliessa erittäin pitkien valotusaikojen keräämisen vaivattomasti. Plus tämä on rakennustekniikan opiskelijalle mainio harjoitustyö :angel:

Ja nimi on nerokas vaikka itse sanonkin
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: naavis - 01-04-2019, 12:44:29
Tsemppiä rakennusprojektiin!

Yritin löytää Ursan sivuilta Härkämäen observatoriota, ei löytynyt. Sitten Kansalaisen karttapaikalta niin tuli 69 kohdetta, lopulta piti turvautua googleen ja löytyi. Se olikin Varkauden itäpuolella eikä lähellä Jyväskylää no pääasia että löytyi. Mutta joo varmaan pimeä taivas tuolla, löytyykö Suomessa parempaa paikkaa, Utö? Lykkyä tykö vaan :)

Härkämäen observatorio on Warkauden Kassiopeian omistuksessa, eikä suoranaisesti liity Ursaan: http://www.kassiopeia.net/harkamaen-observatorio/
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: W1lleM - 01-04-2019, 15:48:01
En usko että on olemassa puitteiltaan ja olosuhteiltaan tätä parempaa paikkaa etäobservatoriolle. Ei ainoastaan bortle class 3 taivaat, mutta myös sähköt ja nettiyhteys.

Lisätään nyt listaan vielä majoitustilat, sauna, keittiö kaikkeine hilppeineen sekä tie perille asti. :cool:

Murskepedin alla on sopivasti vielä louheesta tehty kerros. Silloin vesi ei nouse kapilaari-ilmiönäkään pintaan eikä tontin pitäisi routia lainkaan. Härkämäen havaintotasanteella olevan kaukoputken (C14) napasuuntausta ei ole tarvinnut säätää lainkaan vaikka sen perustukset ovatkin aivan pinnassa joten aika luottavaisin mielin uskaltaa viereen valaa pintavaluna meillekkin laatat. :grin:

-V
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: Timpe - 01-04-2019, 18:23:56
No niin, nyt puhutaan asiaa ts. onnea matkaan jaloon harrastuspuuhaan! Kuvausvinkkinä laajakulmakohteista voin ehdottaa tuon Bortle (https://en.wikipedia.org/wiki/Bortle_scale) luokittelun mukaan 6-7 taivailta väkisin kuvaamani (:huh:) LBN691 molekyylipilven.
(Tuon idean voi jättää sikseen, kun noita näyttävämpiäkin kuvauskohteita on runsaasti...  :grin:)
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: W1lleM - 01-04-2019, 22:12:06
IFN:nää ynnä muita sumuhöttöjä tulee varmastikkin kuvattua LRGB:nä - mutta ensin ajattelin aloittaa kapeakaistamosaiikeilla. Suunnitellun kaluston kenttä olisi makeat 5,2x3,7 astetta. Siihen mahtuu näpsäkästi isojakin sumualueita. :cheesy:

-V
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: einari - 01-04-2019, 22:29:02
Onnittelut tulevasta insinööritaidon näytteestä.
Onko muuten tarve tehdä järjestelyjä sen takia että horisonttiin pääsee kuvaamaan - kuinka usein se oikeastaan on tarpeellista ?
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: Tähti Erkki - 01-04-2019, 23:32:16
Onnittelut tulevasta insinööritaidon näytteestä.
Onko muuten tarve tehdä järjestelyjä sen takia että horisonttiin pääsee kuvaamaan - kuinka usein se oikeastaan on tarpeellista ?

Ihan horisonttiin ei näe kun satunnaisista aukoista. Puuraja on keskimäärin 15-20 asteessa joka suunnassa. Matalalan deklinaation kohteiden kuvaamiseen lienee tuo 15 asteen etelä ja lounas hyviä. Kaakon suunnan blokkaa tuo tähtitornin kupoli  30-40 asteen korkeuteen asti. Idea onkin, että katto avautuu kupolin suuntaan.

Kopin suunnittelussa tärkeää on se, että saadaan mitoitettua se niin, että saadaan kuvattua ainakin tuonne 15 asteeseen siten, että rakennuksen päädyt ei blokkaa näkymiä liikaa, ja että putket kuitenkin mahtuu katon alle. Alla mun piirtämä luonnos mahdollisesta poikkileikkauksesta. Ideana on, että putket on parkissa vaakatasossa.
(https://erikpirtala.kuvat.fi/kuvat/3626243f-71e9-42ef-8169-17a2393f7b90.jpg?img=medium)
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: W1lleM - 03-04-2019, 15:05:14
Tänään hitsailin koululla tolppa-adapteria HEQ5 -jalustalle. Maalausta ja toki itse jalustan sovittaminen ylempään levyyn pitää tehdä mutta muuten alkaa olla mallillaan. Kyseinen kuukuuspuu ankkuroidaan betoniharkkojen sisään valuvaiheessa ja vaikkei tolppa olisikaan suorassa niin rakenne mahdollistaa vaateroinnin jälkeen päin. Hitsasin myös alle kolme pulttia joihin voi halutessaan kehitellä jotain tolpan juureen tulevia virityksiä pois lattioilta pyörimästä ja jos niille ei löydy käyttöä niin maksimoipahan ainakin ukkosenjohtavuuden kun rautaa sojottaa joka suuntaan. :rolleyes:
Hankala miettiä etukäteen miten saisi vaakasuuntaisen säädön itse jalustalle, koska haluaisin että neliön mallinen pala olisi siististi linjassa rakennuksen kanssa. Voisi koneistaa semmoiset pitkät säätöurat joissa se liikkuu, mutta kun ei ole jyrsintä. :huh: No pitää katsoa, voihan tuon toki rälläköidä vaikka 8 kulmioksi kun jalustan alaosa on paikallaan.

Myös ebaystä tilattuja elektroniikkaosia tipahtelee tasaiseen tahtiin postista, molempien jalustojen viereen tulee relelauta jonka kautta laitteita voi sammuttaa etäkäyttöisesti. Semi-automatio vaihe toteutetaan varmaankin samanlaisilla releillä ainakin osittain.

-V
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: W1lleM - 06-04-2019, 15:08:53
Tänään pienen kirpparikierroksen jälkeen löytyi jonkun muun nikkaroima puinen kaappi. Tähän on tarkoitus sijoittaa kattoautomation elektroniikkaa. Alkuun päästään relelaudalla, tasavirtamuuntimella sekä sulakerasialla. Toinen samanlainen rasia on tarkoitus laittaa viereen jotta joka releellä on oma sulake. Lisäksi rakennellaan tähän ohitus koko systeemille ja mekaaniset napit joilla kattoa voi ajaa systeemin pettäessä tai muusta syystä, hätäseissiä unohtamatta.

Jahka PCB levyt matelevat kiinasta, on tarkoitus tehdä kahdella synkronissa toimivalle SPDT releelle napaisuuden vaihto vinssimoottorille jotta katto saadaan liikkumaan molempiin suuntiin. Lisäksi tulee rajakytkimet jne hilppeet kiskojen päähän.

-V
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: mistral - 06-04-2019, 23:47:26
Tuleeko Pilvilinnaan oma tietokone ja sillä ohjataan etänä putkea? Olisihan se kiva ohjata satojen kilometrien päästä kuvausta, eihän siinä bittejä paljon mene mutta muuten tekniikka on vaikeaa, ainakin meikällä netin käyttö jää suunnilleen sähköpostin kirjoitteluun...
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: W1lleM - 09-04-2019, 20:41:00
Tulee, kaksi tietokonetta. Molemmille teleskoopeille omansa. Toisesta kuvauskoneesta ohjataan myös kattoa ainakin alkuun. Aika näyttää tarvitaanko jokin pieni PC kuten Lattepanda tai pelkkä Arduino ohjaamaan kattoautomatiota erikseen.

Pikkuhiljaa on kertynyt kaikki tarvittava "aivoihin" - tänään sain valmiiksi DPDT kytkimellä toimivan pakko-ohjauksen katolle joka tässä tapauksessa meinaa sitä että vain ulostulot laitteille puuttuvat. Ne haaroitetaan sokeripalakiskoista vielä sopiville liittimille jotka kiinnitetään laatikon kylkeen. Ajateltiin käyttää GX16 liittimiä koska ne ovat kierrettäviä, helppoja liittää ja tukevia. Pieni epäilyksen varjo hiipi tosin tilaamisen jälkeen siitä yltävätkö kierteet kokonaan läpi paksusta lankusta. Mikäli ei, saattaa olla viisaampaa tehdä niille oma pieni boksi tai teline kulmaraudasta kuin alkaa jyrsimään tähän isoa reikää pistosahalla johon saa ohuen palan peltiä mihin ne liittää.
No mutta kuitenkin, perusidea tässä on että mustasta sokeripalakiskosta pistetään plussat ja miinukset nätissä rivissä sisään josta ne kulkeutuvat USB:n välityksellä ohjatulle relelaudalle. Relelaudasta kattomoottorin virta jatkaa matkaansa kahdelle SPDT releelle jotka toimivat synkassa haaroittaen virran kahteen negatiiviseen ja kahteen positiiviseen liitäntään. Kun SPDT:ssä ei ole virtaa yksi + ja yksi - on päällä ja vastaavasti kun on ne kytkeytyvät pois ja toiset + ja - kytkeytyvät päälle. Kun nämä ulostulot kytketään sopivasti ristikkäin saadaan DC moottorin napaisuutta muutettua määräämällä SPDT releet päälle tai pois USB releen avulla, toki toinen USB rele ohjaa itse moottorin virtaa jolloin sen liike saadaan pysäytettyä (tälle tulee omat rajakytkimet).

Hätäseis napin juuresta on myös haaroitettu kytkentä kuusinapaiselle DPDT kytkimelle jolla kattoa saadaan pakko-ohjattua painamalla vipukytkintä vaikka kaikki releet ja johdot edellämainitusta systeemistä ei toimisi jostain syystä. Kytkin palautuu automaattisesti keskiasentoon jolloin oikosulun vaaraa ei ole jos kattoa ajetaan releen kautta ja joku uninen kuvaaja samaan aikaan nukahtaisi vasten pakko-ohjauskytkintä. Tähän väliin pitää kyllä kaikesta huolimatta laittaa oma sulakkeensa, kunhan kerkeää. Hätäseissin kytkin niin, että kun sen painaa alas myös pakko-ohjauksen kontaktit katkeaa - eli seis on sitten todellakin seis. Tosin hätäseissin painaminen jättää kaikki muut vehkeet vielä virtoihinsa, se vain pysäyttää katon. Silloin kaukoputket voi ajaa turvallisesti parkkiin vaikka jokin menisikin ohjauksessa katastrofaalisesti pieleen ja kyseistä nappia pitäisi painaa.

Lisäksi kyseisestä lootasta ohjataan USB releiden avulla kopin valoja sekä flättipaneeleja. Samanlaiset relelaudat laitetaan myös molemmille kaukoputkille jotta laitteita saadaan etänä sammutettua tarvittaessa.

-V
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: W1lleM - 22-04-2019, 22:58:14
Vielä on muutamia oleellisia hilppeitä ohjauskeskukseen, kuten läpivientiliittimet ja jännitteen muuntaja tulematta. Tilattiin samasta lafkasta kuin Komakoplakin tuommoinen Sommer SL800 -autotallin ovimoottori. Hieman eroa löytyi sillä moottori ei toiminutkaan 12 voltin jännitteellä kuten sen piti vaan kun älysin katsoa purkin toiselle puolelle niin siellä luki käyttöjännitteeksi 18 volttia. Piuhat kiinni ja johan pelitti, heti kun vaihdoin vain virtalähteen 12 voltista lähimpään käypäisään, eli läppärin virtalähteeseen joka antoi ulos 19 volttia. Hiukan kuumotti sörkkiä kahta eri piuhaa pieneen DC plugiin, mutten halunnut testauksen takia katkaista läppärin laturin piuhojakaan. Oikosuluilta onneksi vältyttiin.

Tuo jännitteen muuntaja pitänee sijoittaa akun lähelle johonkin koteloon jotta 12 volttia saadaan muutettua 18 voltiksi. Jos joku samanlaista kaipailee niin taikasana Ebayhyn on Step Up DC - DC converter.

Tuo Sommerin moottori vaikuttaa myös hyvälle ratkaisulle, vaikka ensin ajateltiinkin vinssiä. Tuohon saa suoraan pyörän ketjun ja se kulkee nätisti urassaan ilman pelkoa siitä että ketju voisi pompata pois rattaalta. Virran kulutus on myöskin huomattavasti järkevämpi kuin vinsseissä. Moottori itsessään on Nidec 403.936, noita saa myös irrallaan ilman Sommerin härpäkkeitä mutta näkyy olevan kalliimpia ainakin pikaisen Googlauksen perusteella. Sommerin pyydyksessä on myös nerokas jousipalautteinen kytkin mikäli joskus kattoa pitäisi liikutella käsin. Rattaan saa vaijerista vetämällä kytkettyä irti moottorista jolloin ketju pyörii vapaasti sen läpi, se myös kytkeytyy itsekseen takaisin kun moottoria kääntää. Kytkin näkyy rattaassa kolmena kaaren mallisena metallipalana jotka vetäytyvät sisäänpäin kun toisen puolen vaijerista vetää.

Tuo ovimoottori on myös helppo modata - käytännössä siitä täytyi irroittaa vain kaikki turhat rajakytkimet yms irti joidenka kytkennät on pienessä piirilevyssä moottorin vieressä. Kun ne on irroitettu kyseinen laitos toimii ihan normaalina DC moottorina. :smiley:

-V
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: Tähti Erkki - 11-05-2019, 23:54:06
Tämä homma lähti viimein käyntiin. Tarkoitus oli aloittaa jo viime vkl, mutta Suomen kevätsää yllätti 15 sentillä lunta.

Saavuin Varkauteen klo 12 ja noin viiden tunnin tavarankuskaus- ja työmaanperustamisrumban jälkeen päästiin viimein tositoimiin sateen välillä kiusatessa.

(https://erikpirtala.kuvat.fi/kuvat/IMG-20190511-WA0019.jpeg?img=medium)
Härkämäen parkkipaikka muuttui työmaaksi.

(https://erikpirtala.kuvat.fi/kuvat/IMG-20190511-WA0021.jpeg?img=medium)
Ensin mitattiin kulmapisteet ja tolppien paikat

Seuraavaksi ladottiin harkkoa toisen päälle ja kaksi tolppaa nousi. Toinen tuli vähän vinoon, mutta sen ei pitäisi haitata. Seuraavaksi  tehtiin parit muotit ja valettiin betonia. 500kg kuivabetonisäkistä kului arviolta 400kg.

(https://erikpirtala.kuvat.fi/kuvat/IMG_20190511_233115_187.jpg?img=medium)
Lapiohommia

(https://erikpirtala.kuvat.fi/kuvat/IMG-20190511-WA0028.jpeg?img=medium)
Tehtiin tasainen pinta että se näyttää nätiltä lattian alla piilossa.

(https://erikpirtala.kuvat.fi/kuvat/IMG-20190511-WA0030.jpeg?img=medium)
Sitten alkoi tolppien täyttäminen

(https://erikpirtala.kuvat.fi/kuvat/IMG_20190511_213828_158.jpg?img=medium)
Riehuttiin vielä lattiarunko kasaan.

Juuri sain valettua ja vaateroitua lattiarungon kiinni perustuksiin ja höyhensaaret kutsuu. Ihan mukava kokemus ja hyvin sai aikaan alle 7 tunnissa. Projekti jatkunee ensi kuun puolella seinärunkojen merkeissä.
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: mistral - 12-05-2019, 13:43:15
Nyt on pakko kysyä, oletko manipuloinut kakkoskuvaa? Selvä karhu siellä on :embarrassed:

Heh, jos toi on totta, kuulut harvojen joukkoon jotka on kuvanneet karhun  :grin:
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: Tähti Erkki - 12-05-2019, 23:10:49
Nyt on pakko kysyä, oletko manipuloinut kakkoskuvaa? Selvä karhu siellä on :embarrassed:

Heh, jos toi on totta, kuulut harvojen joukkoon jotka on kuvanneet karhun  :grin:

Karhu oli vähän liian kaksiulotteinen ollakseen aito  :cheesy:

Tämän näköisenä viritys jäi kuivumaan: Tuossa meikäläisen tolpan nokassa on 15x15x30cm muotti. Jatkoin sen avulla tolppaa tehden kavennuksen,  joka on samaa betonikappaletta, kuin harkkopilarin sisus. Kavennuksen idea on se, että kuvauskalusto (filtteripyörä yms) ei kolisisi niin herkästi paksuun tolppaan. Villen tolpan viritys on ruma kuin mikä, mutta erittäin jämäkän ja fiksun oloinen.

(https://erikpirtala.kuvat.fi/kuvat/20190512_100159.jpg?img=medium)

Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: mistral - 12-05-2019, 23:51:25
Jos yhdessä päivässä tehty niin nostan hattua.

Karhusta vielä, itse näin sellaisen 5-tiellä lähellä Juvan liittymää joskus 8v sitten...meni avohakkuulla ja katsoi vihaisesti.
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: Tähti Erkki - 13-05-2019, 00:00:51
Jos yhdessä päivässä tehty niin nostan hattua.

Karhusta vielä, itse näin sellaisen 5-tiellä lähellä Juvan liittymää joskus 8v sitten...meni avohakkuulla ja katsoi vihaisesti.

Voi olla että olisi jäänyt työmaa sikseen aika äkkiä jos olisi karhu tullut haistelemaan  :grin:

Tosiaan kamojen roudaamisen jälkeen päästiin 7 tunnissa tuohon pisteeseen. Tässä huomasi hyvin, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: jokainen työvaihe, niiden järjestys, sahattavat osat jne oli huolellisesti mietitty ja sovittu etukäteen. Nopeuttaa kummasti tekemistä kun suunnittelua ja aivotyötä ei tarvitse enää työmaalla tehdä. Mainiota harjoitustahan tämä on: esim lumikuormia ja palkkien taipumia eri jänneväleillä on mukava laskeskella piirrustuksien tekemisen ohessa.

Paikka sijaitsee 300km päästä asuinpaikastani ja Villelläkin tulee reilu sata kilometriä, joten on todella positiivinen asia että yhteistyö sujuu myös rakentaessa hyvin ja asiat etenee nopeasti, koska ihan joka viikonloppu ei tuonne asti jaksa junailla. Toki vaativuustaso kasvaa koko ajan ja huolellinen pitää olla.

400 kuivabetonikilon lapioiminen myllyyn tuulessa ja sateessa on sellainen juttu, mitä ei tee ihan heti mieli tehdä uudestaan.  :cheesy:
Otsikko: Vs: Pilvilinna
Kirjoitti: W1lleM - 18-05-2019, 10:51:34
Jep täytyy kyllä itsekkin rummuttaa että yhteistyö pelasi työmaalla aivan loistavasti. :cool: Kun kaikki tarvittavat materiaalit ja työkalut sekä osien mitat on mietitty etukäteen on helppo tehdä.

Villen tolpan viritys on ruma kuin mikä, mutta erittäin jämäkän ja fiksun oloinen.

Kateellisten panettelua.. :wink: Tuohon on tarkoitus laittaa HEQ5 kolmijalan keskiö kulmaraudoilla kiinni ja sitten tulee vielä pier extender ettei minunkaan kalusto kolahtele tolppaan. Tuota lätkää voi helposti säätää, joten oman tolpan kierous ei paljoa haittaa. Sitäpaitsi täälläpäin kaikki on vähän kieroja!

Asiasta viidenteen, ohjauskeskus sai eilen virtaliittimensä. Kahdeksan näistä tulee käyttöön ja neljä jää varalle mikäli laitteita ilmestyy lisää. Punainen nappula tulee valokytkimeksi. Varmaankin lähitulevaisuudessa alan tinailemaan tolppien juureen jonkinlaiset liitäntäpaneelit samoilla liittimillä jotta laitteiden kasaus ja purku on helppoa, toki niihinkin tulee omat releensä jotta kaikki laitteet on mahdollista bootata tai sammuttaa etänä.

-V