Kiitos Timpe. Uskon että nyt potentiaalia on, kunhan vaan saan sen ulosmitattua käyttöön. Jokunen vääntö voi vielä jäähdytyksen ja rakenteiden kanssa olla, kuten seuraavasta kenties ilmenee:
5-6.8 yöllä ennen Saturnuksen kuvaamista hain Altairin kenttään ja aloitin alustavan tähtitestaamisen. Ensin pikainen visuaalinen katsaus 8mm Hyperionin läpi. Tyytyväisenä totesin, että hurjasta turbulenssista huolimatta saatoin nähdä, että kuvio on suunnilleen saman kokoinen ja pyöreä molemmin puolin fokusta, eikä mitään kummallisuuksia, kulmikkuuksia yms. näkynyt. Ei myöskään silmin havaittavaa astigmaattisuutta. Siitä rohkaistuneena virittelin tällä kertaa okulaariprojektion SW:n perusokulaarin läpi ASI183MM:n kennolle. Välissä ir-pass-suodin. Hiukan eri setuppi siis kuin millä testasin aiemmin. Keli oli tosi turbulenttinen ja lämpötila oli melko nopeassa laskussa, joten odotin että paksu peili tuskin olisi tasapainossa, vaan todennäköisesti näyttäisi ylikorjausta testissä. Peilin takapuhaltimet olivat olleet päällä, mutta etupuhaltimet ei.
Yhden hienotarkenninnupin kierroksen defokus, eli n. 1,2mm, näytti seuraavalta. Runsaasta turbulenssista johtuen valitsin mahdollisimman hyvät yksittäisrudut:

Tuohan on hiukan turhan paljon kait defokusta, mutta tuolla määrällä edellinen peili näytti ihan perunoita. Nyt kuviot näyttivät huomattavasti paremmilta ja kohtuullisen symmetrisiltä. Yllättäen jäähtyvän peilin ylikorjauksen sijaan tuo näyttikin hiukan alikorjausta. Apupeilin varjo aukeaa hitaammin fokuksen ulkopuolella ja/tai siinä on kirkkaampi rengas varjon sisäreunassa. Tätä lähdin sitten kuvaamaan tarkemmin hiukan pienemmällä defokuksella (0,9mm). Nyt tuo apupeilin varjon epäsuhta näkyy paremmin. Tosin tässä kohtaa turbulenssi ja kenties putken sisäiset lämpövirtaukset tekivät kuvioista, varsinkin ulkopuolella fokusta, aikas suttua. Oikein hyviä ruutuja ei tullut, joten poimin muutaman kummaltakin puolen:

Tuossa näkyy nyt selvemmin tuo apupeilin varjon epäsuhta. Tosin kuvion muoto tanssii ja hytkyy joka suuntaan. Kun koitin pinota videoita, niistä tuli aika oudon muotoisia. Tässä kohtaa jäi ottamatta ylös mitä fyysisiä suuntia putkessa nuo kuvion ajoittaiset venymiset kenties vastaavat. Fokukseen tähti meni kivasti, eikä fokuksen lähellä näkynyt mitään muotoja.

Eli kyllä tuossa vielä säädettävää riittää. Seuraavaan testiin täytyy heti ensimmäiseksi varmistaa ettei minulla vain mennyt fokuksen sisä- ja ulkopuoli sekaisin. Kun jotain tuollaista, mutta vastakkaista tuolla pitäisikin näkyä paksun peilin jäähtyessä. Mutta mielestäni käänsin nuppia oikeaan suuntaan. Ne takapuhaltimet on kyllä nipussa peilin takana keskellä, eli voihan olla että minulla peili jäähtyykin niillä keskeltä nopeammin ja siksi näyttää alikorjausta, kun ilman puhaltimia peili jäähtyisi reunoilta nopeammin ja siksi näyttäisi ylikorjausta. Tämä on teoriani ja helppo todentaa testaamalla jäähtyneellä peilillä.
Tuo hassu muoto pinotussa kuvassa voi olla jäähtyvän peilin vääntelyä tai joku ongelma kaapelikeinussa. Tai peililaatikon virtauksia. Pitää tutkia lisää. Ja kun vaihdoin planeettakuvaussetin paikalleen ja pari kertaa ajoin fokusta sillä Altairiin, siinä näkyikin sitten astigmaattisuutta, jota ehkä tuossa pinotussa kuvaparissakin on. Sekin jää tutkittavaksi seuraavaan kertaan.
Tämä oli nyt tällainen ensimmäinen raapaisu, mutta tästä on mukava jatkaa kun lähtökohta on jo paljon lähempänä maalia. Olisi pitänyt testata uudestaan Saturnus-Jupiter - session lopuksi kun peili oli oletettavasti jäähtynyt, mutta uni alkoi painaa liikaa...