Canon objektiivin käsin tarkennus ilman järkkäriä

Aloittaja Mito, 17.10.2018, 22:03:59

« edellinen - seuraava »

Mito

Jotkut Canonin EF objektiivit tarvitsevat kameran rungosta virtaa käsin tarkentamiseen. Näissä ilmeisesti tarkennusrenkaan kääntäminen ohjaa usm-moottoria, joka siirtää jotain linssiä objektiivin sisällä. Rungosta irrotettuna tarkennusrenkaasta ei tapahdu mitään. Miten sitten tarkennetaan kun käyttää esim. ASI-kameraa?

Tietääkö kukaan onko olemassa EF/T2-adapteria, jolla saisi sähköt objektiiville ja käsin tarkennuksen toimimaan? Vielä parempi olisi jos voisi sähköisesti ohjata tarkennusmoottoria. Aukon säätökin olisi hyvä.

Kontaktinastojen kauttahan tieto kulkee kameran rungosta objektiiville. Millaista signaalia siellä menee?


vehnae

Lainaus käyttäjältä: Mito - 17.10.2018, 22:03:59
Miten sitten tarkennetaan kun käyttää esim. ASI-kameraa?

Vastaus varmaan on, että huonosti. En tiedä riittääkö lasille pelkkä virta, vai pitääkö sille osata myös jutella fiksuja. Jälkimmäisessä tapauksessa menee elektroniikkahommiksi, virtaa saa kyllä perille värkkäämällä esim. EF-loittorenkaaseen kyljen läpi vedettävän piuhan. Tai sitten tekee J-P -tyyliin eli rakentaa jatkokaapelin ja laittaa sen perään oikean järkkärin ohjaamaan.

Tuollaiselle varmasti olisi kyllä kysyntää. Ainoa mistä olen kuullut on Dragonfly-arrayta varten tehdyt adapterit, mutta ne ei ole mitenkään tuotteistettu ja käsittääkseni yksikköhinta on jotain nelinumeroista.


Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Mito - 17.10.2018, 22:03:59
Kontaktinastojen kauttahan tieto kulkee kameran rungosta objektiiville. Millaista signaalia siellä menee?

SPI-sarjaväylä ja canonin oma protokolla, josta löytyy jonkinverran kuvailua netistä (erilaisia arduino-projekteja jotka tekevät juuri tuota). Mekaniikka on suurin haaste tässä.

Oma projektini ei ole vielä täyttänyt kymmentä vuotta: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=3209.msg33164#msg33164

Mito

Mielenkiintoinen aihe ja varsinkin JP:n kuvaussysteemi. Taidan itse kokeilla helical focuseria linssin ja kameran väliin. Ensin tarkentaisin järkkärillä linssin äärettömään ja vaihtaisin kuvauskameran. Tarkennuksen pitäisi nyt olla lukittuna ilman sähköä. Lopullinen tarkennus helical fokuserilla, jolla hienosäädetään linssin ja kameran etäisyyttä. 55 mm back focus tuntuu pitkältä mutta kun laskee mitä siihen väliin pitäisi saada mahtumaan se muuttuukin yllättävän lyhyeksi.

einari

___
Tapio

Mito

Näinhän se on 44 mm. Muistelin back fokusta kamera+t2-adapteri, jolla 55 mm.

Millit ja säätövara hupenee mitä sinne väliin saa mahtumaan.

Mito

Vastaan nyt itselleni kun löysin tällaisen linkin.

https://www.firstlightoptics.com/adapters/astromechanics-ascom-aps-c-m42-to-canon-lens-controller-mark-ii.html

Järkkärioptiikan tarkennuksen ja aukon ohjaus Ascomin kautta kuulostaa juuri siltä, mitä minä ja varmaan muutkin kuvaajat kaipaavat. Hintakaan ei ole linssiin verrattuna kohtuuton. jos hankin tällaisen, kirjoitan kokemuksia.

Onkohan siinä DC konvertteri kun usb = 5 V ja Canon objektiivit käyttää 6 V ?

Mito

Tuli ostettua edellisessä viestissä linkitetty lisäväline ja nyt toimii ASI-kameran kanssa Canon-linssien tarkennus PC:ltä. Myös sellaisen, jonka manuuaalitarkennuskin on sähköinen. Laite on loittorenkaan tapainen sovite linssin ja kameran väliin ja se kytketään usb-juhdolla PC:hen.

Ohjelmassa on vain suhteellinen tarkentimen paikka, joten siihen ei voi tallentaa mitään absoluuttisia lukemia tarkennuspisteille. Tarkennus toimii hyvin.