Sky-Watcher 150ED Pro

Aloittaja Aksu, 19.07.2018, 16:21:02

« edellinen - seuraava »

Tane

#15
 APM:n ED putkien, 152 ja 140 hinnat putosi 390 euroa. Ja siitä mitä 152/1200 ED:n  markkinoille tullessa muutama vuosi sitten pyydettiin on pudotusta jo ainakin tonni. Pelkkä linssi on edelleen 1890 euroa, mutta 140 ED joka on FPL-53 lasia tipahti hinnaltaan viisisataa...Minulla on se 152 linssi ollut enkä sillä saanut yhtään parempia planeettakuvia kuin nyt pari vuotta olleella ja lopulliseksi planeettaputkeksi jääneellä Bresser 152L akromaatilla joka maksoi käytettynä 300 euroa. En väheksy ED linssejä, kuvaajille pitemmillä valotuksilla pienentynyt värivirhe auttaa. Bresser akromaatti tekee ainakin värikuvista liiankin "kylläisiä" mutta lyhyen valotuksen planeettakuviin sillä ei ole niin merkitystä etenkin nyt kun planeetat on noin alhaalla että dispersio sotkee kuvaa kaikilla putkilla laadusta riippumatta.

Totta se on kun olen nuo katsonut ettei esim. APM 152 ED apon ja Bresser akromaatin värieroja visuaali havainnoissa voi verrata edes samana päivänä... Fringekiller suotimella varustetulla akromaatilla näet yksityiskohdista kuitenkin aivan samat et vähempää. Jos olisin pelkkä visuaalihavaitsija niin ainoastaan värivirheen takia liputtaisin ED:n puolesta. Mutta lukuisia ja taas lukuisia planeettakuva kokeiluja linsseillä tehneenä monesti hiipi paha epäilys kun akromaatilla sai samoissa olosuhteissa pintakohteiltaan yhtä rikkaita kuvia. Välillä jopa parempia, no toki samaan aikaan kuvattunakin noin suurilla suurennuksilla mitä planeetta kuvissa tarvitaan niin pienikin seeingin "värähdys" jo merkitsee. Tarvittaisiin oikein laajat useita putkia ja monia testikertoja kattavat tutkimukset että päästäisiin kunnolla jutusta juureen ja absoluuttisempaan totuuteen. Kaikenkaikkiaan että minulla on nyt vain kolmensadan euron bresser kolmentonnin ED:n sijasta voisi johtua köyhyydestäkin mutta myös kun petyin niiden planeettakuviin, halvallakin sai vähintään saman.
 
Mutta hyvä että SW 150 ED on tullut, olihan siitä vuosia sitten huhuja. Ei enää se yksi myyjä hilaa noita hintojaan pilviin, raikas vaihtoehto.
Celestron C14,

Aksu

SGL:ssä uusi ketju, ED150:n pahviloota ei kestänyt edes Britannian sisäistä kuljetusta ja putki saapui kollimointi pielessä:

https://stargazerslounge.com/topic/318540-the-skywatcher-evostar-ed150-ds-pro-is-here/

Hajonnut pahvilaatikko on helppo upgreidata kestävämmäksi, mutta yhdistyneenä näköjään melko tavalliseen (3/6 eli 50%  CN:ssä ja SGL:ssä tähän asti raportoiduista yksilöistä) kollimointiongelmaan alkaa kyllä jo haiskahtaa todelliselta lastentaudilta. SGL:n yksilössä ilmeisesti myös "pinched optics" eli kuusikulmaiset difraktiorenkaat tähtitestissä (linssin kehyksessä 6 kollimointiruuvia, hmmm..). Ilmeisesti linssin kehyksessä on joku suunnitteluvirhe, ei niin kauhean harvinaista isoissa APOissa. Värivirheen olemattomuutta sinänsä kyllä kehuttiin, joten aineksia olisi jos mekaniikka saadaan kuntoon.

Itse en ole vähimmässäkään määrin mitenkään vahingoniloinen, puhtaasti harmistunut SW:n puolesta ja toivon että saavat viat korjattua koska parhaimmillaanhan tuo olisi todella hieno tuote ennenkuulumattomalla hinnalla. En ehkä itse haaveile tuon kokoisesta linssiputkesta ylipäätään sen fyysisten mittojen omaan elämäntilanteeseen täydellisen sopimattomuuden takia, oli hinta miten halpa tahansa, mutta ymmärrän kyllä hyvin syntyneen innostuksen.

SW:llä voipi joku tällä hetkellä viettää unettomia öitä miettiessään miten saa tilanteen pelastettua...

Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Aksu - 03.08.2018, 16:44:34
SGL:ssä uusi ketju, ED150:n pahviloota ei kestänyt edes Britannian sisäistä kuljetusta ja putki saapui kollimointi pielessä:
Hajonnut pahvilaatikko on helppo upgreidata kestävämmäksi, mutta yhdistyneenä näköjään melko tavalliseen (3/6 eli 50%  CN:ssä ja SGL:ssä tähän asti raportoiduista yksilöistä) kollimointiongelmaan alkaa kyllä jo haiskahtaa todelliselta lastentaudilta...

Tiedä tuosta lastentaudista (kollimointi), mutta tuo haiskahtaa pikemminkin tyypilliseltä kiinalais-massatuotannolta  :wink:
Sitten kun tuohon lisätään kiinalaiskulmapeilin mahdolliset sisäiset kallistusongelmat ja ruuvikiinnitteinen okulaari/kulmapeilisovitus (klappeineen), niin pieni heitto on satavarmasti odotettavissa kollimointiin. Tuossa on minusta hintaisekseen ihan hyvä putkiaihio, josta saa tuunaamalla ja pienellä lisäosien ostolla selvästi käyttökelpoisemman ja laadukkaamman tuntuisen linssiputken (esim. tuon visual backin vaihto johonkin Baaderin Click-Lock osaan (esim. tämä taisi olla sopiva) auttaa jo kummasti kollimoinnin pysymistä kohdallaan. Ja tuosta linssiaihiosta löytyvät ne aiemmin linkitettämäni kollimointiohjeetkin, joten odotellaan vielä lisätarkennusta siitä, missä kohtaa tuollaiset kollimointiheitot syntyvät.

Linssiputki on kumminkin melko simppeli kollimoitavaksi, jos putken peruslähtökohdat ovat kunnossa. Pahin vaihtoehto olisi varmaankin löytää ongelmia kahden objektiivilinssin välisessä etäisyydessä eli jos ED-linssipaketin sisäinen rakenne olisi syynä niin... :undecided: Nykytiedon mukaan on kumminkin kyse lähinnä tuon ED-linssipaketin kohdistuksesta/suuntauksesta putken optisen/mekaanisen linjan keskelle ja tuon on vielä kahden aktiiviharrastajan korjattavissa (toinen katsoo ja toinen säätää pienin liikkein).

Lainaus käyttäjältä: Aksu - 03.08.2018, 16:44:34...aineksia olisi jos mekaniikka saadaan kuntoon.

Kuulostaa tutulta, mutta jossain se edullinen hinta näkyy ts. varaudutaan pieneen tuunaamiseen  :grin:
- Timo Inkinen

Aksu

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 03.08.2018, 22:38:12

Sitten kun tuohon lisätään kiinalaiskulmapeilin mahdolliset sisäiset kallistusongelmat ja ruuvikiinnitteinen okulaari/kulmapeilisovitus (klappeineen), niin pieni heitto on satavarmasti odotettavissa kollimointiin.

Ei kai kukaan toistaiseksi putkea kokeilleista raportoijista ole sortunut SW:n omaa diagonaalia käyttämään, lienevät turhan kokeneita moiseen alkeisvirheeseen, ainakin kollimointia arvioidessa  :tongue:

Tuossa SGL:n raportissa linssikehyksen ja fokkarin välinen tiltti oli poissuljettu koska Cheshirellä näytti heijastumat hyvältä mutta silti on-axis oli selvä komavirhe. En tarkoita etteikö olisi silti kollimoitavissa kuntoon mutta joku tilttiä kompleksimpi de-centering/wedging tms ilmeisesti oli kyseessä..
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

Timpe

CN:n Update on my SW ED150 order... ketjussa on ollut aktiivista keskustelua tuosta 150 ED-putkesta. Tässä alla valikoituja paloja:
https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-13#entry8750181 (ensivalo)
https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-14#entry8752064 (käyttäjäarvio muihin linssiputkiin verraten)
https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-18#entry8755758 (kallis TOA150 kommentoituna...)
https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-19#entry8756165 (..ja edellisen vastakommentti)
https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-18#entry8755950 (hyvää pohdiskelua...)

This scope does very well for its price point. There was one at the impromptu star party I was at last Saturday. It is owned by Mike Ikona. He loves it. It performed very well. It is the one Daniel tested. The point of this scope is to address what so many have been asking for and complaining about for several years (4+ in my memory). That being a 6" affordable good quality ED doublet. It does that with flying colors.
Also what seems to not be understood here is this is the first production run of a brand new scope model. There will be growing pains...


Ts. kiinnostusta putkeen riittää eli tuo SW 150 ED on ilmiselvästi löytänyt hyvän markkinaraon itselleen vähän samaan tapaan kuin aikoinaan SW 80 ED teki...  :wink: 
- Timo Inkinen

Lithos

Kyllä tuo itselle ainakin on sellainen mukava tavoite putki johonkin tulevaisuuteen, eihän se millään osa alueella täydellinen ole mutta vähän kuin ED80, näyttäisi että on kuitenkin tarpeeksi hyvä kaikessa täyttääkseen keskiverto käyttäjän tarpeet. Vähän kuitenkin veikkaan että parhaimmillaan kun tuotanto on pyörinyt vaikka pari vuotta.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timpe

Asiallinen tokavalo-testi SW150ED :lle: https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/?p=8764298
The best news is that the optic appears to be centered with no evidence of wedge or similar errors.  Star testing pretty much corroborated my earlier results under poorer seeing - an adequate but not fantastic optic.  Better'n 1/4 wave but just at or even a little shy of 1/5 wave, and a bit over-corrected.  Smooth enough but not super smooth.

"Color correction.  Hmm...a little better in better seeing unsurprisingly.  But still plenty colorful on our old friend Vega.  Definitely deep blue tinging violet CA on that star even at lower magnification.  The issue of imperfect correction was made even more obvious by head to head comparison with a nearby FS-128.  Ignorance is bliss.  :grin:  200x on Vega is dispels any notion or pretension about this being an APO.  On the other hand, flase color on Saturn was hard to find.  But False color on Juiter was there albeit pretty subtle even at higher magnification."

Ts. SW:n hinta ja laatu vastaavat tuossa putkiyksilössä toisiaan optiikan suhteen (ei tullut samanlaista loistoyksilöä tuotantolinjalta kuin Daniel Mounseylle).
- Timo Inkinen

Timpe

Ja täällä on vaihteeksi onnellinen Evostarin omistaja:
https://www.cloudynights.com/topic/630551-skywatcher-evostar-150-great-bang-for-the-buck/
Melkoista onnenpyörää tuon ED-linssiputken hankkimisen kanssa  :tongue:
- Timo Inkinen

AP

Hei,

Ketjuhan on jo pari vuotta vanha. Löytyykö Suomenniemeltä yhtäkään onnellista omistajaa joka voisi kertoa kokemuksistaan?


T:AP
Antti Paaso

Timpe

Millaiselle jalustalle ajattelit tuollaisen SW 150 ED:n pystyttää? Esim. FLO:n sivuilla sen alla taitaa olla SW EQ6-R Pro tai vastaava ja oma TMB 150/1200 on tukevasti AP 1200 GTO:n niskassa (selvästi yli-järeä jalusta tuolle, mutta mitä väliä sillä taas on?-) Mutta liian hento jalusta pitkän/kookkaan linssiputken alla tietää vain ongelmia jokaisessa vaiheessa ja toisaalta riittävän tukevat jalustat ovat kohtuullisen kalliita ostaa tuollaisen linssiputken kaveriksi.
- Timo Inkinen

AP

Sepä se... iOptron CEM 60 tai sitten EQ-6 R Pro , nyt on käytössä HEQ-5 Pro ja se taitaa olla sieltä kevyemmästä päästä tuolle putkelle vaikka joillakin sivuilla sitä tuollekin suositellaan . Pituuttakin OTA:lla on jo jonkin verran niin pienikin tuuli ottaa .. Katsotaan nyt.

T:AP
Antti Paaso

AP

Pistin tilaukseen jo hetki sitten (1.5 vkoa)  EQ6-R ja 150 ED, Itävallasta tulossa .

Katsotaan miten käy. Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa niin Marsin opposition voi unohtaa ja pilviä on luvassa koko talveksi.

T:AP

Post Scriptum: Piti hetkeksi kyllä istahtaa alas nettishoppailun jälkeen....

Antti Paaso

Tane

 Olen myös etsinyt kommentteja tuosta putkesta. Tänä vuonna on alkanut niitä ulkomaan foorumeissa vasta enemmän esiintymään. Kun kiinalaiset on valmistaneet akromaattiputkea parikymmentä vuotta niin eiköhän sieltä samoista koneista jo apoakin saada aikaiseksi(Esprittejäkin tehneet jo vuosia). Ulkoisin puolin putki on aika sama kuin akromaatti Evostar mikä yksi syy että hinta pysyy alle kahden tonnin(FLO ainakin myy alle 1800 euron). APM 152ED maksaa noin tonnin enemmän. Minulla ollut pari niiden objektiivia ja aika sama kuva kuin Kiina akromaatissa paitsi ei värivirhettä. APM kauppaa mukana useaa focuser mallia ja kohottelee niillä hintoja. Arveluttavinta on ollut SW ED:n lasilaatu kun ne ei sitä julkista. Cloudy Nightissa oli yksi harrastelijan putkella ottama Saturnus värikuva https://www.cloudynights.com/topic/676749-skywatcher-150mm-ed/page-2  Vastaavan kokoisella akromaatilla omissa kuvausyrityksissäni en ole päässyt lähellekkään.
Celestron C14,

Jussi Halttunen

Uskomattoman hieno kuva Saturnuksesta. Vaikea uskoa, että on otettu 150 mm linssiputkella. Seeing on ollut todennäköisesti 1 ja havainnointipaikka Australiassa. Suurennusta täytyy olla reippaasti yli 200.

Itse olen näissä hommissa vielä aloittelija ja hankin "tavallisen" 150 mm akromaatin. Kannattanee panostaa jatkossa myös okulaarien laatuun ja siirtyä käyttämään 2" okulaareja. Ensi vuosi 2021 on planeettojen osalta melkoinen "katovuosi". Mars näkyy alkuvuonna ja Jupiter vähän paremmin elo-syyskuussa. Venus ja Saturnus näkyvät heikosti.

Apokromaatin hankinnan aika on sitten ehkä vuonna 2022 ? Nyt näyttää olevan melkoinen puute kaikista astrokauppojen välineistä. Covid-19 on sulkenut tehtaita Kiinassa ja iso astrotarvikkeiden tukku UK:ssa on suljettu. Taitaa olla myyjän markkinat.

Nyt aion keskittyä Marsin havainnointiin.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Evostar 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ5, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

Tane

Aika skarppia jälkeä 150 mm linssillä saa mutta vaatii tosiaan hyvän seeingin. Esimerkiksi voin laittaa pari omaa Saturnus otostani 2019 elokuulta jolloin planeetta oli alimmillaan kolmeenkymmeneen vuoteen, nythän se on jo selvästikin ylempänä. Toisena päivänä seeing oli normaali ja toisena ylivertainen. Putki Helios 150/1200, isojen kiina-akromaattien alkutaipaleelta viime vuosituhannen lopulta.
Celestron C14,