Avaruus.fi - keskustelualue

Kaukoputket => Linssikaukoputket => Aiheen aloitti: Aksu - 19-07-2018, 16:21:02

Otsikko: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Aksu - 19-07-2018, 16:21:02
Jaahas, onko kukaan ehtinyt tällaista vielä Suomeen tilaamaan? Hinta varsin kohdallaan, kun miettii mitä 6 tuuman ED-apoista (doubleteistakin) on tähän asti joutunut maksamaan... ED-elementin lasityyppi on toistaiseksi liikesalaisuus; joillain sivuilla väitetään että se olisi FPL-53 mikä tiettävästi ei pidä paikkaansa. Toistaiseksi vielä vähäisten visuaalisten ensivaloraporttien perusteella värivirhe fokuksessa on kuitenkin olematon ja optinen laatu muutenkin erinomainen. Lähiaikoina vielä tulossa DX-versio jossa isompi ja laadukkaampi fokuseri ja vissiin Losmandy-kisko vakiona Vixenin sijaan. Kyllä ne Syntan pojat ja tytöt osaa  :azn:

FLO: https://www.firstlightoptics.com/pro-series/sky-watcher-evostar-150ed-ds-pro-ota.html (https://www.firstlightoptics.com/pro-series/sky-watcher-evostar-150ed-ds-pro-ota.html)

TS: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10773_Skywatcher---10198--Evostar-150-ED-OTA---150-1200mm-f-8-APO-Refractor.html (https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10773_Skywatcher---10198--Evostar-150-ED-OTA---150-1200mm-f-8-APO-Refractor.html)

CN:

https://www.cloudynights.com/topic/615303-skywatcher-150-apo-on-pre-order/ (https://www.cloudynights.com/topic/615303-skywatcher-150-apo-on-pre-order/)

https://www.cloudynights.com/topic/625983-skywatcher-evostar-ed150-on-the-way/ (https://www.cloudynights.com/topic/625983-skywatcher-evostar-ed150-on-the-way/)

https://www.cloudynights.com/topic/626055-skywatcher-150ed-my-first-light/ (https://www.cloudynights.com/topic/626055-skywatcher-150ed-my-first-light/)

SGL: https://stargazerslounge.com/topic/317529-sky-watcher-evostar-150ed-pro/ (https://stargazerslounge.com/topic/317529-sky-watcher-evostar-150ed-pro/)
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: RL - 19-07-2018, 18:04:24
Kannattaa odottaa pari vuotta ennen kuin ostaa ja seurailla käyttäjäkokemuksia. Kun katsoo millaisia peilejä sky-watcherilta oli alkuun tullut uuteen 500p mallistoon.
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Aksu - 19-07-2018, 18:37:40
Kannattaa odottaa pari vuotta ennen kuin ostaa ja seurailla käyttäjäkokemuksia. Kun katsoo millaisia peilejä sky-watcherilta oli alkuun tullut uuteen 500p mallistoon.

Yhtään vähättelemättä sitä Raatteen tietä mitä Ari H. on joutunut kulkemaan 500P SW-dobsoninsa kanssa (onkohan vieläkään tullut mitään vastausta reklamaatioon myyjältä/valmistajalta :sad:), on meikäläisen pikkuisen vaikea nähdä yhteyttä näiden kahden tuotteen välillä, samasta valmistajakonsernista huolimatta.

Ei ole mikään uutinen että halpa/massavalmistajalta pääsee silloin tällöin ulos todellisia sitruunoita. Sitä varten on takuu/kuluttajansuoja jne ja hyvä jälleenmyyjä ja valmistaja kantavat vastuunsa (vastuunkanto post hoc selvän valmistusvirheen sattuessa ei välttämättä ole edes ristiriidassa halvan hinnan/massatuotantostatuksen kanssa, se on vain hyvää liiketoimintaa niin myyjältä kuin valmistajaltakin - kaikki alalla toimivat eivät tätä toki ymmärrä tai siitä välitä). Jos taas haluaa minimoida maanantaikappaleen ja siitä mahdollisesti seuraavan reklamaatiorallin mahdollisuuden, ei kannata ostaa halvinta... Pätee varmasti myös 6 tuuman apoihin  :grin:
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: RL - 19-07-2018, 20:32:00
Jep, eiköhän tuo parhaimmillaan ole ihan pätevä laite. TS:llä pari sataa euroa kalliimpi hinta.
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Aksu - 19-07-2018, 22:13:31
Jep, eiköhän tuo parhaimmillaan ole ihan pätevä laite. TS:llä pari sataa euroa kalliimpi hinta.

Tai sitten varovaisuutesi on oikeasti viisautta ja niissä on jotain kauheita lastentauteja jotka alkavat lähiviikkoina/kuukausina paljastua, kyllä sekin on täysin mahdollista, valitettavasti  :rolleyes:

Itse ajattelin että tämä on SW:lle vähemmän "kokeellinen" tuote, kuin vaikkapa nuo Stargate-dobsonit eksoottisine peiliratkaisuineen. Ovat kuitenkin vuosia tehneet 150 mm tripletti-apoa, 150 mm doubletti-akroa, ja toisaalta 120 mm doubletti-apoa, jotka kaikki omissa luokissaan käsittääkseni ovat olleet kelpo vehkeitä. Varsinkin 120ED doublettia on pidetty erittäinkin onnistuneena ja kilpailukykyisenä.

Varmaan suurin syy siihen, miksi tuo on maailmalla herättänyt niin valtavaa innostusta on, että hinta on noin isoksi apoksi (olkoonkin doublet) aivan ennenkuulumattoman edullinen, ja antaa mahdollisuuden moisen ihmevärkin omistamiselle monille harrastajille joille ennen tätä se olisi jäänyt ikuisesti haaveeksi... Voi kyllä olla ihan fyysisesti sen kokoinen sinko että sietää jäädäkin haaveeksi  :rotfl:

FLO on tosiaan tällä hetkellä selvästi edullisempi kuin Saksan nettikaupat, ja asiakaspalvelukin ollut so far omalla kohdallani tosi hyvää (toisaalta ei ole vielä tullut reklamaation tarvetta minkään tuotteen kohdalla, sehän sen palvelun laadun lopulta vasta paljastaa... TS:llä palvelu kyllä priimaa myöskin). Johtuukohan punnan kurssista? Harmi, jos Brexit pystyttää jotain tulli/ALV-muureja Britannian ja Suomen välille
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Tane - 19-07-2018, 22:46:35
 Olen palauttanut FLO:lle Eq-6 jalustan. 30 päivää oli aikamäärä. Suhtautuivat asiallisesti kun vain ilmoitin että palautus olisi tulossa. Käskivät pakkaamaan kunnolla. Kun saivat tavarat niin seuraavana päivänä lähettivät täyden raha korvauksen. Palauttaminen, kaksi pakettia Shipit kautta Posti maksoi 67 euroa minun piikkiin. Sain samaan aikaan muualta tarjouksena vastaavan käytetyn jalustan, kylkiäisenä 12" f4 newtonin liki samaan hintaan josta syystä koetin kepillä jäätä, se ainakin onnistui.
 Oliko kauppa osion aiha, meni nyt tähän?
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Aksu - 24-07-2018, 19:02:58
Jotain kollimaatio-ongelmaa ollut ensimmäisissä TS:lle tulleissa ED150:ssä CN:n mukaan (TS todennut jo ennen asiakkaalle lähettämistä). Jännityksellä seuraamme peliä..  :shocked:
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Aksu - 28-07-2018, 10:30:35
Tämän review’n on kirjoittanut Daniel Mounsey, joka on putkikauppias mutta myös pitkän linjan visuaalihavaitsija. Hyppysellnen suolaa lienee silti paikallaan...

https://www.focusastro.org/equipment-reviews (https://www.focusastro.org/equipment-reviews)

Täällä CN-ketju koskien tuota review’ta:

https://www.cloudynights.com/topic/627173-sky-watcher-evostar150-apo-in-depth-review/ (https://www.cloudynights.com/topic/627173-sky-watcher-evostar150-apo-in-depth-review/)
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Timpe - 29-07-2018, 23:34:05
Kieltämättä mielenkiintoinen linssiputki tulossa SW:n suunnalta :smiley:
Luin tuon Daniel Mounseyn arvion ja sanoisin, että olen taipuvainen uskomaan miehen puheisiin liki 100-prosenttisesti. Mutta antaako tuo syyn olettaa, että jokainen SW:n linjoilta tuleva 150ED putki on samaa laatua kuin tuo Danielin käsiin joutunut? Enpä uskalla luottaa tuohon, kun on kyse kumminkin massatuotantoputkesta.

Tuosta putkiarviosta leikattua:
Sky-Watcher Evostar 150 ED:
The glass in this sample and the others at Sky-Watcher are slightly improved over the original sample displayed at NEAF and as such, are expected to remain so with these production units.
...
There are some amazing refractors out there, but this Evostar can put up one heck of a fight against other premium scopes and we certainly found that out quick. The smoothness of figure is remarkable, and it amazes me how high the contrast of the planets look through it after it's acclimated.
...
As the optics settled in more with Jupiter, I was starting to get the sense that this was a really impressive refractor at any cost, even compared to premium scopes costing several times more.
So, we decided to star test the scope. Even before I handed Derek a green filter, he could already start to tell the optical figure was indeed excellent. With the green filter inserted, the star test looked textbook with a very slight amount of under-correction which is exactly what I was hoping to see since the optics will only improve in this circumstance. There were no visible signs of unwanted zones, astigmatism, over-correction, nothing that stood out to any of us. This really stunned us all.
:shocked:

Toisin sanoen tuo putkiyksilö on ollut ihan poikkeuksellista laatua ja jos arvata pitää, tuohon laatuun päästään harvoin massatuotannossa. Tässä mielessä alkusarjan tuotantoyksilöt ovat varmaan saaneet enemmän huomioita tehtaan laaduntarkkailussa kuin myöhemmät yksilöt tulevat saamaan. Tuo on oma "mutu" asian suhteen tässä vaiheessa, joten vasta jatkovertailut kertovat lopullisen todellisuuden tuon SW150 ED -linssiputken todellisen laadun suhteen.

Toisaalta tuolta voi samalla lukea vahvaa kritiikkiä APM 152ED (https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p6486_APM-Doublet-ED-Apo-152mm-f-7-9---optical-Tube-with-2-5--RP-focuser.html):n suuntaan: (ei liity asiaan, muutoin kuin osoittaakseen DM:n pätevyyden noissa testiasioissa)

While you do your research, you will stumble on reviews of the APM 152ED and even a new triplet that is still questionable for a bit more money, but here's what you may not be aware of
if this is all new to you. The APM 152ED was originally branded in the United States as the Lunt 152ED.
...clip...
Unfortunately, because of quality control issues, a good number of samples I evaluated were out of collimation and there were other observers who also had to work through the issues with their samples as well. There were some observers who got some decent samples, but the quality control was still in question and I ran out of steam dealing with them. Not only that, but most of them had so much under-correction, they could not even produce a diffraction pattern on the outside of focus, even in green light after they acclimated for three hours in low deltas.

(Here is what should happen when you star test a refractor to check the spherical correction. Usually when a refractor is still acclimating, the star test will exhibit under-correction. There’s more to it, but this basically causes the diffraction pattern to look fuzzier on the outside of focus. This is completely normal for nearly all refractors and should be expected. As the optics acclimate, the star test will normally improve, and the diffraction pattern will slowly become more apparent outside of focus. The Lunt 152ED's never reached that point and remained in a severe state of under-correction permanently for several possible reasons.

...clip...
Because of these issues and the fact that there really wasn't any way to properly repair them in the US, the remaining Lunt 152ED’s were sent back overseas and rebranded under the APM 152ED name you now see today)...


PS. DX-mallihan sen SW150ED:n pitäisi olla: http://www.skywatcherusa.com/product/evostar-150dx-apo-refractor/ (http://www.skywatcherusa.com/product/evostar-150dx-apo-refractor/)  :wink:
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Aksu - 30-07-2018, 18:09:06
Tuota Mounseyn APM-sivallusta CN:ssä hiukan kritisoitiin ja pidettiin asiaankuulumattomana tässä asiayhteydessä. Olen jossain määrin samaa mieltä, semminkin kun APM:n 152ED on tämän SW 150ED:n lähin kilpailija, ja ainakin uudemmat versiot siitä ovat saaneet oikeinkin hyviä arvioita (esim CNn Bill Paolinilta joka omistaa itse sellaisen). Tuostahan saa sellaisen käsityksen että kun putki ei amerikkalaisille ollut tarpeeksi hyvä niin myydään ne sitten Euroopassa  :tongue:

Mutta hyvähän se on että näinkin marginaaliharrastuksen laitevalmistajilla on aitoa kilpailua, kuluttajien eli meidän hyödyksi se viime kädessä koituu kun ala kehittyy...

Tuo Timpen esilletuoma ilmiö eli se, että tehdas satsaa enemmän ensimmäisiin tuotantokappaleisiin on varsin kiinnostava ja siitä seuraakin melkoinen dilemma kuluttajalle: pitäisikö olla ’early adopter’ ja yrittää hankkia tuollainen putki eturivissä, jotta voisi hyödyntää em. ilmiön (jonka myös uskon olevan todellinen - tehtaan kannalta olisi järjetöntä suoltaa ensimmäisenä ulos ihan susia)? Samalla tulee kuitenkin ottaneeksi riskin että saa riesakseen jotain lastentauteja joita tehdaskaan ei osannut ennakoida  :shocked:
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Timpe - 30-07-2018, 21:25:29
Tässä yhteydessä pitää muistaa, että tuo SW 150ED sijoittuu aivan omaan hintaluokkaansa (2-3 k€), jossa ei ole ilmeisesti tähän mennessä ollut saman laatuluokan laitteita saatavilla (pl. tuo APM 152ED). Tuo APM 152ED on näet suoraan 1:1 kilpailija SW150ED:n DX-mallin kanssa olettaen, ettei noissa nykyisissä APM 152ED malleissa ole enää vastaavia laatuongelmia, joista tuossa arvioissa kirjoitettiin. Tätä asiaa sivuttiinkin seuraavassa kohtaa mainittua CN-ketjua:
https://www.cloudynights.com/topic/627173-sky-watcher-evostar150-apo-in-depth-review/page-4#entry8732461 (https://www.cloudynights.com/topic/627173-sky-watcher-evostar150-apo-in-depth-review/page-4#entry8732461)

From Daniels review:  The APM 152ED was originally branded in the United States as the Lunt 152ED. This telescope is also part of my review site and was one of the earlier models which had a good, solid lens cell and as such, got a good review by BillP a very well-known reviewer and friend of mine. When the Lunt 152ED was launched...
"In my opinion, you made a good transition from the APM 152 to the problematic early Lunt 152, and your reporting on the latter scope is beneficial to potential buyers, as these show up for sale.  I don't think this hurts the new APM 152 stock at all.  I assume that shoppers will find threads like the APM 152 Fan one, and learn that the new models don't suffer from that lens cell problem. "


Oliskohan tämä CN-ketju kyseessä tuossa "...threads like the APM 152 Fan one" -heitossa? Ks. https://www.cloudynights.com/topic/599193-apm-152-ed-apo-club/ (https://www.cloudynights.com/topic/599193-apm-152-ed-apo-club/)
Pitäisi lukea tuokin ketju selvittääkseen, onko nykyisessä APM 152ED -mallissa vielä jokin laatuongelma vai ei?
Alkuperäisessä SW 150ED arviossa Daniel kirjoitti siis näin:

THE EVOSTAR VS OTHER REFRACTORS ON THE MARKET
While you do your research, you will stumble on reviews of the APM 152ED and even a new triplet that is still questionable for a bit more money, but here's what you may not be aware of if this is all new to you. The APM 152ED was originally branded in the United States as the Lunt 152ED. This telescope is also part of my review site and was one of the earlier models which had a good, solid lens cell and as such, got a good review..."

... ja jatkuen näin...
"When the Lunt 152ED was launched, I was extremely excited because it was a chance to help others get into a 6" ED at a relatively affordable price! Unfortunately, because of quality control issues, a good number of samples I evaluated were out of collimation and there were other observers who also had to work through the issues with their samples as well. There were some observers who got some decent samples, but the quality control was still in question and I ran out of steam dealing with them."

Toisin sanoen tuo Lunt 152ED on ollut iso pettymys kovin monelle taholle jossain vaiheessa omaa elinkaartaan!
Mutta itselleni jäi tuosta luetusta kenties väärä käsitys tässä vaiheessa, että tuon APM 152ED:n ongelmia ei ole vieläkään käsitelty ihan loppuun saakka.
Mutta niin tai näin, se on sivujuonne tässä keskustelussa, joten unohdetaan se tästä.

Kannattaa muutoinkin lukea tuota putki-arviota tiheällä kammalla, sillä Danielin arviossa on paljon hyvää tietoa eri hintaluokan ED/APO linssiputkista kokeneen visuaalihavaitsijan silmin nähtynä.
Tämä kaikki antaa pohjaa juuri tuon SW 150 ED putkiyksilön hyvyyden arvioinnille. Ja yrittääpä Daniel tuolla antaa jotain suhteellisuudentajuakin noihin linssiputkien vertailuihin, joista tulee jostain syystä hyvin nopeasti erilaisia laitetason sotia, joissa sanan säilä heiluu rivakasti ja ylläpito lopulta lukitsee keskusteluketjun.  :laugh:

Esim.
"People that are beginners get involved in these exchanges about Spot diagrams, color index, color curves, MTF’s, glass types etc. This is very technical and complex stuff that causes beginners to read too deeply on unexperienced eyes. There are really only a handful of people who truly understand the implications of these topics and how they may or may not manifest themselves in reality and even then you need to have experience using a telescope in the field to make any possible sense of it. It's just not as black & white as beginners think. The color correction for most ED refractors sold in today’s market are quite good for enjoyable visual observation with most amateurs, relax."

Esimerkkinä Danielin asiantuntemuksesta ja kokemustasosta vielä tällainen tiedon helmi:
"Since the Evostar has more sphectrochromatism than highly corrected triplets like the Esprit for example, that out-of-focus color can be used to determine focus."
Entä mitä tuosta seuraa?
"If the seeing is good, it's easier to find focus because when you do, the slight bit of false color you see out of focus disappears. But, if the seeing is bad, it's sometimes harder to find focus and as a result, while moving slightly in and out of focus, you'll see that bit of color, so don't freak out. Once you're in focus, it's really nice."
Tuo on siis sanottu SW 150 ED:n ominaisuudesta (eli suuremmasta optisesta virheestä tuossa ED-optiikassa verrattuna 5...6 k€ Esprit 150 Triplet APO:on). Eli ei pidä säikähtää värivirheen näkymistä heikon seeingin olosuhteissa tuossa 150ED -putkessa, koska fokuksessa olessaan kuva on kumminkin virheetön.

Asiat pitää siis suhteuttaa keskenään ja tuosta jäi sellainen mielikuva itselleni, ettei tuollaisessa SW 150ED putken 2,2 k€ hintaluokassa oikeastaan pysty menemään vikaan. Siinä on hyvin paljon nätisti värikorjattua 6" linssiputkea keskivertohavaitsijalle ja jos tuosta haluaa laadukkaamman ja saman 6" kokoluokan linssiputken, niin sitä pitää katsella jo tuolta Espritin suunnalta (https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4880_Skywatcher-Esprit-150ED-Triplet-Super-Apo-Telescope.html) reiluun tuplahintaan  :rolleyes:

(PS. Itse odottaisin tuon SW 150 ED / DX-mallin ilmaantumista ja tilaisin rohkeasti sellaisen, jos tuollaista 6" linssiputkea haluaisin. Ja arvottaisin itselleni ennen ostopäätöstä, toisiko lisäinvestointi 5...7 k€ linssiputkeen mitään käytännön lisäarvoa omaan käyttööni? Ja olisin tuon jälkeen hyvin tyytyväinen uuteen linssikaukoputkeeni, turhaa hifistelyä kaikki muu...  :grin:)
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Timpe - 30-07-2018, 22:26:02
(PS. Itse odottaisin tuon SW 150 ED / DX-mallin ilmaantumista ja tilaisin rohkeasti sellaisen, jos tuollaista 6" linssiputkea haluaisin. Ja arvottaisin itselleni ennen ostopäätöstä, toisiko lisäinvestointi 5...7 k€ linssiputkeen mitään käytännön lisäarvoa omaan käyttööni? Ja olisin tuon jälkeen hyvin tyytyväinen uuteen linssikaukoputkeeni, turhaa hifistelyä kaikki muu...  :grin:)

Tuli vahingossa löydettyä tällainen ATM-sivu Espritin tuunauksesta: (Kaikkea ne tekevätkin... :shocked:)
http://interferometrie.blogspot.com/2014/08/esprit-tuning-how-we-finetune-esprit80.html?view=sidebar (http://interferometrie.blogspot.com/2014/08/esprit-tuning-how-we-finetune-esprit80.html?view=sidebar)

Mutta tuolla on aiheellinen huoli tiukkaan sijoitetun (tripletti-)linssipaketin lämpökäyttäytymisestä kylmissä olosuhteissa.
"Cold temperature problems are unfortunately common to all lens telescopes having tighter lens cells. The manufacturer resides in a constant climate, and has little experience with arctic conditions. He even deliberately makes the cell rather tight to avoid collimation issues. In many Apochromats of China origin I have seen the collimation screws just be loose and never touch the glass. Others don't use collimation screws at all, relying on the tight lens cell. From +20 to -20°C a 100mm aluminium cell shrinks by 0,09mm and BK4 standard glass by 0,03mm - to give you an idea about the scale. So if the cell is tighter than 0,06mm or a screw is touching the lens without buffer or compensation, problems may arise. You may see the signs in cold conditions only."

Onko tuollaisesta oikeasti ollut haittaa linssiputkien kanssa? Tuollainen voisi olla oikeasti hyvä syy, miksei tuollaista tiukalla ilmaraolla varustettua linssiputkea kannattaisi ostaa Suomen pakkasiin...  :undecided:
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: vehnae - 31-07-2018, 02:06:44
Onko tuollaisesta oikeasti ollut haittaa linssiputkien kanssa? Tuollainen voisi olla oikeasti hyvä syy, miksei tuollaista tiukalla ilmaraolla varustettua linssiputkea kannattaisi ostaa Suomen pakkasiin... 

Täysin ATM-sivustahan tuossa ei ole kyse, vaan Teleskop-Austrian työntekijän toiminnasta. Heillä on ilmeisen hyvät suhteet SkyWatcheriin, ja jotain tuossa artikkelissa esitettyjä juttuja on myös muutettu putken tuotannossa. Oman Esprit 100ED:n tilasin tosiaan tuolta, tuon artikkelin kirjoittanut Tommy käytti sen ennen lähettämistä sekä interferometrissä että tähtien alla ja sääti mahdolliset puutteet kuntoon (en tosin tiedä oliko niitä). Putken mukana tuli sitten testiraportti testikuvineen (Strehl-arvo 0,977). Sanoi jättäneensä tarkoituksella säätöihin vähän varaa Suomen kylmiä oloja ajatellen. En tiedä miten herkkä putki on ongelmille, mutta viime kauden kuvaukset sujuivat ainakin moitteettomasti.
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Timpe - 31-07-2018, 10:00:39
Kiitos lisätiedosta. Huomasin itsekin myöhemmin mistä oli kyse, kun tuolla oli runsaan testiaineiston yhteydessä selkeä kytky Teleskop Austrian sivuille. Mutta onpahan tuo blogi sangen hyvä tietolähde kaikille, jotka ovat kiinnostuneita esim. kaukoputkien optisista mittauksista (esim. mittaukset (http://interferometrie.blogspot.com/2015/10/1501050-esprit-4-samples.html?view=sidebar) viidestä suuremmasta Esprit 150/1050 putkesta verrattuna TEC 140/980 (http://interferometrie.blogspot.com/2014/07/140980-tec.html?view=sidebar) tai Takahashi TSA-120 (http://interferometrie.blogspot.com/2015/11/takahashi-tsa-120.html?view=sidebar) putkeen) :wink:

Ja vieläpä Startests - compared to Interferometric Results (http://interferometrie.blogspot.com/2014/05/startests-compared-to-interferometric.html?view=sidebar) -vertailukin. Tuolta näkee hyvin kuinka esim. kallis Takahashi FSQ voi tuottaa suhteellisen keskinkertaista (http://3.bp.blogspot.com/-KHCfnCt5cG8/U2ssWX_978I/AAAAAAAADEE/UnwWEK5cGfM/s1600/106-530_Tak_FSQ_Eingang.png) kuvalaatua, jos Petzval-linssipaketin linssit ovat menettäneet keskinäisen kollimointinsa (vrt. sama putki säädettynä (http://1.bp.blogspot.com/-dkqAR9cugjY/U2ssV-l3LWI/AAAAAAAADEA/ZI1TndK5Maw/s1600/106-530_Tak_FSQ_Eingang_no_coma.png) kuntoon). :shocked:
"This lens works hardly diffraction limited, it has lost properly centered collimation. As there are 4 lenses in 2 groups in the Petzval design, it needs to be taken apart and re-centered one by one to be in a perfect condition again, not an easy task even for an experienced optician. Don't blame Newtonians for collimation problems!"
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Timpe - 01-08-2018, 23:02:30
Ennätin viimein tutkimaan paremmin CN:n linssiputket-aluetta ja kyllähän tuolla melkoinen hype on menossa tästä Sky-Watcher 150ED Pro putkesta.
Tuonne oli mm. tullut kokemuksia putken toimituksesta TS -> USA välillä: https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/ (https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/)
Tuossa tapauksessa kävi köpelösti kuriirin kanssa, mutta ketjusta löytyy mm. TS:n kollimointiohjeet (https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-3#entry8730517) tuolle linssiputkelle (tuollainen helpottaa kovin, jos on epäilystä SW:n optisen laadun tasaisuudesta eri putkiyksilöiden välillä  :wink:)

Toimittaja-alueelta löytyi myös tämä SW:n Product Specialistin postaama sangen objektiivinen käyttäjäarvio putkesta: https://www.cloudynights.com/topic/627092-evostar-150ed-impressions/ (https://www.cloudynights.com/topic/627092-evostar-150ed-impressions/)
Ja tällekin käyttäjälle on nyt tulossa tuollainen linssikaukoputki: https://www.cloudynights.com/topic/627466-placed-order-for-a-sw150ed/ (https://www.cloudynights.com/topic/627466-placed-order-for-a-sw150ed/)
Kuten monet tuolla arvelevat, niin tästä putkesta taitaa tulla eräänlainen game-changer visuaali-linssiputkien markkinoille ts. tuo pysynee pitkään foorumikiinnostuksen ja erilaisten putkivertailujen (https://www.cloudynights.com/topic/626055-skywatcher-150ed-my-first-light/page-7#entry8733485) kohteena.

Mielenkiintoista sinänsä on kuinka Sky-Watcher 150ED Pro:n julkaisu vaikuttaa mm. käytettyjen ja uusien linssiputkien hinnoitteluun. Voidaanko iäkkäämistä laatu/merkkilinssiputkista pyytää edelleenkin hyvin korkeaa markkinahintaa käytettynäkin, kun tuollaisella SW 150 ED halpiksella päästään 90...95% kuvalaatuun vähintään neljänneksellä tuollaisen aidon merkkiputken hinnasta? Arvelisin, että hinnan tiputuspaineita tulee sinnekin  :rolleyes:
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Tane - 01-08-2018, 23:41:01
 APM:n ED putkien, 152 ja 140 hinnat putosi 390 euroa. Ja siitä mitä 152/1200 ED:n  markkinoille tullessa muutama vuosi sitten pyydettiin on pudotusta jo ainakin tonni. Pelkkä linssi on edelleen 1890 euroa, mutta 140 ED joka on FPL-53 lasia tipahti hinnaltaan viisisataa...Minulla on se 152 linssi ollut enkä sillä saanut yhtään parempia planeettakuvia kuin nyt pari vuotta olleella ja lopulliseksi planeettaputkeksi jääneellä Bresser 152L akromaatilla joka maksoi käytettynä 300 euroa. En väheksy ED linssejä, kuvaajille pitemmillä valotuksilla pienentynyt värivirhe auttaa. Bresser akromaatti tekee ainakin värikuvista liiankin "kylläisiä" mutta lyhyen valotuksen planeettakuviin sillä ei ole niin merkitystä etenkin nyt kun planeetat on noin alhaalla että dispersio sotkee kuvaa kaikilla putkilla laadusta riippumatta.
 
 Totta se on kun olen nuo katsonut ettei esim. APM 152 ED apon ja Bresser akromaatin värieroja visuaali havainnoissa voi verrata edes samana päivänä... Fringekiller suotimella varustetulla akromaatilla näet yksityiskohdista kuitenkin aivan samat et vähempää. Jos olisin pelkkä visuaalihavaitsija niin ainoastaan värivirheen takia liputtaisin ED:n puolesta. Mutta lukuisia ja taas lukuisia planeettakuva kokeiluja linsseillä tehneenä monesti hiipi paha epäilys kun akromaatilla sai samoissa olosuhteissa pintakohteiltaan yhtä rikkaita kuvia. Välillä jopa parempia, no toki samaan aikaan kuvattunakin noin suurilla suurennuksilla mitä planeetta kuvissa tarvitaan niin pienikin seeingin "värähdys" jo merkitsee. Tarvittaisiin oikein laajat useita putkia ja monia testikertoja kattavat tutkimukset että päästäisiin kunnolla jutusta juureen ja absoluuttisempaan totuuteen. Kaikenkaikkiaan että minulla on nyt vain kolmensadan euron bresser kolmentonnin ED:n sijasta voisi johtua köyhyydestäkin mutta myös kun petyin niiden planeettakuviin, halvallakin sai vähintään saman.
 
 Mutta hyvä että SW 150 ED on tullut, olihan siitä vuosia sitten huhuja. Ei enää se yksi myyjä hilaa noita hintojaan pilviin, raikas vaihtoehto.
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Aksu - 03-08-2018, 16:44:34
SGL:ssä uusi ketju, ED150:n pahviloota ei kestänyt edes Britannian sisäistä kuljetusta ja putki saapui kollimointi pielessä:

https://stargazerslounge.com/topic/318540-the-skywatcher-evostar-ed150-ds-pro-is-here/ (https://stargazerslounge.com/topic/318540-the-skywatcher-evostar-ed150-ds-pro-is-here/)

Hajonnut pahvilaatikko on helppo upgreidata kestävämmäksi, mutta yhdistyneenä näköjään melko tavalliseen (3/6 eli 50%  CN:ssä ja SGL:ssä tähän asti raportoiduista yksilöistä) kollimointiongelmaan alkaa kyllä jo haiskahtaa todelliselta lastentaudilta. SGL:n yksilössä ilmeisesti myös ”pinched optics” eli kuusikulmaiset difraktiorenkaat tähtitestissä (linssin kehyksessä 6 kollimointiruuvia, hmmm..). Ilmeisesti linssin kehyksessä on joku suunnitteluvirhe, ei niin kauhean harvinaista isoissa APOissa. Värivirheen olemattomuutta sinänsä kyllä kehuttiin, joten aineksia olisi jos mekaniikka saadaan kuntoon.

Itse en ole vähimmässäkään määrin mitenkään vahingoniloinen, puhtaasti harmistunut SW:n puolesta ja toivon että saavat viat korjattua koska parhaimmillaanhan tuo olisi todella hieno tuote ennenkuulumattomalla hinnalla. En ehkä itse haaveile tuon kokoisesta linssiputkesta ylipäätään sen fyysisten mittojen omaan elämäntilanteeseen täydellisen sopimattomuuden takia, oli hinta miten halpa tahansa, mutta ymmärrän kyllä hyvin syntyneen innostuksen.

SW:llä voipi joku tällä hetkellä viettää unettomia öitä miettiessään miten saa tilanteen pelastettua...

Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Timpe - 03-08-2018, 22:38:12
SGL:ssä uusi ketju, ED150:n pahviloota ei kestänyt edes Britannian sisäistä kuljetusta ja putki saapui kollimointi pielessä:
Hajonnut pahvilaatikko on helppo upgreidata kestävämmäksi, mutta yhdistyneenä näköjään melko tavalliseen (3/6 eli 50%  CN:ssä ja SGL:ssä tähän asti raportoiduista yksilöistä) kollimointiongelmaan alkaa kyllä jo haiskahtaa todelliselta lastentaudilta...

Tiedä tuosta lastentaudista (kollimointi), mutta tuo haiskahtaa pikemminkin tyypilliseltä kiinalais-massatuotannolta  :wink:
Sitten kun tuohon lisätään kiinalaiskulmapeilin mahdolliset sisäiset kallistusongelmat ja ruuvikiinnitteinen okulaari/kulmapeilisovitus (klappeineen), niin pieni heitto on satavarmasti odotettavissa kollimointiin. Tuossa on minusta hintaisekseen ihan hyvä putkiaihio, josta saa tuunaamalla ja pienellä lisäosien ostolla selvästi käyttökelpoisemman ja laadukkaamman tuntuisen linssiputken (esim. tuon visual backin vaihto johonkin Baaderin Click-Lock osaan (esim. tämä (https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4723_Baader-2--Click-Lock-eyepiece-holder-for-Skywatcher-M57-ring-dovetail.html) taisi olla sopiva) auttaa jo kummasti kollimoinnin pysymistä kohdallaan. Ja tuosta linssiaihiosta löytyvät ne aiemmin linkitettämäni kollimointiohjeetkin, joten odotellaan vielä lisätarkennusta siitä, missä kohtaa tuollaiset kollimointiheitot syntyvät.

Linssiputki on kumminkin melko simppeli kollimoitavaksi, jos putken peruslähtökohdat ovat kunnossa. Pahin vaihtoehto olisi varmaankin löytää ongelmia kahden objektiivilinssin välisessä etäisyydessä eli jos ED-linssipaketin sisäinen rakenne olisi syynä niin... :undecided: Nykytiedon mukaan on kumminkin kyse lähinnä tuon ED-linssipaketin kohdistuksesta/suuntauksesta putken optisen/mekaanisen linjan keskelle ja tuon on vielä kahden aktiiviharrastajan korjattavissa (toinen katsoo ja toinen säätää pienin liikkein).

...aineksia olisi jos mekaniikka saadaan kuntoon.

Kuulostaa tutulta, mutta jossain se edullinen hinta näkyy ts. varaudutaan pieneen tuunaamiseen  :grin:
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Aksu - 04-08-2018, 12:37:03

Sitten kun tuohon lisätään kiinalaiskulmapeilin mahdolliset sisäiset kallistusongelmat ja ruuvikiinnitteinen okulaari/kulmapeilisovitus (klappeineen), niin pieni heitto on satavarmasti odotettavissa kollimointiin.

Ei kai kukaan toistaiseksi putkea kokeilleista raportoijista ole sortunut SW:n omaa diagonaalia käyttämään, lienevät turhan kokeneita moiseen alkeisvirheeseen, ainakin kollimointia arvioidessa  :tongue:

Tuossa SGL:n raportissa linssikehyksen ja fokkarin välinen tiltti oli poissuljettu koska Cheshirellä näytti heijastumat hyvältä mutta silti on-axis oli selvä komavirhe. En tarkoita etteikö olisi silti kollimoitavissa kuntoon mutta joku tilttiä kompleksimpi de-centering/wedging tms ilmeisesti oli kyseessä..
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Timpe - 08-08-2018, 20:39:40
CN:n Update on my SW ED150 order... ketjussa on ollut aktiivista keskustelua tuosta 150 ED-putkesta. Tässä alla valikoituja paloja:
https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-13#entry8750181 (https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-13#entry8750181) (ensivalo)
https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-14#entry8752064 (https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-14#entry8752064) (käyttäjäarvio muihin linssiputkiin verraten)
https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-18#entry8755758 (https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-18#entry8755758) (kallis TOA150 kommentoituna...)
https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-19#entry8756165 (https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-19#entry8756165) (..ja edellisen vastakommentti)
https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-18#entry8755950 (https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/page-18#entry8755950) (hyvää pohdiskelua...)

This scope does very well for its price point. There was one at the impromptu star party I was at last Saturday. It is owned by Mike Ikona. He loves it. It performed very well. It is the one Daniel tested. The point of this scope is to address what so many have been asking for and complaining about for several years (4+ in my memory). That being a 6" affordable good quality ED doublet. It does that with flying colors.
Also what seems to not be understood here is this is the first production run of a brand new scope model. There will be growing pains...


Ts. kiinnostusta putkeen riittää eli tuo SW 150 ED on ilmiselvästi löytänyt hyvän markkinaraon itselleen vähän samaan tapaan kuin aikoinaan SW 80 ED teki...  :wink: 
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Lithos - 08-08-2018, 23:22:15
Kyllä tuo itselle ainakin on sellainen mukava tavoite putki johonkin tulevaisuuteen, eihän se millään osa alueella täydellinen ole mutta vähän kuin ED80, näyttäisi että on kuitenkin tarpeeksi hyvä kaikessa täyttääkseen keskiverto käyttäjän tarpeet. Vähän kuitenkin veikkaan että parhaimmillaan kun tuotanto on pyörinyt vaikka pari vuotta.
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Timpe - 13-08-2018, 21:03:29
Asiallinen tokavalo-testi SW150ED :lle: https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/?p=8764298 (https://www.cloudynights.com/topic/626559-update-on-my-sw-ed150-order/?p=8764298)
The best news is that the optic appears to be centered with no evidence of wedge or similar errors.  Star testing pretty much corroborated my earlier results under poorer seeing - an adequate but not fantastic optic.  Better'n 1/4 wave but just at or even a little shy of 1/5 wave, and a bit over-corrected.  Smooth enough but not super smooth.

"Color correction.  Hmm...a little better in better seeing unsurprisingly.  But still plenty colorful on our old friend Vega.  Definitely deep blue tinging violet CA on that star even at lower magnification.  The issue of imperfect correction was made even more obvious by head to head comparison with a nearby FS-128.  Ignorance is bliss.  :grin:  200x on Vega is dispels any notion or pretension about this being an APO.  On the other hand, flase color on Saturn was hard to find.  But False color on Juiter was there albeit pretty subtle even at higher magnification."

Ts. SW:n hinta ja laatu vastaavat tuossa putkiyksilössä toisiaan optiikan suhteen (ei tullut samanlaista loistoyksilöä tuotantolinjalta kuin Daniel Mounseylle).
Otsikko: Vs: Sky-Watcher 150ED Pro
Kirjoitti: Timpe - 22-08-2018, 20:57:54
Ja täällä on vaihteeksi onnellinen Evostarin omistaja:
https://www.cloudynights.com/topic/630551-skywatcher-evostar-150-great-bang-for-the-buck/ (https://www.cloudynights.com/topic/630551-skywatcher-evostar-150-great-bang-for-the-buck/)
Melkoista onnenpyörää tuon ED-linssiputken hankkimisen kanssa  :tongue: