Kirjoittaja Aihe: unistellarin kaukoputki  (Luettu 11067 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Javs86

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 344
  • Astrojaws
Vs: unistellarin kaukoputki
« Vastaus #30 : 05-03-2020, 11:54:07 »
eVscopessa käsittääkseni on kyse siitä, että se ottaa lyhyitä valotuksia ja pinoaa ne reaaliajassa ja näyttää sitten siitä pieneltä näytöltä tai puhelimen ruudulta tätä pinottua kuvaa.

Ja sanotaan nyt reiluuden vuoksi tästä laitteesta jotain hyvääkin:

Minun mielestäni Unistellarin eVscope voi olla matalan kynnyksen kevyt valokuvauksellinen havaintolaite. Se voi olla erityisesti sopiva sellaisille aloittelijoille, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta, mutta kokevat ns. perinteisen tähtikuvauksen aloittamisen vaikeaksi. Ja onhan se hirveän kätevää, että on yhdessä paketissa kaukoputki, kamera, seuranta, virtalähde ja automaattinen kohteiden etsintä. Onhan se vähän sama kuin nykyään valokuvauksessa, suurin osa ihmisistä vain näpsii kuvia puhelimillaan vain näyttöä hipaisemalla. Tälläisella laitteella tähtitaivaan havaitseminen olisi yhtä helppoa.

Ja jos asiaa ajattelee Ursan mission kannalta, mikä on levittää tietoa tähtitieteestä- ja harrastuksesta kansalle, niin jos tämänkaltaiset laitteen auttavat ja tukevat tämän mission edistämistä, niin sehän on vain positiivista!

Mutta tuon laitteen hinta ei kyllä ole silti mikään aloittelijalaitteen hinta. Ja kyllä minua silti vähän edelleen häiritsee ne markkinointipuheet 100 kertaa tavallista kaukoputkea tehokkaammasta laitteesta. Mutta hinta ja markkinointipuheet eivät ole itse laitteen, vaan markkinoinnin ongelma. Mutta silti minusta on ihan OK, jos joku haluaa tuollaisen itselleen ostaa. Lähinnä pidän tärkeänä sitä, että ihminen joka tuon itselleen ostaa, tietää ja ymmärtää, mitä on ostamassa ja tietää, miten tuo toimii. Jos näin on, niin ihan OK minun puolestani, silloin ei muuta kuin antaa palaa vain!

-Juha

Komppaan kyllä sinua Juha tässä. Idea, että unistellarin putkella on kyky tuoda tähtiharrastusta lähemmäksi aloittelijaa on kyllä paras "puolesta puhuja" tälle putkelle. Mutta kyllä nuo valovoimaisuus puheet menevät aikalailla valehteluksi ja siksi todennäköisesti harrastajat lyttäävätkin tämän putken... Noilla myyntipuheilla on tarkoitus perustella putken kallista hintaa ja putkihan on reilusti ylihinnoiteltu kohderyhmäänsä ajatellen. Asiasta ja optiikasta enemmän tietävät todennäköisesti jättävät tämän putken ostamatta.
Jarkko Suominen

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 1000d (ir-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16ic

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2232
Vs: unistellarin kaukoputki
« Vastaus #31 : 05-03-2020, 13:29:18 »
Suuri jakolinja on mielestäni "alkuperäiset fotonit<------>vahvistettu fotonivuo". Tässä ei ole mitään ylärajaa vahvistaa fotonivuota jolloin kuvan voi vaikka siirtää jättimäiselle tv-ruudulle. Jos pysytään alkuperäisissä fotoneissa, silloin laitteet on puhtaasti optisia ja observointi on perinteistä, myös valoinformaatio on ilman kohinaa. Esim kuuta katsoessa vuo on niin vahva ettei silmä kestä paitsi lyhytpolttovälisellä okulaarilla. Mutta deepskyssä vuo on niin heikko että hankitaan isompia putkia. Mielestäni deepsky on hyvin kokonaisvaltainen kokemus, fotonivuo sinänsä on heikko mutta kun siihen yhdistetään tähtitieteen moninaiset asiat, syntyy elämys. Myös pimeys ja luonnon läsnäolo kuuluu mukaan elämykseen. Vaikka vain joku himmeä piste saattaa olla tavoitteena ja kun sen löytää, on valloittanut oman Mount Blanc'insa. Ehkä voisi verrata observointia vuorikiipeilyyn ja vahvistettua fotonivuota lentämiseen Finnairilla vuoren yli, molemmat on hienoja asioita mutta ne on eri viivalla.

Poissa artoni

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 175
  • http://koti.mbnet.fi/artoni/
Vs: unistellarin kaukoputki
« Vastaus #32 : 21-03-2020, 09:03:34 »
 Vs: unistellarin kaukoputki Aldebaranin Vastaus #23 : 01-03-2020, 23:29:05 »
Hei! Älä Aldebaran nyt vaan lähde keskustelupalstalta pois. Minun mielestäni mielipiteesi kohdistuu selkeästi Unistellarin putkeen ja sinun omiin käsityksiin ko. laitteesta. Olen samaa mieltä sinun kirjoittamaan tekstiin tuosta kaukoputkesta. Sekin on vaan minun mielipiteeni. Kriittinen teksti on siinä mielessä hyvä, että putkea harkitseva ostaja kiinnittää huomiota sinun kirjoittamiin kohtiin ja käsityksiin. Putkea harkitseva ostaja tsekkaa laitteesta kirjoitetut tiedot nyt tarkemmin ja sen mukaan on helpompi päättää ostaako putken vai ei. Unistellarin putkesta voi olla paljon iloa ostajalle ja toiselle ostajalle se on pettymys.