Unistellarin eVscope on uuden ajan digiputki tähtiharrastajalle

Uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä on arvosteltu Unistellarin eVscope. Harrastajien käyttöön suunniteltu kaukoputki on vallankumouksellinen digiajan lapsi.

Digitaalisuuden ehdolla kehitetyssä eVscope-teleskoopissa kaikki on sulautettu samaan pakettiin: jalusta, akku, seurantamoottorit, kaukoputki, kamera ja kuvankäsittely.

Koko instrumentti mahtuu reppuun. Ja mikä parasta, ainoa kaapeli on laturin kaapeli. Wifin lisäksi ainut tarvittava ulkoinen laite on joko Apple- tai Android-älypuhelin tai tabletti teleskoopin ohjaamiseen.

Digitaalisuus näkyy myös eVscopen tavassa kerätä valoa. Laite ei yritä olla muita kaukoputkia suurempi, vaan se ottaa useita kuvia ja pinoaa ne yhdeksi pitkäksi valotukseksi.

Valmistaja Unistellar markkinoikin eVscopea kertomalla sen olevan sata kertaa tehokkaampi kuin perinteinen kaukoputki.

"Vertailujeni mukaan väite sata kertaa pe­rinteistä kaukoputkea suuremmasta tehok­kuudesta pitää paikkansa, jos kohteena ovat sumut, tähtijoukot ja galaksit", toteaa teleskoopin testannut Petri Tikkanen.

"Perinteinen kaukoputki on edelleen parempi Auringon, Kuun, planeettojen ja kaksoistähtien kohdalla. Niissä valon kerääminen ei ole keskiössä, kun taasen optinen suurennus on."

Petri Tikkasen koko testi on luettavissa Tähdet ja avaruus -lehdestä 3/2020.