Käytetty kaukoputki aloittelijalle

Aloittaja markorajamaki74, 20.06.2017, 15:03:57

« edellinen - seuraava »

Tane

#15
No joo...
Celestron C14,

Javs86

Lainaus käyttäjältä: markorajamaki74 - 20.06.2017, 15:03:57
Hei,

saako 150 - 200€ minkäänmoista käytettyä kaukoputkea jolla 13v voisi aloitella harrastusta?

Alkaa menemään melkoisesti sivuraiteille keskustelu! Kysymys uudelleen ylhäällä lainattuna!
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

Tane

#17
 Ei se 200P Skylinerkään  mahdu annettuihin raameihin, korjaan ehdotustani: Alle 200 euron 150 f 8 Skylinerin voisi käytettynä saada.
Celestron C14,

Javs86

Jos siis paino ei haittaa dobson jalustalla oleva 200P:kin on hyvä. Mutta tuo Tanen mainitsema 200P.n pikkuvelikin menee. tori.fi sivulla oli halpa Orionin 150mm Newton putki:

https://m.tori.fi/vi/36932303.htm

Ja täällä foorumilla tuo 150mm skywatcher:

https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=15561.0

Tässä vielä 200P:

https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=16224.0
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

VeskuP

Lainaus käyttäjältä: Javs86 - 21.06.2017, 09:40:57
Jos siis paino ei haittaa dobson jalustalla oleva 200P:kin on hyvä. Mutta tuo Tanen mainitsema 200P.n pikkuvelikin menee. tori.fi sivulla oli halpa Orionin 150mm Newton putki:

https://m.tori.fi/vi/36932303.htm

Ja täällä foorumilla tuo 150mm skywatcher:

https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=15561.0

Tässä vielä 200P:

https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=16224.0

Jos ei ole tuosta 50 eurosta kiinni, niin ehdottomasti tuo 200P, ja jos on, niin sitten kääntyy tuohon 150 milliseen. Ja muistattehan että tuommoisen putken saa myös myytyä varmasti eteenpäinkin. Ja ei tarvitse varmasti hintaakaan enää mihinkään pudotella, kun menee varmasti kaupaksi :grin:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

VP

Kannattanee myös muistaa että pelkällä putkella ei tee mitään, siihen tarvitsee myös okulaareja. Niillä voi vaikuttaa aika dramaattisesti katselukokemukseen.

-V

Tane

#21
 Parin tuuman ero näissä kokoluokissa 6-8 tuumaa on vielä katselukokemuksessa huomattava. Ja sitä lisää kuten edellinen puhuja sanoo kunnollinen okulaari verrattuna niihin mitä näitten putkien, skylinereiden mukana alkuperäispakkauksessa saa, 10 ja 25 milliset kapeakenttäiset...tarvittaisiin ainakin yksi laajemman näkymän antava, suosittelen Baader Hyperion 17mm(samassa merkissä löytyy muitakin hyviä kokoja) ja yksi isomman suurennuksen antava planeettaokulaari 5-10mm sekä 2x barlow jotka voi ostaa joskus myöhemmin.
Tuo mitä näkee putkella heti ensialkuun on tärkeää, huono okulaari saattaa sammuttaa harrastuskipinän. Eli kun on asetettu hintaraami niin se on oikein ja sen puitteissa vaikka ehkä ylittyisikin harkintaa käyttäen hakee sopivat vaihtoehdot. Vaikka säästäisi kunnon okulaaria varten niin aina niitä saa ja löytyy, ei ole välttämättä heti ja tänään asia.

Hinta helposti ylittää raaminsa mutta noillakin välineillä jos niissä pysyy pärjää laitteiden keston puolesta seuraavalle sukupolvelle...

Peiliputkien peilien kollimoinnista on foorumilla tukuttain ohjeita ja huono, pielessä oleva kollimointi pilaa myös  usein aloittelijan  katselukokemuksen. Kuitenkin noinkin pitkällä kuin f/6 se on helpompaa oppia ja saada pysymään kuin vaikka f/4 polttovälin putkella.

Aloittelijalle on mahdollisuus myös kevyt, edullinen ja helposti siirreltävä kymmenen sentin objektiivilla varustettu lyhyt linssiputki(esim. Skywatcher Startravel 100/500) AZ-3 jalustalla. Minun ensimmäinen aikanaan oli tuollainen kokoonpano(putki vain isoveli 120/600) ja se oli mukava ottaa sitten kesälläkin kainaloon kun lähti luontoretkelle. Näitä tosin harvemmin saa käytettyinä. Pienempiä uusia vastaavia on ebay pullollaan ja jotka hintaraamiinkin mahtuu mutta liian pieni kaukoputken objektiivi sammuttaa harrastuksen samoin kuin tuhruinen okulaarikin.

Näihin aloittelijakysymyksiin pakkaa tulemaan vastattua aina laajemmin ja enemmän kuin on alkuperäinen kysymys. Kysymys saa olla yksinkertainen; tämä on raha ja mitä tällä saan? Mutta vastattaessa törmää heti asioihin jotka on jo vähemmän yksinkertaisia. Sitä toivoo vanhempana harrastajana aina ettei uusi tulija pety ja haluaa antaa oppimaansa informaatiota. Kun itse luin ensikerran tätä foorumia niin viestejä oli kertynyt vasta reilun vuoden ja ne kahlasi äkkiä vaikka kaikki läpi kahvikupillisen aikana...Nyt on asia eri eikä pitemmän päälle tarpeelliseksi osoittautuvaa tietoa saa hetkessä tuhansista ja taas tuhansista viesteistä.
Celestron C14,

markorajamaki74

Lainaus käyttäjältä: blaatu - 20.06.2017, 16:01:39
Mitä se 13v haluaisi katsella, aurinkokunnan planettoja ja kuuta vai kauempana olevia kohteita ja minkälainen olisi havaintopaikka? Ihmiset täällä suosittelevat hieman eri laitteita kohteista ja havaintopaikasta riippuen.

No tuota, tiirailupaikka olis joko pienkerrostalon 2-kerroksen iso parveke, tai sitten talon ympärillä oleva puisto ja järvenranta-alue. Puustoa ei onneksi ole hirveemmin. Toiveena juniorilla olis nähdä kuun kraaterit ja kauemmaskin.

blaatu

Näihin katselupaikkoihin sopisi paremmin muu kuin dobson mallinen kaukoputki. Siinähän putken kääntöakseli on hyvin matalalla joten parvekkeella kaukoputki törmäisi parvekkeen kaiteeseen kun kohde on alhaalla taivaanrannassa.  Sinne toiseen katselupaikkaan laitteen kantaminen taasen olisi mukavinta kevyellä ja helposti kannettavalla kaukoputkella, mitä toistaiseksi suositellut isot dobson putket eivät toki ole. Suosittelisin jotain kolmijalkaista mallia joka ei paina paljoa, peilin tai linssin halkaisija yli 80mm riittänee hyvin aurinkokunnan kohteisiin.
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

kjj

Parvekkeelle voin kyllä viiden vuoden empirian perusteella suositella jotakin katadioptrista putkea (sct tai maksutov). Niissä yhdistyy suhteellisen pieni fyysinen koko pitkään polttoväliin, joka on omiaan aurinkokuntaa havannoidessa. Tuollaista fyysisesti lyhyttä putkea on oleellisesti mukavampi pyöritellä parvekkeella kuin esim. pidempää newtonia tai linssiputkea.

RL

Parvekkeelle dobson ei tosissaan paras mahdollinen ole. Joku pikku newton voisi olla ihan ok kolmijalalla, mutta jos putki kolahtaa ja kollimointi menee pieleen, niin voi into lopahtaa kollimointia opetellessa, joka voi alkuun olla melko vaikeaa ja kunnolla sitä ei saa tehtyä ilman kalliita apuvälineitä. Maksutov tyylinen on ihan ok, mutta jos haluat isomman kuin 90mm, niin alkaa hinta moninkertaistumaan.

Käytettynä ei välttämättä parasta mahdollista ole saatavilla.

Omasta mielestä tämä voisi olla ihan ok aloittelijalle: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1018_Celestron-Powerseeker-80EQ---80-900mm-refractor-telescope.html

Suomeen tilattuna alle 200€ ja mielummin tuo, kun 70mm tai 60mm apertuurilla olevat vastaavat jotka ovat paljon huonompia.

Tai sitten maksutov: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1049_Skywatcher-Skymax-90-on-EQ1---90-1250mm-Maksutov-Cassegrain.html

Näitä saattaa välillä löytyä käytettynäkin.

blaatu

Tuossa Celestronin powerseeker kaukoputkessa olisi kellner ja SR okulaarit vakiona. Pitäisikö vähintään olla plössl kuitenkin?
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

RL

Harvemmin noissa paketeissa plössl okulaareja tulee mukana. Käytettynä ostetussa paketissa voi olla erikseen hommattuna. Tai jos homma käy enemmän kiinnostamaan, niin laadukkaat plössl okulaarit saa noiden tilalle n. 30e kpl. Okulaarithan noissa on heikoin lenkki. Skywatcherien mukana tulevat "super" okulaarit eivät myöskään ole plössleitä.

VP

Lainaus käyttäjältä: Roope - 06.07.2017, 13:23:49
Parvekkeelle dobson ei tosissaan paras mahdollinen ole. Joku pikku newton voisi olla ihan ok kolmijalalla, mutta jos putki kolahtaa ja kollimointi menee pieleen

Riippumatta siitä saako sen kolhittua parvekkeeseen niin taatusti postituksen jälkeen saa sen kollimoida. Mulle ei ole tullut vielä yhtään newtonia joka olisi ollut edes sillä hehtaarilla kollimoinnin suhteen kuljetuksen jälkeen. Helposti liikkuu autossakin halvemmissa tötteröissä jos tie on kuoppainen.

Jos taas halutaan newton kolmijalalla hinta pomppaa helposti. Koska se kolmijalkakin pitää ostaa. SCT soveltuisi paremmin siihen kuun ja planeettojen havaitsemiseen, jos nyt kolmijalallinen kaukoputki on saatava. Niissä kun on usein pidempi polttoväli jo valmiiksi.
Väittäisin että dobson on paras vaihtoehto silti, jos on mahdollista siirtyä pihalle. Parveke on jokatapauksessa aika rajoittunut havaintosuuntienkin kanssa. Onhan siinä toki vähän vaivaa kantaessa mutta oman kokemukseni mukaan vaivan väärti.

-V

RL

Nojuu, jos itselleni hommaisin manuaalikäyttöisen kaukoputken, niin kyllä se dobsoni olisi. On se iso newton putki tehokas syvälle taivaalle ja myös kuulle/planeetoille. Mutta kysymyksenä on myös pystyykö 13 vuotias kuljettamaan ison dobson jalustaisen putken havaintopaikalle ja riittääkö kärsivällisyys kollimoinnin opetteluun, riippuu varmaan henkilöstä.

Parilla sadalla sai tuolta myös 100-150mm newton putkia kolmijalla. Eipä ne mitään tukevia varmaan ole, mutta visuaali touhuun varmaan ihan ok.