Syvän taivaan kohteita aloittelijoille

Aloittaja Robin L, 14.02.2017, 17:39:12

« edellinen - seuraava »

Robin L

Tänään näyttäisi olevan tähtitaivas suunnittelin etsiväni m81 ja m82 takapihaltani pienen valosaasteen keskeltä.
Pimeälle pellolle en tänään pysty menemään joten toivon löytäväni nämä kaksi galaksia takapihaltani 76 peiliputkella, ja seuraamalla tätä reittiä http://www.universetoday.com/wp-content/uploads/2014/01/M82-SN-tight_edited-1.jpg

Mitä luulette onko liian haastavaa tai kenties mahdottomuus?

VP

Valosaaste on enemmänkin se ongelma, mutta kysymykseesi saat vastauksen kun koitat. Kukaan ei oikeastaan voi varmaksi sanoa mitään, riippuu havaitsijasta, paikasta ja olosuhteista. :smiley:

-V

VeskuP

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 25.02.2017, 13:43:21
Valosaaste on enemmänkin se ongelma, mutta kysymykseesi saat vastauksen kun koitat. Kukaan ei oikeastaan voi varmaksi sanoa mitään, riippuu havaitsijasta, paikasta ja olosuhteista. :smiley:

-V

Näinhän se juurikin on, kokeilemalla selviää. Mutulla voisi luulla, jos valosaasteen lisäksi keli on huono niin ei näy. Aina pitää kuitenkin yrittää, jos vaan mahdollisuus on!! Voihan käydä kohteita aina kirkkaimmasta himmeämpään ja siten selviää missä menee raja :wink:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

VP

Juuri näin, aivan huippuolosuhteissa (kuiva ilma, syksy ja ei lunta) olen havainnut mag 10 galaksin lähes Kuopion keskustasta (Huuhanmäki). Talvella mag 8 tekee tiukkaa välillä, kun Puijolla on lumetusta jne.

-V

Robin L


Robin L

Hei! perehdyinpä vähän tarkemmin tähtijoukkoihin, ja ne itseasiassa näyttävät todella kauniilta putken läpi katsottuna.
Mitään hyviä tähtijoukkoja muitakin kuin?: seulaset, hyadesit, perseuksen kaksois tähtijoukko ja herkuleen tähtijoukko.

Lauri Kangas

Avoimia on ajomiehessä M36, 37 ja 38. Kaksosissa M35. Kravussa M44.

Pallomaisia esim. M3 karhunvartijassa.


siro46

Sitten on näitä helppoja ja hauskoja

"Coathanger" eli Cr 399 ketun tähdistössä, joka on oikeasti vain asterismi jaenemmän syksyn juttuja.

ja

"E.T. Cluster" eli NGC 457

Lempinimet tulevat ymmärrettäviksi katsomalla  :cheesy:

-Matti

VP

NGC1342 on aika mukava, muistuttaa hiukan skorpionia. M34 kannattaa myös lisätä listaan.

-V

Robin L

Tulipa vielä mieleen tuosta 200mm putkesta että jos vaikka suunnittelisin  stellariumista(tähtitaivas softa) kohteita seuraavalle katselu sessiolle ja lisäisin listaani esim 9mag galaksin onko tämä liikaa 200mm putkelle kelvollisissa olosuhteissa.  Osaatteko antaa minulle jonkin laisen magnitudi rajan ds kohteisiin 200mm putkelle, minkä laisia kohteita voisin suunnitella ja lisätä listaani eikös tuollaisella putkella pitäisi näkyä kaikki  8-9mag galaksit?

Tarkoitain vain että olisi parempi tietää 200mm putken rajat, olisi mukavempi tietää kuinka himmeitä kohteita näkisin esim: ahaa tässähän on 8.6mag galaksi lisäänpä sen listaani.
Kun taas kysellä muilta ja elää epävarmuudessa että näkyyköhän tämä putkellani?.
Pystyttekö antamaan magnitudi rajan 200mm putkelle kohteiden valitseminen olisi helpompaa.?

Pappis

Se ei ole ihan noin yksinkertaista. Magnitudissa on kaksi perusongelmaa: Se ei kerro kohteen kokoa ja pintakirkkautta. Koko määrää sopivimman suurennoksen kohteen näkemiseen, ja pintakirkkaus vs. havainto-olosuhteet määrittelevät sen, näetkö sitä ylipäätään...

VP

Kyllä pääsääntöisesti mag. 8-11 galaksit näkyvät "hyvin" putkellasi jos vain pintakirkkaus on riittävä. Myös yksi merkittävä tekijä on kohteen muoto. Valokuvissa galaksi X saattaa olla paljon suurempi koska sillä on himmeämpiä ulko-osia. Visuaalihavaitsijalle ei välttämäti erotu kuin pieni utuläiskä.

Mutta alkuun galaksihavainnoissasi pääset vaikkapa: M51, M81 ja M82, M63, M64. Myös Leijonan, Neitsyen ja Bereniken hiusten välillä on paljon galakseja joita kannattaa kokeilla.

-V

blaatu

Pari kysymystä havaintokokemuksista koskien syvän taivaan kohteita joista ilmoitetaan pintakirkkaus.

*  Onko katseluun käytettävä suurennos valittava sen mukaan että okulaarin lähtopupilliksi tulisi noin 5mm vai näkyykö kohteita, vaikka sillä 200mm putkella, pienemmälläkin lähtöpupillilla, esim  tarkkuuden kannalta edullisella 2.4mm lähtöpupillilla?
*  Kuinka monta syvän taivaan kohdetta tuolla 200mm putkella on hyvällä kelillä mahdollista nähdä, muutama, kymmeniä vai satoja?
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

Pappis

Lainaus käyttäjältä: blaatu - 03.03.2017, 14:19:38
Kuinka monta syvän taivaan kohdetta tuolla 200mm putkella on hyvällä kelillä mahdollista nähdä, muutama, kymmeniä vai satoja?
Optimiolosuhteissa (oikeasti pimeä paikka, oikeasti erinomainen keli) satoja.

Robin L

Entäpä jos kyseisessä galaksissa ei ilmoiteta pintakirkkautta?
Ja jos jonkun galaksin pinta kirkkaus on 13 tarkoittaako se 13 magnitudia?