Kirjoittaja Aihe: Syvän taivaan kohteita aloittelijoille  (Luettu 21816 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Robin L

  • Periodinen komeetta
  • **
  • Viestejä: 61
  • syvän taivaan havaitsija
Vs: Syvän taivaan kohteita aloittelijoille
« Vastaus #60 : 03-03-2017, 19:34:36 »
En ole oikein perillä pintakirkkaudesta pystyttekö selittämään siitä vähäsen :/

Kolmion galaksilla kuulemma on heikko pinta kirkkaus ja se on 14.10
Onko siis 12.0 vahva pinta kirkkaus ja helposti havaittava riippuen magnitudista?
« Viimeksi muokattu: 04-03-2017, 00:05:20 kirjoittanut Robin L »

Poissa blaatu

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 211
Vs: Syvän taivaan kohteita aloittelijoille
« Vastaus #61 : 04-03-2017, 01:04:00 »
"Kun harrastaja suunnittelee havaintojen aloittamista hän (teoriassa ainakin) tutkii karttoja ja muita lähteitä päättäen seuraavan yön kohteensa. Tällöin hän tietää kokemuksesta putkensa rajamagnitudin suunnilleen ja tutkii eri kohteiden näkymistä vertaillen niiden kirkkauksia. Luetteloissahan (lukuunottamatta RC3:a) kirkkaudet on annettu yhteenlaskettuina eli olettaen kohde tähtimäiseksi. Käytännössähän kohteet kuitenkin ovat usein laajoja ja luetteloissa mainittu kirkkaus on jakautunut laajalle alalle. Ymmärrettävästi todellinen kirkkaus on huomattavasti alhaisempi kuin luettelossa mainittu. Tätä suuretta kutsutaan pintakirkkaudeksi.

Pintakirkkaudella on monia mielenkiintoisia vaikutuksia. Ensinnäkin monet kohteet kuten M33 ja NGC 7000 ovat luettelossa kirkkaan tuntuisia mutta havaittaessa hyvinkin vaikeita. Tämä johtuu nimenomaan niiden laajasta koosta, joka jakaa kirkkauden laajalle alueelle. Pintakirkkaus voidaan laskea vertaamalla kohteen pinta-alaa kirkkauteen. Pintakirkkaus siis saadaan yksikössä magnitudia / neliökaariminuutti jos pinta-ala annetaan neliöminuuteissa."

Edelläkirjoitettu on suora lainaus Ursan syvän taivaan havainto-oppaasta.  Kannattaa lukea. Kohtuullisellakin kaukoputkella katseltavia kohteita näyttää riittävän ihmisiäksi.
https://www.ursa.fi/wiki/DS-opas/DS-opas
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi