Skywatcher Stargate 500P goto

Aloittaja Ari Haavisto, 03.10.2016, 23:35:15

« edellinen - seuraava »

Ari Haavisto

Aloitellaanpa tarkempia kokemuksia nyt, kun putki sai ensivalonsa viikonloppuna. Eli kokemuksia SkyWatcherin 508/2000 stargate Dobsonista, mallia synscan goto. Putken hommaaminen sujui sopivasti Ylvan kautta.

Putki saapui Ylvalta pakattuna yhdelle trukkilavalle. Putken osat oli pakattu laatikoihin todella huolellisesti ja pehmustettu hyvin. Pelkässä purkamisessa meni hyvinkin pari tuntia. Ohjeissa kerrottiin kokoamiseen tarvittavan kaksi henkilöä. Kokosin sen kuitenkin yksin, vaikka yläkehikon saaminen eri suuntiin sojottavien tukitankojen päälle olikin hiukan lystikästä. Tangot oli numeroitu ja ohjeiden mukaan ne piti laittaa vastaavasti numeroituihin koloihinsa. Koloista numerointi kuitenkin puuttui. Kuvasta pystyi kuitenkin päättelemään mihin loveen hiukan erinäköinen ykköstanko tulee ja muualta ohjeista saattoi päätellä, että numerointi juoksee vastapäivään. Muutoin kokoaminen oli melko selkeää, vaikka ohjeen kuvat olivatkin aika tummia.



Putki on metallirakenteinen ja runko on kauttaaltaan alumiinia. Perusvaikutelma on laadukas, vaikka hiukan ongelmiakin parissa kohtaa tuli. Perusrakenteena on pääpeiliä pitävä runkokappale, johon kuudella tukitangolla on yhdistetty apupeiliä ja fokuseria kannatteleva yläkehikko. Runkokappaleen kylkiin on pultattu alumiiniset reenjalakset, jotka liukuvat kiskoina jalustaosassa olevien rullien päällä. Reenjalakseen on kiinnitetty vaijeri, jonka avulla moottori keinuttaa putkea jalustan päällä näin toteuttaen altitudiliikkeen. Laitan tästä myöhemmin tarkempaa kuvaa. Jalustaosa ja putki sen päällä sitten taas pyörii laakeroituna jalkalevyn päällä, moottorin voimalla, näin toteuttaen azimutiliikkeen. Siitäkin tarkempaa kuvaa myöhemmin. Näin muodostuu putki, jonka fokuseri huitelee vähänkin korkeammalle katsottaessa yli kahdessa metrissä.



Kun kokosin putken jalaksineen jalustaosan päälle ja liikuttelin altitudia, ihmettelin takeltelua etenkin putken ollessa melkein pystyssä. Sitten huomasin, että teräsrullat hiovat jalaksista maalia ja ottavat alumiinilastua jalaksen ulkoreunasta. Syyksi paljastui, että jalakset eivät asettuneet runkokappaleen sivuille suoraan, vaan jalakset harottivat takaosasta n. millin leveämmällä kuin etuosastaan. Oli jättänyt Kiinan poika koneistamatta runkokappaleessa kiinnityspinnat samansuuntaisiksi... No, ohensin prikkoja rullien alta hieman, sekä säädin taaempien rullien telineitä hiukan leveämmälle, ja nyt mahtuu kulkemaan. Täytyy myöhemmin vielä tutkia, onko jalakset muuten samansuuntaiset. Nyt tuntuu kuin hiukan vielä keinahtaisi jossain kohtaa liikettä. Voi olla, että jalakset eivät ole asettuneet aivan samankeskeisesti paikalleen kun kiristin ruuvit. Tuota pystyy kyllä säätämään. Nämä semmoisia juttuja, joita on helppo ja mukava sitten pikkuhiljaa säätää ja hioa kohdilleen.

Pääpeili on vekkuli. Ohut lasilätty, johon on sulatettu kiinni kolmiopalat ja sitten hiottu muotoon. Lopuksi liimattu kiinni keskitappiin. Tämän voisi olettaa jäähtyvän nopeasti ulkoilman mukaan. Myös apupeili on kennotyyppinen.



Putki meni melko helposti kollimaatioon ja tuntui pitävän kollimaation pienen rykimisen jälkeenkin. Hiukan piti fokuseria tiltata ja koko yläkehikkoa apupeileineen ja fokusereineen pitää vielä tiltata tukitankojen päässä pari milliä, sillä nyt yläkehikon keskilinja osoittaa 10mm pääpeilin keskiöstä sivuun kun laserilla ampuu apupeilin kiinnitysruuvin reiästä säteen pääpeiliin kun apupeili on irrotettuna. Ilmeisesti tehtaalla yläkehikon pieni kallistus oli kompensoitu fokuseria säätämällä ja tämänhän saa kyllä helposti kollimoinnissa säädettyä apupeililläkin kohdalleen, mutta kummallakin tavalla tehden fokuserin ja pääpeilin keskiakseleiden kulma ei ole tasan 90 astetta, vaan poikkeaa siitä asteen kolmanneksen. Vastaavan yläkehikon tilttauksen tein aikoinaan samasta syystä SW400P - putkeeni. Tästäkin kuvaa myöhemmin, niin asia aukeaa paremmin.

Alla kuvassa yläkehikko ilman apupeiliä. Fokuseria vastakkaisella puolella olevia tukitankoja pitää lyhentää milli-pari, jotta yläkehikko olisi kohtisuora pääpeilin keskiakseliin nähden.



Pienistä säätötarpeista huolimatta tähän mennessä putkesta hyvä kutina.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ari Haavisto

#1
Ja jatkuu...

Pääpeilin suojus on hassu muovikulho, joka ei oikein sovi paikoilleen, koska pääpeilin reunojen ja tukitankojen väliin jää todella niukasti tilaa. Lisäksi jos suojan saa paikalleen, se makaa peilin optisen pinnan varassa. Ei hyvä. Olen vielä kahden vaiheilla, alanko käyttämään putken omaa suojakangasta, joka peittää koko putken, ja siihen tulppa päähän. Vai pyöräytänkö ohuesta muovilevystä lyhyen huurreputken pääpeilin ympärille ja toinen vastaava apupeilin luo. Ja tulpat päihin. Riippuu siitä, aiheuttaako kangas putkivirtauksia enemmän kuin keskeltä avoin rakenne vai ei.

Putken ulossaanti oli homma sinänsä. Ostin Motonetista halvat nokka/halkokärryt ja modasin niistä kuljetuskärryt, jotka liukuvat jalustan alle. Niillä sitten rahtasin putken kokonaisena ulos Sunnuntai-iltana.


Okulaariksi mukana tullut 28mm 2" laajakulma ja kolmen metrin alumiiniset A-tikkaat, jotta siihen pääsee katsomaan. Käsikapulan kiharajohto tosin oli ainakin uutuuttaan niin lyhyt, ettei tahtonut yltää okulaarille asti...

Synscan toimi hienosti, moottorit pitivät vakuuttavan tasaista, matalaa hurinaa ja goto löysi maalinsa. Kokeilin Ronchi-testi- okulaaria kirkkaseen tähteen ja se antoi lupaavan tuloksen. Optiikka vaikuttaisi olevan ainakin ensinäkemältä hyvä! Sitten 28 - millinen paikalleen ja tähtikenttää ihmettelemään. Hyvältä näyttää, tosin komaa reunoilla runsaasti. No, laatikossa odottaa jo MPCC mkIII komakorjain joka saa pian parikseen 17,5mm:n Morpheuksen.

Käänsin putken kohti M13:aa ja suoraan sanottuna mykistyin. Ei se ollutkaan enää sumu, jossa erottuu yksittäisiä tähtiä, vaan yksittäisistä (sadoista, tuhansista?) tähdistä koostuva parvi. Tässä vaiheessa muukin perhe saapui paikalle ihastelemaan näkymiä. Lyyran rengassumu, M15 pegasuksessa, parit avonaiset tähtijoukot lähellä zeniittiä ja lopulta Andromeda, joka kruunasi kierroksen. En ollut lainkaan varautunut, että ero olisi näin suuri verrattuna 40cm Newtoniin.

Seuraa lisää virittelyä ja säätöjä. Toistaiseki vaikuttaa oikein hyvältä. Huomasin muuten, että jalustassa on autoguideriportti...
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

blaatu

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 04.10.2016, 00:09:18...  kolmen metrin alumiiniset A-tikkaat, jotta ... pääsee katsomaan. ...

Turvallisuuden takia on kaivettava laitteelle kuoppa maahan! :angel:
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

RL

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 04.10.2016, 00:09:18
Seuraa lisää virittelyä ja säätöjä. Toistaiseki vaikuttaa oikein hyvältä. Huomasin muuten, että jalustassa on autoguideriportti...

Mielenkiinnolla odotetaan jatkoa ketjuun. Toimiikohan tuossa sitten autoguidaus? :shocked:

Ransu

Onnittelut Arille uudesta hienosta putkesta! On mukavaa lukea näitä raportteja.
Erittäin mielenkiintoinen tuon peilin rakenne, jäähtyminen on varmaan tehokasta ja nopeaa.

Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 03.10.2016, 23:35:15
Pääpeili on vekkuli. Ohut lasilätty, johon on sulatettu kiinni kolmiopalat ja sitten hiottu muotoon. Lopuksi liimattu kiinni keskitappiin. Tämän voisi olettaa jäähtyvän nopeasti ulkoilman mukaan. Myös apupeili on kennotyyppinen.

Tätä hiukan ihmettelinkin eli kuinka tuon kokoinen pääpeili ennättäisi koskaan jäähtymään tasaan ulkoilman kanssa, mutta tuostahan sekin seikka selvisi. On varmaan huikea laite visuaalikatseluun, kuten kerroitkin. Onnittelut siis ensivalosta sinnekin eli "aurinkolasit päähän kun putkesi valovoima häikäisee"  :cool:
- Timo Inkinen

ellu

Tohtiiko tuolla kuutakaan katsoa ilman kunnon suotimia  :tongue: 40cm:kin tuntuu että silmä palaa puhki.
Mutta onnea uudelle täältäkin! Oletko jo autoguidausta kokeillut? Itse värkkäsin omaan dobsoniin tuon, joka olisi testausta vaille vain...
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

VP

On kyllä komea tuutti. Pääpeilin rakenne tuntuu olevan ihan fiksu ratkaisu. Tällä sitten vaan sitä koko kuun mosaiikkia väsäämään, huh huh! :azn:

-V

Käenpesä

Onnittelut Arille uudesta putkesta.
Kunnioitusta herättävä Tuubi isolla Teellä  :cool:
Nyt vain äkkiä kuvia aikaiseksi niin saadaan taas ihastella  :smiley:
Veli-Pekka Käkönen, Valkeakoski
Celestron CPC 1100 XLT, SkyWatcher 200/1000 HEQ5, TS Quadruplet 80/520 f6.5, ZWO ASI662MC, ZWO ASI294MC Pro.
http://kaenpesa.blogspot.fi/

Ari Haavisto

Nyt alkaisi Kuu olla otillaan ja pientä toivoa on, että pilvisyys rakoilisi joko Torstaita tai Sunnuntaita vasten yöllä. Odottelen vielä fokuserin moottoria ja putken säädöt ja huurreputkien rakentelu vielä vaiheessa työkiireiden vuoksi, mutta eiköhän jotain jo päästä kuvaamaan jos keli sallii.  Yksi uusi kokeiltava viritelmä on pikamosaiikkeja varten odottamassa myös, jolla huonompikin seeing saadaan hyödynnettyä. Viikonloppuna olisi tarkoitus myös tutkia tarkemmin mitä tuon autoguideportin kautta voi tehdä ja saanko kenties firecapturen guidaamaan. Jännä myös nähdä miten seuranta pelittää noin ylipäänsä.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ari Haavisto

#10
No niin. Torstain vastaisena yönä tuli otettua ensikuvat kuusta uudella putkella. Asiaan kuului luokattoman surkea seeing höystettynä edessä kiehuvalla pilvihötöllä  :realmad:

Ensin rahtasin putken ulos. Alla näkyy Motonetin halkokärryt ennen ja jälkeen modauksen. Renkaat on siirretty eri paikkaan ja akselia levennetty. Kahvaosan saa sokat aukaisemalla irti, jolloin kärry sopii liukumaan putken alustaosan alle. Täytyy kahvaosaa vielä hiukan taivuttaa ylemmäs sekä ruuvata joku levy jonka päällä jalusta makaisi vakaammin.



Putken säätäminen vaateriin oli helppoa säädettävillä jaloilla. Kun vara loppui kesken, yhden jalan alle lisätallaa.

Sitten kollimointi. Positiivinen yllätys oli, että putki oli pitänyt edelliskertaisen kollimointinsa siirtelystä huolimatta. Peilin jäähtymistä odotellessa alustin goton ja suuntasin kuuhun. 21mm:n okulaariin ei voinut ilman suodatinta katsoa ollenkaan, niin kirkas Kuu tuolla oli. Visuaalisesti jo pienellä suurennoksella näki seeingin olevan surkea.

Seuraavaksi kamera fokuseriin ja Firecapture tulille. Fokuserimoottori on vielä matkalla, joten tarkentelin käsin. Yllättävän tukeva tuo putki on, mielestäni käsinfokusointi tärisytti kuvaa vähemmän kuin 400P:llä aikoinaan. Seeing vaan oli sellainen suhmuseeing, ettei kuvaa skarpiksi saanut millään. Vaan kokeiltava silti oli.

Kamerakalusto oli sama kuin aiemmin SW400P:llä, eli ASI178MM, filsupyörä, dispersiokorjain ja APM komakorjaava barlow n. 2,75...2,8x. Putken natiivi polttoväli on nyt siis 2000mm aiemman 1800mm sijaan, jolloin kohteetkin näkyvät suurempina. Toisaalta erotuskyvyn pitäisi olla kasvanut suhteessa enemmän kuin polttovälin, jolloin pitäisi hyvällä kelillä saada suurempi ja silti skarpimpi kuva. No, ei tällä seeingillä. Lopputulos oli niin suttua, että kaikki pinotut kuvat olivat huonompia kuin paras yksittäisruutu joka sekään ei ollut häävi. Mutta laitetaan alle croppi natiiviskaalassa olevasta yksittäisruudusta Posidoniuksesta antamaan käsitystä kuvaskaalasta.



Aikani kuvailin seeingin edelleen huonontuessa. Tänä aikana saatoin kuitenkin muodostaa mielipiteeni putken seurannasta. Se on parempi kuin 400P:ssä (josta minulla on ensimmäisen sukupolven versio). Seuranta vaelsi huomattavasti vähemmän, eikä mysteerisiä jätättämisiä esiintynyt. Myöskään 400P:ssä ollutta sekunnin seurantataukoa jokaisen moottorikomennon jälkeen ei esiintynyt. Moottorit reagoivat heti ja napin painalluksen jälkeen seuranta jatkoi välittömästi toimintaansa. Tämä rohkaisee ajattelemaan, että autoguidaus voisi toimia myös, planeettakuvaukseen sopivalla tarkkuudella ainakin. Backlash oli samaa luokkaa kuin 400P:ssä. Kaiken kaikkiaan kuvaaminen oli miellyttävää eikä valotusten aikana tarvinnut korjailla. Autoguidauksen kokeilu jäi toiseen kertaan, pitää lukea ohjeet ensin...

Puoli kahden aikaan seeing kävi niin surkeaksi, että siirryin testaamaan uutta juttua: Vaihdoin kameran eteen Baaderin MPCC mk3 komakorjaimen ja kokeilin kuvaamista ASI178MM:llä suoraan putken 2000mm:n polttovälillä. Tällöin koko Kuun mosaiikkiin tarvittaisiin vain ehkä 12-15 palasta ja loppukuvan resoluutioksi tulisi n. 65-70 Mpix. Houkuttelevaa siis ja avaa ikkunoita pariin suunnittelemaani kuvausprojektiin. Alla pienennetty näyte luoteisreunan kuvasta antamaan ideaa kuva-alasta. Täysikokoinen täällä linkin takana

Tässä kohtaa seeing oli jo luokaton, eikä tuollakaan skaalalla saanut enää terävää jälkeä. Tähän toi tosin lisänsä se, että innoissani unohdin ruuvata mitään suodinta kameran eteen, jolloin se näki kaiken UV:sta IR:aan ja näin osaltaan suttasi kuvaa... Ja valotusaika piti säätää 0,19 millisekuntiin, jottei kuva pala puhki vaikka gain 44%  :shocked:

Olen kuitenkin tyytyväinen. Kuvaskaalat tuli kokeiltua, seuranta pelittää ja komakorjainmosaiikki-idea toimii. Erotuskykyä ei nyt vaan päästy testaamaan yhtään, kun seeing oli nolla, ja sitä kautta varsinaiset kuvaustulokset jäi myös saamatta. Vaan jäipä tutkittavaa seuraavaksikin kerraksi.



Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Timpe

Tuosta seeingin kehnoudesta pitäisi oikeastaan saada vertailua vanhan 400P putkesi kanssa. Tuon jälkeen tietäisi, onko tuohon osansa myös julmettoman kokoisen pääpeilin temperoitumisella, vaikka peilissä onkin tuollainen kennorakenne alla. Oliko peilin alla jotain tuuletinta? Jollei, niin lisäisin sinne esim. tuollaisen 140mm tuulettimen roikkumaan esim. kuminauhojen varaan peilin alle (saako asennettua?) ja puhaltamaan peiliä kohti viileää ulkoilmaa. Auttaisi tasaamaan peilin lämpövirtauksia. Myös tuon huputtaminen olisi tärkeää, muutoin pilaat omalla keholämmölläsi seeingiä putken lähellä ollessasi.
- Timo Inkinen

Ari Haavisto

Tällä kertaa tämä oli oikeasti huono seeing, semmoinen suhnuseeing, eli tietyn tason jälkeen kaikki detaljit poissa. Ikään kuin paksu sumu tai blurri laitettu kaiken eteen. Tämä on se kaikkein turhauttavin huono seeing, koska siihen ei pure mikään eikä se yleensä myöskään parane yön aikana. Suoraan huoneenlämpöinen optiikka talvipakkasella saa aikaan jotain samankaltaista, mutta yleensä lepatuksen/aaltoilun kera.

Toinen tyypillinen huono seeing on sitten pärinäseeing, eli kaikki tärisee ja näkyy välillä tuplana. Tällaiseen seeingiin puree kyttääminen ja lyhyt valotus sekä paljon frameja. Ir tai punainen suodin puree hyvin. Lähistöllä olevat lämmönlähteet, kuten havaitsija, voivat saada aikaan samanlaista oiretta. Samoin melkein jo ympäristön lämpötilaan jäähtynyt pääpeili. Samoin hiukan pielessä oleva fokus hyvällä kelillä. Tämmöinen seeing, jos on alunalakaen kohtuullinen, monesti paranee illan edetessä, joskus huipentuen huippuseeingiin ja laantuen sitten joko suhnuseeingiksi tai lepatusseeingiksi... Jos pärinä on jo alunalkaen niin pahaa, ettei kuvaa oikein saa aikaiseksi, ei se yleensä parane, vaan huononee. Tällöin saatetaan olla jo alunalkaenkin poreiluseeingissä.

Kolmas tyypillinen huono seeing onkin tuo lepatus ja poreilu ja aaltoilu (kolme alatyyppiä siis). Kuva lepattaa ja/tai aaltoilee ja/tai poreilee. Yleensä kuvaaminen onnistuu pienemmällä polttovälillä ja sekaan mahtuu muutama parempikin hetki. Saanto on tuommoisella kelillä huonoa. Ir-suodin puree ajoittain, mutta välillä voi jokin värikanavista tai L-suodin olla parempi. Lämmin optiikka saa aikaan samankaltaista oiretta, aaltoilua, lepatusta, mutta ei yleensä poreilua.

No, siinä tuli seeing-pohdintaa hiukan väärään ketjuun. Vielä kun saisi nuo yhdistettyä vastaaviin ilmakehän mekanismeihin, niin hyvä.

Oikeankokoinen suojahuppu on vielä matkalla (putken mukana tullut oli pienemmän mallin huppu), mutta epäröin huputtaa putkea kokonaan, koska se saattaa taas aiheuttaa putkivirtauksia jotka ovat paljon haitallisempia kuin ulkoa tulevat pienet löyhähdykset. Umpiputkisella ja paksupeilisellä 300P:llä oli hyvin vaikea päästä tasapainoon ja jäähtyneenäkin tuntui putkessa aina kulkevan jotain lepatusta. 400P:llä uskon osittaisen avorakenteen olevan yksi avaintekijä miksi se oli parempi, hyvin jäähtyvän pääpeilin lisäksi, ja aion rakentaa vastaavan systeemin tähänkin: Ostin Etrasta 2mm:n PE-levyä ja aion siitä pyöräyttää lyhyen putken pääpeilin ylle huurreputkeksi. Toinen vielä lyhyempi pätkä sitten yläpäähän suojaamaan apupeiliä ja keskiosa jääköön avoimeksi. Sitten voi kokeilla käytännössä, mitä keskiosan huputtaminen vaikuttaa. Sinänsähän olen jo 400P:llä tottunut olemaan matkan päässä tuulen alapuolella sen mitä USB-kaapeli sallii. Ja hyvän hetken sattuessa pidätetään hengitystä ja puhallellaan hihaan... Ehkä nyt alan käyttää puutarhaletkun pätkää snorkkelina :-)

Tuo 500P:n peili on suhteessa avonaisempi ja ohuempi kuin 400P:ssä, joten uskoisin sen jäähtyvän paremmin. Tulevan talven kylmät ja kirkkaat kelit sen sitten näyttävät, samoin kuin erotuskyvyn. Isohko sähköpuhallin kumilevyyn kehystettynä löytyy jo hyllystä, jonka voi tosiaan virittää helposti tuohon jos jäähtymisessä on ongelmia. Ja löytyypä peltier-elementit ja siilitkin siltä ajalta kun melkein rakensin 400P:hen kylmäkoneiston kevät- ja syksykäyttöön kun lämpötila soutaa paljon...

Lueskelin manuaalia tuosta autoguide-portista ja siellä sanottiin, että se on "for future purposes". Pitää siis kokeilla, toimiiko tuo vai vaatiiko jonkin tulevan firmis päivityksen. Ja vaikka ei toimisi vielä, voin sitten kokeilla autoguidausta kapulan läpi. 400P:ssähän moottorien ohjaus esti sen (moottorit pitivät tauon jokaisen komennon jälkeen, siten tuhoten guidauksen), mutta tässä ei vastaavaa ongelmaa tuntuisi moottoreissa olevan.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ari Haavisto

Vasta äskeisen kirjoitettuani tajusin sen kammottavan tosiasian, että olen vuosien mittaan tehnyt havaintoja ja kuvannut sekä liveruudulla tuijottanut seeingin tanssia moninverroin enemmän kuin minkään kohteen detaljeja! Videokuvannut seeingin temppuja kymmeniä Teratavuja ja saman verran katsellut taltioimatta... Ollapa joku ohjelma, joka Kuun/planeetan detaljien sijaan jollain kivalla algoritmilla kaivaisi videoista esiin seeingin salatut piirteet. Tai, siis, onhan adaptiivinen optiikka olemassa. Höh.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Timpe

Joo, siltähän tuo kuulostaa, että alat olemaan seeing-alan johtava asiantuntija täällä Suomessa  :laugh:
Unohtui eilen mainita omista kokemuksista sen verran, että olen kuvannut monet yöt läpeensä tällaiset "imupuhaltimet" päällä koko ajan. Olen huomannut tasaisen putkivirtauksen (omassa tapauksessa) alas umpiputkea pitkin parantavan putkesta saatavaa kuvaa ihan mitattavasti. Ilman puhaltimia saatan saada FocusMaxin tarkennusarvoksi jotain 3,5...3,75 HFD lukemia ja kun kytken puhaltimet päälle, saan tarkennettua putken 3,25...3,5 HFD lukemiin. Tässä yhteydessä on syytä mainita, että putken peilit ovat temperoituneet ulkoilmaan sangen hyvin, mutta tuo puhaltimilla saatava tasainen ilmavirtaus putkea pitkin alas ja pääpeilin ohitse putken takaa ulos poistaa vielä ne haitalliset poikkisuuntaiset väreilyt valon kulkutieltä.  :wink:
(Silloin syntyy satunnaisesti tällaista jälkeä, kun myös ulkoinen taivaalla vallitseva seeing rauhoittuu: http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/GSORC10/CCDImage482_seeing_1_83_arc_sec.jpg/_full.jpg)
- Timo Inkinen