Miten sait tarkistettua tämän suoran kulman?
SW:ssähän apupeilin offset on jo valmiiksi sisällytetty tuohon apupeilikokoonpanoon; Apupeili on liimattu pitimeensä niin, että oikea offset toteutuu kun apupeilin pidin on keskellä putkea. Tämä helpottaa mekaniikan ja optiikan linjausta. Toimin seuraavasti:
Ensin mittaan ja säädän spiderin keskikappaleen keskireiästään keskelle putken etupäätä radiaalisuunnassa mitan avulla. Sitten teräsviivain kyljelleen spiderin keskikappaleen etupinnalle ja sen avulla mittaan eri reunoilta, että keskikappale on suorassa suhteessa putken etupäähän. Tarvittaessa säädän. Nyt putken etupää (minun tapauksessani valualumiininen vahvikerengas) ja spiderin keskikappale ovat samankeskeisiä ja samansuuntaisia.
Seuraavaksi asetan laserkollimaattorin spiderin keskikappaleen etupintaa vasten ja ammun säteen keskireiän läpi pääpeiliin. Aluksi säde osui pääpeilin keskimerkistä ohi, joten säädin putken etupäätä kiinnikkeissään, kunnes säde osuu keskimerkkiin. Spiderin säätöihin ei enää saa koskea, vaan koko etupäätä kallistetaan kiinnikkeissään suhteessa putken tukitankoihin tavalla tai toisella, esim. shimmipaloilla. Tämän jälkeen kun pääpeilin vielä säätää niin, että säde palaa takaisin spiderin keskikappaleen keskireikään, ovat putken ja pääpeilin mekaaninen ja optinen akseli samankeskeisiä ja yhdensuuntaisia.
Nyt sitten vielä laseri fokuseriin (apupeili edelleen pois paikaltaan) ja mittaan, että säde on yhtä kaukana putken etureunasta putken pituussuunnassa mitaten sekä fokuserin puolella putkea, että vastakkaisella puolella putkea. Tarvittaessa säädän fokuserin jalan säätöruuveista fokuseria. Sitten tähystän spiderin keskikappaleen keskireiän läpi kohti pääpeilin keskimerkkiä. Samalla kuljetan sormea lasersädettä pitkin ja tarkistan, että säde kulkee tähystyslinjallani keskimerkin ylitse. Tarvittaessa taas säädän fokuseria sekä tarkistan, että pituussuunnan säätö ei muuttunut samalla. Kun tämäkin säätö on tehty, on fokuserin keskilinja nyt 90 asteen kulmassa pääpeilin keskilinjaan nähden ja mekaniikka ja pääpeili linjassa keskenään.
Tämän jälkeen apupeili paikoilleen ja normi pitkän kaavan kollimointi: Säädän apupeilin rotaation niin, että näyttää pyöreältä fokuserin läpi katsottaessa. Säädän aseman syvyyssuunnassa niin, että apupeilin reunat näyttävät samankeskeisiltä fokuserin putken sisäreunojen kanssa fokuserista katsottaessa (kollimointiokulaarilla). Tämän jälkeen laitan laserin fokuseriin ja tilttailen apupeiliä säätöruuveistaan, kunnes säde osuu pääpeilin keskimerkkiin. Sitten pääpeilin säätö niin, että säde palaa kollimaattorin keskimerkkiin. Varmistus Cheshirellä sekä kollimointiokulaarilla sekä vielä barlowed laserilla. Jos kaikki menetelmät ovat samaa mieltä, on homma onnistunut.
Tämä on yksi tapa tehdä tämä avoimille Newtoneille, joissa putken yläpää/etupää saattaa olla paljonkin mekaanisesti pielessä suhteessa pääpeiliin.
Tässä vielä linkki ketjuun, jossa tein melkein saman operaation aikoinaan SW400P:lle. Kuvien kera.
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=11842.0