Kirjoittaja Aihe: Skywatcher Stargate 500P goto  (Luettu 65894 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Pappis

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1155
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #105 : 18-03-2018, 07:42:19 »
Mielenkiintoista sinänsä, että uusimmassa (4/2018) S&T:ssä on 18-tuumaisen SW Stargaten testi Dennis DiCiccon tekemänä, ja siinä on samanlainen pääpeilirakenne kuin Arin 20-tuumaisessa. DiCicco kehuu optista laatua kovasti, ja teki vieläpä Foucaultin testin jossa hyvä tulos. Lainaus artikkelin kuvatekstistä (lihavoinnit meikäläisen):

"In the workshop, the author’s Foucault test of the primary mirror shows no sign of “print through” from the supporting rib structure. There is a slight hint of a central depression due to the hollow core, but it falls completely within the shadow of the secondary mirror and is of no consequence. The mirror is an overall well-corrected paraboloid with subtle artifacts typical of machine-polished optics. It delivered excellent performance at the eyepiece."

Eli syystä tai toisesta tuossa testikapistuksessa ei tule esille samoja ongelmia. Olisikohan tuossa Arin pääpeilissä joku "valuvika" minkä takia nuo taustarivat aiheuttaa tuota muotovirhettä?
Aksun lainauksen avainsanat ovat "In the workshop...", eli testattiin näköjään niin sanotusti samoissa olosuhteissa, kuin mitä peili on hiottukin: Huoneenlämpötilassa. Ja tämä selittää hyvät tuloksetkin. Kun tämä peili viedään ulos Suomen kevättalvisiin keleihin, lopputulos on mielestäni odotetusti juuri se, mitä Ari on löytänyt. Peilin runkorakenne tulee näkyviin, koska tukien kohdalla jäähtymisen aiheuttama kutistuma on erilaista verrattuna tukien väliseen peilimateriaaliin.

Peili ei siis välttämättä ole susi, mutta Suomen keleihin tuota tuettua rakennetta ei näköjään voi suositella. Epäilen, että jotakin vääristymää saisi näkyviin myös tuosta TE:n reunoja kohti ohenevasta peilistä Suomen talvessa. Jos Ari on kovasti kiinnostunut hyvästä peilistä Suomen keleihin, niin melkoisen tasapaksu ja tasarakenteinen sen pitäisi olla.

Oletko katsellut näitä? http://www.orionoptics.co.uk/OPTICS/telescopemirrors.html

Poissa Ari Haavisto

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1655
 • Lempäälä
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #106 : 18-03-2018, 11:03:23 »
Tässä keskustelujen syövereistä tämä ihan ensimmäinen vertailu, josta olisi hälytyskellojen jo pitänyt lähteä soimaan enemmän. 16.7.2017 vertailu SW400P vs SW500P. Lämpötila +7C. Tuolloin nouseva Aurinko pääsi heijastelemaan okulaariputkeen ja jouduin tekemään hajavalosuojan.

Kuvat skaalattu ja käännetty suunnilleen samaan ja mustaa pistettä säädetty tasaamaan kontrastiero pois. 1=SW500P hajavalolla, 2=SW400P, 3=SW500P hajavaloa estetty, mutta aurinko noussut ylemmäs

Linkki vertailuanimaatioon

Kyllä +7 on jo sellainen lämpötila, että en pakkaskutistumaan heti usko. Kuvanlaatu tuossa lämpötilassakin ihan samaa kuraa kuin kovalla pakkasella. Lämpötilavirheen pitäisi olla kuitenkin jossain määrin lineaarinen.

Enemmän mietin sitä, että mitenköhän tuo peili valmistetaan? Jos runko on ensin sulatettu yhteen ja sitten päällilevy hiottu muotoonsa, väärillä arvoilla koneellisesti noita tukilevyjä vasten hiomalla saisi varmaankin juuri tällaisen virheen aikaiseksi. Painettu liian kovaa ja ohut päällilevy joustanut alas tukilevyjen välissä. Hionnan jälkeen tukilevyjen välit ponnahtaneet takaisin ylös ja jääneet kuprulle. Reunemmalla, missä tukilevyt kauempana toisistaan, jousto ollut suurempaa ja keskemmällä peiliä vähäisempää. Tästä tulisi sitten tuo vyöhykemäisyys virheeseen. Myöhemmin tehtaalla oppineet ja tehneet eim. jonkin hiontatuen ribsien väliin työkaluksi tai pienentäneet voimaa ja siten päässeet eroon uudemmassa tuotannossa tuosta print-throughsta. Jos taas päällilevy ensin hiottu muotoonsa ja sitten sulatettu yhteen muun rangan kanssa, virhemahdollisuuksia on lukematon määrä.


SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM
ASI290MM
Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Poissa mmu

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 24
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #107 : 24-03-2018, 11:40:44 »
Ikävää, että tällainen tapaus nyt. ATM-porukat ovat olleet aina varauksellisia suuriin, ohuisiin, liimattuihin ja kerroksellisiin peileihin, koska niiden kanssa voi tulla ongelmia. Suurissa kaukoputkissa tekniikka on pakollista, koska peilien painot/taipumat kasvavat muuten kohtuuttomiksi. Tekniikan esi-isistä kuuluisin lienee Ritchey ja aihetta on käsitelty myös ATM-piireissä, kun Dobson-aika alkoi. Talviolosuhteet tekevät asian hankalaksi meillä mutta S&T:n testissä putkesi sai suitsutusta erityisesti optiikkansa suhteen.
Löytyisikö joku harrastaja, joka mittaisi peilin interferometrilla tai mallintaisi sen taipumia jollakin FEM-ohjelmalla? Miten sitten tuo kylmeneminen otettaisiin mittauksiin mukaan, onkin vähän hankalampaa. Kennorakenne olisi varmaan parempi vaihtoehto kuin tuo ruotorakenne. Kysele ja tsemppiä.

Poissa Ari Haavisto

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1655
 • Lempäälä
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #108 : 24-03-2018, 12:28:25 »
Laitoin Engl. kielisen selvityksen vertailukuvineen ja tähtitestikuvineen kauppiaalle. Katsotaan mitä sieltä kuuluu. Sinänsä nuo tähtitestikuvat eivät kyllä jätä mitään arvailujen varaan, joten valmistajalla on nyt näytön paikka toimintansa suhteen. Jos hoitavat homman kunnialla ja saan toimivan peilin, hyvä. Virheitähän sattuu. Jos eivät hoida hommaa, saavat sangen huonon (ja äänekkään) referenssin pilvisille palstoille!

Edelleen uskon, että konsepti sinänsä on toimiva. Valmistajalla vaan on lipsahtanut alkuvaiheessa kuraa läpi laadunvarmistuksesta. Siitähän kertoo mm. tuo Ranskalaisten testaama yksilö, jossa oli massiivista astigmatismia. Minulla ei ole sitä, mutta sen sijaan massiivinen print-through. Ihan alkuvaiheen designissa oli nimenomaan kennorakenteinen peili, ja siitä löytyy netistä raportteja print-throughsta. Sen jälkeen design muuttui ja ilmeisesti ei osunut siltikään kerralla kohdalleen. Nyt vasta putki on tulossa USA:ssa myyntiin ja tuo S&T:n testikin kertoo, että ilmeisesti laatu on nyt saatu kohdilleen.

En ole hirveän innostunut esim. Orionin perinteisistä kiekkopeileistä. SW300P:ssä oli sellainen (ei toki Orion UK:n), eikä se tahtonut puhaltimillakaan seurata ulkoilman lämpötilaa. Painavaksikin semmoinen alkaa käydä puolen metrin kokoluokassa. Tuosta SW400P:n kartiopeilistä ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa, joten en vierastaisi lainkaan tuota TS:n kartiopeiliä.
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM
ASI290MM
Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Poissa AstroIle

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 62
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #109 : 26-03-2018, 10:55:07 »
Hei,

Törmäsin Mel Barttelssin sivuilla tähtitestaukseen. Mielenkiintoisena oli, että sisällä tapahtuvassa tähtitestauksessa oli käytetty toista kaukoputkea avuksi (tosin isompaa). Kun asettaa 40 cm dobsoin ja tämän 50 centtisen vastakkain ja laittaa 40 senttisen "äärettömän" kohdan focukseen keinotähden niin voisi saada tarkempia tätiesti tuloksia ainakin 40 sentin alueelta.

http://www.bbastrodesigns.com/JoyOfMirrorMaking/StarTesting.html

t.Ile

Poissa kihar

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 78
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #110 : 27-03-2018, 13:49:27 »
Moi,

Kokeilin mallintaa karkeasti kuvien perusteella peilin sekä tukirivoilla, että ilman tukiripoja. Laitoin FEM -ohjelmassa 40 astetta lämpötilanmuutosta alaspäin ambientista ja katsoin tulokset. Ilman tukiripoja muodonmuutos on karkeasti puolet siitä, mitä tukiripojen kanssa on. Yllätys kyllä riparakenne ei pahemmin näkynyt muodonmuutoksissa peilin aaltoiluna. Käytin Pyrex-lasin mekaanisia arvoja. Jos saisi tarkemmat mitat rakenteesta, niin voisi ehkä saada tarkempia tuloksia. Liittenä kuva tuloksista.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7063
  • Valoa ja varjoja
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #111 : 27-03-2018, 19:10:10 »
...Valmistajalla vaan on lipsahtanut alkuvaiheessa kuraa läpi laadunvarmistuksesta. Siitähän kertoo mm. tuo Ranskalaisten testaama yksilö, jossa oli massiivista astigmatismia. Minulla ei ole sitä, mutta sen sijaan massiivinen print-through. Ihan alkuvaiheen designissa oli nimenomaan kennorakenteinen peili, ja siitä löytyy netistä raportteja print-throughsta. Sen jälkeen design muuttui ja ilmeisesti ei osunut siltikään kerralla kohdalleen. Nyt vasta putki on tulossa USA:ssa myyntiin ja tuo S&T:n testikin kertoo, että ilmeisesti laatu on nyt saatu kohdilleen.

Saatat viitata samaan CN ketjuun, mutta linkitän nyt kumminkin sen tänne aiheeseen kuuluvana:
https://www.cloudynights.com/topic/520481-skywatcher%E2%80%99s-20-goto-truss-dob/

Pätkä tuolta keskustelun kolmossivulta...

So, I was able to read the Ciel & Espace review of the SW Stargate 500 at the airport before I left. As Pierre and Sixela said, the review of the mechanics was essentially positive although it reported that the altitude movement was not very fluid. SW provides lubricant with the instrument to mitigate this issue.
The optical test was done by the company Imagine Optic. Although it is not clearly stated I think that the whole optical train (primary + secondary) were tested. The verdict was lambda/7 RMS and lambda/1.2 PV with a Strehl of 0.58 (or 0.5 accounting for the 27% obstruction). The main reason for the low numbers was a pronounced astigmatism which the reviewers ascribed to the deformation of the primary under its own weight. A residual waverfront error of lambda/15.7 RMS was also reported, which showed various zones and a "print through" pattern of the mirror's 12 radial supports. This implies that even if the secondary alone were responsible for the astigmatism, the primary would barely meet the Marechal criterion...


Lienee sama peili mistä on ollut juttua tässäkin ketjussa.
Ja sitten SW:n maahantuojan kommentti...

"The samples of Stargates we currently have passed our optical standards and did not show anything to worry about. We have gone through several generations of these mirrors before receiving our most recent product samples. Early samples of mirrors showed zones and other issues. The newer samples have show the issues have been corrected."

Vielä myöhemmin samalta taholta saatu kuva tuosta peili-aihiosta...

https://www.cloudynights.com/uploads/monthly_03_2017/post-21060-0-20456800-1490885445.jpg

Ja siitä maahantuojan kommentti:
"The blanks have gone through several generations of development to get to this point. The annealing process is done very slowly to ensure its done correctly. "

Ts. SkyWather on tehnyt tuotekehittelyä tuon putkimallin varhaisten asiakkaiden kanssa ja vasta uusimmat Stargate 500P mallit alkavat olla optiikaltaan kelvollisessa kunnossa... :shocked:

Laitoin Engl. kielisen selvityksen vertailukuvineen ja tähtitestikuvineen kauppiaalle. Katsotaan mitä sieltä kuuluu.

Uteliaana odotellaan valmistajan kommentteja. Tuolla CN-ketjussa SW:n paikallinen jälleenmyyjä on ottanut aktiivisen otteen tuotteeseensa (varmaan pakko, jos haluavat pysyä markkinoilla).
- Timo Inkinen

Poissa Ari Haavisto

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1655
 • Lempäälä
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #112 : 27-03-2018, 23:10:40 »
Noihin juttuihin juurikin viittasin, joita Timpe tuossa tuo esiin. Astigmatismin sijaan minulla vain on sitten vieläkin pahempi print-through... Tosin veikkaan, että tuo astigmatismi Ranskan testissä ei ehkä olekaan johtunut peilin omasta painosta, vaan on eräänlainen print-throughn ääri-ilmiö; Koko peili on ikäänkuin vääntynyt kieroksi tekovaiheessa.

Täällä linkin takana ote tuosta Ranskalaisten testistä optiikan osalta. Tutulta näyttää...

Eilen illalla kuvailin kuuta SW400:lla ja kun välissä tuntui olevan hyviäkin hetkiä, boostasin polttoväliä pitkästä aikaa ja kuvasin 2,7x barlowlla ja ASI290MM:lla, jolloin mentiin taas vanhaan tuttuun 0,12"/pikseli - luokkaan. Päätinpä sitten kokeilla, mitä tuo SW500P:n susipeili tykkää samasta skaalasta. Kuvat alla linkkien takana. Arvatkaa kumpi on SW500P:lla otettu  :rotfl:
Toisen putken kuva Platosta täällä
Ja toisen putken vastaava kuva täällä

Monesti puhutaan jonkin optiikan ensivalosta, mutta tuo oli nyt sitten tämän peilin virallinen "viimevalo". Tuo turhake ja verenpaineen korotusyksikkö lähtee nyt joka tapauksessa irti putkesta. Homma on tähti- ja kuvaustestien myötä siinä määrin selvä, että tässä vaiheessa turha mittailla mitään enempää. Uskon, että Syntalla on tasan tarkkaan tiedossa että kuraa on päässyt asiakkaille. Ei ehkä kuitenkaan sitä, missä yksilöissä, kuinka paljon ja kuinka pahoja. Nyt sitten nähdään hoitavatko asiansa kunniallisesti, vai jättävätkö asiakkaansa pulaan ja silloin itseasiassa jälleenmyyjänsä myös kiukkuisten asiakkaiden kanssa. Jos eivät hoida, sitten peili käytetään mittapenkissä ennen lasinkeräykseen päätymistään.
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM
ASI290MM
Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Poissa RL

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1017
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #113 : 27-03-2018, 23:19:32 »
Eilen illalla kuvailin kuuta SW400:lla ja kun välissä tuntui olevan hyviäkin hetkiä, boostasin polttoväliä pitkästä aikaa ja kuvasin 2,7x barlowlla ja ASI290MM:lla, jolloin mentiin taas vanhaan tuttuun 0,12"/pikseli - luokkaan. Päätinpä sitten kokeilla, mitä tuo SW500P:n susipeili tykkää samasta skaalasta. Kuvat alla linkkien takana. Arvatkaa kumpi on SW500P:lla otettu  :rotfl:
Toisen putken kuva Platosta täällä
Ja toisen putken vastaava kuva täällä

Monesti puhutaan jonkin optiikan ensivalosta, mutta tuo oli nyt sitten tämän peilin virallinen "viimevalo". Tuo turhake ja verenpaineen korotusyksikkö lähtee nyt joka tapauksessa irti putkesta. Homma on tähti- ja kuvaustestien myötä siinä määrin selvä, että tässä vaiheessa turha mittailla mitään enempää. Uskon, että Syntalla on tasan tarkkaan tiedossa että kuraa on päässyt asiakkaille. Ei ehkä kuitenkaan sitä, missä yksilöissä, kuinka paljon ja kuinka pahoja. Nyt sitten nähdään hoitavatko asiansa kunniallisesti, vai jättävätkö asiakkaansa pulaan ja silloin itseasiassa jälleenmyyjänsä myös kiukkuisten asiakkaiden kanssa. Jos eivät hoida, sitten peili käytetään mittapenkissä ennen lasinkeräykseen päätymistään.

Aikamoinen ero putkien kuvassa. Toivottavasti vaihtavat peilin uuteen ilman ongelmia.

Poissa W1lleM

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 957
 • IRCnet: VM @ #sirius
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #114 : 28-03-2018, 20:33:01 »
Huh huh, ei tarvitse kyllä kahta kertaa vilkaista tuota kuvaparia. Jos tuo peili mukamas täyttää tehtaan kriteerit en osta mitään optista osaa kyseiseltä puljulta.. :shocked:

Toivottavasti saat uuden (hyvän) peilin!

-V
Kotisivuni: www.evenfall.space

Poissa Ari Haavisto

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1655
 • Lempäälä
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #115 : 14-04-2018, 13:20:48 »
Cloydy Nightsin palstalla ilmeni, että Synta on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa muutoksen tuohon peilidesigniin. Vuosi sitten toimitetussa putkessa tuo peilin varsinainen peililevy on tehty kahdesta osasta yhteen liittämällä. Ilmeisesti peilin ylälevy on sahattu suoraksi uunin jälkeen ja sitten sen päälle on liimattu tms. varsinainen ohut peililevy. Kuva löytyy täältä: https://www.cloudynights.com/gallery/image/60835-img-5702/

Kun katsoo S&T:n vertailukuvaa tarkemmin, näkee sielläkin tuon saman sauman. Eli Syntalla kyllä tasan tarkkaan tiedetään mitä on meneillään. Olisipa kiva saada tuollainen uusi peili ja laittaa se huoneenlämmöstä -25C pakkaseen jäähtymään ja katsoa mitä tapahtuu...

Olen nyt melkein kuukauden odotellut vastausta reklamaatiooni. Se kulkee myyjän ja sitten jakelijan/tukkurin kautta Syntalle. Viime viikolla se ei ollut saavuttanut vielä tukkuria. Katsotaan kauanko tässä kestää. Laitoin joka tapauksessa nyt sitten CN foorumille raporttia asiasta ja kuhinahan siellä alkoi.
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM
ASI290MM
Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7063
  • Valoa ja varjoja
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #116 : 14-04-2018, 21:57:27 »
Laitoin joka tapauksessa nyt sitten CN foorumille raporttia asiasta ja kuhinahan siellä alkoi.

Tuossa vielä tiedonhaluisille se CN sivu, mistä Arin osuus alkaa... https://www.cloudynights.com/topic/520481-skywatcher%E2%80%99s-20-goto-truss-dob/page-8  :wink:
- Timo Inkinen

Poissa Ari Haavisto

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1655
 • Lempäälä
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #117 : 04-05-2018, 18:46:42 »
No nyt Syntalta (Skywatcher) näyttää yllättäen päässeen ulos erä susipeilejä 14" flextubeissa. CN foorumilla useampi ketju, joista löytyy yhteensä ainakin kolme tapausta. Niistä yksi tässä: https://www.cloudynights.com/topic/604356-the-mirror-in-my-skywatcher-14/ 

Tätä mallia, joihin oma 16" flextubekin lukeutuu, on sentään tehty menestyksellä vuosia, joten aika outoa. Mitä siellä Syntalla oikein touhutaan? Aika huolestuttavaa, että täydellisiä susieriä alkaa osua malliin kuin malliin. Mielenkiintoista siis nähdä miten minun juttuni etenee, sillä jos laatu alkaa olla tätä ja takuuasioiden hoito kestää viikkoja ja viikkoja ja lopputulos tuntematon, niin kuka näitä enää uskaltaa ostaa!

Omasta tapauksestani ei ole vielä kuulunut mitään, mutta reklan pitäisi olla nyt Syntalla. Tuossa yllä linkkaamassani 14" flextuben tapauksessa muuten ketjun aloittaja reklamoi Skywatcher USA:lle tapauksesta ja alle viikossa hänellä oli uusi peili näpeissään.
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM
ASI290MM
Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Poissa Ari Haavisto

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1655
 • Lempäälä
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #118 : 03-08-2018, 23:24:21 »
No niin, nyt on tämä homma nytkähtänyt useammankin pykälän eteenpäin, ja sain tiedon, että tehtaalta on lähtenyt uusi peili matkaan tännepäin!

Matkan varrelle on mahtunut erilaista kyselyä ja selvittelyä ja aidosti hämmästyneeltä tuo tehdaskin vaikutti. Myöskään kohtalotovereita ei ole ilmoittautunut, eli ehkä minulle oikeasti osui todellinen sitruuna... Hyvin Miikalla homma piti, itse olin jo välillä tarttumassa vaihtoehto B:hen. Hatunnosto siitä. Nyt vain odotellaan vielä joku aika peilin saapumista ja katsotaan sitten miltä näyttää.
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM
ASI290MM
Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Poissa Aksu

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 221
Vs: Skywatcher Stargate 500P goto
« Vastaus #119 : 04-08-2018, 12:38:50 »
Loistohomma! Pidetään peukkuja  :azn:
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC