Pappiksen C6 F/5 Newton

Aloittaja Pappis, 25.05.2016, 14:43:21

« edellinen - seuraava »

Pappis

Talo ja piha ovat valmiit talveen, silmää korjattu, joten aikaa alkaa taas olla puuhailla muutakin.  Pilvettömiä kelejä odotellessa päätin vaihtaa tuon R&P-tarkentimen nimeä kantavan rimpulan mikrosäädöllä varustettuun 2" SW:n PDS-malleissa käytettyyn Crayfordiin. On se vaan iso mötikkä! Kuvassa on vanha tarkennin ja hyllystä käsiin osunut korttipakka "mittatikkuna". Nyt on helpompi uskoa niitä viikareita, jotka vannovat "maitotölkin kokoisten okulaarien voimaan". Tuo vaatii vain paljon isomman reiän putken kylkeen, joten aiemmin väkertämälläni tukilevyllä alkaa nyt olla jo rakenteellista merkitystäkin.

Pääpeilin tausta on mun putkessa suljettu peltilevyllä. Toki levyyn voisi rakentaa putken jäähdytyksen nopeuttamiseksi pienen tuulettimen...

DarkSide

Pappis on hyvillä jäljillä  :azn: Tässä kohtaa alkaa harrastus maksamaan, jos niitä maitotölkin kokoisia
okulaareja tarvii olla laatikollinen (iso).
..Ja pilvisyys vaan jatkuu..

Pappis

Vihdoin pääsin hommiin uuden tarkentimen asennuksen kanssa! Reiän merkkauksen jälkeen suurensin sitä "siivuittain" leikkaamalla peltisaksilla ja nitkuttelemalla palan irti putkipihdeillä, ja viimeistelin reunan edellisillä ja viilaamalla. Kiinnitysreikien paikat merkkasin alustavasti ja tarkistin työntömitalla, myös ristiin.

Pappis

Ja tässä on lopputulos. Tarkennin on suunniteltu 8" ja suuremmille putkille, joten piti tukeutua luovempiin ratkaisuihin jämäkän ja oikein suunnatun kiinnityksen varmistamiseksi. Tarkentimen rungon ja putken kulje välissä on joka nurkassa yksi mutteri, ja lähimmillään runko on nyt noin millin putkesta. Nyt on joka nurkka rungosta samalla etäisyydellä putkesta, ja rungon akseli uskoakseni aika hyvin putken akselilla ja kohtisuorassa. Laser näyttää totuuden myöhemmin... Runko on nyt kuitenkin vain 0,1 mm vinossa putken päästä mitattuna (rungon leveys noin 10 cm), joten suoruus putken akselia pitkin pitäisi olla alle asteen. Lisäksi laitoin kiinni Tanelta ostamani isomman (6*30 vs. 7*50) etsinputken.

Sitten asentelemaan ja kohdistamaan mekaniikkaa ja optiikkaa toisiinsa Monsieur Haaviston menetelmin...

Pappis

Dodii, nyt on putki säädöissä, tai ainakin sinnepäin...

Apupeilin pidin on putken keskellä 0,1 mm tarkkuudella, ja apupeilin pidin on myös suunnattu peilin keskimerkkiin laserilla (Baader Colli). Pääpeilin keskimerkki on peilin reunaan nähden kohdillaan noin puolen millin tarkkuudella ja pääpeili on putkeen nähden keskellä samalla noin millin tarkkuudella (vähän hankalaa mitata). Tarkentimen akseli on tarkistettu putken reunaan nähden, on kohtisuorassa putkeen nähden 0,5 mm tarkkuudella eri puolilta putkea mitattuna (putken halkaisija on 180 mm). Tilanne on myös sama, on tarkennin pohjassa tai maksimin ulkona (eroa noin 5 cm).

Mutta, kun säädän kollimoinnin laserilla (Baader Colli, paluusäteen tarkalleen samaan lähtösäteen kanssa), laserin täplä pääpeilissä osuu pääpeilissä 1-2 milliä sivuun keskimerkin keskustasta tarkentimen suuntaan. Eli apupeilin heijastus olisi noin asteen vinossa putkeen nähden? Käsittääkseni apupeilin paikka putken pituusakselilla ei tätä tee, joten onko tarkentimen akseli kuitenkin vinossa?

Edit: Colli oli hiukan väljä tarkentimen 1,25" supistajaan. Kerros teippiä Colliin, ja tuo poikkeama pieneni ollen nyt noin 1 mm. Collia vääntelemällä se liikkuu 2 mm kohti tai pois tarkentimen suunnasta. Supistaja on kyllä kierteellä kiinni tarkentimen putkessa. Ja Collin kääntäminen 90, 180 tai 270 astetta ei muuta tulosta, eli laserin pitäisi olla suunnassaan.

Pappis

Kyllä se tarkennin on vähän vinossa. Tarkentimen suoruuden erävarmuus (0,5 mm 180 millisen putken yli) on paljon suurempi, kuin tuo oikein kollimoidun putken laser-säteen osumisen pääpeilin keskitäplään. Mutta, kollimaatio on nyt tikissä, joten eikun putki jäähtymään ja kokeilemaan kenttäoloihin!

Pappis

Kyllä tuon mikrotarkentimen kanssa työskentely on vaan hulppean helppoa: Auringonkin sai tarkennettua parissa sekunnissa niin, että ilman väreily näkyi kiekon reunoissa selvästi!

Pappis

#37
Tykkään tuosta Baaderin Colli:sta, koska paluusäteen säätö takaisin samalle reitille tulosäteen kanssa antaa niin nopeasti ja helposti hyvän kollimoinnin. Mutta, kaikkea ei sekään kertonut. Ostin lisäksi Cheshiren, ja se paljasti apupeilini olevan 3-5 mm liian alhaalla (pääpeilin akselilla). No, apupeili kohdilleen ja uusi sessio Baaderilla. Seuraavaksi odotellaan tähtien näkymistä...

Pappis

#38
Pari kuvaa tältä päivältä.

Eka kuukuva on iltapäivältä ennen Auringon laskua, tarkennus osui todella mojovasti kohdilleen. Toinen on otettu illalla reilu tunti Auringon laskusta okulaarisuurennoksella Scopos 18 mm läpi (hieman huuruinen kuva). Prosessointi Canon DPP4 (kontrasti, gamma-tasot. kroppaus).

Ja vielä "raakakuva" Venuksesta polttotasolta (vain kropattu), vähän näkyy yläpilveä hohtoa lisäämässä.

Kaikki kuvat ovat siis yksittäiskuvia, kuvausputkena C6N, kamerana Canon EOS 1000D, manuaalilla, päivänvalo WB, ISO 200, lankalaukaisimella 2 sek viiveellä.

Pappis

#39
En tiedä pitäisikö olla surullinen vai tyytyväinen. Harmittaa kuitenkin just nyt: Putki on nyt sellaisessa "tikissä" (myös kollimointi), että koman (esim. Plejadit alla) ja ilmäkehän dispersion (Venus tänä iltana) haittavaikutukset näkyvät ajoin selvästi! Jos tästä aikoo parantaa, niin se tietää rahanmenoa...

Pappis

Plejadit tältä illalta (stäkkäys-harjoitus).


Pappis

#41
Astronomik ProPlanet 642 on lisätty arsenaaliin, ja pian mukana ovat myös Astronomikin L-1 ja Baaderin Solar Continuum. Eniten kuvailen nyt Aurinkoa, Kuuta ja yritän päästä kiinni planeettoihin. Näiden suotimien pitäisi niihin hommiin auttaa.

Kesän aikana voi sitten kuvailujen lomassa miettiä komakorjainta (SW/TS Aplanatic F4?), kunnon Barlowia (ES FE 2" 2X?), ja uutta kameraa (Canon EOS 77D?).

Pappis

Tölkki piti vielä pintansa.

Pappis

Putken varustelu on ottanut pari merkittävää harppausta: Vaihdoin tarkentimen 2" renkaan (perus-SW kahdella ruuvilla 120 asteen kulmissa) Baaderin ClickLock-renkaaseen. Tämä heitti kollimaation pers**lleen, eli olin käyttänyt tuolla perus-renkaalla ns. "väärää akselia" (se kun ei keskitä, kun ruuvit kiristää). Tämä merkitsi samalla myös sitä, että apupeili oli "väärällä korkeudella" pääpeilistä, kun käytetty kuvausakseli oli ehkä noin millin-pari sivussa opikeasta. Olen etsinyt oikeaa akselia säätämällä linjat uudelleen. Kollimaatio on varsin makoisasti kohdillaan, mutta mulla ei ole vielä varmuutta tarkentimen akselin ja pääakselin kulmista. Silti näen kuvissa selvän eron tarkkuuden paranemisen muodossa, ikään kuin kuvataso olisi jotenkin "suoremmassa" kulmassa akseleihin nähden.

Hankin myös TS:ltä sen aplanaattisen F/4 komakorjaimen. Sekin tuntui parantavan kuvaa selvästi kautta koko kuvakentän. Odottelen pimeämpiä kelejä inhimillisempään aikaan, jotta pääsen kokeilemaan sitä laajemmilla kuvakentillä.

Lithos

Tämä alkaa kohta varmaan olemaan parhaiten tuunattu C6N tällä pallolla, on ollut mukava seurata projektisi etenemistä. Itselläni on kevyenä "grab and go" newtonina skywatcherin 130mm F/5 AZ4 jalustalla, sen säätöjä hieroessa on myös mennyt hetki jos toinenkin... mieleni on alkanut tekemään tuota samaa tarkenninta mutta voi olla että putken pituus loppuu kesken, pitää katsoa joutuuko tuolle valmistamaan kokonaan uuden putken.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro