Hyviä ratkaisuja tähtitornin rakenteluun?

Aloittaja Timpe, 17.01.2016, 19:00:24

« edellinen - seuraava »

Timpe

Kiitos kommentoineille, palailen pyöriin lähiaikoina kun ennätän kirjoittelemaan :smiley:
Ilmeisesti on niin, että urapyörää sen olla pitää kulmaraudalla varustettuna (jos halutaan herkästi liikuteltava katto), joten mennään tällä ajatuksella. En nyt ennätä tänään kirjoittamaan perustuksia "maanpintaa ylemmäksi", mutta tuonne tuli pohjalle routarajan alapuolelle saakka sekasoraa vanhan betonivalun ympärille. Tuota soraa oli kaivettu talon ympäriltä kasaksi saakka (ks. edelliskuvaa). Sitten EPS100mm eristeet (keskeltä ulos kallistuen) ja muovi sen päälle seuraavan kuvan tapaan asentaen...



(Huomatkaa samalla 230VAC verkkokaapelin tulo kaivaukselle talon suunnasta.)
Tuon päälle tuli täytemateriaaliksi pintaan tällaista 0/16 seosta noin 40cm paksuudelta...



...jolloin lopputulos on tällainen:  :smiley:



Kestopuutakin tuli haettua ennen kuin päästiin havaintosuojan perustusten tekoon...



Autotallin pituusmitta riitti juuri ja juuri näiden varastointiin... :grin:
Kustannusta syntyi 48x98 kestopuusta (2,20 euroa/m = 232,32 euroa) ja kestopuupalkista 100x100 (5,20 euroa/m = 87,36 euroa). Jos joku miettii mitä tuo kaivelu maksoi, niin se upposi tähän laskuosuuden sekaan, kun taloon tehtiin etupuolen porrraskivien asennusta muun urakan lisätöinä:
Lisätyöt ja materiaalit
Asfaltti 1 565,00 24 700,60
Kuivabetoni S100/300 50 kg 0,24 24 14,88
Multa 2 m3 24,00 24 59,52
Routaeriste EPS100mm 9 m2 10,00 24 111,60
Portaiden valumuotti, koivuvaneri 20mm 1,8 m2 18,00 24 40,18
Ilmanottoputken hattu 1 kpl 21,50 24 26,66
Valu ja routaeristyksen työ 3 h 63,33 24 235,59


Jatkoa seuraa huomenna...
- Timo Inkinen

kurppa

pitkästä aikaa mielenkiintoinen rakennus projekti  :azn:
CPC 925
Diagonal 1 prisma
40mm Pl
Omni 15/12/9mm
X-Cel 21mm/18mm/8mm
Drago 12.5mm
Astro 2.5x Barlow
Baader ND0,9/UHC-S/O-III Suotimet
-------------------------------------------------------
CCD kamera harkinnassa eri vaihtoehtoja voi ehdotella iha vapaasti =)

Timpe

No niin, jatkoa seuraa, kun rakennusasioista paremmin perillä oleva kaverini "Näkymätön Viänänen" saapui viikonlopuksi 28.5.-29.5.2016 paikalle tänne "etelään"... (Itse olen syntynyt rakenteluhommissa peukalo keskellä kämmentä, joten rakentelutaitoiset ystävät ovat tässä tilanteessa arvossa arvaamattomassa. :smiley:)

Perjantai-iltapäivänä olin käynyt hakemassa paikallisesta Starkista 30 kpl Leca-harkkoja tyypiltään RUH-250 ja samasta liikkeestä piti saada matkaan myös 3x25kg Leca-laastia, jonka olin käynyt tilaamassa liikkeeseen paria päivää aiemmin. Ja 3x6m tankoja 8mm harjaterästä. Harkot ja terästangot odottivat, mutta laastin tilaus keskusvarastolta oli sählätty paikallisessa rautakaupassa, joten sitä piti käydä erikseen hakemassa lauantai-aamuna paikallisesta K-Raudasta muiden projektiin tarvittavien pikkuosien lisäksi. Pienenä anekdoottina pitää mainita, että Starkissa heräsivät tänään kolmen Leca-laastisäkin äkilliseen olemassa-oloon omassa varastossaan ja soittivat sitten minulle tänään (7.6.) että perjantaiksi (27.5.) tilaamani laastit olisivat NYT valmiina noudettavaksi liikkeessä. (Höh, tämä jos mikä tuo mieleen 1980-luvun Spede-sketsit rautakaupasta  :tongue:)

Lauantai-aamun rautakaupasta selvittyämme olimme sitten valmiita aloittamaan kevyen harkkoperustuksen teon. Kyseessä on siis tämän näköinen alkurakennelma, johon kuuluu mukaan rakennustermi anturan korko...



Tuota korkoa ihmeteltiin pitkä tovi, sillä maasto vietti paikalla lievästi talolle päin ja perustus olisi hyvä saada vaateriin. Kaverini "Näkymätön Viänänen" sai siis samalla ylennyksen pää- ja rakennesuunnittelijaksi, sillä ..."Rakennuksen korkeusaseman määrittämisestä vastaa ensisijaisesti pääsuunnittelija. Ja tämän korkeusaseman, käytettävien rakenteiden ja pohjatutkimustietojen/perustamisolosuhteiden perusteella rakennesuunnittelija määrää anturoiden korkeusasemat"... :grin: En olisi maallikkona arvannut, että tähän harkkojen asetteluun käytetään aikaa näin paljon, mutta hyvä että käytettiin sillä omilla tiedoillani tehden tämä havaintosuoja seisoisi kyllä huomattavasti vinommassa asennossa kuin mihin nyt päädyttiin. Jokainen kulma katsottiin siis samaan korkoonsa eli yksi kulma päätettiin korkoreferenssiksi ja sieltä lähdettiin mittailemaan muiden harkkojen paikkoja risti-ja kulmamitoilla. Ja kun kulmat olivat paikallaan, välille piti kaivaa asennusura tuohon 0/16 kalliomurskeeseen, joka sivumennen sanoen omaa hyvin voimakkaan tahtotilan "Alas!" ja soveltuu siksi hyvin tähän tarkoitukseen. (Tarkoitan tuolla, että kyseinen murske ei halua pysyä lapiossa (valuu reunoilta maahan), on hankala ylöskaivettava maasta ja joka tiivistyy hyvin nopeasti perusasentoonsa Alas! maassa... :laugh:)

Tuohon asennusuraan ladottiin sitten Leca RUH250-harkkoja tiiviiseen riviin ja näiden asentoa katseltiin milloin mistäkin kulmasta käsin, sillä näin piti olla ojennuksessa jokaiseen mahdolliseen asennussuuntaansa XYZ-koordinaatistossa. Tässä yksi linjausnäkymä malliksi...



Nyt kun sokkelianturan ensimmäinen kerros oli upotettu korkoonsa, sen kulma- ja ristimittaukset olivat millilleen kohdallaan 2,4m x 2,5m kokoisessa rakennelmassa, todettiin että tuon tarkkuuskollimoidun rakennemitoituksen päälle voi oikeastaan rakentaa myös tuon rakennuksen rungonkin. Tässä yhteydessä tällaiselle bittinörtillekin selvisi kuinka rautakaupasta hankittuja oudon näköisiä "palkkikenkiä" käytetään... :shocked:

(Tästä kuvasta puuttuvat asennusapuna käytetyt naulauslevyt (lattateräkset), joiden avulla saatiin hyvä asennustaso/korkeus tuolle rungossa käytetylle kestopuu-kakkosneloselle Leca-harkon epätasaisen pinnan päällä.)


Jatkoa taas huomenna, kun jaksan raapustella (tässä oli esillä noin neljän tunnin edistyminen tuona lauantaipäivänä "Näkymättömän Viänäsen" kanssa)...
- Timo Inkinen

VeskuP

Hyvältä kyllä näyttää, Viänänen on kyllä suht tarkka kaveri! Tässä kun näitä erinäisiä rakennusprojekteja seuraa, niin kyllä aika perusteellisesti ja tarkasti hommat tehdään, niinkuin näköjään tässä Timpenkin projektissa. Paljon tuntuu olevan sellaista nykyään liikkellä, että mikään ei saisi maksaa yhtään mitään ja kaikki työt tehdään hirveällä kiirellä mahdollisimman paljon oikaisten... :undecided:

Yrittäkääpä muuten arvata mistä tuohon harkkoon tulee tuo omituinen kirjainyhdistelmä RUH?? :wink:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

naavis

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 07.06.2016, 23:44:25
Nyt kun sokkelianturan ensimmäinen kerros oli upotettu korkoonsa, sen kulma- ja ristimittaukset olivat millilleen kohdallaan 2,4m x 2,5m kokoisessa rakennelmassa, todettiin että tuon tarkkuuskollimoidun rakennemitoituksen päälle voi oikeastaan rakentaa myös tuon rakennuksen rungonkin. Tässä yhteydessä tällaiselle bittinörtillekin selvisi kuinka rautakaupasta hankittuja oudon näköisiä "palkkikenkiä" käytetään... :shocked:

(Tästä kuvasta puuttuvat asennusapuna käytetyt naulauslevyt (lattateräkset), joiden avulla saatiin hyvä asennustaso/korkeus tuolle rungossa käytetylle kestopuu-kakkosneloselle Leca-harkon epätasaisen pinnan päällä.)

Meinaatteko laskea rakennuksen puisen alasiteen suoraan noiden harkkojen päälle kuten kuvassa? Voisin kuvitella, että harkkojen kautta johtuu puuhun kosteutta maasta. Komakallion triplakopin perustusten ja alasiteen välillä on metalliset pilarikengät, jotta kosteutta ei pääsisi maasta puurakenteisiin ollenkaan. Triplakoppi on rakennettu kalliolle. Voisin kuvitella, että soramaalla kosteus muodostuu vielä helpommin ongelmaksi. Mehän emme toisaalta triplakoppia tehdessä tienneet ihan tarkkaan mitä teemme, joten yritimme varautua kaikkeen, luultavasti osittain turhaankin. :grin: Varmaan vähintään olisi hyvä laittaa harkkojen ja puun väliin bitumihuopaa tms.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: DarkSide - 05.06.2016, 23:35:16
Ratkaisuna metalliset urapyörät ja kulmarauta. On toiminut kuten pitää eli täydellisesti. 5mm kulmarauta ei kerää lunta/jäätä eikä siten ole urapyörän liikunnan esteenä.
Jos katto on yksi elementti, niin 4 kulmissa olevaa pyörää riittää (kunhan ovat yhdensuuntaiset) ...clip...
Rauta oli muistaakseni 50x50mm 5mm aineenvahvuudella. Kulmaraudan kiinnitin 50x150mm lankkuun.
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 06.06.2016, 16:41:03
Tässä nuo meidän käyttämät fillarit: http://www.ebay.co.uk/itm/321322866543

Hiukan soveltaen eli laitoin tilaukseen eBaysta 6 kpl tällaisia V-urapyöriä: http://www.ebay.co.uk/itm/321143065957
77x19mm STEEL WHEEL, WITH 'V' GROOVE
1 x 6201-2RS BALL BEARING IN WHEEL
OVERALL HEIGHT: 95mm
WIDTH OF BRACKET: 36mm
WHEEL & BRACKET ARE ZINC PLATED, The wheel is riveted into the bracket
Weight Capacity: 150kg per WHEEL


Noissa on yksinkertainen laakerointi ja 150 kg kantavuus/pyörä verrattuna Laurin linkittämään malliin tuplalaakeroinnilla ja 250kg kantavuudella. Valitun mallin etuna oli valmis runkokappale ilman lisätyöstöjä, joten eiköhän noilla saada yhden tornin katto liikkumaan ihan sutjakasti, kun alta löytyy sopivan kitkaton kulmarauta. Kustannus PayPalin kautta 141.32 EUR (106.00 GBP) lähetyskuluineen.

Edellisviestissä jäin rungon tekoon, joten jatkoa seuraa rungon kakkosnelosten katkaisulla ja paikalleen ruuvaamisella noihin edelliskuvan päätykaappaleisiin. Kehikon kiinnitystä varten piti rakentaa tällainen lukitus kuormaliinoilla ja nostaa runkoaihio vaakaan anturoiden päälle...



Rungon tultua valmiiksi sen avulla mitoitettiin lattian alle jäävien harkkojen paikat ts. rungon poikkipuiden mitoituksen määräsi tällä kertaa Leca-harkkojen pituus.



Harkkoanturan seuraava kerros tulee limittäin pohjakerroksen kanssa, joten tuota varten piti katkaista kaksi harkkoa keskeltä halki. Tähän tarkoitukseen oli saatavilla vitosen "harkkosaha", jonka laskennallinen kulutuskestävyys loppui aavistuksen kesken. (Kunnollinen harkkosaha maksoi 10x tämän työvälineen hinnan, mutta tästä saadaan jälkimarkkinointia varten esim. hyvää materiaalia Newtonin apupeilinpitimiin, jos joku sellaista kaipaisi...  :grin:



Päätyharkkojen teon jälkeen voitiin asentaa harkkojen kakkos-kerros (mukaanlukien nuo lattian alusharkot) ja mittailla perustuksen lopullinen paikka samalla tarkkuudella kuin pohjakerros tuli tehtyä. "Harkkosahan" hyytymisen takia päädyissä näkyvät pienet jäljet harkkojen lohkaisusta kahteen osaan... :undecided:



Harjateräs piti katkaista (rälläkällä) ja vääntää (käsin) sopiviin U-pätkiin harkkojen raudoitusta varten, mutta siitä ei ole kuvaa tarjolla. Tässä kumminkin seuraavan vaiheen tekoa eli laastin valmistusta ja käyttöä muuraukseen. "Näkymätön Viänänenkin" pääsi tähän kuvaan vähän vastoin tahtoaan, joten pikseli-sensuuri iskee. Muutoin kuva on näet niin hyvin tästä työvaiheesta kertova, ettei tätä voi ohittaa. Vasara on U-rautojen pohjaan naputtelua varten, kun niissä tuli mittavirhe, kun hiekkaa nousi harkon reikään pohjalle ja laastia täynnä oleva reikä vastusti teräksen paikalleen menoa. Tässä yhteydessä huomattiin myös, että Leca-laastin pussin tuotetiedoista löytyvä laastin riittoisuus ei ptänyt alkuunkaan paikkansa eli täällä saatiin kulumaan kolme 25 kg säkillistä pelkkään pohjakerroksen valuun, kun nuo RUH-250:n reiät töpöteltiin täyteen ja vaakauraan lisättiin tarvittava määrä harjateräksen ympärille. K-raudan myyjä olikin osuvasti vihjannut, että "Olemme myös sunnuntaina auki..." kun noudimme rakennusmyynnin tiskiltä harkkolaastin maksutiedot eli sinne siis seuraavan päivän aamuna...  :laugh:



Tässä on pari kuvaa laastin teon ja käyttämisen välineistä; ensimmäinen kuva on enemmän "pro" kuin toinen, mutta tuollainen halpa kahvikuppi oli parempi laastin levitysväline kuin mikään teräslasta tms. :shocked: Huomaa rungon perustakiinnitykseen käytetty L- latta valussa sopivalla välietäisyydellä rungosta. Noita on kuusi kappaletta harkoissa, jottei rakennus lähde tuulien mukana liikkeelle, kun se ruuvataan paikalleen valuteräksiin.





Tässä vaiheessa on taas hyvä pitää taukoa kirjoittelussa, kun ei tällaista eeposta synny ihan hetkessä naputellen. Jatkoa siis seuraa myöhemmin...

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 08.06.2016, 18:37:11
Hyvältä kyllä näyttää, Viänänen on kyllä suht tarkka kaveri! Tässä kun näitä erinäisiä rakennusprojekteja seuraa, niin kyllä aika perusteellisesti ja tarkasti hommat tehdään, niinkuin näköjään tässä Timpenkin projektissa. Paljon tuntuu olevan sellaista nykyään liikkellä, että mikään ei saisi maksaa yhtään mitään ja kaikki työt tehdään hirveällä kiirellä mahdollisimman paljon oikaisten...

Juu kiitos... ei tässä ole kiirettä pidetty, eikä tällainen perustusten paikalleen "hierominen" kovin paljon eroa kollimoinnista. Minkäs sitä tavoilleen voi eli pyritään tekemään kerralla valmista, vaikka varmaan jotain korjattavaa tuonne jääkin 100% varmuudella.
- Timo Inkinen

naavis

Jaaha, kirjoititkin lisää tarinaa heti kun lähetin kysymykseni ketjuun! Ilmeisesti kiinnitätte puisen rungon perustuksissa oleviin rautoihin siten, että puu ei tule suoraan harkkoja vasten?

Timpe

Lainaus käyttäjältä: naavis - 08.06.2016, 18:45:18
Meinaatteko laskea rakennuksen puisen alasiteen suoraan noiden harkkojen päälle kuten kuvassa? Voisin kuvitella, että harkkojen kautta johtuu puuhun kosteutta maasta. Komakallion triplakopin perustusten ja alasiteen välillä on metalliset pilarikengät, jotta kosteutta ei pääsisi maasta puurakenteisiin ollenkaan. Triplakoppi on rakennettu kalliolle. Voisin kuvitella, että soramaalla kosteus muodostuu vielä helpommin ongelmaksi. Mehän emme toisaalta triplakoppia tehdessä tienneet ihan tarkkaan mitä teemme, joten yritimme varautua kaikkeen, luultavasti osittain turhaankin. :grin:

Ei meinata... kuvissa runko on vasta välivarastossa harkojen päällä odottamassa seuraavaa vaihetta eli seinien pystytystä etc. Autotallista löytyy kattohuopaa jämä-paloja, jotka tulevat tuonne harkon ja kestopuun väliin, mutta katsotaan miten tuo etenee kun "Näkymätön Viänänen" pääsee kuittailemaan sähköpostiini kuinka tuosta tasosta edetään ylemmäksi. Muistakaa että olen itse se liki rakennustaidoton "bittinörtti", joka maksaa rakennuksen kustannukset ja jota voi pitää oppipoikana (lue: syntipukkina) rakennuksen vääristä ratkaisuista. Ehdotelkaa korjauksia, jos siltä tuntuu ja on tarpeen... :grin:
- Timo Inkinen

Timpe

#53
Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 08.06.2016, 18:37:11
Yrittäkääpä muuten arvata mistä tuohon harkkoon tulee tuo omituinen kirjainyhdistelmä RUH??

Ei tarvitse arvata, kun tietoakin löytyy...  :wink:
Tuolta lainaten
"3.2.2 Tuotteet ja ominaisuudet
Standardin mukaiset harkot ja merkinnät ovat seuraavat:
suorakulmainen umpiharkko merkintä H
suorakulmainen uraharkko merkintä UH
suorakulmainen reikäharkko merkintä RH
suorakulmainen reikäuraharkko merkintä RUH
(SFS-Käsikirja 176, 2007,87–88)."


Sitten takaisin rakenteluun, kun pääsin takaisin koneen ääreen. Perustus on nyt tehtynä tähän vaiheeseen, josta voi saada hiukan kuvaa rakennuksen mitoistakin. Älkää miettikö rungon kiinnitystä harkon päälle liikaa, koska tuo on nyt tuossa harkkojen päällä vain varastossa odottamassa rakentelun seuraavaa vaihetta.
(Kuvanimiin jäi ääkköset mukaan, ilmoitelkaa jos jonkin selain ei noita näytä, niin päivitän linkit webbistandardin mukaisiksi.)





Ja sitten on kuva tulevasta tolpasta rungon keskellä, sillä tolppa raahattiin paikalle malliksi rakennuksen mittasuhteita antamaan (=yksin sitä ei pysty siirtämään lyhyttä matkaa pidemmälle ja pitäisi miettiä katon rakenteita mm. kattopeltien ja seinäkorkeuksien suhteen). Kaikki nuo osat ovat vielä irrallaan toisistaan, sillä vasta heinäkuussa tapahtuu taas jotain pysyvämpää asennusta. Ja jos säät sallivat, niin tolpalle varattu pullo spray-maalia antaa sille uuden pintasilauksen. Tolpasta vasemmalla tulevaan päätyyn pitäisi kaivaa betonilaatoille riittävä perustussyvyys, johon voi asentaa noin 2,5m2 kokoisen pation siihen suuntaan tulevien kattokiskojen alle. Nyt näyttäisi siltä, että 2"x 4" kestopuut vääntävät itseään vielä kaarelle kuivuessaan, joten noita päästään oikaisemaan rungon kiinnitysvaiheessa. Eli se niistä tarkoista ristimitoista, kunnes ne vängätään taas paikalleen asennusvaiheessa. (=Puu on elävä materiaali kyllästettynä ja ruuvattunakin :undecided:)



Lisäksi talon salaoja-rempan alta piti purkaa pois terassin lattia. Siitä jäi alla olevan kuvan mukaista painekyllästettyä ja n+1 kertaan "valtattua" lautaa ihan riittävästi tulevan havaintosuojan lattiamateriaaliksi. Katsotaan sitten ajallaan, miltä tuo laudoitus näyttäisi rungon päälle asennettuna, tässä kuvassa se on vain kasa likaista painekyllästettyä ongelmajätettä vesisateessa.  :police:



Edit: Muokkasin ääkköset pois parista kuvalinkistä.
- Timo Inkinen

kapa


     Hei
En saanut kuvasta selville,mitä nauloja käytit lattiavasojen kiinnitykseen?






AstroIle

Lainaus käyttäjältä: naavis - 08.06.2016, 18:45:18
Meinaatteko laskea rakennuksen puisen alasiteen suoraan noiden harkkojen päälle kuten kuvassa? Voisin kuvitella, että harkkojen kautta johtuu puuhun kosteutta maasta.

Hei, Ilman pilarikenkiä voit hoitaa maakosteuden ostamalla bituminauhaa (käyteään talojen sokkeleissa ja tai huopakatoissa (huopakaton palaset käy yhtähyvin). Myydään rautakaupassa rullissa parillakympillä. Laita bituminauhaa niihin kohtiin, missä puukoskee harkkoihin. Voi jopa vähentää värähtelyiden määrää rakenteisiin  :azn: 

VeskuP

Lainaus käyttäjältä: kapa - 09.06.2016, 09:38:11
     Hei
En saanut kuvasta selville,mitä nauloja käytit lattiavasojen kiinnitykseen?

Normaalisti käytetään Kuumasinkittyä tai jopa ruostumatonta 90 millistä konenaulaa. Vastaava käsinaula taitaa kuumasinkitty 100x3,4 millinen... Ruuvejakin voi käyttää, mielellään vähintään 75 milliä pitkiä ja 6 milliä paksuja. Ruostumattomat ruuvit ei tarvitse olla noin paksuja
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

plari

Nykyiset kyllästeaineet syövät aika nopsaan kuumasinkityt kiinnikkeet, ehdottomasti käytettävä rakenteissa rst- tai mielummin haponkestäviä kiinnikkeitä.

Timpe

Tässä tulee kuva, joka kertoo enemmän kuin tuhat sanaa (ilmeisesti :laugh:)...



Tuonne on nyt mennyt 5x50mm rst-ruuveja palkkikenkiin. Pidempiä ei oikein saa 48x98 lankkuun mahtumaan, mutta paksumpikin ruuvi olisi ollut tarjolla (6x50mm rst) käytännössä samaan hintaan. Kumpi lie parempi, kun paksumpi voi pyrkiä halkaisemaan lankun pään ilman esiporauksia? Kengän kiristys on nyt vielä tuolla tavoin "vajaana" eli vapaisiin reikiin saa vielä tarvittaessa lisättyä ruuveja, kun runko asemoidaan paikalleen. Palkkikengän sisällä olevat ruuvireiät on jo käytetty kaikki ja tuollaisten 5x50 uppokantaruuvien kannat aiheuttavat kuvassa näkyvän välin lankun pään ja kengän väliin (rakennuksen kokonaismitoitus heittää siis "ruuvikannan korkeus x 2" verran toisella seinäsivulla, kun tuota ei muistettu huomioida  :huh:).

Samassa kuvassa näkyy myös tuo L-lattarauta. johon rungon saa kiinni, kun väliin laittaa 48x98 lankun pätkän jokaiselle sivulle Puun ja harkon väliin on varattuna autotallista jämäkattohuopaa eli sitä samaa palaa mitä Komakallion pohjat laittoivat kattoonsa. Tarvittaessa tuon saa kyllä nousemaan vaikka sentin-pari ylös harkon pinnasta, kun noita L-latan reikiä katsoo.
Ebay ilmoitti myös V-urapyörien lähteneen liikkeelle: "Estimated delivery : Mon. 13 Jun. - Wed. 15 Jun. Delivery service : Standard Int'l Postage".

PS. Rakennustermit saattavat olla sitten mitä sattuu eli koettakaa kestää, onneksi edes toinen eli "Näkymätön Viänänen" tietää mitä pitää kysellä rautakaupasta...  :grin:
- Timo Inkinen

VP

Hyvälle näyttää jo nyt. Mitä olet suunnitellut asukiksi?

Omassa kopperossani päädyin ratkaisuun jossa koko rakennelma on enemmän tai vähemmän irti maasta (harkkojen päällä). Se oli hyvä valinta sillä puu pääsee tuulettumaan ja kosteus haihtumaan altapäin.

Ruuveista puheenollen, joskus jos porailet pidempiä ruuveja niin kannattaa ostaa torx -päällä varustettuja. Ristipäällä tein itse pääasiallisesti ja välillä oli melkoista tuskaa. Vaihdoin torxiin niin upposi 4x4" palkin läpi seinäpalkkiin ja jos olisi halunnut niin kanta olisi mennyt helposti 5 senttiä syvemmällekkin ilman lipsumista. Varsinaisia uppokantaruuveja! :cheesy:

-V