Hyvälle näyttää jo nyt. Mitä olet suunnitellut asukiksi?
Pitkän tähtäimen suunnitelma on uusio-käyttää Orion Opticsin 1/10pv peili ja Starlight Instrumentsin FeatherTouch fokkari vanhasta 300/1500mm Newtonista tuon kokoisen hiilikuiturungoisen astrograafin rakenneosiksi. Jos tuolle mitoittaisi väliin vaikka sen ASA 0,73x komakorjaimen, niin siinä olisi "valoämpäriä" 300mm kokoluokassa kohtuullisen mukavasti saatavilla. Mutten tiedä kannattaako tuohon projektiin ryhtyä eli riittääkö oma motivaatio sen läpiviemiseen, kun tuo nykyputki (10" RCT) olisi sekin kuvausvalmiina asuttamaan tönön, kun se saadaan valmiiksi.
Kyllästetyn puutavaran kiinnittämiseen kuuluu käyttää haponkestävivä tuotteita.Tavalliset sulaa muutamassa vuodessa pois.
Tätä pitää kommentoida sen verran, että "plarin"
linkistä aukeaa tällainen teksti:
"– Jos kohde ulkona tai kyse on kantavista rakenteista, käytä ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä.
– Muissa rakenteissa riittävät kuuma- tai mekaanisesti sinkityt tai ruostumattomasta teräksestä valmistetut kiinnikkeet."Ja plari näin...
Ihan omakohtaisiakin kokemuksia on että sähkösinkityt "pyssynnaulat" ovat umpiruosteessa jo parin vuoden jälkeen jos ovat alttiina kosteudelle ja kyllästetyn puun tapauksessa näin monesti on.
Myöskin nykyään rakennussuunnitelmissa kyllästetyn puun kiinnikkeet ovat aina haponkestäviä. Luultavasti RST ajaa saman asian mutta sinkittyjä en käyttäisi kyllästepuun kanssa.
Jos luokituksia katsotaan, niin tuo A2 on käsittääkseni ruostumattoman teräksen luokka ja A4 vastaavasti haponkestävän teräksen, right? Sinällään mielenkiintoista, kun tekee rautakauppaan haun "
haponkestävä ruuvi", niin tuonne tulee vain noita A2 ruuveja tarjolle

Keskustelun konsensus taisi kumminkin olla, että tuo
"...eiköhän tuo tähtitorni kuitenkin pysy noilla <A2 ruuveilla> kasassa...", kuten VeskuP asian ilmaisi
vai oliko tässä nyt nostettu varoitus esille kaikille suomalaisille tähtitornin rakentajille, että jos olet käyttänyt jotain muuta kuin A4 luokan haponkestäviä ruuveja kestopuun kiinnittämiseen niin tähtitornisi rapautuu käsiisi hetkenä minä hyvänsä?
(Ja jos olet hiukankaan varomaton, niin sieltä se korroosio kulkeutuu autosi helmapelteihinkin...
)Itse haluaisin nähdä asian empiirisessä mielessä ts. laittakaapas ketjuun muutamia kuvia kestopuuhun ruuvatuista ruuveista esim. 1 vuoden / 5 vuoden ja 10 vuoden ikäisistä rakennelmista. Ei mitään uppolaiturin ruuvikuvia, vaan realistisesti tähtitornisi kestopuurungosta esille kaivettuja yksityiskohta-kuvia ruuveista, niin nähdään mitä noille ruuveille tai nauloille on tapahtumassa Suomen säissä. Kuvan mukaan sitten käytetyn kiinnikkeen materiaalityyppi ja sijaintitiedot säälle alttiuden mukaan. Kiitos! Saadaan selvyys asiaan ihan harrastajayhteisön voimin ilman VTT:n yms. tahojen apua.

Ai niin, jos tuota
metallipari-kuvaa katsotaan, niin kestopuussa on tuota kuparia. Jos loogisesti ajatellaan, niin eikö tuon mukaan täysin korroosiovapaaseen ratkaisuun pitäisi käyttää vain ruostumattomasta teräksestä tehtyjä kiskoja yms. metalliosia?
Mutta jos aiheeseen takaisin, niin meinasitteko Timpe(ja Viänänen tietty) tehdä seinät maassa ja nostaa sitten pystyyn elementteinä? Vähän joutuu silloin enemmän mittaamaan, mutta Ihan mukava on tehdä noin kun ei tarvitse kiipeillä...
Tästä elementtirakentamisesta on ollut puhetta "Viänäsen" kanssa, mutta täällä ollaan vielä avoimina ratkaisun suhteen. Kumpi on parempi tai helpompi tapa, pystyrakentaminen vai seinäelementtien tekeminen?