@ Wmx: Seuraava on pelkkää asiatonta uteliaisuutta: Luulen silti että tästä teemasta voisi syntyä paljon foorumikeskustelua. 
1) Mitkä asiat paranevat paremmilla laitteilla?
2) Mistä laitteista ajettelit koota seuraavan kuvauskokoonpanon?
3) Voiko uusilla laitteilla tehdä jotain mikä nykyisilla on aivan mahdotonta?
4) Tuovatko uudet laitteet uusia harmeja tai entisiä toiseen kertaan?
Ihan asiallista uteliasuuttahan tämä on
1)
Mitkä asiat paranevat paremmilla laitteilla?-Parempi laatuinen raakadata.
-Pidemmälle viety automatisointi, joka oikeasti toimii.
-Säätövapaampaa kuvaamista moneksi vuodeksi.
-Filtteri pyörä mahdollisuus.
-Kuvakentän säädön tarve loppuu, tai on ainakin helpompaa.
2)
Mistä laitteista ajettelit koota seuraavan kuvauskokoonpanon?-
Jalustaksi eq6 tai celestron cg-x. Muita vaihtoehtoja en ole miettinyt, yksi mahdollisuus on hieman laskea budjettia HEQ-5 jalustalla. Se on todennäköisesti enemmän kuin riittävä tälle kalustolle.
-
Kameraksi tulisi asi 1600mono tai jos sitä ennen tulee joku isompi kennoinen mono uutuus niin se.
-Automatisoitu focuseri, en tiedä vielä mikä
-filtteri pyörä, en tiedä vielä mikä
-Guidauksen hoitaa varmaan tuo sama kamera mikä nytkin.
-Kameran rotaattori
3)
Voiko uusilla laitteilla tehdä jotain mikä nykyisilla on aivan mahdotonta?-En tiedä aivan mahdotonta, mutta kapeakaista kuvaus on nyt vähintää #¤%! vaikeaa.
-Mahduttaa mitään kennon ja reducerin väliin
-Kameran orientaation vaihtoa varten joudun menemään observatoriolle.
4)
Tuovatko uudet laitteet uusia harmeja tai entisiä toiseen kertaan?Aina uuden opettelussa on monta vaikeaa asiaa, en oleta uuden laitteiston olevan täysin plug and play. Suurimmat ongelmat tulevat olemaan minun observatorion pienuus ja jo nykyinen jalusta on aika lailla katossa kiinni. Eli todennäköisesti joudun tekemään pilariin aika isoja muutoksia.
En koe entisiäkään haasteita harmeina. En usko siihen, että kukaan on seppä syntyessään. Minulla vain kolahti pahasti tämä harrastus ja siitä johtuen olen opiskellut ne asiat 3 vuodessa, mitä moni opettelee 10-vuotta. Kaikki haasteet mitä olen nyt saanut kokea, johtuu oikeastaan siitä että minulla on aivan liian budjetti luokan kalusto. Mikä sinänsä on hienoa ja tarkoituksenmukaista näin harrastuksen alkumetreillä. Voisi sanoa että rahalla ostettu kalusto on ainakin valmiimpi kuin tämä nyt rakentamani kokonaisuus. Minulla on kuitenkin kohtuullinen pohja nyt lähteä uutta kalustoa sovittamaan tähän vanhan päälle.
Jos puhtaasti ajattelisi sitä missä olen nykyisen kalustoni kanssa, en usko ainakaan takapaikkia otavani.
Lisään yhden oman kysymyksen:
Luuletko, että on järkevää sijoittaa pieni omaisuus uuteen kalustoon omakotitaloalueelle rakennettuun kokeelliseen observatorioon?En usko, että siinä on mitään järkeä.

. Mutta harvoin harrastuksilla on järkevyyden kanssa mitään tekemistä. Olen tämän täällä aikaisemminkin maininnut: Suomen keleissä uudelle kalustolle tulee aika kohtuuton hinta. Mitenkään perusteltavaa ei ole käyttää yli 5000 euroa uuteen kaluston, varsinkaan keskituloisena 3 lapsen perheen vanhempana.
Minulla on tätä kustannus asiaa varten pieni suunnitelma olemassa, ja toivon siitä voivani jossain vaiheessa kertoa lisää. Mutta nyt odottelen rauhassa mitä talvi tuo tullessaan ja kuvailen mielenkiinnolla vielä vanhallakin kalustolla.
Nyt olen kuitenkin siinä pisteessä, että minun guidaus toimii moitteettomasti. Kuvaus kamerani on hyvin pienikohinainen, lämpötila on reguloitu. Kuvakenttäni ongelmat ovat toivottovasti kohta takanapäin ja softa puoli toimii nyt moitteettomasti. Minulla ei sinänsä ole valittamista nykyisessäkään tilanteessa. Pääsen kuitenkin etuovea aukaisemalla omaan observatoriooni, missä minulla kestää n. 10min aloittaa illan/yön kuvaukset. Pystyn monitoroimaan tilannetta observatoriolla helposti etänä.
Asiat mitä en voi tehdä nyt softapuolella (ei liity kaluston uusimiseen):
-Kohteen vaihto ilman että painan goto nappia CdC:stä ja tarkistan rajauksen manuaalisesti.
-Haluasin, että tiedostot osaisivat siirtyä itsestään omiin kansiohin, käsittely läppärille ja ne kalibroituisivat valmiiksi.
Saisin todennäköisesti astrotortillalla ja backyardnikonilla toteutettua kohteen vaihdon ja etsinnän automaattisesti. Komentoa vaihtaa kohde johonkin tiettyyn en pysty ohjelmoimaan. Tiedostojen automaattinen siirto onnistunee verkon kautta, mutta en ole saanut perehdyttyä asiaan miten saan tuon tarpeeksi nopeaksi. Tarvitsisin varmaan SGP ohjelman näitä varten, mutta se ei taida olla ihan toimiva järkkärin kanssa.
Asiat mitkä ovat mekaanisella puolella mahdottomia (ei liity kaluston uusimiseen):
-Sadetta joudun pelkäämään, eli jos on luvattu yölle lumi/vesi sadetta, joudun tekemään päätöksen laitanko kellon soimaaan yöllä vai jätänkö kuvaamatta.
-Luukkujen avaus etänä
-Flatti paneelin kääntö putken eteen.
Innostuin näköjään tarinoimaan hieman, niinkuin tästä ketjusta monesti muutenkin. Pahoittelen vielä tätä mammutti ketjua kaikille. Varmaan kovin informatiivinen tämä ei ole enää ole. Jos on toiveita lukita tämä ketju tms. niin minun puolesta se on ok. Joku ylläpitäjä voisi ottaa asiasta yhteyttä, miten on järkevin jatkaa. Voin tehdä tiivistelmän observatorion vaiheista ja tilanteista loppuun ja aloitan uuden ketjun obsevatorion elämästä tästä eteenpäin. Olen tänne aika paljon kirjoitellut kokemuksia ja niitä haasteita mitä oppimisen varrella on tullut ja tästä on tullut puoliksi omakin päiväkirja. Päiväkirjaan kuuluen, aika paljon sekavaa pälätystä mahtuu myös mukaan.
Olen vihdoin harkinnut oman nettisivun perustamista, mutta vielä siihen ei ole aikaa ollut. En haluaisi puolivillaisia verkkosivuja ilman asiallista sisältöä laittaa pystyyn.