Savonia rooftop Observatory

Aloittaja wm-x, 27.06.2015, 13:01:25

« edellinen - seuraava »

wm-x

Elikkä asumme mäen päällä n. 131m merenpinnasta ja 500m päässä olevan saimaanpinnasta n. 55m. Kiinnostaisi katolle tehdä kiinteä tolppa johon olen suunnitellut laittavani alussa sw star adventurerin, kun tällähetkellä kuvaan vain kameraoptiikalla. http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p7008_Skywatcher-Star-Adventurer-Reisemontierung---Astrofoto-Set.html.

Talon katto on suunnilleen pohjois-etelä suunnassa. Suunnitelmissa rakentaa taso katolle ja tolppa erilleen kattotuoleihin kiinni johon adventurerin saisi kiinni. Alhaalla kuvat paikasta ja näkymästä. Valosaastetta lännessä runsaammin, muuten vähäisä valosaastetta.
360 panorama:
Nyt kaipaisin neuvoja ja huomioita, mitä pitäisi ottaa huomioon suunnitellessa havaintopaikkaa.

Edit: Otsikko muutettu observatorion nimeksi.

Ransu

Omana mielipiteenäni kehoitan harkitsemaan kaksi kertaa ennenkuin talon katolle alat rakentaa kiinteää tolppaa.

Ensimmäinen huomioon otettava seikka on oma turvallisuus.
Katolle kiipeileminen yön pimeinä tunteina talvipakkasessa jään liukastamilla tikkailla ja kattopinnoilla. Riski jota ei minusta kannata ottaa, lähipiirissä on yksi katon lappeelta putoamisesta aiheutunut kuolemantapaus. Vinolle katolle kädestä putoavat taskulamput, kameralinssit tms. löytyvät ennen lumen tuloa maasta.. luultavasti tuhannen p.. päreinä.

Toiseksi star adventurer on äärettömän helppo viedä mukana pimeään paikkaan ja suht tukevalla kamerajalustalla toimii hyvin.
Kuvauskokoonpanon kasaaminen ja suuntaaminen on helppoa, mielestäni tuota ei ole tarvetta laittaa kiinteään pystytykseen.

Jos kuitenkin päätät rakentaa katolle, niin on syytä rakentaa tukevat tasot, kaiteet ja varmistaa turvallinen kulkureitti. Mielummin sisäkautta.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

wm-x

Kyllä tuota turvallisuutta mietin itsekin. Meenasin kävely tasanteen ja isomman tason rakentaa tuonne päätyyn. Pitää nyt harkita uudelleen. Ongelmana vaan on juuri tuo pidemmälle lähteminen kun nyt on 2 pientä lasta en voi öitä juosta jossain muualla. Eli pitäisi omaan pihapiiriin saada nopeasti toimintakuntoinen seuranta, josta olisi hyvät näkymät. Talon etelä päädyssä on iso terassi, mutta sieltä havannoidessa talo estää näkymän pohjoiseen/taivaan napaan. 

Murtsi

Pohjoisen/taivaannavan näkymistä ei tarvitse, jalustan kiinteän suuntauksen voi tehdä esimerkiksi v-driftillä, tähän riittää näkymä etelää ja itään/länteen, näistäkin periaatteessa toinen riittää suuntaukseen. Jos paikka on tällainen niin kuvaa enemmän sinne etelän suuntaan, siellä ne kohteet ovat kuitenkin parhaimmillaan.

Itselläkin on tällä hetkellä tällainen paikka, ja kyllä niitä kohteita on riittänyt kuvattavaksi, vaikka pohjoista ei näykään. Siirrän jalustan joka kerta merkkaamaani paikkaan ja alan kuvaamaan, yllättävän hyvin suuntauskin pysyy vaikka eniten käyttämäni kuvauspolttoväli on 730 mm ja siitä sitten ylöspäin aina 1480 milliin saakka, kameraoptiikalla kuvatessa toleranssit ovat vieläkin suuremmat.

wm-x

Olen edellisellä jalustalla käyttänyt tuota v-driftingiä. Se on omilla taidoillani hieman hidas prosessi. Mielellään tekisin napasuuntauksen tähtäimellä. Kiitos jo tähänastisista neuvoista, kokoajan ajatus kehittyy. Olen nyt kuitenkin päättänyt että haluan hyödyntää tuota poikkeuksellisen hyvää näkymää katolta. Mutta kulkureitti edellisten neuvojen mukaan muuttuu. Eli pääsen helposti talon katon lipan alle, jossa teen kattoon kiskoilla tai saranalla avautuvan reijän. Pellitän sen niin ettei vesi pääse sisälle?. Olisiko tähän toteuttamis ehdotuksia?
Ajattelin rakentaa sinne pienen tasanteen lähemmäs harjakorkeutta. Jalustaksi metalliputkea jota saan liu'utettua ylöspäin tai kierteillä jatkopala niin että katon avaamisen jälkeen pääsen katon tasan yläpuolelle. Vielä kaipaa suunnittelua ja mietiskelyä. Neuvot ovat tervetulleita. Näin saisin paikan tuulensuojassa ja voisin rakennella sähköt yms. sisälle. Myös kaluston säilytys onnisuu tuolla. Myöhemmin jos siirryn isompaan kalustoon voisin sijoittaa senkin tuonne ja kehitellä tuota lisää.

Kuvat:

Lippa:


Sisänkäynti:


Sisäkatto:

naavis

Oletko varma, että saat jalustaa riittävän tukevasti mihinkään katolla? Useimmat kiinteät jalustat kiinnittyvät metalli- tai betonitolppaan, joka on kiinni kalliossa tai anturassa. Mihin aiot kiinnittää tolpan katolla?

wm-x

Tolppa lähtee tuolta sisäkatolta/katto parruista. Eli tuolla on tuommoinen 8x8 parru johon ajattelin kiinnittää tolpan. Uskon että kiinnityksen tuolle kokoonpanolle saan helposti tehtyä. Mutta tulevaisuudessa mahdolliselle isommalle kalustolle se voi olla haastavaa, mutta tehtävissä nähdäkseni sekin.

Edit: Niin ja kaksi betoni tolpaa tulee tuonne sivuille, niiden väliin saan metalli tolpan asennettua ja siitä vedon ylöspäin tarvittaessa jatkossa.

einari

Minusta murtsin idea oli hyvä.
Sen driftaamalla tehdyn napasuuntauksenhan täytyy tehdä vain kerran kunhan laittaa kunnon askelmerkit.
Mulla on parvekkeella sama käytäntö kun ei sinne ole näkymää pohjoiseen.
___
Tapio

Timo Kantola

Jos ensimmäinen kuva on etelään, niin sellainen kannattaa huomioida, että talvipakkasilla noista piipuista noussee, savua ja ikävästi juuri keskelle kuvakenttää ?
Timo Kantola

VeskuP

Katteeseen ei kyllä kannattaisi tehdä yhtään ylimääräistä reikää, vesi vaan meinaa helposti tulla sisään... Jos reikä on kuitenkin pakko tehdä, on pelti tms. vietävä harjalle asti kuten esim. savupiippujen pellityksissä. Ja tietysti reikä kannattaisi muutenkin tehdä mahdollisimman lähelle harjaa.

Toinen juttu mistä Naavis jo mainitsikin on tuon tulpan tukevuus?? Vaikka pulttaisi tolpan kunnolla ja tukisi ristiin moneen pisteeseen niin onko se kuitenkaan riittävän tukeva kuvaamiseen. Jo pieni tuuli kyllä värisyttää noita kattorakenteita yllättävän paljon ja jos vielä itse siellä joutuu liikkumaan niin aikamoista tärinää syntyy.

Ja mitenkäs vielä tuo omista ikkunoista ym. tapahtuva lämpövuoto pitääkö sekin jotenkin huomioida? Yritin reilu vuosi sitten havainnoida marsia sen ollessa sopivasti naapuritalon yläpuolella, no sehän oli sellainen liekehtivä pyrstötähti...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

wm-x

Hyvä huomio ja itseasiassa kaikki hyviä huomioita. Ennen kuin pysyviä muutoksia rakenteisiin alan tekemään pitää olla varma lopputulemasta.
Kaukolämpö talo kyseessä. Mutta vesihöyryä voikin nousta tuosta kuvan piipusta. Jos leivinuunia tai takkaa lämmittää niin silloin nousee savua tietysti. Se piippu on pohjois päässä.

Vähän tuo rakentelu ja suojaisa havaintopaikka kyllä houkuttaa. Talvella terassikin peittyy lumeen. Näkymä joka suuntaan on myös plussaa. Tuohon katon luukku mekanismiin kaipaisin jotain ideoita? Talvella lumi ja jää ei saisi haitata sitä.  Mielenkiintoista suunnitella ja jos vielä saisi rakennettua jotain toimivaa.

wm-x

Periaatteessahan pystyn tekemään luukun vaikka ihan harjan kohdalle. Ikkunoita ei talon tällä sivulla ole, muualta tietysti lämpövuoto mahdollista. Tuota tolppa asiaakin pitää tarkasti pohti. Pitäisikö heti vetää metalli palkki betonilta toiselle?

Kuulapaa

#12
Mietin tuota Star Adventurerin sopivuutta. Sehän on ymmärtääkseni lähinnä kevyt matkajalusta ja hieman heppoinen sellainen (siis kunnon jalustoihin verrattuna). Ihan passeli peli kuljettaa laukussa Lanzarotelle, mutta tolpan nokassa tai liukkaalta kattotasanteella henkilökohtaiset riskit huomioiden se saattaa nopeasti osoittautua hieman rajoittuneeksi.

Myönnän, että olen miettinyt itsekin sen hankintaa, mutta kun sillä ei voi oikein edes ditheröidä niin olen vähän ollut pidättyväinen. Tässä mielessä sanoisin, että jos sinulla olisi jokin Eqmod-yhteensopiva jalusta ja kamerakontrolli etänähallinnassa, saisit sitten ohjattua tietokoneelta koko hässäkkää siististi sisätiloista. Se olisi sitä nykyaikaa ja perheellisen ratkaisu, sitäpaitsi puoliso suuttuu jos ramppaat kokoajan ulkona ja pakkanen pääsee kylmentämään pirtin lattiaa  :wink:
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/

kvahlman

Myös muut mahdolliset värinälähteet kannattaa pitää mielessä, vesipumput ja tuulettimet. Esim. meidän huippuimuri jyrisee sen verran rakenteisiin että lienisi ongelma jos samoissa rakenteissa yrittäisi jotain jalustaa pitää paikallaan.

Riippunee tietysti käytetyistä poltoväleistäkin...

wm-x

Se adventurer sopisi tähän hetkeen ajan ja taitojen puolesta. Kun taidot kasvaa ja aikaa alkaa jäädä enemmän on suunnitelmissa isompi järjestelmä. Tuossa keskellä on sopivasti betoni tolppa josta voin vedon ottaa, ei tarvitsekkaan mitään erillistä rautapalkki viritelmää. Sain vaimolta luvan rakentaa kiinteät portaat tuonne "ullakolle"(lupasin varastotilaa sinne :laugh:), joten turvallisuus on tässä versiossa hyvä. Eli varsinaisesti katolle ei tarvitse mennä, vaan ullakon kautta käynti, josta pääsee katon tasalle.  Saan helposti vedettyä tietoliikenne kaapelit sinne jos tarvetta, langaton ylettääkin hyvin sinne. Sähköt siellä menee valmiina, pistoke tarvitsee vain ryöstää. 2×2m tasanne mahtuu tuonne ullakolle. Katon aukosta ajattelin tehdä  n. 80cm×1m.

Kuva vielä tolpasta ja talon eteläpäädystä, jonne rakennelman olisi tarkoitus tulla.