Savonia rooftop Observatory

Aloittaja wm-x, 27.06.2015, 13:01:25

« edellinen - seuraava »

wm-x

Eq6 pääsi ensimmäistä kertaa tustumaan omaan kotiinsa:


Otin 15cm pidennyksen pois pilarin päältä ja minulle jäi reilu 5cm nostovara pilarin päältä. Löysin sopivan 5kg valurauta painon mistä saan tehtyä uuden istukan. Se oli juuri sopivan paksuinen että saa kirstettyä EQ6 siihen. Valurauta painossa oleva 20mm reikä pitää porata 29 milliseksi. Teen painoon kierteet josta m12 pultit(3kpl) tulevat alaspäin.

Itse pilariin teen pultti kiinnityksen levylle jonka läpi nämä m12 pultit tulevat. Tähän levyn alle hitsaan kumaraudat joilla saan sen levyn pilariin kiinni.

Saattaa kuulostaa vaikeammalle kuin on, vaikea oli selkeästi selittää.

Tässä vielä kuva tuosta eq6 pohjasta, mihin sorvataan valurautapaino sopivaksi.(Ei ole paljon jalustaa pyöritelty kun on vielä tarratkin paikallaan)


Nopea piirros:wm-x

Tänään päästiin sorvin ääreen ja mittojen mukaan tuli jopa sopiva osa kerralla. Tuon istukan pohjaan teen vielä 3kpl 12mm kierteitä ja niistä kierteet alas pohjalevyn läpi, jossa molemminpuoleinen mutteri kiinnitys.


wm-x

#707
Edellisessä osassa ei sinänsä ollut mitään vikaa. Eräs ammatti sorvari kuitenkin tarjoutui tekemään vähän tyylikkäämmän version.

Joten tässä uusi tuotos istukka osaksi. Väärän kokoiset pultit paikallaan vain demonstraatiota varten. M12 käytössä, kun saan sopivan kokoiset tehtyä.

Pohjalevylle pitää vielä tehdä kiinnitykset 100×100 palkkiin. Hitsaan lattaraudasta kiinnikkeet pohjalevyyn, ne tulevat sitten pultti kiinnityksellä tolppaan.

wm-x

Jos joku tarvitsee tuota eq6:selle valurudasta sorvattua istukkaa voi yv:llä kysellä ei menisi sorvityö hukkaan.

Tänään saan varmaankin jalustan torniin. Maanantaina tai tiistaina tulee uusi putki. Se meni GLS kautta postin jakeluun ja postillahan kestää 5 päivää saada paketti Turusta Mikkeliin.

Saan varmaan tehtyä guidaus testejä, kun guide putki on kiinni kuitenkin.

wm-x

Viikonlopun saldoa:
-Pilarissa säädettävä istukka kiinni
-Observatorion vaaleiden pintojen maalaus
-Observatorion siivoaminen ja johtojen lajittelu
-EQ6 dec akseli huollettu, molempien mottoreiden rattaat huollettu ja kiristetty. Alttitudi modi tehty.

En saanut enää jalustaa tänään torniin niin yritän ottaa kuvia ensi viikolla. Olen kaikenkaikkiaan tyytyväinen, ei ihmeempiä ongelmia ollut.

Tässä eq6 uudet äänet:
https://youtu.be/2xMeIF3CLUY

Alla edellisset:
https://youtu.be/SfE_xzdky4o

Alla oleva kelkka pitäisi lyhentää 87mm vielä uutta asukasta varten:
Edit:
Niin ja linssin huurteen poisto olisi tekemättä. Mietin onkohan noista usb dew heatereistä mihinkään? Jos löisin sellaisen  varavirtalähteeseen kiinni? Toinen vaihtoehto on rakennella taas  vastuksista sopiva paketti ja sille on säädettävä virtalähde olemassa jo.

wm-x

Jee! Jalusta on paikallaan:
En ainakaan heti löytänyt mitään ongelmia kääntyvyyden tms. suhteen. Samanlaillahan tuo tietysti pyörii kahden akselin ympäri kuin eq5.

wm-x

Vihdoin posti kuljetti kotiovelle kaivatun palan kalustoa.

Lithos

Fokkarin pitäisi olla kyllä nyt kuin toisesta maailmasta ED80:n vakioon verrattuna, uskomattoman pienen näköinen putki tuon polttovälin vuoksi :)
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

VP

Onnea uudelle putkelle, varmasti hyvä valinta kuvausputkeksi. :smiley:

-V

wm-x

Kiitos. Mahtava juttu oli, kun kaikki palaset loksahtivat kohdalleen. Istuu varmasti hyvin eq6 päälle.

Putkihan on todella lyhyt. Sopii hyvin minun observatorioon. Halkaisijaltaa huurresuoja on isompi kuin edellinen putki. Kaikki vaikuttaa tukevalta ja hyvin tehdyltä.

wm-x

Iltapuhteena sain putken jalustan selkään. Jos joku muu sattuu ottamaan espritissä olevaa kenkää irti: pitää kiskon pohjasta ottaa metalli levy auki ja sieltä saa kuusiokololla pidettyä pulttia pyörimästä tyhjää.

Paljonkohan uskallan nostaa jalustaa m12 kierre tangoilla? Minulla olisi vielä 5-10cm varoja ennenkuin ottaa luukkuihin parkissa kiinni. Nyt vapaata osuutta on 3cm kierretangoilla. Jos nostaisin sen vapaan osuuden 10cm tuleeko minulle ongelmia taipuilun tms kanssa? Päälilevy on 5cm paksua että se ei ainakaan anna periksi.

Kaapelien veto olisi seuraavana vuorossa. Tätä vaihetta en odotan niin innolla, onneksi nyt on muutama johto vähemmän.

Tässä vielä kuva putkesta uudessa kodissaan:

Timpe

- Timo Inkinen

VP

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 27.09.2017, 23:34:10
Paljonkohan uskallan nostaa jalustaa m12 kierre tangoilla?

En usko että noin kevyellä kuormalla / lyhyellä polttovälillä ne taipuu mihinkään niin paljoa että se muodostuisi ongelmaksi. Mutta toki aina parempi mitä vähemmän siinä on vipuvartta. Kierretankoon voisi laittaa paksuja prikkoja tai muttereita koko välimatkalta. Sen luulisi (?) ehkäisevän vääntymistä. Tai sitten teetä siihen sopivan korkuinen lätkä väliin ettei jää pelkkien kierretankojen varaan.

-V

wm-x

En usko itsekkään että nuo mihinkään taipuvat. Tein muutamia testejä ja vaikuttaa hyvin tukevalta. 13cm sain kierteellä nostettua jalustaa:


Nostamisesta johtuen guide putki tavoitti luukun reunoihin muutamassa ääri asennossa. Laitoin guideputken toisella vixen kiskolla putken alapuolella kiinni. Tätä hahmottelin jo edellisellä kalustolla, nyt se oli mahdollista toteuttaa.


Aika paljon on pientä näpertämistä että saa kaluston kuvaus kuntoon.

wm-x

Ehh... Yritin kameraa kiertää putkeen kiinni niin tajusin että espritissä onkin m48 kierteellä kiinnitys. Minulla on vain T2 adaptereita. Onkohan noita nikon-> m48 adaptereita kenelläkään suomessa hyllyssä?