Ensimmäistä kaukoputkea hankkimassa

Aloittaja Juha, 23.08.2006, 00:01:06

« edellinen - seuraava »

tomppa

Moi!

Pikaisella vilkaisulla ainakin tuon ehdottamasi putken alumiininen kolmijalka vaikuttaa hieman huteralta. Hutera jalusta pilaa näkymät hyvältäkin kaukoputkelta. Mukana tulevat okulaarit ja 3x Barlow-linssi eivät kuvien perusteella ole kovinkaan laadukkaita. Oletko harkinnut Dobson-tyyppistä kaukoputkea? Ne ovat tukevalla jalustalla varustettuja peiliputkia, joissa on yleensä hintaansa nähden hyvä optiikka. Tässä pari esimerkkiä tuon hintaluokan korkealaatuista aloittelijoille sopivista kaukoputkista:

Perinteinen 150mm Dobson
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2493_Skywatcher-Skyliner-150P---Parabol-Dobson-150-1200mm.html

Kompaktimpi "pöytämallin" 150mm Dobson
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p12279_Skywatcher-Dobson-Telescope-Heritage-150P-Flextube---150-mm-Aperture.html

15cm peili näyttää jo hyvin yksityiskohtia planeetoista sekä pimeällä havaintopaikalla myös syvän taivaan kohteista, kuten tähtisumuista.

Teleskop Servicellä nuo putket näyttävät olevan varastossa. Englantilainen First Light Optics myy noita halvempaan hintaan, mutta heillä on parin viikon toimitusaika. Molemmat ovat luotettavia kauppapaikkoja, arvosteluja löytyy tältäkin foorumilta.

jnnw

Kiitos tomppa neuvoista! Olen dobsoneita pohtinut, mutta suuri koko säilytyksen ja kuljetuksen kannalta on ollut pullonkaulana. Tuo "pöytämallin" flextube on todella mielenkiintoinen tapaus.

Kannattaako tuohon miettiä heti samaan pakettiin jotain lisävarusteita? Linssejä tai filttereitä tms?

tomppa

Tuo FlexTube on tosiaan näppärän oloinen putki ja perinteistä Dobsonia helpommin liikuteltavissa. Vaatii kuitenkin jonkun alustan, jonka päälle sen asettaa. Youtubessa on siitä pari hyvää videota, joista käy ehkä paremmin ilmi, millainen laite on kyseessä:

https://www.youtube.com/watch?v=xyhViri1utU
https://www.youtube.com/watch?v=cSUReQ0ibNk

Alkuun pääsee hyvin mukana tulevilla tarvikkeilla. Niitä hetken käytettyä tietää ehkä paremmin mitä lisäkilkkeitä itse tarvitsee/haluaa. Ainakin 32mm laajakulmaokulaari ja laadukas planeettaokulaari voivat olla hyviä hankintoja hetken tiirailun jälkeen.

Tietokoneelle kannattaa ladata ilmainen planetaario-ohjelma Stellarium. Kännykässä itselläni pyörii erinomainen SkySafari, joka maksaa muutaman euron. Ursan sivuilta saa myös tulostettua tähtikarttoja. Kirjastosta suosittelen lainattavaksi "Tähtitaivas paljain silmin".  :azn:

avanti

Kyllähän myös Stellariumin saa älypuhelimeenkin, joko ilmaisena tai 8.99 € hintaan. Jostain syystä en kiinnostunut SkySafarista, varmaankin vain tottumiskysymys.
ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

ekaputki

Hei

Ajattelin kokeilla tähän ketjuun kirjoittaa kysymykseni ja katsoa saanko tätä kautta apua.

Olen aina ollut kiinnostunut tähdistä ja avaruudesta, mutta vasta nyt kun hankimme mökin, jossa ei ole naapureita lähellä ja  "pilkkopimeää" niin syksyn pimeinä iltoina ihaillessani tähtitaivasta ajattelin hankkia kaukoputken. Aloin sitten googlen avulla tutkia tarjontaa ja huomasin ettei asia ole aivan helppo. Yritin tältäkin palstalta etsiä vinkkejä ... mutta aineistoa on niin paljon etten siitäkään sitten viisastunut.

Joten jos tätä kautta saisin jotain asiantuntevaa vinkkiä. Kiinnostaisi siis laite jossa on "GoTo" ominaisuus ja lähtökohtaisesti ei ole tarkoitus valokuvata vaan lähinnä katsella ja tutkia. Rahaa olen valmis laittamaan ainakin 500 euroa ja jos on hyvät perustelut niin enemmänkin - mutta en varmaan ainakaan paljon yli 1000 euroa.

Olen muutamaan Celestron ja Skywathcher malliin omissa pohdinnoissani päätynyt ... mutta sitten kun jatkan "googlaamista" niin sitten iskeekin epävarmuus. Joten asiantuntevat neuvot alan harrastajilta otetaan tässä vaiheessa kiitollisuudella vastaan.


tomppa

Moi!

Jos putkea ei tarvitse liian pitkiä matkoja kantaa, niin Goto-mallin Dobson-peilikaukoputki voisi olla ainakin yksi vaihtoehto.

https://www.firstlightoptics.com/dobsonians/skywatcher-skyliner-200p-flextube-goto.html

Skyliner 200 on harrastajien keskuudessa todella suosittu putki, tämä on sen Gotolla varusteltu versio.

Tässä olisi tukeva jalusta, hyvä optiikka ja kaipailemasi Goto-ominaisuus. Putkea voi myös liikutella käsin, ilman että se hukkaa kalibrointiaan. Kuun ja planeettojen valokuvaaminen onnistuu tarvittaessa. Hintakin menee tuohon asettamaasi haarukkaan.  :azn:



ekaputki

Kiitos vinkistä .... eipä muita vinkkejä ole tullutkaan 😊

En ollut ennen viestiäsi edes katsellut Dobson putkia, mutta nyt sellainenkin tuntuu mahdolliselta. Edelleen tässä on mietittävää - minkälainen putki ja sitten mitä siitä olisi valmis maksamaan. Aluksi ajattelin etä Goto ominaisuus pitää olla, mutta nyt kun olen lueskellut erilaisia kommentteja niin jotkut tuntuvat olevan sitä mieltä että se vie jopa osan jännityksestä aloittelijalta kun ei tarvitse mitään itse etsiä.

Joten pohdinta ja asian tutkiskelu jatkuu.

Onko muuten vinkkiä mistä putki kannattaisi ostaa?

tomppa

Tuo Goto taitaa olla aika pitkälti mieltymiskysymys, toisille se on ehdoton ja toiset eivät siihen halua koskeakaan.

Kartta ja kaukoputki on aika simppeli kombo, jossa aika säästyy itse katselemiselle, eikä kulu elektroniikan ja kohdistuksen kanssa säätämiseen. Manuaaliputkella katselun voi aloittaa heti, eikä tarvitse välittää vaikkapa virtalähteistä. Kirkkaimmat kohteet, kuten Kuu ja planeetat ovat helppo löytää taivaalta. Myös kirkkaimmat syvän taivaan kohteet (M45, M31, M42...) löytyvät kartan ja hyvän etsimen kanssa vaivattomasti. Jotkut himmeämmät kohteet ovat todella haastavia löytää, mutta odotus palkitaan, kun okulaarissa lopulta näkyykin himmeä ja kaukainen galaksi.

Itse olen opetellut tähtitaivaan manuaalivehkeellä ja pidemmän päälle se on ollut ehdottomasti palkitsevaa, vaikka Goto-kaukoputken nykyään omistankin. Tähtitaivaan ja tähtikuvioiden opettelu ja tunteminen helpottavat pitkällä tähtäimellä harrastusta huomattavasti. Toki osaan omassa kaukoputkessani silti kyllä arvostaa seurantamoottoreita ja Gotoa. On mukavaa kun kohteet pysyvät automaattisesti näkökentässä ja kaukoputkella himmeitä kohteita valokuvatessa Goto on valtava apu.

Se, kannattaako Gotosta maksaa esimerkiksi 500€ lisähintaa, on taas aivan eri asia. Perusmallin 200mm Sky-Watcher Skylinerin saa reilusti alle tuon mainitsemasi 500 euron. (https://www.firstlightoptics.com/dobsonians/skywatcher-skyliner-200p-dobsonian.html) Goto-mallista saa pulittaa jo lähemmäs tonnin. Näkymät putken läpi eivät eroa mitenkään Goto-versiosta. Lyömällä lisää rahaa pöytään saa toki isomman peilin ja sitä kautta paremmat näkymät, mutta on muistettava että myös kaukoputken fyysinen koko ja paino kasvavat. Liian isoa kaukoputkea ei aina jaksa kantaa ulos, jos sääennuste lupaa vaikka vain tunnin rakoa pilvisyydessä.

Muitakin hyviä putkimalleja toki on. Suosittuja ovat mm. kompaktit Maksutov-peiliputket sekä ED-linssikaukoputket. Nämä ovat kuitenkin suhteessa Dobsoneita kalliimpia.

Kauppapaikoista luotettavia oman kokemuksen perusteella ovat mm. Astroshop.eu, Teleskop Service ja First Light Optics. Viimeksi mainittu tosin sijaitsee Englannissa, joten Brexitin takia vuodenvaihteen jälkeen sieltä ei enää välttämättä kannata tilata. Hinnat ovat kuitenkin punnan kurssin takia Manner-Eurooppaan verrattuna jopa satasia edullisempia.

ekaputki

hei

Kiitos taas tiedoista. Harkintani olisi nyt kallistumassa tuohon perusmallin 200mm Sky Watcher Skylineriin. Vertailen vielä hieman näitä verkkokauppoja, mutta tässä vaiheessa kysyisin vielä vinkkiä siihen, kannattaako jo alkuvaiheessa tilata jotain lisävarusteita. Eli kannataako heti esim. tilata jokin toinen okulaari (?) suurempia suurennoksia varten? Näin aloittelijana jäin vielä miettimään jossin mainittua tarvetta "kolimoida" uusi putki. Jos pitää "kolimoida" niin tarvitaanko siihen jokin apulaite "kollimaattori" vai onko putki kasauksen jälkeen heti käytttävissä/kunnossa. Tai onko siis jotain muita lisävarusteita jotka ovat tarpeen ja kannattaisi samalla tilata.

Timpe

Lukaise kollimoinnista vaikka tämä ketju, niin tiedät kannattaako laserkollimaattorin hankinta:
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=2364.0

Laser tuo reilusti käyttömukavuutta putken peilien säätöön, jos/kun omistat tuollaisen laitteen. Perusteet putken kollimoinnista pitää silti opetella, niin saat putkestasi parhaan mahdollisen kuvan ulos. Newtonissa peilit liikkuvat kuljetuksessa aina jonkin verran, joten laserilla on nopeaa tarkistaa & hienosäätää peilit kohdalleen aina havaintohetken aluksi. Käytännössä Newton putken peruskollimointi on ja pysyy kohdallaan tuossa putken varovaisessa siirtelyssäkin, mutta pientä tarkastusta/hienosäätöä joutuu aina tekemään havaintosuuntaan.

Parempilaatuinen kakkos-okulaari keskisuurille-suurille suurennuksille kannattaa aina hankkia, sillä putken mukana tuleva lyhyt-millinen okulaari on monesti ihan surkeaa laatua. Jos putken mukaan tulee esim. nuo 10mm & 25mm okulaarit, niin 8mm tai 12mm (tai 14mm) lisäokulaari voisi olla mukava lisä moneen käyttöön. Ei kannata haksahtaa halvimpaan mahdolliseen okulaariin, mutta esim. tuolta löytyy paljon valinnanvaraa vaikka 40...70 euron keskihintaluokasta: https://www.teleskop-express.de/shop/index.php/language/en/cat/c6_Eyepieces-----1-25--up-to-52-.html
- Timo Inkinen

ekaputki

Pohdinnan jatkuessa niin asiaan vaikuttaa nyt hieman myö putkien saatavuus, jossa tuntuu olevan kaikkialla epävarmuutta.

Tässä vaiheessa kysymykseni liittyy Flex Tube ominaisuuteen. Siitä on luonnollisesti hyötyä liikuteltaessa paikasta toiseen mutta onko siitä jotain haittaa joka kannattaisi huomioida verrattuna kiinteään putkeen. Jostain esim. luin, että jos sen panee kasaan niin sitten kun sen ottaa taas käyttöön niin pitäisi aina kollimoida ... ja tämähän tuntuu hankalalta. Toinen asia jota tässä pohdin on se, onko 250mm Skywatcher Dobsonian miten hankala liikutella. Kuvista ja videoista on vähän vaikea hahmottaa miten hankalaa se on. Minulla tulisi "kantomatkaa" korkeintaan n. 50 m ja mökin kuistilta pihalle on 4-5 porrasta.

Ja viimeisenä vinkkinä kysyisin mikä näistä puhelimiin ja tablettiin saatavista apeista; Stellarium, SkyView, Star Discovery, Sky Guide oliis paras kun opettelee taivasta kiikareillatässä enne putken hankintaa?

avanti

Minulta ääni Stellariumille, toki myös tottumuksesta. Tähtitaivaaseen tutustumiseen hyvä on myös tähtikarttaohjelma SkyEye. Mielenkiintoisesti sen kanssa puhelin tai tabletti nostetaan haluamansa taivaan kohteen eteen, jolloin se näyttää kohteen nimen. Voi käyttää myös appsin etsi (Find) toimintoa samaan tarkoitukseen, jolloin se opastaa kohteeseen. Myös puhelin kiinnitettynä kaukoputkeen!
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

Kukkaruukku123

Oon aloittelija joka kiinnostui tähtitieteestä. Voisko joku auttaa minkä kaukoputken voisi ostaa.
Rahaa sijoittaisin 100-450€.

Javs86

Lainaus käyttäjältä: Tähtitulokas - 31.12.2020, 08:45:00
Oon aloittelija joka kiinnostui tähtitieteestä. Voisko joku auttaa minkä kaukoputken voisi ostaa.
Rahaa sijoittaisin 100-450€.

Aloittelijoille varmaan mielekkäimmät kohteet ovat planeetat sekä Kuu, näihin käy parhaiten tuolla budjetilla varmaankin Maksutov Cassegrain putket esim. Skywatcherin 102/127 Skymax putket ja niillä näkee myös kirkkaimpia syvän taivaan kohteitakin, jos kuitenkin putken koko ei ole esteenä suosittelisin saman tien Dobson jalustalla olevaa 8" Newton kaukoputkea esim. Skywatcherin 8" Skyliner...

MUTTA putken hankintaa en aivan ensimmäiseksi suunnittelisi, vaan liittyisin paikalliseen tähtiharrastus yhdistykseen. Näissä yhdistyksissä on monesti lainakalustoa ja kokenutta harrastajaa, jotka ovat mielellään auttamassa sekä opastamassa uusia harrastelijoita.

https://www.astroart-store.fi/product/339/sky-watcher-skyliner-200py-newton--peiliputki-dobson--jalustalla

https://www.astroart-store.fi/product/436/sky-watcher-1271500-maksutov--neq2--jalustalla

https://www.astroart-store.fi/product/17/sky-watcher-skymax-102-az3-r--jalustalla
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

Kukkaruukku123

Paljon kiitoksia. Tästä oli apua mutta yhdistykseen liittyminen ja leireillä käyminen on vaikeaa, koska asun Humppilassa Jokioisten naapurissa ja tietääkseni kerhoja järjestetään pääkaupunkiseudulla.