Seuranta

Aloittaja wm-x, 08.02.2015, 23:06:21

« edellinen - seuraava »

wm-x

Onko tuo dec kulma tarkka 0 astetta? Kun kamera on kuulapäässä niin voinko vain osoittaa eteläiselle ja itäiselle taivaalle suurinpiirtein?

kurja

Näin olen tehnyt.

wm-x

Lainaus käyttäjältä: kurja - 11.03.2015, 12:47:21
Näin olen tehnyt.
Oletan että suurinpiirtein :cheesy:


Kiitos taas miljoonasti avusta, hieno kun sitä on tarvitseville tarjolla! Tänään pääsee taas opettelemaan tähtitaivaan alle :azn:

kurja

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 11.03.2015, 12:51:15
Oletan että suurinpiirtein :cheesy:


Kiitos taas miljoonasti avusta, hieno kun sitä on tarvitseville tarjolla! Tänään pääsee taas opettelemaan tähtitaivaan alle :azn:
Juurikin niin eli suurinpiirten :) Viimeksi 300 millisellä suuntailin puolen minuutin ajoilla suuntaansa kuten tuossa kuvailin, kun ne viivat sai edes melkein päällekkäin niin 200 millisellä pääsin lähelle minuutin valotuksia.

wm-x

Hienoa! Pitänee ottaa tuo 500mm peilitele tähän käyttöön, kun en ole vielä muutakaan käyttöä sille löytänyt.

wm-x

180mm objektiivilla tein sen driftauksen, vahingossa meni heti jotenkin ''kohdilleen''. Valoitukset onnistuivat samaisella 180mm 95% 30sec ja noin 40% 1min. Pitänee lisää fixata tuota jalustaa että saa siitä ylimääräiset liikkeet pois, vaikka se hyvin vakaalta nyt tuntuukin. Autoa koitin asetella tuulisuojaksi, mutta aukealla tuuleekin reippaati.

kjj

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 12.03.2015, 13:13:42
180mm objektiivilla tein sen driftauksen, vahingossa meni heti jotenkin ''kohdilleen''. Valoitukset onnistuivat samaisella 180mm 95% 30sec ja noin 40% 1min. Pitänee lisää fixata tuota jalustaa että saa siitä ylimääräiset liikkeet pois, vaikka se hyvin vakaalta nyt tuntuukin.

Tuo, että tietty prosenttiosuus valotuksista onnistuu hyvin kielii vähän siitä, että varsinainen ongelma ei ole niinkään suuntauksessa vaan jalustan muissa virhelähteissä. Ideaalitilanteessahan suuntauksesta johtuvat virheet olisivat samanlaisia jokaisessa kuvassa.

wm-x

Kyllä ja sain ainakin yhden ison ongelman selvitettyä tuohon patteriin. Nyt menee noita normi 9v pattereita tuollainen 2-3 illassa, joutuu vaihtamaan heti kun hiipuu. Jos ei vaihda joutuu olemaan kokoajan säätämässä nopeutta. Tilasin nyt paikalliselta akkuhuolto firmalta tuollaisen 9v 2000mAh akun, voi olla että yksi ongelma ratkeaa siinä. Pitää vielä rakentaa sille joku lämmin kotelo.

Lithos

Nopealla 180mm kakkulalla saat kuvattua paljon kohteita jo pinoamalla 30sec valotuksia. 5 min valotus ilman guidausta on jonkin sorttinen haamuraja 200mm tuntumassa, realistisempi on paljon lyhyempi.. ja tuo 5min edellyttää vähintäänkin jotain EQ3-2 tasoista jalustaa laadultaan.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

wm-x

Nytkin tyydyin 20sec, huomenna kun on enemmän aikaa yritän saada pidempiä valoituksia. Huomaan nyt että jalustassa on paljon paranneltavaa. Tärkein olisi tietää miten saisin varmuudella seurantanopeuden oikeaksi...

wm-x

Tuolla cg-3 jalustalla alkaa minuutti olemaan maksimi valoitusaika, sitäkään ei pysty jokaiseen ruutuun toistamaan. Eli parempi tyytyä 30sec valoituksiin ja saada enemmän hyviä kuvia pinoon. Ensi syksynä jos saisi uutta kalustoa  :azn:

kurja

Vastaavaa ongelmaa kyllä täälläkin, suuntaus vaikka on hyvä niin seuranta ei toimi oikein; tekee 'kaksoistähtiä' ja välillä viiruja, minuutin valotuksia kun ottaa 200 millisellä kameralinssillä niin alle puolet kuvista on ok. Nähdäkseni vian täytyisi olla joko moottorissa tai sitten itse jalustassa, jos siinä olisi mekanismissa esim välystä jonka takia osan matkaa kääntyisi hyvin ja välillä taas ei. Keksiikö kukaan menetelmää jolla tuota voisi mitata/todentaa muuten kuin tähtiä kuvaamalla, mielellään sisätiloissa? Liike kun on niin hidas kuin on niin vaikea silmällä seurata mitä siinä tapahtuu.

kurja

jaa tuossa yllä olikin ketju jaksollisesta virheestä... syvennyn.

kjj

Juu, jaksolliset virheet aiheuttavat kyllä myös yllä kuvattujen ongelmien tapaisia oireita, mutta ainakin omakohtaisten kokemuksieni mukaan suurimmat seurantavirheet omalla EQ5-jalustallani syntyvät jalustan erilaisista "klonksahduksista", jotka eivät varsinaisesti ole luonteeltaan jaksollisia.

Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää siihen, että kuvauskalusto on tasapainotettu siten, että seurantamoottori joutuisi ikäänkuin kiertämään jalustaa koko ajan maan painovoimaa vastaan - eli kuvauskalusto ei ole aivan täydellisesti tasapainossa vaan siten, että se pyrkii painovoiman vaikutuksesta kiertymään vastapäivään. Näin estetään se, että kamera ei painovoiman vaikutuksesta pääse jalustan klappien sallimissa rajoissa putoamaan "alaspäin".

Näin ainakin oman jalustani satunnaiset kaksoistähtiä tuottavan klonksahtelut vähenevät jonkin verran.


kurja

pitää kokeilla eri asentoja, miten vaikuttaa.. On ollut kamera jalustassa ilman teleskooppia niin sen kameran saa tietysti kuulalla mihin tahansa asentoon, voi kokeilla onko virhe erilainen kameran 'noustessa' ja 'laskiessa'.

Yläreunaan kiinnitetyssä jaksollista virhettä käsittelevässä ketjussa on linkki ko. virheen mittaamista käsittelevälle ursan sivulle mutta linkki ei toimi, onkohan sivu olemassa vielä jossain toisessa osoitteessa? http://www.ursa.fi/wiki/Havaintov%e4lineet/JaksollisenVirheenMittaus