Pokkarikuvaajille uusia ulottuvuuksia CHDK-softalla

Aloittaja Vesa Kankare, 15.07.2007, 15:41:52

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Järkkäreille on kaupallinen sovellus: http://www.lightningtrigger.com/ ja itse on tietysti myös "helppo" tehdä.

Olen yrittänyt räveltää jotain kasaan erillisestä salaman orjakennosta ja piuhasta orjakennon salamatäsmäysportista kameran lankalaukaisimeen. Taitaa vaan tuo mun orjakenno olla rikki niin ei ole onnistunut.

CHDK on yksinomaan Canon-pokkareille. Muille pokkareille ei ole mitään vastaavaa näkynyt. Järkkärien CHDK-kehitys on muuten hyvässä vauhdissa, ks. chdk.setepontos.com.

Antti

Minulla on käytössä Olympuksen superzoom-kamera. Järkkäriä ei löydy. Olisiko siis ainoa vaihtoehto rakentaa itse liikkeentunnistin? Vai onkohan se ylipäätään kameralleni mahdollista? Kameraani ei tietääkseni ole saatavilla mitään ohjelmaa, joka mahdollistaisi liikkeentunnistuksen.

Ja tosiaan itselläni liikkeentunnistimen rakentamiseen ei tietoa tai taitoa löydy, jos rakentaminen on kovinkin monimutkaista. En ole kovinkaan paljon perehtynyt elektroniikkaan.

Salamakuvaus ilman liikkeentunnistinta voi olla aika tuskaista. Sormi pitäisi olla koko ajan valmiina laukaisimella ja jos salama sattuisi välähtämään, on sen saaminen kuvaan aikamoista tuuripeliä.
Antti Laihonen
Kuvagalleriani: http://antinkuvat.kuvat.fi/kuvat/

Lauri Kangas

Veikkaan että tuskin tuohon kameraan saat liikkeentunnistusta kovin helpolla. Nuo ulkoiset anturit edellyttävät lankalaukaisinta, sellaisen pystyy kyllä tekemään juottamalla kameran laukaisunapin kanssa rinnan kaksi johtoa muttei taida maksaa vaivaa. Tuon lightning triggerin hinnalla saat kolme CHDK-kelpoista kameraa.

Ei liikkeentunnistus sinänsä mikään edellytys ole salamakuville. Salamoita on kuvattu sata vuotta, CHDK:sta on puhuttu vasta kaksi. Yöllä salamoita on helppo kuvata ottamalla pitkiä valotuksia peräjälkeen ja toivomalla että niissä on salama. Liikkeentunnistuksen etu on että päivälläkin voi kuvata, kun perinteisellä tyylillä kuvat palaisi puhki. CHDK:lla on helppo saada rumia kuvia päiväsalamoista.

Antti

Lankalaukaisin minulta löytyykin kameraani. Kamerani on siis Olympus SP-560 UZ. Ostin lankalaukaisimen juurikin pitkiä valotusaikoja varten Bulb-valotuksen kanssa käytettäväksi.

Niin ja liikkeentunnistusta olisin halunnut juurikin salamoiden kuvaamiseen päivällä. Yöllä niiden kuvaaminen ei pitäisi olla ongelma pitkien valotusaikojen ansiosta. Mutta aika harvoin tuntuu yöllä kunnon ukkosia olevan. Tai ei ainakaan ole ollut tämän nykyisen kamerani elinaikana.

http://www.ursa.fi/wiki/Myrskybongaus/UkkosenJaSalamoidenValokuvaus  Tuon linkin takana on joitakin ohjeita salamoiden kuvaamiseen. Salamoiden kuvaamisesta päivällä kerrotaan seuraavaa: "Kirkkaana päivänä vallitsevan valon ja salaman valovoimien ero on pienimmillään. Silloin täytyy luottaa kirjaimellisesti salamannopeisiin reaktioihin, tai sähköisiin salamalaukaisimiin." Voi olla aika toivotonta yrittää salaman kuvaamista pelkästään luottaen omiin reaktioihinsa.

Järkevin ratkaisu päiväsalamoiden kuvaamiseen voisi siis olla halpa Canonin digipokkari, mutta en ainakaan toistaiseksi sellaista ole hankkimassa.
Antti Laihonen
Kuvagalleriani: http://antinkuvat.kuvat.fi/kuvat/

hmanty

Testasin tällä http://dataghost.com/chdk/md_meter.html kuinka hyvin oma kamerani herää muutokseen. Aika hyvin vastaa oman A590IS:n reaktioaika noita taulukoita http://chdk.wikia.com/wiki/CameraFeatures.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: Antti - 09.05.2010, 23:39:34
Voi olla aika toivotonta yrittää salaman kuvaamista pelkästään luottaen omiin reaktioihinsa.

Ymmärtääkseni tuo "reagointi" perustuu monien salamoiden kerrannaisuuteen eli samassa
salamakanavassa saattaa iskeä useampi salama peräkkäin.

Onhan tuo toki hiukan arpapeliä ja tunnistimilla pääsee parempiin tuloksiin, mutta ei tuo
perinteinenkään ihan 100% mahdoton ole.  Ja digikuvaaminen on halpaa.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Lauri Kangas


Antti

Lainaus käyttäjältä: VeikkoM - 11.05.2010, 21:08:13
Ymmärtääkseni tuo "reagointi" perustuu monien salamoiden kerrannaisuuteen eli samassa
salamakanavassa saattaa iskeä useampi salama peräkkäin.

Onhan tuo toki hiukan arpapeliä ja tunnistimilla pääsee parempiin tuloksiin, mutta ei tuo
perinteinenkään ihan 100% mahdoton ole.  Ja digikuvaaminen on halpaa.

Esimerkiksi tuon laittamani linkin takaa löytyy seuraava tekstinpätkä: "Lyhinkään reaktioaika ei ole kyllin nopea salaman ensimmäisen pääsalaman ikuistamiseksi. Se on kuvauksen kannalta epäsuotuisaa siksikin, että ensimmäinen pääsalama on noin puolet myöhempiä kerrannaisia pääsalamoita valovoimaisempi."

Kyllähän se siis on mahdollista saada salama päivällä kuvattua luottaen omiin reaktioihinsa, mutta paljon onneakin se vaatii.

Ja digikuvauksen halpuudesta vielä. Onhan se toki halpaa ja helppoa näppäillä vaikka satojakin kuvia, kun voi itse valita onnistuneet ja huonot voi samantien poistaa. Mutta jos päättää sijoittaa esimerkiksi digijärkkäriin ja kunnon objektiiveihin niin rahaa kyllä saa kulumaan mielin määrin. ja kaikki lisälaitteet ja tarvikkeetkin maksaa. Mutta itse kuvaaminen on siis halpaa.
Antti Laihonen
Kuvagalleriani: http://antinkuvat.kuvat.fi/kuvat/

jre

Eroaako CHDK:n liikkeentunnistus jotenkin Canonin omasta liiketunnistimesta, nähtävästi ainakin Ixus 95, 100 ja 110 malleissa speksien mukaan on joku liikkeentunnistus.
CHDK:n liiketunnistinta ohjataan ilmeisesti scripteillä joten säätömahdollisuutta taitaa olla kertaluokkaa enenmmän kuin kameran omassa tunnistimessa mutta eroaako esim nopeuden suhteen vaikka nyt salamoiden kuvaamisessa? Pärjäisikö kameran omalla tekniikalla vai tarvitaanko CHDK avuksi?

Lauri Kangas

Tuo canonin mainostama motion detection ei taida liittyä mitenkään kameran laukaisemiseen liikkeen perusteella, vaan enemmänkin johonkin tärinän vakauttamiseen. Kai.

jasu

#145
Lainaus käyttäjältä: Tähti Erkki - 15.03.2010, 02:32:28
Huomattuani sään kirkastuneen kuin taikaiskusta, ryntäsin heti ulos kameran kanssa. CHDK:ta oli heti tilaisuuden tultua päästävä testaamaan.  :azn:

Tässä pari testiotosta:

Iso karhu:
-Valotus: 50 sek
-ISO 1000

Täysreso: http://img62.imageshack.us/img62/7421/chdknamia012.jpg

Viirutähtikokeilua

-Valotus 8 min 30 sek
-ISO 50

Täysreso: http://img31.imageshack.us/img31/8949/chdknamia014.jpg

(Lainauksesta poistettu kuvalinkit, kts. säännöt)

Aika hauska tosiaan kuvata taivasta pitkillä valotusajoilla chdk:n kanssa.
Hieno kuva!
Tässä omani. Valotusta 10 min. Saan omalla kamerallani valotuksen 99sek*100.. Syksyä odotellessa..

Katri

Kamerani on Canon Powershot Sx1 IS. Kävin katsomassa tuolta http://mighty-hoernsche.de/ sopiiko ohjelma kameraani.
Sieltä löytyi kaksi ohjelmavaihtoehtoa:

2.00H sx1-200h-0.9.9-920-full_BETA.zip

sekä

2.01A sx1-201a-0.9.9-920-full_BETA.zip

Mitä eroa noilla on ja kumpi kannattaisi ladata?

naavis

Kannattaa tutkailla CHDK:n wikiä: http://chdk.wikia.com/wiki/SX1
SX1:tä on siis liikkeellä kahdella eri firmware-versiolla. Ennen CHDK:n asentamista sinun täytyy selvittää kumpi versio sinun kamerassasi on, ja valita oikea tiedosto sen mukaan.

Katri

#148
Nyt löytyi, tuo 2.00H versio sopii meikäläisen Sx1:seen. Eipä muuta kuin latailemaan ohjelmaa kortille!

Pietari

Tämä voi olla vähän tyhmä kysymys. Miten saa skriptit saa pois päältä, vai onko siellä semonen skripti joka ei tee mitään?