Pokkarikuvaajille uusia ulottuvuuksia CHDK-softalla

Aloittaja Vesa Kankare, 15.07.2007, 15:41:52

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas


TT

Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

Lauri Kangas

A1000:lle ei ole julkaistu kuin keskeneräinen beta-versio CHDK:sta, löytyy linkattuna vain CHDK:n foorumille, ei ole vielä tuolla normaalissa paikassa imuroitavana. Sitäkö yritit asentaa?

TT

No, en löytänyt kameran mallia listasta, joten otin sellaisen jossa oli "FM 1.00B". Mutta pitää näköjään sitten olla aivan oikea malli. Voisitko antaa linkin tuohon beta-version imuroimiseen.
Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

Lauri Kangas

Timpan edellisen sivun for developers -linkistä painat kamerasi mallia ja siellä on linkki foorumiketjuun josta sen voi imuroida. Pitää todennäköisesti rekisteröityä foorumille että saat tiedoston imuroitua. Tuo 1.00B on kamerakohtainen firmwaren versio, se on varmistettava että on oikealle firmikselle tehty chdk. Ohjeita varmistamiseen löytyy lukemalla tämä ketju. Voit myös lukea for dummies -osion chdk.wikia.comista.

iosainio

Myös versio, jonka ei pitäisi sopia, saattaa olla sellainen. Kaikkia ominaisuuksia vaan ei saa toimimaan väärällä versiolla. Joten ellei b -versio toimi, kokeile versioita c tai d jne.

Ohjeita joutuu hieman lukemaan, mutta alkuun pääsee kuitenkin melko helpolla. Muistikortille et ohjelmaa saa siirrettyä kameraa ja johtoa käyttäen. Tarvitset kortinlukijan tai vaikkapa läppärin, jossa on korttipaikka. Siirrät puretut tiedostot kortille, kortti kameraan ja kokeilemaan. Tekijät ovat sitä mieltä, että laajennuksen käyttö ei aiheuta mitään haittaa kameralle, vaan kamera toimii taas seuraavalla käynnistyksellä kuten tehdas on ajatellut. Ainakaan itse en ole huomannut mitään.

Lisukkeen käyttöä tähtien kuvauksessa en ole kokeillut, koska puoleen vuoteen ei pilvetön taivas ole lounaisessa osassa maatamme näkynyt, ainakaan kohtuullisessa ulkoilman lämpötilassa. Mutta liikkeentunnistuksella voi kameran jättää ottamaan kuvia lintulaudan vieraista (sisältä ikkunasta kuvaten tietysti) tai vaikka aikakuvauksella pilvien liikettä taivaalla.

Myös lankalaukaisimen teko usb -johtoon on helppo ja vain mielikuvitus laittaa rajat siihen, miten sitä hyödyntää.

TT

Joo, läppärin kyljessä on sopivasti kortinlukija. Ongelma on tuon ohjelman sopivuudessa.
Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

iosainio

Sullahan on A1000? Eivätkö nuo toimi: a1000_100a tai a1000_100b?

http://drop.io/chdkdumps?page=3

Ja kun siinä on DIGIC III, voisi ohjelma toimia ainakin sen puolesta. Kokeile niitä muita versioita, vaikka mallin A2000, maksaa vain vaivan.

Jos kamerasta on virta pois, käynnistyykö kuvienkatselu suoraan siitä sinisestä kolmionapista (Playback)?

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: iosainio - 21.02.2010, 13:58:13
Sullahan on A1000? Eivätkö nuo toimi: a1000_100a tai a1000_100b?
http://drop.io/chdkdumps?page=3

Eikö nuo nyt ole kuitenkin CHDK:n koodaajille tarkoitettuja kameroiden firmisten dumppeja?

iosainio

#69
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 21.02.2010, 15:11:14
Eikö nuo nyt ole kuitenkin CHDK:n koodaajille tarkoitettuja kameroiden firmisten dumppeja?

Tota joo. Mitähän taas tuli ajateltua...

Edit:
Kehitys ja keskustelu on edennyt viime aikoina:
http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,2654.msg24653.html#msg24653

TT

 :grin:Kovan työn takana olikin, keksin lopulta ladata CHDK-foorumilta oikean DISKBOOT.BIN- tiedoston, sitten poistin aiemmin lataamastani PowerShot 540:n zipistä sen diskboot- tiedoston ja siirsin tuon tilalle. Nyt sitten täytynee tutustua tuohon.
Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

TT

Sain tänään ladattua netistä liiketunnistus-skriptin ja näyttää hyvin toimivan. Kesällä täytyy koittaa sillä salamakuvausta. Mutta tarviikos 64 sekunnin valotusaikaan jonkun netistä ladattavan tiedoston, vai onko se jo itse ohjelmassa valmiina?
Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

iosainio

Pitkä valotusaika pitäisi toteutua, kun säädät valotusajan ja sille sitten kertoimen. Ilman tuota kerrointa ei juuri pääse kameran vakioasetusta pidempään aikaan.
Kameroiden raudan ominaisuuksissa on eroja, samoin kuin niissä CHDK -versioissakin. Joten paras on vaan sinnikkäästi lueskella wikiä ja kokeilla.
Vaikka mulla lontoo jotenkin taipuukin, itse mieluusti käytän kamerassa suomalaista valikkoa, ei tarvitse aivan kaikkia erikoissanoja sanakirjailla.

TT

Osaisitko sanoa miten kyseinen kerroin astetetaan? Tosin laitteissahan on joo eroa, mutta edes suúntaa antavasti, minulta ei nimittäin englanti taivu YHTÄÄN.
Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

iosainio

No sitten aloita kielenvaihdolla suomeksi. Main menu - visual settings - language - select language file - finnish. Nyt pitäisi olla kotimainen kieli käytössä, valitse koodisivu - win1252 ja saat ääkköset kohdalleen.

Palaa päävalikkoon - kuvausasetukset - sulkijanopeus - arvon kerroin. Noilla pitäisi saada aikaan pitkät ajat. Joillain kameroilla ei kuitenkaan saa pidempää aikaa kuin jotain 65 sekuntia.

Joo pärjään kohtuullisesti enkulla, mutta mulla on harmina se, etten muista kahta päivää kauempaa mitään ja niinpä taas aloitan opiskelun uudestaan. Sen muistan, että noissa suljinajoissa ja kertoimissa oli joku jekku, mutta en enää sitä, mikä se oli. CHDK on siitä hyvä, että sen ei pitäisi vaikuttaa mitään kameran alkuperäiseen toimintaan. Virta pois ja takaisin, niin laite on kuin paketista otettu. Tietysti liika kokeile-erehdy alkaa laimentaa innostusta, mutta helppoa se on kun ei tarvitse pelätä rikkoutumista.