Ongelma kollimoinnissa

Aloittaja Sami, 22.07.2006, 19:14:10

« edellinen - seuraava »

suvi

Ainakin Laser-kollimaattorilla näkee tämän, kun laser-säde osuu pääpeilistä ja apupeilistä takaisinpäin heijastuneena kollimaattorin keskellä olevaan reikään, josta se myös lähtee kohti apupeiliä ja edelleen kohti pääpeiliä. Reikä on tasossa, joka on 45 asteen kulmassa okulaariputkeen ja täten "simuloi" apupeiliä, jkv säde "elää", vähänkin kun taivuttaa okulaariputkea. Kollimaattorin em. taso pidetään kohti putken loppupäätä l. pääpeiliä.

suvi

Niin, no itse kuitenkin korjasin Laser-kollimaattorin avulla pielessä olleen SW 130/650 kaukoputken kollimoinnin sekä apupeilin, että pääpeilin ruuveja säätämällä.

Regulus

#62
Putki on F/4. Kai nyt sentään oikeaan suuntaan ollaan menossa, kun tirkistysreijästä näkyy kaikki renkulat suht'keskellä? Pitääkö olla ihan jämpti? Tuntuu, että apupeilin takana oleva jousi ei mahdu olemaan siellä. Ihan kuin loppuisi säätövara kesken.

Pystyykö noista haamukuvista (maakohde + päivänvalo) jotenkin päättelemään mikä peili on vinossa?

Meade-mad

Kyllähän kollimoinnin tulisi olla jämpti. Jos peilien tekijät kerran ovat vaivautuneet tekemään peileistä valoaallon osien tarkkuudella paraboloideja tai tasoja niin miksi pilata koko työ epätarkalla kohdistuksella?

F/4 ja nopeammat alkavat olla hankalahkoja säädettäviä. Niin kuin olet jo huomannut.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

jaava

Sotkempaasiaan vielä SCT ja Maksutov-Cassegrainit:

Tämän ketjun innoittamana haeskelin noiden putkityyppien kollimointiohjeita. Monessa tekstissä varoitetaan koskemasta mihinkään, koska nuo tyypit  pysyy hyvin kollimoinnissa ja itse kollimointiin tarvitaan suurtarkkuuksista optista penkkiä. Toisaalta usein todetaan myös kollimoinnin olevan näille tyypeille helppoa. No höh.

Löysin tällaisen ohjeen kollimoinnin tarkastamiseksi:

http://www.robincasady.com/Astro/myimages/collim.html

Minusta näyttää että saan käydä silmälääkärissä. En ainakaan päässyt mihinkään yksiselitteiseen tulokseen tuota Sky-Watcher 127 ihmetellessä. Voiskohan valaistuksen järjestää jotenkin optimiksi kun nyt näytti etten oikeen saanut järkeviä näköhavaintoja ollenkaan.

Onkohan kukaan räplännyt tai edes tarkistanut omaa Schmidt- tai Maksutov-Cassegrainiansa.


JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Regulus

Mikäs juttu tää 'coma corrector' on? Voiko sitä käyttää kuvauksen lisäksi myös visuaalihavainnoinnissa? Olettaen tietenkin, että kollimointi on kohdallaan.

jaava

Mielenkiintoinen freeware-ohjelma joka osaa WEB-kameraa käyttäen avustaa kollimoinnissa ja samalla myös autoquidata sekä poistaa osan seeing-häröstä.

http://www.astrogeeks.com/Bliss/MetaGuide/

Vaatimuksia:
MetaGuide requires only a web-cam and Windows XP or 2000 computer with recent DirectX installed to perform the core diffraction analysis of a star.

Eikös tämä ole Newtoneilla kuvaaville ihan mukava apuväline: senkun vääntelee ruuveja ja katselee PC:n näyttöä kunkin session aluksi.
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Regulus

Nyt voin kokemuksesta sanoa, että ennenkuin alatte vääntämään fokusointilaitetta mihinkään suuntaan niin kannattaa varmistaa, että kollimointilaite (itellä Cheshire) on ok. Tein nimittäin turhaa työtä monta päivää  :'( vain siksi, että kollimointilaitteen alapään ristikko ei ollut keskellä. Ei se vieläkään ole keskellä, mutta putkella alkaa nähdä jo jotain, kun tiedän mihin päin Cheshire heittää. Pitää hommata kunnollinen laite. Hermot on kyllä ihan riekaleina, mutta tästä saa taas uutta puhtia, kun löytyi kunnollinen syy huonoon kollimointiin.

jaava

Törmäsin Thierry Legault'n kotisivuille, jossa painavan oloista asiaa kollimoinnin tärkeydestä esimerkkikuvineen:

http://legault.club.fr/index.html

Kollimointiartikkeli löytyy vasemmasta alalaidasta, kohsasta "Collimation".

Herra esittää menetelmän yksityiskohtaisesti kuvineen.

Minusta nuo muutkin artikkelit ovat lukemisen arvoisia.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Regulus

Välillä tuntuu, että apupeili tekee kuvan keskelle sumuisen mällin ja siksi vaikuttaa, että kollimointi ei osu kohdalleen. Pääpeili on 8" ja apupeili 3" eli 37.5% pääpeilin koosta. Onkohan mitat ihan kohdallaan?

Misam

Lainaus käyttäjältä: J.Tuukkanen - 16.01.2007, 13:45:45
Tuommosen autokollimaattorin voi valmistaa ihan itse olemassaolevista komponenteista, elikkä tarvitaan "reikäokulaari" ja joku suodatin ,itse käytin Baaderin UHC-S suodatinta.
En tiedä kuinka oikea-oppinen tuo minun autokollimaattori on mutta tuntuu toimivan.http://www.st-suunnittelu.fi/auto/

Miten tällaista kokoonpanoa käytetään kollimointiin?

orion

Pitääkö uusi peilikaukoputki kollimoida heti kun se on ostettu vai onko tämä toimenpide jo suoritettu liikkessä??
Ja vielä, mitä se kollimointi tarkalleen ottaen on?
Skywatcher Skymax - 102
Canon EOS 350D

Pekka Moisio

Luultavasti jonkinnäköinen karkea kollimointi on tehty jo tehtaalla. Tämän voi tarkastaa esim. suuntaamalla johonkin kirkkaaseen tähteen(pohjantähti on hyvä kun pysyy käytännössä paikallaan) ja tarkentamalla yli ja ali fokuksen. Jos esim. newtonputkilla apupeilin varjo on muualla kuin keskellä, niin putki ei ole kollimoitu. Samalla, tai itseasiassa ensiksi kannattaa katsoa onko apupeili keskitetty fokuseriin nähden tai jopa laitettu ns. ofsettiin. Linssiputkista tai maksutoveista en tiedä, mutta mielestäni niitä ei kollimoida. Kokemusta on vaan perus newtoneista.

Mut mitä kollimointi on? kai sille joku tarkka määritelmä on mutta sanoisin että: Kollimointi on putken optisten osien/akseleiden säätämistä toistensa suhteen oikeisiin asentoihin tms..

jaava

Juuri tulin kokasemasta uutta keinotähteäni jossa reikä on alle 100um. Vein töhden rappukäytävän viidenteentoista kerrokseen ja menin isoilla kiikareilla maatasolle ja hyvin näkyi. Nyt täytyy enää raahata katadioptrinen maatasolle kollimoitavaksi. Mahtava paikka: putki on oikeassa asennossa, tasalämpöinen (ei ilmavirtauksia) ja pimeä.
Keinotähden hinnaksi tuli €4.90.

Newtonin voi kollimoida keinotähdellä mutta sille löytyy muitakin menetelmiä.

Kolimoinnin tarkoituksena on saattaa optiset osat samalle akselille ja yhdensuuntaisiksi jotta pitemäisestä tähdestä tulisi myös silmään mahdollisimman pistemäinen kuva.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

orion

Ahaa, kiitos asian valaisemisesta. mikä tuo yksikkö um on?, oon vähän aloittelija ::)
Skywatcher Skymax - 102
Canon EOS 350D