Suurempi ISO arvo ei tuo yhtään enempää fotoneita kennolle. Ne kennolle tulleet pitää vain kaivaa sieltä esiin ja sen voi tehdä jälkikäteen kuvankäsitteyllä.
Sen jälkeen kun gain ylittää 1 elektronin per ADU, ISOn kasvattaminen ei enää auta. Kullakin kameramallilla tuo gain-raja kulkee omassa kohdassaan ja helpoimmin sen löytää sopivasta taulukosta. Gainin voi myös mitata, jos sille tielle lähtee, kunhan pysyy poissa niistä digitaalisesti vähennetyistä ja kasvatetuista ISO-arvoista, vaikka vaikuttavatkin vähäkohinaisilta (vähennetyt) tai herkiltä (kasvatetut). Canonilla muistaakseni tasa-sata-ISOt ovat ns neutraaleja. Tuota 1e-/ADU gainiä pienemmillä ISOillakin on käyttönsä, varsinkin jos kameran kennon kaivosyvyys on matala, mutta tuota suuremmilla ISO-arvoilla ei tee mitään tähtikuvauksessa.
Pinoamisessa pätevät hyvin yksinkertaiset tilastomatematiikan perusteet, niissä ei ole mitään juuri sen vaikeampaa kuin sana "tilastomatematiikka". Kuvanlaatua mitataan signaali-kohina-suhteella (SNR), ja noin karkeasti yksinkertaistaen samaan SNRään pääsee puolittamalla yksittäisen valotusajan ja lisäämällä yhden valotuksen, jos muita muuttujia ei ole. Todellisuus voi toki vaihdella paikka- ja koulukunnittain.
-Antti
p.s. Täydellisellä kennolla ja gainilla 1e-/ADU jokainen fotoni tuottaisi yhden elektronin, joka näkyisi digitaalimuodossa yhdellä kasvaneena ADUna. Käytännössä mikään ei ole täydellistä, joten usein gainia kasvatetaan johonkin 0,3e-/ADU - 1e-/ADU välille, jolloin kukin elektroni kasvattaa lukemaa yli yhdellä, ja täysin kennon kaivo antaa arvon lähellä AD-muuntimen maksimia. Digijärkkäreissä tämän jälkeen tätä raaka-arvoa kerrotaan tai jaetaan väli-ISOjen saamiseksi, ja hitaampia nopeuksia varten gainia pienennetään useampaan elektroniin per ADU.
Valotusesimerkki SNR:stä: 10kpl 1min valotuksia kohteesta X tuottaa jonkinlaisen kuvan, ja teoriassa samaan lopulliseen kuvaan pääsisi ottamalla 10*1min = 10min sijaan 20 kpl lyhyempiä, 30s valotuksia, plus yksi 30s valotus, eli 10,5 minuuttia kokonaisvalotusta. Vastaavasti täydellisessä maailmassa yksittäistä 16min valotusta vastaavan määrän SNRää saisi lyhyemmillä valotuksilla: 3x8min (24min), 7x4min (28min), 15x2min (30min), 31x1min (31min) tai 63x30s (31,5min). Tämä teoria pätee kaikissa niissä paikoissa, joissa kehotetaan olettamaan pallomainen, kitkaton lehmä fysiikan laskuja varten.