GSO RC-putket (10" ja 12")

Aloittaja Timpe, 05.01.2013, 20:32:34

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lukaisin CN:n foorumilta juttua AT 8" RC:n kollimointiongelmista ja kumman tutulta sielläkin näytti: (tämä oli CCD-kuvaaminen -alueelta)
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5814491/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1
Tuolla nimimerkki Blueman kertoo tämän:

I fought with one of the AT8RC scopes for two seasons. Never got rid of the elongations.
I finally decided that it was several things and all involved flexure.
1) The tube is not strong enough and neither was the dovetail plate that came with it. You can take one of the plates and twist it with your hands and see flex. But even with two 1/2" solid plates it still had flexure, probably due to the front and rear housings.
2) The rear of the scope is not strong enough for the long extensions required for imaging. I believe that the rear actually flexes.
3) The focuser is not up to handling the heavy weight
4) The mirror is held in place with a conical plastic thrust washer. It is constantly changing due to temperature changes and does not hold the mirror still, mirror flop.

Tuossa on vielä liitekuva aiheesta ts. mitä AT8RC putkelle on tehty tuon ongelman korjaamiseksi: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/attachments/5815302-3rd_Support_Close_up.jpg

Samaan aikaan samaisen CN foorumin *CT-putkien alueelta löytyy toinen ketju tuon pienemmän GSO 6" RC:n ongelmista:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5812375/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1
Olisikohan niin, että tämän tyyppiset kiinalaisputket eivät yksinkertaisesti kestä kriittistä tarkastelua kollimoinnin suhteen, kun muitakin saman ongelman ihmettelijöitä löytyy... hmmm? :huh:
- Timo Inkinen

TuRe

TS mainostaa, että kun tilaa kollimoinnin säätörenkaan RC-putken yhteydessä, niin he suorittavat tarkemman kollimoinnin veloituksetta omassa pöydässään ennen toimitusta. Oliko tuosta kokemusta. 
Tuomo Repo

Ransu

Timpe,oletko kokeillut kokeillut säätää kollimointia Petrin laittaman ohjeen mukaan?
Jos jossain on joustoa, niin luulisi sen paljastuvan kun kollimoi tähtien avulla toisella puolella taivasta ja kääntää toiselle puolelle ja testikuvista vertaa tuloksia.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

mistral

Oletko harkinnut Losmandy-kiskon vaihtamista hiilikuitulattaan? Jos jostain saisi metritavarana oikein paksua lattaa, olisi se varmaan selvästi jäykempää kuin originaali kisko. Ja kiinnityksen voisi (?) tehdä pulttaamalla jalustaan niin ei tarvitsisi välttämättä jyrsiä niitä viisteitä kiskoon . Samalla häviäisi lämpölaajenemisongelma?

Kaizu

Lattaa tuskin saa, se pitää ostaa. Exelilla on luettelossaan 84x14 sekä 100x15 lattaa. Viimeksi kun olen yrittänyt ostaa pientä pätkää neliöprofiilia, eivät halunneet tehdä yhtä 10m:n pätkää. 50m olisi saanut mutta kun hinta oli yli 200 Eur/m en halunnut ottaa 40 m hyllyyn seisomaan. Halvemmalla voi päästä kun keksii jonkun joka käyttää ko. lattoja ja jolta voisi ostaa vajaan metrin pätkän.
Kai Forssen

taotao

Minneköhän Exel myy noita....jollain on varmaan muutama hukka pätkä!

Timpe

Lainaus käyttäjältä: TuRe - 23.04.2013, 06:19:11
TS mainostaa, että kun tilaa kollimoinnin säätörenkaan RC-putken yhteydessä, niin he suorittavat tarkemman kollimoinnin veloituksetta omassa pöydässään ennen toimitusta. Oliko tuosta kokemusta.

Ainakin minulla tuo tarkentimen säätörengas tuli erikseen pakattuna ja epäilenpä suuresti jos olivat mitään putkelle tehneet sen kanssa. Putkessa oli tuolloin GSO:n tehdastarkennin.

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 23.04.2013, 08:08:20
Timpe,oletko kokeillut kokeillut säätää kollimointia Petrin laittaman ohjeen mukaan? Jos jossain on joustoa, niin luulisi sen paljastuvan kun kollimoi tähtien avulla toisella puolella taivasta ja kääntää toiselle puolelle ja testikuvista vertaa tuloksia.

Petrin linkittämä ohje (ja muut ohjeet joissa käytetään tähtiä apuna) toimivat kollimoinnissa, mutta ovat työläitä. Käytin yhden illan tuohon DSI:n "Adjusting the Primary Mirror to Remove On‐Axis Coma" kappaleeseen ja huomasin sen toimivan oikein hyvin pääpeilin säätöön. Vahinko vain, että GSO:ssa pääpeilin säätäminen liikuttaa myös tarkentimen kallistusta eli tarkennin ei enää osoitakaan apupeilin keskelle kun pääpeili on säädetty tällä tavoin kohdalleen. Säädön jälkeen päästiin tilanteeseen, jossa tarkennin/apupeili/pääpeili olivat linjassa keskenään jotenkin "vinksin-vonksin" eli putken läpi kulkeva optinen akseli teki siksakkia edestakaisin (Jos ymmärrätte mitä tarkoitan, kun oikeasti noiden pitäisi kaikkien olla samassa linjassa keskenään). Oikaisin tuona säätöyönä apupeilin säädössä ja tein sen tuohon pääpeilin säädön päälle laserilla, mikä kertoi tilanteen yksiselitteisen selvästi. "Adjusting the Secondary Mirror to Remove Off‐Axis Astigmatism" kohta DSI:n ohjeessa jäi tuolloin kokeilematta, koska pilvet tulivat tuolloin taivaalle ja säätöön tarvittavat riittävän kirkkaat tähdet ovat harvassa keväisellä galaksitaivaalla. Pitää siis jatkaa harjoituksia tähtien kanssa, kun tulee sopiva tilaisuus ja kun ne täyspimeät yöt ovat muutenkin takana tältä keväältä.

Se mitä halusin tuoda esiin tuolla viestilläni oli, etteivät tavanomaiset kollimointisäätöapuvälineet selvästikään toimi oikein kiinalaisputkessa. Tästä on hyvin juttua DSI:n ohjeen "Problems with the Traditional Method" kohdassa, missä kerrotaan GSO:n kaltaisten halpisputkien ongelmista putken mekaniikan suhteen:
"• Secondary mirror center Spot does not represent the optical center of the mirror.
- Secondary mirror mis‐collimation will result.
• Primary mirror optical center not in center of scope.
- Optical and mechanical axis can't be collinear.
• Secondary mirror center Spot is not in the center of the secondary mirror cell.
- Second step will fail or result in mis‐collimation.
• Primary or secondary baffles not precisely centered.
- Second step will fail or result in mis‐collimation."

Samoja ongelmakohtia on esitelty tuolla Allunan RC-kollimointiohjeessa, mihin oli linkki aiemmin mm. tuolla Tähtikallion kaukoputkiketjussa (http://www.alluna-optics.com/rc-collimation.html).

Jos nämä summaa yhteen, niin GSO pitää kollimoida puhtaasti tähtien avulla ja silloinkin, kun putki osoittaa suoraan kohti zeniittiä ja sivuttaistaipumien mahdollisuutta ei ole. Jos kollimointia yrittää tehdä erilaisten kollimointivälineiden avulla, päädytään aina hiukan puutteelliseen lopputulokseen johtuen putken mekaniikan puutteista. Virhe ei ole suuren suuri, mutta kumminkin ilmeisesti riittävän suuri aiheuttamaan tuollaisia hitusen soikeita tähtiä.

Oman lisänsä keskusteluun tuovat nuo CN:n foorumilla esitellyt putkitaipumiin viittaavat syyt, koska tuolla CN:n ketjussa on päädytty juuri niiden aiheuttamaan virheeseen. Tässä kuvassa (http://www.cloudynights.com/ubbthreads/attachments/5816207-3rd_Support_Full.jpg) on Bluemanin tekemä kiskotuunaus 8" hiilikuitu-RC:lle ja heti perään hän kirjoittaa, ettei ole vieläkään tyytyväinen: "Even with all this extra support I did not get rid of the elongated stars. They were better but still not acceptable to me...". (Tässä on vielä kolmas RC:n perä, johon on tehty erilaisia tuunauksia tukevuuden parantamiseksi... näkyy olevan monelle tarpeen ;)

Enpäs arvannut tämän olevan näin työlästä hommaa, mutta toisaalta tässä on oppinut n+1 tapaa saada RC-putki lähelle oikeaa kollimointia. Pitää nyt ensin saada putki hyvään kollimaatioon kohti zeniittiä suunnattuna ja sitten lähteä metsästämään noita mahdollisia putkitaipumia. Ehkäpä se GSORC10:n Zen löytyy ajan kanssa tuolta suunnalta... ommmm! :azn:

PS. Se CN:n ketjussa mainittu "method presented by R Simons at AIC2011" on juuri tuo Petrin linkittämä DSI:n kollimointiohje.
- Timo Inkinen

Jussi Koponen

Olin haaveilemassa tämän putken perään seuraavaksi kuvausputkekseni. Sky Watcherin f4 Newton alkoi kyrsimään jatkuvan kollimointitarpeensa kanssa kohdetta vaihdettaessa.  Ilmeisesti f8 aukolla tämä olisi hieman kesympi kollimointia ajatellen?

Timpe

Ritchey-Chretien putki ei ole koskaan "kesympi" kollimoinnin suhteen, jos vertaat sitä Newtoniin. Newton on todella helppo ja ongelmaton kollimoitava ja hyvä näin, koska siinä on paljon "liikkuvia" osia jotka muuttavat kollimointia jatkuvasti. Tällaiset kiinteäpeiliset putket toisaalta pysyvät siinä, mihin ne on säädetty, mutta itse säätäminen on vaativaa ja tarkkaa puuhaa. Ja lyhentimen kanssa kollimoinnin vaatimustaso nousee, kun kuva-alalle tulevat mukaan ne reuna-alueen tähdet, joissa pienikin virhe näkyy jo kuvassa.

Poikkesin eilisiltana pihalle ja kokeilin putken säätämistä ensin pääpeilin antaman valojakautuman perusteella ja sitten heti perään tuon DSI:n ohjeen mukaan pääpeilin säätöjä käyttäen. Otin tätä varten ensin kaikki tarkentimen kallistussäädöt kokonaan pois eli se käyttäytyi nyt kuten GSO:n kiinteä tehdastarkennin käyttäytyisi. Apupeilin säätöä tein out-of-focus munkkirinkilän avulla, kunnes apupeilin varjo näkyi keskittyneenä. Ajatuksena on katsoa miltä tämä säätö näyttää nyt päiväsvalossa muilla kollimointivärkeillä katsoen. Sitten voisi kokeilla kuinka tuo tarkentimen kallistus vaikuttaisi asiaan ts. jos kallistaisi tarkenninta siten, että se katsoo apupeilin keskustaan. Vai pitäisiköhän tsekata kuinka Takahashin kollimointiskooppiin saisi parhaat heijastuskuvat vain tarkenninta kallistamalla?

Niin tai näin, joka tapauksessa pitänee hiukan löysätä tuon AP CCD67 lyhentimen linssiryhmän kiristystä, kun tuonne näyttäisi nyt tulevan aavistuksen rypäleisiä tähtiä. Vai osaisiko joku diagnostisoida noista tähdenmuodoista jotain muuta? (En uskoisi noita tulevan pääpeilin parannetusta silikonikiinnityksestä, mutta parempi olla hiukan epäileväinen tämänkin suhteen.)



Tässä vielä toinen kuva rankemmin Levels/Curves venyteltynä, jolloin tuo tähtien muotovirhe hukkuu kirkkaan halon alle.



Paras kollimointi löytyi nyt oikeasta ylänurkasta ja sen saattoi nähdä suoraan tähden kuvistakin "livenä", jos oikein tarkasti katsoi tähdenkiekon/apupeilin varjon heilumista. Iltayön tunteina näin/kuulin myös lehtokurpan lentävän keväistä reviirilentoaan pihani yli. (Sehän on sangen hauska tapaus kurnuttaessaan kuin sammakko ja äyskiessään piiskan sivalluksilla! :laugh:)
Ai niin, kuvat ovat viiden ja kahdeksan sekunnin valotuksia.
- Timo Inkinen

fsol77m

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 23.04.2013, 14:32:22
Lattaa tuskin saa, se pitää ostaa. Exelilla on luettelossaan 84x14 sekä 100x15 lattaa. Viimeksi kun olen yrittänyt ostaa pientä pätkää neliöprofiilia, eivät halunneet tehdä yhtä 10m:n pätkää. 50m olisi saanut mutta kun hinta oli yli 200 Eur/m en halunnut ottaa 40 m hyllyyn seisomaan. Halvemmalla voi päästä kun keksii jonkun joka käyttää ko. lattoja ja jolta voisi ostaa vajaan metrin pätkän.
Jos joku pelkkää neliöprofiili putkea tarvitsee (myös jotain tasaista lattaa löytyy) rosterisena(/alumiinisena jotain haja kokoja uralla)  niin voin toimittaa kaffepakettimaksulla :)
(viestiä vaan tulemaan niin sahaan määrämittaisiksi)

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: fsol77m - 28.04.2013, 21:55:02
Jos joku pelkkää neliöprofiili putkea tarvitsee (myös jotain tasaista lattaa löytyy) rosterisena(/alumiinisena jotain haja kokoja uralla)  niin voin toimittaa kaffepakettimaksulla :)
(viestiä vaan tulemaan niin sahaan määrämittaisiksi)
Kyse oli hiilikuidusta tehdystä profiilista.

Kaizu
Kai Forssen

fsol77m

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 28.04.2013, 22:44:21
Kyse oli hiilikuidusta tehdystä profiilista.

Kaizu
Aaa...  no hiilari osia pystyy tämä liike/kaveri tekemään/myymään jämäosia halvalla http://www.signature.fi/muuta/kuitukorjaukset (liike perustettu alunperin hiilikuitu fillarien tekemiseen/korjaamiseen)

Timpe

Kiitos tiedosta, fsol77m! Lähetin tiedustelun tuonne Signatureen ja kerron sitten mitä tulisi hiilikuituisen lattaparin hinnaksi.  :wink:
- Timo Inkinen

Timpe

Signaturen suunnalta ei ole tullut toistaiseksi mitään vastausta hiilikuitu-kyselyyni...
Mutta tulin lukeneeksi taas yhden ketjun GSO:n kollimointimurheista Cloudy Nightsin foorumilta:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5510913/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/all/vc/1 (AT6RC collimation under different loads)

Tuollakin valiteltiin, että GSO:n kollimointi muuttuu kuorman mukaan ja manattiin GSO:n tarkentimen kiinnitystä pääpeilin pitimeen mm. näillä sanoilla:
"* Having the focuser coupled with the baffle and primary mirror cell does make collimation a royal pain. "
"* Collimating the scope would probably be really easy if it weren't for the fact that you have a third complication--focuser tilt. If the focuser is not perpendicular to the optical axis, the amount of curvature will vary from one corner to another. It can be hard to determine whether there is a problem with the primary, or whether the focuser is slightly out of whack."
"* I have owned two RCOS scopes and an OGS and have a AT10RCF on order (my 14.5 RCOS is too heavy for my bad back). I have to wonder what imbecile decided to mount the focuser the way AT did?! It really could not have saved that much money." :tongue:

Juttuhan on niin, että on ihan sama miten tähtien kanssa saa GSO:ta kollimoitua, koska tämä lopputulos näyttää kumminkin riippuvan hyvin paljon tarkentimen kallistuksesta suhteessa pääpeiliin. Jos olen säätänyt tähtikuvien mukaan putkea kuntoon, niin "päivänvalo näyttää nauravan yön töille" kuten joku Hauholla niin osuvasti yöllistä ODK:n kollimointia kommentoi. Kollimointi on siis pielessä päiväsaikaan samaa lopputulosta katsoen. Kollimointia voi tarkastella putken takaa Takahashilla tai laserilla ja yhtä lailla se on sitten vinossa myös putken edestä peilien heijastuksia katsoen. Tuntuu siis uskomattomalta että yölliset testikuvat antoivat edes kohtuullisia tähden muotoja kuva-alalle, kun niiden avulla säädin putkea.

Mietin siis tuollaisia juttuja vappupäivän kirkkaassa auringonpaisteessa, kun tuli oivallus: jos kerran GSO:n peräpää on rakenteeltaan pers.....tä, niin sitten sitä pitää modata ja korjata CN:n foorumilla haukutun kiinalais-imbesillin suunnittelutulos eli tuo kollimoinnin mukaan heiluva tarkentimen kiinnitys. Onneksi olin tilannut TS:ltä sen tarkentimen kallistusadapterin, koska siitä olisi nyt hyötyä. Oheiset kuvat kertovat mitä putkelle tuli nyt tehtyä...  :grin:



Tuo GSRCJ117 adapterin alempi rengas on nyt pultattu kuudella ruuvilla pysyvästi kiinni GSO:n perään. Siitä on viilattu pois putkeen kiristettävä kiinnityskierre ja avarrettu samalla tuota kulkuaukkoa niin paljon, että pääpeilin pidin pääsee liikkumaan vapaasti kollimoinnin mukaan. Putkeen itseensä ei tarvinnut tehdä muita modauksia kuin porata 6 kpl M4 kierteellä varustettuja reikiä tuota laippaa varten. Lisäksi laipan ja GSO:n väliin piti laittaa korotuksen takia mutterit, koska tuo peilinpitimen laippa työntyy muutoin tuon adapterikappaleen sisälle/ulkopuolelle. Lyhyesti: tarkennin on nyt kiinteästi kiinni GSO:n perässä, eikä se enää heilu kollimoinnin mukana mihinkään, jiihaaaa!!!

Tässä vielä toinen kuva, kun tarkennin on ruuvattu paikalleen tuohon kollimointirenkaaseen (ei tullut paljon muutoksia ulkonäköön, mutta putken toiminnallisuuteen ja käytettävyyteen tuli sitäkin enemmän parannusta)  :cheesy:

- Timo Inkinen

Murtsi

Hyvältä näyttää, toivottavasti saat nyt putken viimeinkin kollimoitua haluttuun tarkkuuteen. Tuon modauksen voisi kyllä toteuttaa jo tehtaalla koska tuosta tuskin tosiaankaan tulee merkittävää säästöä valmistukseen mutta olisi suuri parannus kollimointia ajatellen.

Hyvin mietitty ratkaisu kollimointiongelmaan ja tästä oivalluksesta hyötyy moni muukin vastaavanlaisen putken omistaja.