GSO RC-putket (10" ja 12")

Aloittaja Timpe, 05.01.2013, 20:32:34

« edellinen - seuraava »

Ari Haavisto

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Murtsi

Onneksi olkoon uuden lelun johdosta, todeennäköisesti seuraavat pari viikkoa on selkeää mutta kun saat kaiken viriteltyä kohdalleen niin taivas sitten onkin pilvien peitossa epämääräisen ajan  :grin:

Toivottavsti kuitenkin olen väärässä.

Ps. ostin muuten itsekin GSO:n RC putken, kylläkin hieman pienemmän 6" tuumaisen version jota nyt virittelen kuvauskuntoon  :smiley: sattui olemaan basaarissa tyrkyllä ja kun kalliisiin putkiin ei ole varaa niin harjoitellaan sitten halvemmilla.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 21.01.2013, 21:13:21
Ps. ostin muuten itsekin GSO:n RC putken...

Kiitos, on näemmä tarttuvaa tautia tällainen laitteistoketjujen lukeminen... :tongue:
- Timo Inkinen

Ransu

Onnittelut täältäkin, on se vaan hyvännäköinen hiilikuituisena :smiley:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Tane

 Hyvä ja käytännöllinen kuvausputki etenkin kun siihen tekee nuo suunnitellut muutokset. Viimeaikojen selkeiden öiden saattelemana tuli jo kokemusta kaksitoista tuumaisesta newtonista kameran edessä. Joskus se onnistuu, mitään takeita ei kuitenkaan ole. Mieluusti asetan puolta kevyemmän linssiputken että saa jotain aikaiseksikin. Kyllä harmaita hiuksia pakkaa tulemaan raskaalla kuormalla. Sanoisin ihan omana mielipiteenäni että kun liikutaan alle puolessa jalustan kantokyvystä niin asiat helpottuu, jatkuva turhauttava säätäminen vähenee ja päästään keskittymään oleelliseen...
Celestron C14,

rintape

Nätiltä näyttää, toivottavasti saadaan pian nähdä mitä sillä saa aikaan. Mulla noissa kuvissa kyllä eniten pistää silmään kuinka uusi hieno putki keikkuu pienen jakkaran päällä. Laita nyt äkkiä se johonkin pöydälle turvaan :tongue:

Jos saat laittettua vielä kuvaa kun putki on vaikka sylissä tai muuten siten, että sen mitat on selvästi nähtävissä. Näkisi oikein millainen jötkäle kyseessä.

Petri
Petri Rintala, Espoo
Panasonic DMC-GX8
Draco 80/500 APO
Celestron CGEM
QHY8L

Timpe

Sehän on siinä jakkaralla 15kg painonsa ansiosta ihan tukevasti oman painopisteensä varassa :grin:
Tässä on vertailukuva kolmesta putkesta varastossa:

12" (f/5) Newton vs. 10" (f/8) RCT vs. 7" (f/10) MCT

RC10 ei ole kovin paljon pienempi apertuuriltaan suhteessa 12" Newtoniin, mutta pituudessa/painossa ja käsiteltävyydessä eron huomaa selvästi! :smiley:

Kun tuossa oli aiemmin puhetta GSO RC10:n tarkentimen kiinnityksestä ja siitä kuinka tarkennin ja pääpeilinpidin ovat "samaa kappaletta", niin tässä on kuva tämän väitteen tueksi. Tarkennin tulee kierteillä tuon laipan jatkoksi ja siinä laipan/runkokappaleen välissä näkyvät kolme eristettä ovat korkkia. Outo ratkaisu, mutta toisaalta tämä pitää aina tarkentimen linjassa pääpeilin kanssa, kun pääpeilin kollimointiruuveja käännellään. Toisaalta kollimointiruuvien varassa on sitten roikkumassa koko kuvauslaitteisto eli kollimointia ei voi jättää "löysälle".




Apupeilissä on pieni keskusmerkintä, minkä mukaan tarkentimen voi kollimoida tarkasti keskelle apupeiliä tämän lisäkappaleen avulla. Alkuperäinen tehdaskollimointi oli sivussa jo tässä kohdin eli lasersäde meni tuon kohdistusrenkaan ulkoreunalle (nollasin GSRCJ117 säätörenkaan kallistuksen ennen laserin käyttöönottoa).

- Timo Inkinen

Timpe

Täällä oli tunti selkeää pimeän tullen, joten ennätin pystyttämään GSO RC10:n jalustan selkään ja nappaamaan pari testikuvaa taivaalta. AstroPhysicsin CCDT67 lyhentimen arvolla 0.64x vakiotarkentimen sisääntarkennusalue ei enää riittänyt, mutta tähdet näyttivät kohtuulllisen hyviltä munkkirinkilöiltä koko kentän alueella. Otin ensiavuksi yhden 10mm M48 loittorenkaan OAG:n edestä ja tämän jälkeen systeemi tarkentui äärettömään myös vakiotarkentimella. Nyt lyhentimen kerroin oli jossakin 0.69x tienoilla ja kuvaan ilmestyi vinjetointia nurkkiin (olisikohan jostakin OAG/T2 loittorengassysteemistä). Sitten 8/8 pilvet tulivatkin taas taivaalle ja estivät loput tähtitestailut.  :undecided:

Toisaalta sain tullattua tänään Starlight Instrumentsin tarkentimeen tilatun GSO-adapterin, joten se tulee huomenna perille ja pääsen eroon tuosta GSO:n vakiotarkentimesta. Jo tämän lyhyen kokeilun aikana huomasi, kuinka hankalaa tuon kiinalaishärpäkkeen käyttö on, kun lukitusruuveja sai olla jatkuvasti kiristämässä ja löysäämässä kuvaamista/tarkentamista varten (muutoin Crayford-kiskon kitkaveto pyöritti -15C pakkaskelillä vain tyhjää). Starlight Instrumentsin tarkennin on lisäksi GSO:n tarkenninta lyhyempi, joten saan CCDT67:n sopimaan paremmin tarkennusalueelle sen kanssa. Tälle päivälle kirjataan siis vain vähäistä edistymistä tähän projektiin.

Tässä vielä kuvat putkesta jalustan päällä...





Putken huurresuojakin pitäisi ehtiä väsäämään, nyt tuossa on putken nokalla vain DewNotin lämmityspanta...
- Timo Inkinen

prototype

On kyllä komee setti. Ensikuvia mielenkiinnolla odottellessa :smiley:

Timpe

Ensikuvia saa vielä odottaa... :huh:

Tänään oli tunti-pari sumupilven sekaista yötaivasta saatavilla, joten tein nämä valmistelut:
* kiinnitin putkeen adapterikappaleen, millä sain Starlight Instrumentsin moottoroidun tarkentimeni kiinni. Huomasin, että tämä yhdistelmä on ihan yhtä pitkä kuin GSO:n vakiofokkari, joten CCDT67 lyhentimen loittoetäisyyttä piti säätää, jotta fokus löytyisi tarkentimen tarkennusalueelta. Askartelin siis lyhyiden T2 renkaiden kanssa ja kiroilin tiukkaan junttautuneiden 5mm ja 10mm loittojen kanssa, kunnes sain T2-palikat uudelleen sopivaan järjestykseen TSOAG27:n ja QSI583ws:n kanssa.
-> Edellisen lopputuloksena asetin noin 85mm loittoetäisyydeksi CCDT67 lyhentimen laipasta kennolle ja tällöin sen lyhennyskertoimeksi pitäisi tulla noin 0,67x ja putken loppupolttoväliksi 1344mm (f/5.3). Ks. oheinen liitetiedosto, johon olen sijoittanut CCDT67:n lyhennys-laskentakaavan ja muutamia muita arvoja, kuten lyhentimen piirtoympyrän koon tämän ohjeen mukaan: "To calculate the compression, take the focal length of the telecompressor subtract the distance from the center of the telecompressor's optic to the focal plane and then divide the difference by the telecompressor's focal length." (lyhentimen ohjekirjasta)

* tarkistin teorian sopimisen käytäntöön eli sain nyt putken fokukseen myös uudella tarkentimella ja tuolla lyhennin/OAG/CCD-kamera kombinaatiolla. Tämän jälkeen piti ajaa FocusMax:lle uudet V-käyrät (uudelle putkelle) ja etsiä tarkennetusta kuva-alasta putken sijainti AstroTortillalla, jotta Tortilla fakiirit saisivat lisää laskettavaa tuonne Tortilla ketjuun :grin: (Tuolta nähdään kuinka paljon pieleen tuo oma polttoväli-arvioni meni...)

* OAG-portissa oleva Lodestar seurantakamera piti myös saada fokukseen, joten hiukan T2-loittojen viritystä sinnekin. Tästä tuli myös uusi ihmettelyn aihe eli lisään jatkokysymyksen OAG:n kollimoinnista tuonne toiselle alueelle.

* otin yhden (!) 10s testikuvan tällä kokoonpanolla, jotta nähdään miltä lyhennetty GSO 10" RC:n kenttä näyttää. Tässä vaiheessa Newtonista siirretty moottoritarkennin on vielä kollimoimatta ja putken pääpeilin kollimointiinkaan en ole koskenut. Tarkennettu ruutu näytti silti pikaisella katselulla ihan kelvolliselta, mutta laitan sen näkyviin vasta kun kuvausläppäri on temperoitunut pakkasilmasta takaisin huoneenlämpöön.
<Tämä projekti jatkuu siis huomenna...>
- Timo Inkinen

DarkSide

Onnittelut Timpelle uudesta tykistä  :grin: ...Ja samalla ikuisesta kollimointiprojektista,
Timpe kun lukeutuu näihin "perfektionisteihin"  :grin: :grin: Ei kuitenkaan paha asia!

Lithos

... Ja perfektionismista puhuu mies jolla on FSQ, ODK ja paramount ME, taitaa pata kattilaa soimata ja molempien tulokset puhuvat kyllä puolestaan. Te tekisitte hienoa jälkeä millä tahansa laitteilla :P
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timpe

Äläs nyt manaa, Jyrki! Santel MCT:n jälkeen tällaisen putken kollimointi tuntuu jo sangen helpolta tehtävältä.

Otin tänään kuvat "uudesta" tarkentimesta, joten tällainen fokkari siinä nyt on kameraa tukemassa... (jo helpotti eli tällaisen avulla putken tarkentelu sujuu ongelmitta ja kamera pysyy järkähtämättä paikallaan siinä mihin sen on asettanut  :smiley:).




Ja sama lähtö nyt kameran kanssa. Tästä näkyy samalla TSOAG27:n kytkentä QSI 583ws:n eteen, se Astro Physicsin CCDT67 lyhennin menee kokonaan tarkentimen sisään eikä vaadi siksi fyysistä backfokusta yhtään, optisestihan se siirtää fokusta eteenpäin kohti pääpeiliä. Kameraa pystyy pyörittämään tarkentimessa 360 astetta  ympäri ilman että mikään ottaisi kiinni mihinkään (pois lukien nuo kaksi lukitusruuvia, mitkä ottavat kiinni OAG:n prisman kallistussäädön säätöruuviin ja estävät sen asennon käyttämisen). Kameran fokus asettuu siis ihan hyvään paikkaan tällä tarkentimella :smiley:




Tässä on se eilinen 10 sekunnin testikuva, josta mainitsin lyhyesti (putken uusi tarkennin oli hiukan vinossa, joten oikeaan reunaan tuli tuo pieni muotovirhe). Kollimoin tänään laserilla  FeatherTouchin kohdalleen ja samoin apupeilin säädön.




Sama kuva PhotoShopissa Curves-venyteltynä (ilman flat-kalibrointia), jotta putken ja lyhentimen valojakautuma näkyisi selvemmin. Hiukan oudon näköinen tumma rengas, mutta tuo kalibroituu varmaan nätisti flat-kuvilla. Tietääkö joku tämän aiheuttajan (itse veikkaisin tuota lyhentäjää, kun 2000mm polttoväli pilkotaan 1340mm tienoille)?



Latasin myös kuvausläppäriin CCD Inspectorin koeversion ja mittasin tuon testikuvani sillä.
Mitä tästä tuloksesta voi sanoa? Ollaan ilmeisesti aika lähellä oikeaa kollimointia, vai kuinka? Ainakin tämä on fiksumman näköinen kuin liitekuvaksi lataamani Newton-putken kenttä joltakin aiemmalta kuvauskerralta... :shocked:

- Timo Inkinen

Timpe

Vielä GSO:n laadusta sen verran, että ruuveja tarkistaessani löytyi Losmandy-kiskon kiinnityksestä putken etuosasta ruuvi, mikä oli "korkannut kierteensä" täysin. Toisin sanoen M5 kuusiokoloruuvi oli paikallaan, mutta pyöri vapaasti paikallaan. Korjasin tilanteen vaihtamalla tilalle 5mm pidemmän ruuvin (omasta miljoonalaatikostani), mikä yletti sitten alumiini-vastakappaleessa oleviin kierteisiin saakka ja kiristi Losmandy-kiskon nurkan paikalleen. Että tällaista kiinalaislaatua tässä putkessa... :undecided:
- Timo Inkinen

mistral

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 27.01.2013, 18:06:00
Että tällaista kiinalaislaatua tässä putkessa... :undecided:

Jos epäilyttää kestääkö ehjäksi jääneet kierteet, voisi ehkä tehdä uudet m-8 kierteet ja pistää m-8 pultti tilalle. Tai jos haluat käyttää m-6 pulttia, niin tehdä ns. helicoil-kierteet, joka vaatii jousen laittamista ylikokokierteisiin.

edit tässä Finntoolsin hinnasto (jos ei lähempää löydy): http://www.finntools.fi/pdf/Hinnasto54screen.pdf
sivulla 59 on niitä sarjoja