Sky-Watcher Skyliner-200P Flextube Synscan Goto + Canon 5D mark II

Aloittaja vtp000, 26.10.2012, 17:07:59

« edellinen - seuraava »

vtp000

Varsinkin toi Equinox 100 malli vaikuttaa kiinnostavalta, tokihan sille hintaa saa kerättyä kun 953€ sisältää käytännössä pelkän putken salkkuineen.
80 malli onkin sitten jo toki huomattavasti huokeampi, mutta mikä harrastus se sellainen on mihin ei kaikki rahat mene... :laugh:
- Ville

einari

Huomaa sitten että 100-millinen on aika hidas - F9.
___
Tapio

TuRe

F 9 alkaa olla todella niin hidas, että sillä voi kunnolla kuvata vain kirkkaampia kohteita, jolloin modatusta kamerasta ei ole sumujen osalta paljon iloa.
Tuomo Repo

vtp000

Tottapa toikin, en katsonut aukkoa näköjään ollenkaan... :shocked:

Onko astrokuvauksessa aukolla niin iso hyöty kun "normaali" kuvauksessa?

Edelleen kyllä noi hiilikuituiset peiliputket kiinnostaa, joko jo aikaisemmin linkkaamani f4 sw quattro tai sitten gso n f5 http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5780_GSO-Carbon-Fibre-Newtonian-Telescope-8--F-5---Tube-made-in-Germany.html

Luulen että tilauksen teen vasta uodenvaihteessa, samaan aikaan ajattelin ostaa myös guidaukseen tarvittavat vermeet.
- Ville

Timpe

Lainaus käyttäjältä: vtp000 - 08.11.2012, 21:34:39
Onko astrokuvauksessa aukolla niin iso hyöty kun "normaali" kuvauksessa?

Tästä taisi syntyä jonkinlainen yhteisymmärrys foorumilla, että pintakohteisiin (kuten sumut yms.) auttaa nopeampi putki (F4...F6), kun taas tähdissä (esim. tähtijoukot) tällä ei ole niin suurta väliä kun vain putken apertuuri vaikuttaa saavutettavaan rajamagnitudiin. Valotusajan lisäksi siis. Korjatkaa, jos on tarvis korjata lausuntoa.

Huomaa, että F4 Newton "vaatii" sitten lisukkeeksi komakorjaimen ja tarkan optiikan kollimoinnin hyvään kuvalaatuun pääsemiseksi. Esim. foorumilla kuviaan esittelevä ja Newtonia käyttävä Murtsi kollimoi F3.3 putkensa aina kuvaussuuntaan asettamisen jälkeen (samoin teen itsekin F5 putkella, koska komakorjain on hyvin kranttu omasta asennostaan ja putken kollimoinnista).
- Timo Inkinen

Meade-mad

Sillon kun ollaan sijoittamassa huomattava summa kalustoon, kannattaa varmasti tehdä tyvestä puuhun suunnitelma. Kuvausprosessin harjoittelussa ED80 on varmasti hyvä myös syvään taivaaseen. Laite itse ei ole heikoin lenkki vaan voi keskittyä itse asiaan. Kun kuvaus on hallinnassa, seuraava steppi voisi olla automatiikan (guider) lisääminen. Kun tämäkin on hallussa voisi hankintalistalle laittaa vaativamman instrumentin, kuten nopean Newtonin. Nopean putken pelkkä tarkennus on paljon haasteellisempaa kuin hitaampien linssiputkien, puhumattakaan kollimoinnin ongelmista tai putkivirtauksista.

ED80 sopii myös guider putkeksi, maakaukoputkeksi, kameran teleobjektiiviksi, matkaputkeksi vaikka etelään tai nopeasti kaupaksi käyväksi vaihtolaitteeksi. ED80 ei estä hiilikuitunewtonin hankintaa vaan päinvastoin se helpottaa newtonin käyttöönottoa kuvaustarkoitukseen.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 08.11.2012, 23:32:55
Sillon kun ollaan sijoittamassa huomattava summa kalustoon, kannattaa varmasti tehdä tyvestä puuhun suunnitelma. Kuvausprosessin harjoittelussa ED80 on varmasti hyvä myös syvään taivaaseen. Laite itse ei ole heikoin lenkki vaan voi keskittyä itse asiaan. Kun kuvaus on hallinnassa, seuraava steppi voisi olla...

Meade-mad on tässä aivan oikeassa. Kävin tuossa pystyttämässä kuvauskalustona toimivan ison 300/1500mm Newtonin pihalle ja tuhrasin sen kanssa noin tunnin ajan auringonlaskusta eteenpäin. Kertaan lyhyesti mitä kaikkea tuossa tuli tehtyä:
- pystytän putken jalustan päälle (täällä on kiinteä tolppajalusta, joten jalustan napasuuntaukseen ei kulunut aikaa, mutta kuvauskaluston tasapainotukseen sitä kuluu)
- kollimoin Newtonin peilit laserkollimaattorilla (peilikaukoputken kollimointi on "sinne päin" siirtelyn jälkeen)
- kiinnitin kameran paikalleen tarkennuslaitteeseen, otin sillä muutamia testikuvia (tarkistin summittaisesti tarkennuksen, tarkistin kameran asennon tarkennuslaitteessa, tarkistin putken kollimoinnin oikeellisuuden testikuvasta -> tällä kertaa jouduin palaamaan putken kollimointiin uudelleen, kun jokin oli mennyt hiukan pieleen ensikerralla tai kamera oli vinossa tarkentimessa tai putki oli vielä hiukan lämmin peilin huurteen poisto-operaation jäljiltä tai...)
- suuntasin putken kirkkaaseen tähteen (kerroin jalustan gotolle tämän referenssitähden nimen), ajoin gotolla lähellä sijaitsevaan kuvauskohteeseen, tarkistin kohteen sijoittumisen kameran ruudulla (& korjasin putken sijaintia tovin, kunnes pääkohde oli viimein sopivasti ruudulla), tallensin lyhyen valotuksen referenssiruudun seuraavaa kuvauskertaa varten (AstroTortillaa varten)
- tarkensin uudelleen kamerani (=viimeinen hienotarkennus ja tarkennuslaitteen säätöjen lukitus ennen tätä)
- etsin OAG:lle (off-axis guider) seurantatähden, tein sille kalibrointiajon ja lukitsin seurannankorjauksen siihen, tarkistin seurannan tarkkuuden parin seuraavan minuutin ajalta.
- aloitin kuvaussekvenssin (olin ohjelmoinut tuon ennalta tietokoneelleni) ja vetäydyin viimein sisätiloihin odottamaan automaattisarjan loppumista (tai pilvien tuloa, kun ne näkyvät jo tutkakuvissa)
-pilvien tultua kuvaan lopuksi flat-kuvat tämän illan kuvia varten ja puran laitteiston pois varastoon odottamaan seuraavaa kuvauskeliä (kenties kuukauden päästä...)

Kuten listalta voi lukea, jokaiseen kuvauskertaan sisältyy rutkasti rutiiniasioita, joiden opetteluun / híeromiseen kuluu loputtomasti aikaa. Olen kuluttanut paljon aikaa esim. napasuuntauksen viimeistelyyn, putken kollimoinnin opetteluun, jalustan käyttäytymisen opetteluun = sille tarvittavien seurantaparametrien hakemiseen, tarkan tarkennuksen opetteluun, käyttämäni kuvausohjelmiston (MaxIm DL) asetusten hallintaan, flat-kuvien ottamiseen yms. yms. Eikä tämä lopu tähän, koska seuraavaksi ottamani kuvat pitäisi kalibroida, pinota ja käsitellä kuvankäsittelyohjelmassa loppukuviksi, joita esitellään mm. täällä foorumilla ja kerrotaan lonkalta että "...kuvasin tähän kohteeseen 12x10min (L) ja 8x5min (RGB) yksittäiskuvia..." ilman edellä mainittuja/vaadittuja lisätoimia :tongue:

Kuvausketjussa on siis aina lukematon määrä erilaisia pikkuasioita, joiden tulee kaikkien sujua suhteellisen ongelmattomasti, jotta tulosta syntyy. Tämä on sitä kuvauksen hallintaa, mistä Meade-mad tuossa puhuu. Valitsemalla alkuun suhteellisen helpon kuvauskaluston sen opetteluun pääsee melko helposti käsiksi. Vaativalla kuvauskalustolla saattaa kulua pieni iäisyys ennen kuin sellainen systeemi alkaa tuottamaan riittävän hyviä loppukuvia (itselläni tähän kului nelisen vuotta ja tolkuton määrä kärsivällisyyttä ja siinä sivussa myös riihikuivaa käteistä). Siksi tyvestä puuhun ajattelu on ihan paikallaan tai ainakin tähän kuvausasiaan pitää varata aikaa useita vuosia ilman suuria odotuksia nopeasta edistymisestä asian suhteen :wink:
- Timo Inkinen

vtp000

Ajattelin nyt viikonloppuna laittaa tilauksen te lle tms sisään tosta 80ED putkesta, mitä lisätarvikkeita siihen tarvitsen kuvauskuntoon saattamiseksi eq6pro jalustalle, t2 sovitin löytyy jo.

Ajattelin samoilla toimituskuluilla ottaa tulevaisuutta varten myös http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4769_Skywatcher-Quattro-8CF---200mm-f-4-Carbon-Tube-Newtonian.html , vai onko jo aikaisemmin mainitsemani gso parempi, vai onko jotain muuta kuvaus newtonia suositella?

Luulen tosin että tämä talvi menee kamera optiikan sekä ton 80EDn kanssa, mutta onpahan välineet sitten valmiina jos vaikka napasuuntauksen / drift alinginin opinkin tekemään jouhevasti jokainen kerta... :grin:

Niinkun jo aikasemmin on mainittu, että toi 80ED toimii loistavasti myös guidausputkena, johon se tulee päätymäänkin, niin mitä tarvitsen, että saan sen newtonin selkään?

Guidauskameran tms tilailen sitten myöhemmin, kun niiden aika tulee, siihen saakka newttoni saa toimia visuaali käytössä.
- Ville

tuunari

Lainaus käyttäjältä: vtp000 - 16.11.2012, 23:51:22
Ajattelin samoilla toimituskuluilla ottaa tulevaisuutta varten myös http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4769_Skywatcher-Quattro-8CF---200mm-f-4-Carbon-Tube-Newtonian.html , vai onko jo aikaisemmin mainitsemani gso parempi, vai onko jotain muuta kuvaus newtonia suositella?

Guidauskameran tms tilailen sitten myöhemmin, kun niiden aika tulee, siihen saakka newttoni saa toimia visuaali käytössä.

winkki:
tähti basaarissa tuo sama putki myynnissä 330,- http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=10559.0
-ostaisin ite jollei jo olis

..ja minulta guidaus välineet http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=10862.0

..ja jäis vielä rahaakin
-pasi

vtp000

Muuten juu sama putki, mutta eri materiaalia... :wink: periaatteessa toi QHY5 vois kiinnostaa, mutta pitää hiukan miettiä missä järjestyksessä tavaraa tilaan, kun meneehän näihin hankintoihin jokunen euro ja olin nyt tosiaan suunnitellut aloittavani siittä 80ED stä ja toi hiilari SW tulis nyt sit samoilla kuluilla... :laugh:
- Ville

Timpe

Lainaus käyttäjältä: vtp000 - 16.11.2012, 23:51:22
Ajattelin nyt viikonloppuna laittaa tilauksen te lle tms sisään tosta 80ED putkesta, mitä lisätarvikkeita siihen tarvitsen kuvauskuntoon saattamiseksi eq6pro jalustalle, t2 sovitin löytyy jo.

Hiukan pohdiskelua muutamaan asiaan:
ED-sarjalaisten vakiotarkennuslaitteen 2" lähtö on sen verran heppoinen raskaamman kameran kiinnitykseen, että suosittelen hankkimaan tällaisen Baader 2" Four-in-One Adapter for Zeiss, Vixen, Synta palikan tilalle. Liitän foorumille kuvan tuosta, niin näet mihin väliin se tulee kiinni. (Kuvassa siinä on kiinni 2" kulmapeili, mutta sinulla kulmapeilin tilalle tulee se kamera T2-sovitimella.) Saat tuollaiseen kameran kiinni luotettavasti ja kohtisuoraan, mikä helpottaa kuvausvalmisteluja ja pienentää virhemahdollisuuksia (esim. kamera vinossa tarkentimessa).

Vaihtoehto B voisi olla esim. tämä SW 0.85x lyhennin/kentäntasoitin, jos haluat APS-C kokoiselle järjestelmäkameralle kulmia myöten teräviä tähtiä. Tuo menisi suoraan ED80:n tarkennuslaitteen kierteeseen kiinni ja siihen tulisi Canonille kameralähdöksi "Skywatcher Adapter from M48 to Canon EOS Bajonet" sovitus:
* http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3627_Skywatcher-0-85x-Reducer---Corrector-for-Evostar-ED-80-600.html
* http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3631_Skywatcher-Adapter-from-M48-to-Canon-EOS-Bajonet.html
<- Tuolla tavalla toimittaessa kamera on kiinteässä asennossa lukittuna tarkentimeen eli ei hyvä!
Samaan pakettiin pitäisi siksi vielä ostaa mukaan tämä 2" holkki lyhentimen eteen: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4609_TS-2--Adapter--Skywatcher-0-85x-Reducer-to-ED-Apos.html
Tuota 2" holkkia (eli siis samalla kameraa) voi pyörittää vapaasti 2" tarkennuslaitteessa eli kuva-alan sommittelu sujuu ongelmitta. Yhdestä asiasta päästyäsi saatat huomata, että haluat samalla ostaa myös tuon ensiksi mainitun "Baader 4-in-1" osan samaan kasaan, jotta koko paketti pysyisi tukevasti paikallaan.

=> Kuten huomaat niin yksi asia johtaa toiseen, mikä johtaa kolmanteen eli pelkkään kamerakiinnitykseen saa kulumaan siihenkin rahaa (kaikki tämä sen varmistamiseen, että ED80:stä tuleva kuva saadaan kameran kennolle tukevasti ja kuva-alan reunoja myöten terävänä). Mutta aivan hyvin voit tinkiä vaatimuksista ja jättää kaikki nämä tilaamattakin, koska saat sen kamerasi kiinni ED80 putkeen niillä vakioroippeillakin, mitä tulee tuon putken mukana (+ sillä jo hankkimallasi T2-sovittimella). Yleensä siinä käy vain niin, että ruokahalu kasvaa syödessä ja SW80 vakiotarkennuslaitteen 2" lähtö jää vajaaksi heti kättelyssä. Kaikki on kiinni siitä, mitä haluat kuvaussysteemiltäsi... (vastaavissa kalliimmissa linssiputkissa nämä jutut on huomioitu jo hinnassa ja tehdasvarustelussa :rolleyes:) Oletan tässä, että edellä mainittu SW80ED on tämä OTA-paketti ilman lisäosia: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5540_Skywatcher-EVOSTAR-ED80-ED-APO-80-600mm-2--FOC-MICRO.html (Basic version: Case, eyepiece, finder and diagonal mirror not included)

Suotimien käyttöäkin mietittiin eli jokin 2" valosaastesuodin olisi hyvä ostaa pakettiin mukaan.

Muuta tarpeellista esittelinkin jo tässä viestissä:
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 28.10.2012, 21:25:21
Kameralle tarvitaan ajastinkaukolaukaisija, joka osaa ottaa automaattisesti esim. 30 x 60s kuvaussarjan kameran  Bulb-toiminnolla. Kameran peilin lukituksen tarpeellisuuden varmaan tiedätkin, jotta laukaisuepäterävyys ei siirtyisi loppukuviin, mutta ajastinlaukaisin on oman käyttömukavuutesi tähden. Kameraoptiikalle tarvitaan lisäksi lämmityspanta, joka pitää linssit huurteettomina (link). Bahtinovin maski on näppärä apuväline tarkennukseen, mikä sekin on paljon haasteellisempaa tähtiä kuvatessa kuin päiväkohteissa (link).

Lämmityspanta on käytännössä suositeltava lisävaruste myös pienille linssiputkille, samoin tuo Bahtinovin maski.
Minusta TS:n tilauskulujen osuus kauppahinnassa on niin pieni, ettei sitä kannata huomioida ja tilata samalla toista putkea nurkiin seisomaan. (Mieluummin yksi asia kerrallaan, kun siihen Newton kokoonpanoonkin tulisi sitä sun tätä lisäosaa esim. komakorjainta.)
- Timo Inkinen

vtp000

#41
Kiitos Timpe, tosta olikin jo erittäin paljon apua. Tilaankin sitten samaan pakettiin ton vaihtoehto Bn kolme palikkaa, lämmityspannan( mikä noista kaikista soveltuu ED80?) sekä barthowin maskin, sitten ilmeisesti onkin jo kaikki tarvittava kasassa, ehkä ton kuljetus / säilytys alum salkun lisään pakettiin. Mä en muita kun tota OTA pakettia juuri löytänyt, eli sitä olin tilaamassa.
Langaton laukaisin mulla itseasiassa onkin ollut valmiina, CLS-ccd filsunkin olen jo hankkinut.

Newtonin tilaan siitäkin syystä samalla, koska myin dobsonin pois ja haluan vastaavan nyt havannointia varten, mutta mitä voi myöhemmin käyttää loistavasti kuvaukseenkin. eli siihen koma korjaimen yms voin ostaa myöhemminkin. Pääasia että siihen saan nyt ainakin havannointia varten tarvittavat palikat. Okulaareja löytyykin useampia.
Ehkä siitäkin syystä että pääsen jossain vaiheessa edes harjoittelemaan guidausta, eli jotkut pannat ED putkeen.

Loistava harrastus kun hankinnat ei heti kesken lopu!  :cheesy:
- Ville

vtp000

Helposti tota hintaa saa ylöspäin yhden vastaavan ED80 putken verran, mutta mieluummin hyvät lisävarusteet kun tinkien ja harmitellen. Jos ei onnistu, niin tietää sit ettei ainakaan välineitä voi syyttää  :wink:
- Ville

Timpe

Lainaus käyttäjältä: vtp000 - 17.11.2012, 21:26:11
...Tilaankin sitten samaan pakettiin ton vaihtoehto Bn kolme palikkaa, lämmityspannan( mikä noista kaikista soveltuu ED80?)...

Lämmityspanta valitaan putken ulkohalkaisijan mukaan, mutta pelivaraa on suuntaan tai toiseen. Lämmityksen tarkoituksena on pitää linssiputken/kameraobjektiivin etulinssin tienoo asteen-pari verran kastepistettä ylempänä, jolloin sinne ei tiivisty kosteutta. Sopivan lämmittimen voi tehdä itse (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2998.0) tai sitten ostaa valmiina pakettina säätimen kera (antamani linkki vei TS:n lämmitysvaihtoehtoihin).

Ostin itselleni DewNotin 7" pannan ja perussäätimen, kun ajattelin käyttää tuota EF300/2.8L objektiivin ja 180/1800mm MCT:n kanssa (näistä 7" kokovaatimus). Laskin kontrolleriin tarvittavien rakennusosien hinnaksi nelisen kymppiä (kotelon kera postikuluineen Partcosta), jolloin tuo TS:n 64€ kontrolleri alkoikin tuntua riittävän halvalta ja helpolta ratkaisulta omaan käyttööni. Pitäisikin itse asiassa vielä lisätä tuohon ostamaani lämmityspantaan mukaan lisäkiinnityskuminauhat, joilla sen saisi pyöräytettyä 12" Newtonin nokalle huurtumisen estoksi (riittää siihenkin varmaan ihan hyvin, kun huurreongelmaa tulee siinä vasta yli 3h valotussession jälkeen).

Mieti siis itsellesi sopivin putken lämmitysratkaisu ja tilaa (rakenna) lämmitys sen mukaan omiin tarpeisiisi sopivaksi (=ei tuollainen ole mitenkään muutoin sidottu tuohon ED80-putkeen kuin mitoiltaan).
- Timo Inkinen

Timo Kuhmonen

Jos aiot jatkossa käyttää sekä lyhyttä linssiputkea (esim ED80) - sekä sigman 150-500 linssiä, kannattaa varmistaa onko ympärysmitat lähellä toisiaan. Voit ehkä päästä yhden pannan hankinnalla eteenpäin...