Sky-Watcher Skyliner-200P Flextube Synscan Goto + Canon 5D mark II

Aloittaja vtp000, 26.10.2012, 17:07:59

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: vtp000 - 27.10.2012, 21:00:06
Laurin linkkaama pohjoisamerikkasumu näyttää juuri siltä mitä haenkin, mikä jalusta ja seurantalaitteisto sulla oli käytössä ja onko kuvaa kuinka paljon valotettu?

Laurin lähettämän esimerkin kaltaiset kuvat vaativat nekin paljon osaamista ja harjoittelua ennen kuin päästään sille tasolle, että kuvat alkavat tyydyttää laadullisesti kuvaajaa itseäänkin. Huomaa kuitenkin, että tämä kaikki on paljon helpompaa käyttämällä kameraoptiikkaa kuin käyttämällä kaukoputkea kuvaamiseen. Yllä oleva Laurin kommentti "Jos etenet harrastuksessa kaukoputken läpi kuvaamiseen asti, huomaat heti miten paljon viheliäisempää puuhaa se on kameraoptiikkaan verrattuna." kertoo tämän realistisesti.
Jos haluat perusteluja väittämälle, lukaise vaikka tämä ketju missä haluttiin ottaa käyttöön kuvausputki juuri tuossa 200mm (peili) ja 1000mm (kuvauspolttovälin) luokassa: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=10037.0

Jos haluat välttää tuon polun, niin sitten hankit alkuun sen seurantajalustan, kuten einari ja muutama muu ehdottelikin. Kamerakalustolle (polttoväli alle 400mm) voi aivan hyvin hankkia näitä SkyWatcherin EQ jalustoja, mitkä soveltuvat jatkossa myös pienehkön kaukoputken pyörittelyyn samalla jalustalla. Jos sen sijaan halutaan pitää kuvauslaitteisto melko kevyenä ja siirreltävänä, niin kannattaa lukea tuorein T&A lehti (7/2012) ja sen "Syvä taivas" osuus, missä Jari Luomanen kertoo juuri tästä aiheesta omia vinkkejään. Tuolta löytyy arvio mm. Astrotrac seurantalaitteesta, mistä on käyttökokemuksia täällä foorumillakin.
- Timo Inkinen

vtp000

Laurin kuvat todellakin näyttävät hyviltä ja näyttävät että lähden siis aloittelemaan tätä juttua ilman kaukoputkea.
Veronpalautuksille siis tiedossa käyttöä! :azn:

Jotta tilaan edes suurinpiirtein tarvittavan setin välineitä, niin käydään nyt vielä maalikolle lista läpi.

Mulla on manfroton hiilari jalusta, mutta ilmeisesti tarvitsen järempää, eli eq5 tai eq6, muita vaihtoehtoja? + kameralle kiinnitys jalustaan.

Seurantalaite timpen mainitsema astrotrac, entäs autoguidaus, goto?

Valosaastesuodin, muita filttereitä?

Mitenkäs toi mun vanhan canon 50D modaus, tekeekö niitä joku maksua vastaan vai onko pakollista?

Onko olemassa mitään kirjaa tms foorumikeskustelua missä lähdetään ihan alusta liikenteeseen ja kerrotaan selkokielellä miten nämä kaikki saadaan kasaan ja otetaan käyttöön?  :cheesy:
- Ville

einari

Jalusta:
Siis joko EQ5/EQ6 Synscan (gotolla) tai Syntrek (ilman gotoa) tai Timpen mainostama Astrotrack.
Astrotrack kiinnitetään johonkin esim Manfrottoon, mutta EQ5/EQ6 seisovat omilla jaloillaan.
Noissa kaikissa on autoguidausmahdollisuus, mutta kameraoptiikalla sitä ei välttämättä heti tarvita (eikä kannata heti ottaa käyttöön koska tarvitaan lisäkalustoa ja nostaa oppimiskäyrää).
Valosaastesuodin (UHC, Idas LPS, Astronomik CLS) voi olla tarpeen riippuen kuinka valosaasteisella paikalla kuvaat.
Muita suotimia ei välttämättä alussa kannata hankkia.
Modauksia ennen ainakin sai Ylva Astronomian kautta.
http://www.ylva-astronomia.fi/valokuvaus.htm
Ja ulkomailta esim Astronomiser jossa itse teetin.
http://www.astronomiser.co.uk/eosmod.htm
Modaaminen ei ole pakollista mutta tuo noita punaisia sumuja paremmin esiin.
Ilmankin toki pärjää ja kamera sitten tekee normikuvistakin punaisemmaksi ilman valkotasapainon säätöä.

Tähtivalokuvaukseen liittyvää luettavaa/linkkejä:
http://astro.kuvat.fi/tahtikuvaus/
___
Tapio

Timpe

Jalustasta vielä sen verran, että kun pysyttelet kuvauspolttovälissä alle 300mm pituuden selviät alkuun helpommalla. Jotta saisit seurantavirheettömiä (viiruttomia) tähdenkuvia, pitää ensin opetella tekemään jalustan napasuuntaus riittävällä tarkkuudella. Tämä riippumatta siitä mihin ekvatoriaali-jalustaan päädytkin. Sitten kun jalustan napasuuntaus on kelvollisella tolalla, seuraava pullonkaula löytyy jalustan mekaniikan (rattaat yms.) työstötarkkuuksista. Halvemmissa jalustoissa on huonommat mekaaniset osat ja sitä myöten heikompi seurantatarkkuus.

Mitä pidempi kuvauspolttovälisi on, sitä tarkemman jalustan tarvitset. Jos käytetään esimerkkinä Skywatcherin EQ jalustoja, niin EQ3-2 on ensimmäinen suunnilleen kuvauskelpoinen jalusta ja sillä päästään noin 200mm kuvauspolttoväliin saakka huolellisesti toimimalla. Tätä paremmat ja raskaamman kuorman kantavat EQ5 ja EQ6 riittävät sitten muutamaa sataa milliä pidemmälle eli tuonne 400-600mm tienoille (?). Toinen muuttuja jalustan kelvollisuuden arvioinnissa on myös halutun maksimivalotusajan pituus. Esim. tuolla 70-200mm zoomilla tuollaiseen 30s seurantatarkkuuteen pääsee paljon useampi jalusta kuin jos tarkastellaan tilannetta esim. 90s valotusajan suhteen. Summaten: mitä pidempiä valotuksia ja mitä pidempää kuvauspolttoväliä haluat käyttää, sitä enemmän joudut jalustaan ja sen seurantatarkkuuteen panostamaan (sekä sen hinnassa että laadussa). Jos pysytään kamerakalustossa (digijärjestelmät omalla optiikallaan), jalustan kantavuudesta ei yleensä tule ongelmaa (jollet hae kaupasta/työpaikalta sitä EF 400/2.8L tai vastaavaa yli 3 kg pro-tötteröä).

Kameralle tarvitaan ajastinkaukolaukaisija, joka osaa ottaa automaattisesti esim. 30 x 60s kuvaussarjan kameran  Bulb-toiminnolla. Kameran peilin lukituksen tarpeellisuuden varmaan tiedätkin, jotta laukaisuepäterävyys ei siirtyisi loppukuviin, mutta ajastinlaukaisin on oman käyttömukavuutesi tähden. Kameraoptiikalle tarvitaan lisäksi lämmityspanta, joka pitää linssit huurteettomina (link). Bahtinovin maski on näppärä apuväline tarkennukseen, mikä sekin on paljon haasteellisempaa tähtiä kuvatessa kuin päiväkohteissa (link). Seurantajalusta kaipaa +12V virtaa joko geeliakusta tai erillisestä virtalähteestä (link)

Lisää luettavaa tähtikuvausta aloittavalle löytyy täältä: https://www.ursa.fi/wiki/Kuvausopas/Kuvausopas
Ja tietysti täältä foorumilta, koska useimpiin vasta-alkajan kysymyksiin on jo vastattu aiemmin ja foorumin sanahakutoiminto on varsin tehokas ja helppokäyttöinen. :wink:
- Timo Inkinen

vtp000

Projekti etenee pikkuhiljaa, 50Dn sain modattavaksi ja cls filsu myös tulossa. Jalustassa on nyt todennäköisemmin päädytty heq5 malliin ja vaikka ei pitänyt, niin silti olen kaukoputkeakin jo valmiiksi katsellut, mitenkähän esimerkiksi tämä mahtaisi toimia http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4769_Skywatcher-Quattro-8CF---200mm-f-4-Carbon-Tube-Newtonian.html , vai tarvitseeko paljonkin askartalua?   :smiley:

Noihin guidaus yms hommiin pitänee perehtyä sitten talvemmalla paremmin.

Alunperin oli kyllä tarkoitus hommata jo olemassaolevaan manfrottoon astrotrac, mutta hinta varusteineen menee jo niin lähelle tota heg5 settiä, että tulevaisuutta ja kaukoputken kiinnitysmahdollisuutta ajatellen, parempi varmaankin se unohtaa...?

- Ville

einari

Perinteisesti 20-sentin newtonille on suositeltavampi vaihtoehto ollut EQ6 (pro/synscan)-malli, mutta en tiedä miten vaikuttaa kun putki on noinkin nopea (=lyhyt) ja hiilikuitua. Kummallista että painoa ei tuolla mainittu.
Niin ja kai sitten olit ajatellut HEQ5 Pro/Synscan-mallia ?
___
Tapio

vtp000

Itsekkin ainakin oletan että suhteellisen kevyt toi putki on ja onhan ton HEQ mallin kanto kuitenkin 14kg. Toki mennään kameroineen, guidauksineen yms varmasti aika rajoille.

tätä mallia katselin: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p429_Skywatcher-equatorial-mount-HEQ5-SynTrek-with-steel-tube-tripod.html tai sitten suoraan gotolla http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p430_Skywatcher-HEQ-5-SynScan---German-GoTo-Computer-Mount.html

olen vaan nyt foorumia lueskellessani saanut sen käsityksen että nämä reflectorit vaatisi melkoiset tee-se-itse taidot että ne saadaan kuvauskuntoon?
- Ville

einari

Löysinpähän tiedon että noin 9 kiloa painaa tuo tuubi joten rajoille mennään.
Ja kun sanotaan että jalustan kapasiteetti on yleensä kerrottu visuaalikäyttöön ja kuvauspuolella olisi jopa puolet siitä niin... En sano että on mahdoton tehtävä mutta jalusta kuitenkin on se perusta joka ratkaisee aika paljon kuvaustouhuissa.
___
Tapio

Murtsi

Googlettamalla löytyi "tieto" että hiilikuituinen versio painaisi noin 7 kiloa pantojen kanssa http://stargazerslounge.com/topic/106566-skywatcher-quattro-f4-imaging-newtonian-telescopes/page__st__460 tiedä sitten kuinka luotettavaa.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: vtp000 - 05.11.2012, 14:20:25
Projekti etenee pikkuhiljaa, 50Dn sain modattavaksi ja cls filsu myös tulossa. Jalustassa on nyt todennäköisemmin päädytty heq5 malliin ja vaikka ei pitänyt, niin silti olen kaukoputkeakin jo valmiiksi katsellut, mitenkähän esimerkiksi tämä mahtaisi toimia http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4769_Skywatcher-Quattro-8CF---200mm-f-4-Carbon-Tube-Newtonian.html , vai tarvitseeko paljonkin askartalua?

Olet huomannut myyntipalstalta tämän Quattron? http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=10559.0
Tuon hankkimalla säästyisi rahaa EQ6 Pro -jalustaan, tukisi harrastajakaveria ja saisi tarvikkeitakin uutta halvemmalla. (Putki on tosin raskaampi metallinen, eikä tuo ole se hiilikuitumalli.)

EOS 50D:n modaus (tai ainakin purku ;) -kuvia löytyy täältä: http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/EOS50D+modauskuvia/
Äläkä tiputa pientä ruuvia kameran sisuksiin... (link)

Lainaus käyttäjältä: vtp000 - 05.11.2012, 15:08:49
olen vaan nyt foorumia lueskellessani saanut sen käsityksen että nämä reflectorit vaatisi melkoiset tee-se-itse taidot että ne saadaan kuvauskuntoon?

Joo, onhan niissä omat vaivansa... :huh:
Kaikki riippuu hiukan siitä, kuinka tukeva tuenta sille pääpeilille on ja kuinka notkea putkimateriaali on käytössä. On siis luvassa erilaisia kuvaussysteemin taipumia pitkän valotuksen aikana ja näistä pääsee helpoiten eroon siirtymällä off-axis guiderin käyttäjksi. Tällöin guide-tähti taipuilee samaan tahtiin Newton-putken kanssa ja kiusalliset putkitaipumat yms. notkunnat tulevat korjatuksi "lennosta". Myös jalustavaatimukset ovat pykälää kovemmat suhteessa saman aukkoiseen, mutta fyysisesti lyhyempään *CT-putkeen. Hinta/apertuuri-suhteessa jokin F4...F6 peilikaukoputki on kyllä ihan lyömätön.
- Timo Inkinen

einari

___
Tapio

Murtsi


Meade-mad

Jos tuo kuvausvarustus on nyt hankinnassa niin miksi putkena ei olisi ED linssiputki?

Esimerkki:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3684_EVOSTAR-100-ED---APO-100-900mm---2--Crayford-1-10.html

Tai sen pikkuveli:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5540_Skywatcher-EVOSTAR-ED80-ED-APO-80-600mm-1-11-Untersetzung.html

On helpompi kuvausputkena kuin Newton. Noilla ED putkilla kuvattuja kohteita löytyy tältäkin foorumilta. Molemmat noista käyvät (rajallisesti, ei himmennintä) myös päiväaikaiseen valokuvaukseen tai maakaukoputkiksi.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

vtp000

Mites astrokuvauksessa vaikuttaa putken nopeus, ainakin ED80 ja 100 näyttäis olevan aika isolla aukolla, ainakin newtoneihin verrattuna.
Käytännössä joudun kompensoimaan tätä iso arvon nostolla? joka taas lisää kohinaa...


Canon 50D ei kestänyt modausta ja on nyt jas tekniikalla toipumassa, canon 600D modattuna sekä eq6 jalusta gotolla tulee tänään.

Meinasin nyt suoraan alkaa käyttämään jalustaa tietokoneen kautta, ainakin osittain. joka varmasti -30 asteen pakkasilla voi osoittautua hieman hankalaksi, mutta jos hommais tarpeeks pitkät piuhat, niin lämpimästä autosta sitten ohjailen... :cheesy:
- Ville

einari

Parempi vaihtoehto ehkä linssiputkseksi syvään taivaaseen voisi olla Equinox-malli, jossa 8-sentin putkessa polttoväliä 500mm ja aukkosuhde 6.25. Sopivalla lististäjällä/lyhentäjällä tuosta voi vielä nipistää.

Hidasta putkea voi ennemmin kompensoida valotusaikaa pidentämällä ja ottamalla enemmän valotuksia.
ISO800:sta nyt noilla kameroilla ainakin voi käyttää - ehkä myös ISO1600.
___
Tapio