Slope Rock Observatorio

Aloittaja PetriKe, 05.04.2007, 14:43:21

« edellinen - seuraava »

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: oksanen - 14.11.2009, 15:20:20
vian korjaamista kummasti helpottaa kun saa selville mikä sen aiheuttaa. Voisiko sähkönsyöttö aiheuttaa tuon? Peltierithän vievät aika paljon ampeereja. Eikös STL:ssä ollut merkkiledi matalalle jännitteelle, sen syttymistä voisi tarkkailla kun laittaa jäähdytyksen päälle.

arto

Tämä oli hyvä idea. Tarkistin asian ja STL ei varoita alijännitteestä merkkivalolla. Eli sähköt pitäisi olla kai ok.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timo Kuhmonen

Tarkemman tuloksen (merkkilediin verrattuna) tuo erillinen jännitemittari. Jos jännitetippuminen on syyllinen vikaan, sitä voi tapahtua useammassa eri paikassa. Joko virtalähteen lähtöjännite putoaa, muuttuu liian aaltoilevaksi tai jännite tippuu liian ohuissa ja pitkissä johdoissa (tai kaikkia yhtäaikaa).

Toivottavasti järjestelmäsi vika selviää...

Timpe

Sitten vielä sellainen juttu, että kun ampeereja alkaa kulkemaan enemmänkin, pitää kiinnittää erityistä huomiota eri paikkojen jännitteiden maatasoihin. Tarkoitan tällä, että jokaisen laitteen käyttöjännitteen maatasot laitteessa tulee olla samassa tasossa mahdollisimman tarkkaan. Voit mitata tämän yleismittarilla mittaamalla jännite-erot eri laitteiden sähkönsyöttöjen miinuspuolelta (ts. potentiaalierot kameran GND -> virtalähteen GND -> Peltierin GND -> jne.). Jos näissä maatasoissa on kovasti eroja niin saattaa syntyä hankalia maasilmukoita yms. kiusaa, jolloin virtaa kulkee kahden maatason välissäkin, mitä ei pitäisi tapahtua. Parannuksena tähän on vain maajohtojen pinta-alan lisääminen, jotta sinne ei synny jännitehäviöitä liikaa virran kasvaessa ja erilaisten maatasojen yhdistäminen (jos käytössä useita eri virtalähteitä).

(Töissä oli joskus 1990-luvun alussa tapaus, jossa 8-kanavaisen A/D-muunninkortin laitimmaiset Input-kanavat hyppivät sen mukaan, kuinka paljon virtaa kulki viereisissä kanavissa. Näissä oli yhteinen paluu(maa)taso, johon jäi liikaa ylimenovastusta kun kortin mittauskanavien läpi kulkeva virta kasvoi liikaa. Ei tässä taida olla juurikaan vertailukohtaa ongelmiisi, mutta tulkoon nyt julki tällainenkin mahdollisuus...)
- Timo Inkinen

PetriKe

Vian jahtaaminen jatkuu...

Kertomani perusteella SBIG ja Baader ovat sitä mieltä, että STL-kamerassa RGH-portin piirilevyyn yhdistävä lattakaapeli on mahdollisesti murtunut. Nyt odotetaan lattakaapelia saapuvaksi, niin pääsee taas tutustumaan kameran sisuskaluihin.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

J-P

Kylläpä tuntuu vastustavan, "onneksi" on pilvistä.

Näin se vaan menee, kun laittearsenaali kasvaa ja laatu paranee, vikaantuvien kohteiden määrä kasvaa siinä rinnalla, mutta exponenttiaalisesti.

J-P

PetriKe

Niin, joskus on vastamäkeä ja sitten menee vähän huonommin.

Onneksi on tosiaan pilvistä ja viat toistaiseksi sitä luokkaa, että ne voi korjata itse (kop, kop). Tämäkään vika ei ole vielä korjattu, joten katsotaan johtuuko lattakaapelista.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Olipas kiva purkaa STL-kamera ja sen johdot tornista, kun se piti tuoda sisälle testejä varten. En ollut paljoa nippusiteitä säästellyt :tongue:

Löytyihän se vikakin ja juuri sieltä mistä pitikin.



Tuo hyvin ohut oranssi lattakaapeli on ilmeisesti murtunut tuosta taitoksestaan, koska sitä tökkimällä RGH:n kuvaan tuli erilaisia häiriöitä. Varaosa lähti Saksasta tänään.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Kas kun ovat tehtaalla suunnitelleet noin ahtaan paikan tuolle liitännälle. Ulkopuolen D-liittimelle olisi ollut tilaa sivuttain vaikka kuinka paljon, eikä tuo piirilevykään ole erityisen ahtaasti kalustettu. Eivät taida elektroniikka- ja mekaniikka-insinöörit paljon jutella keskenään suunnitteluvaiheessa STL:n tehtailla...  :rolleyes:
Hyvä, kun löytyi selvä ja helposti korjattava syy!
- Timo Inkinen

PetriKe

Tuohon päälle tulee kansi, jonka sisällä on filtteripyörä ja sen moottori/elektroniikka. Sen vuoksi tuossa on kulmissa noin paljon tyhjää tilaa.

Olin kyllä yllättynyt tuosta latasta ja kuinka ohut se on. En itse olisi uskaltanut sitä kaksin kerroin taivuttaa. Näitä löytyi Saksasta Baaderilta tasan yksi hyllystä.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Näyttää siltä, että kuvaaminen STL-kameralla saattaa jäädä muutamaksi viikoksi. Sain vaihdettua kameraan uuden lattakaapelin, mutta vika ei hävinnyt. Taitaa olla edessä kameran lähettäminen Saksaan korjattavaksi :sad:
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Miltei kahden kuukauden vesisateiden ja nyt paukkupakkasten jälkeen ajattelin jälleen kuvata muutaman ruudun (vaikkei guide-kamera vielä toimikaan).

Olipa melkoinen työ saada tornin mekaniikka 'notkistumaan' jäätymisen jälkeen. Vaati jo kuumailmapuhallinta, jotta pääsin torniin sisälle :smiley:
Luukut ja sen moottori ei inahtanutkaan, saati kupolin pyöritysmoottori. Putken pölysuojustakin piti lämmittää, jotta se irtosi putken suulta. Vaan aikani häärättyä ja vähän käsillä auttaen moottorit ja kupoli alkoivat toimimaan. Jalustan kanssa ei luonnollisesti ollut mitään ongelmaa ja ohjelmatkin alkoivat toimimaan muutaman päivityksen jälkeen.

Kun vielä saisi tuon guiderin toimimaan...
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Kaizu

Vietin eilen muutaman tunnin Kosmologisella kuupalla kuvaamassa. Ei automaatiota - ei ongelmia. Tosin itse pitää päivystää kameran vieressä ja komentaa joka otos erikseen.

Kaizu
Kai Forssen

PetriKe

Täytyy hattua nostaa (ja korkealle), jos näillä keleillä pystyy tunti tolkulla luonnonarmoilla havaitsemaan/kuvaamaan. Tosin, eihän ole olemassa huonoja kelejä, vaan huonoja varusteita.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Kaizu

Korvat palelee jos nostaa hattua. :grin:

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Petri Kehusmaa - 17.12.2009, 19:00:41
Täytyy hattua nostaa (ja korkealle), jos näillä keleillä pystyy tunti tolkulla luonnonarmoilla havaitsemaan/kuvaamaan. Tosin, eihän ole olemassa huonoja kelejä, vaan huonoja varusteita.

Juu, varustekysymys se vain on. Olen itsekin ollut pihalla viimeiset kolme iltaa noin 2-3 tuntia putkeen kunakin iltana. Viisi päällekkäistä vaatekertaa haalareineen yms. pitävät miehen lämpinä, mutta kengät kaipaavat vielä parannusta. Varustepuolelta Canon EOS 7D on kuin kotonaan näissä pakkasissa (kuvasin noin tunnin akulla, joka näytti lähtiessä noin 32% varaustasoa + rungon nappulat ovat sitä kokoa, että niitä pystyy käsittelemään villasormikkaat käsissä), samoin Gemini G41 Obs+ ei ole valitellut kuorman alla normaalia enempää (=en huomaa eroa lauhaan keliin muutoin kuin tahmeampana pyöriteltävyytenä, autoguiderikin näyttää ohjaavan jalustaa vähemmän kun rasvat ovat hiukan jäykempiä). LVI SmartGuiderin näyttö ja johdot ottavat eniten siipeensä pakkasista yhdessä DealExtremen myymän halpis-lankalaukaisimen kanssa ja seurantaputken virkaa toimittava SW100ED pitäisi käyttää sisällä sulattamassa etulinssinsä sinne muodostuneesta kuurasta.
- Timo Inkinen