Avaruus.fi - keskustelualue
Muut havaintolaitteet => Havaintosuojat ja tähtitornit => Aiheen aloitti: PetriKe - 05-04-2007, 14:43:21
-
No niin. Ensi askel on nyt otettu ja tulevan observatorion jalustan putki ja pari levyä hankittu.
(http://koti.mbnet.fi/petrike/Observatory/Putki_levyt.jpg)
-
Hyvä Suomi, voitto USA:sta rankkareissa oli hieno homma ;D
Niin, observatorion valmistuminen etenee hitain mutta varmoin askelein. Tänään oli vuorossa tolpan ja betoniin valettavan ankkurilevyn hitsaushommat.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=143&g2_serialNumber=2)
-
Minkäslainen tuosta observatoriostasi oikein tulee? :) Olen varmaan missannut (tai unohtanut) jotain tai sitten et ole kertonut suunnitelmiasi ollenkaan.
-
Minkäslainen tuosta observatoriostasi oikein tulee? :) Olen varmaan missannut (tai unohtanut) jotain tai sitten et ole kertonut suunnitelmiasi ollenkaan.
No kerrotaanpa tässä suunnitelmat sitten lyhyesti.
Tarkoituksena rakentaa kiinteä observatorio takapihalle. Rungosta tuleekin täysin pyöreä (2,5m halkaisijaltaan oleva metallikehikko ja profiilipeltiä pintaan) ja sen päälle sitten lasikuitukupu. Kupu on tarkoitus moottoroida, jotta sitä voi ohjata PC:llä. Kaukoputken tolppa tulee irti observatoriorakennuksen rungosta ja sitä varten valan maahan melkoisen betonimöykyn, johon ankkuroin 12mm teräslevyn. Tähän teräslevyyn tulee sitten neljällä 20mm pultilla kiinni 220mm halkaisijaltaan oleva 1300mm korkea teräsputki, joka toimittaa siis jalustan pilarin virkaa. Putki on tarkoitus täyttää vielä hiekalla tärinän vaimentamiseksi. Tarkoitus olisi saada tämä kaikki valmiiksi ensi syksyn kelejä varten.
Laitan tarinaa projektista blogiin (http://kehusmaa-astro.com) sen edetessä
ja kuvia galleriaan (johon pääsee tuolta blogistakin) Observatorio-galleria (http://kehusmaa-astro.com/gallery/main.php?g2_itemId=121)
Tässä asiasta ensimmäinen blogimerkintä http://kehusmaa-astro.com/?p=20 (http://www.kehusmaa-astro.com/?p=20)
Ja kuva betoniin upotettavasta teräslevystä.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=140&g2_serialNumber=2)
-
Urakka etenee pienin askelin. Kukkapenkki on hävinnyt ja tilalle merkkasin observatorion tulevan paikan laittamalla harjateräspätkät maahan pystyyn tulevien runkotolppien paikoille. Näin hahmottuu itsellekin rakennuksen pinta-ala. Tuohon paikalle pitäisi ensi viikolla kaivaa 2 metriä syvä monttu ??? Suunta kuvassa etelään.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/170-2/IMG_5794.JPG)
Lisää kuvia http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/v/observatory/ (http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/v/observatory/)
-
Tänää kaivettiin sitten jalustalle monttu. Syvyyttä kertyi 2 metriä, joten kaikkiaan 4 kaivonrengasta piti pinota, jotta päästiin pintaan. Montun pohjalle suodatin kangas, mursketta ja routaeristematto. Harmi vaan, kun pohjalle kertyy vettä. Piti laittaa uppopumppu töihin, jottei reunat sorru. Täytesepeli tulee vasta huomenna.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/176-3/IMG_5805.JPG)
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/178-2/IMG_5806.JPG)
-
Jo on perustukset. Meinaatko ettei tarvi pistää vermeitä kohdalleen kuin kerran.
Kun lueskelee näitä teidän observatoriojuttuja, alkaa mietityttämään josko minustakin olisi omakotiasujaksi.
JV
-
Jo on perustukset. Meinaatko ettei tarvi pistää vermeitä kohdalleen kuin kerran.
Näin ajattelin. Lisäksi kun tuo maa oli hötöä turvetta sinne kahteen metriin, niin oli pakko kaivaa kunnes tuli hiekkakerros vastaan.
Kun lueskelee näitä teidän observatoriojuttuja, alkaa mietityttämään josko minustakin olisi omakotiasujaksi.
JV
Juu ei muuta kun marssit pankkitiskille ja pyydät tätiltä lainaa, niin jo on kohta oma koti ja perunamaa ;)
-
Kuvittelin kyllä että kaivaustyö suoritettaisiin puhtaasti lihaksilla ja lapioilla. :P En kyllä kaivinkonekuvaa ihan osannut odottaa. Joo, peukkuja projektille ja perunamaalle. Tällä hetkellä näyttää kyllä hyvältä, toivottavasti kaikki sujuu loppuun saakka hyvin.
-
Minun tulevan tähtitornini kuoppa 1200mm +salaoja syntyi lihasvoimin. Täytyy kyllä myöntää, että kaivaessa rupesi tuo kaivinkone kuullostamaan todella hyvältä vaihtoehdolta ;D. Olin edennyt jo niin pitkälle, että turha sitä oli enää kaivinkonetta tilata vaikka myöhemmin kuulin, että olisin saanut sellaisen suht halvalla. No kohta pääsee valu hommiin.
-
Olis mulla plantaasi tuolla Forssan Koijarven suunnalla ja siellä on vielä hyvä kalliokukkulakin joka nousee ympäröivän metsän yläpuolelle. Eikä ole valosaastetta. Karhut on olleet ennemminkin hankaluutena.
Sinne ajaa vähän toista tuntia joten ei viitsisi ihan epävarmoilla keleillä lähteä Espoosta tähtiä kuvailemaan.
JV
-
Siitä tulikin KAIVO :o Monttu täytettiin sepelillä aamulla klo 07:00. Pari tuntia myöhemmin oli 'kaivossa' vettä jo puoli metriä :-\ No, ei kuulema haittaa, pitää vaan tyhjentää ennenkuin lurauttaa betonit kaivoon. On tää aika turaamista.
Kannustan kaikkia rakentamaan omaa tornia. Se on avartava kokemus.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/180-1/IMG_5809.JPG)
-
Noista kaivonrenkaista tulee mieleen kysymys... Voiko "aitoja" käytöstä poistettuja vesikaivoja hyödyntää vastaavalla tavalla perustolpan valuun ?
(olettaen että muu kaivon ympäristö on sopivaa perustuksille)
Itse olen kotoisin maatilalta ja ko. tilan pihalla on vesikaivo. Käytöstä poistettu, koska vesi oli liian rautapitoista. Syvyyttä kaivolla on muistaakseni 4m (8 rengasta). Renkaitten halkaisija on 100cm. Vettä kertyy vieläkin kyseiseen kaivoon vaikka ei käytössä ole. Mukava toiveajatus olisi, jos tulevaisuudessa siinä paikalla olisi tukeva tolppa. Sekä kuuppa ja isot putket tolpan päällä. Paikkakin olsi melko vapaa valosaasteesta... Tämä on toistaiseksi tälläistä ajatusleikkiä :-)
-
Noista kaivonrenkaista tulee mieleen kysymys... Voiko "aitoja" käytöstä poistettuja vesikaivoja hyödyntää vastaavalla tavalla perustolpan valuun ?
(olettaen että muu kaivon ympäristö on sopivaa perustuksille)
...
En ole mikään rakennusammattilainen, mutta ajatus kuulostaa ihan toteuttamiskelpoiselta. Joudut ehkä kaivamaan jonkin verran maata kaivon ympäriltä ja laittamaan routaeristyksen, mutta muuten varmaan ok. Tosin tuo 8 m on vuoren varmasti routarajan alapuolella, joten ei pääse vesi jäätymään ja rakennetta heiluttamaan. Betonia tosin tuo täyttämiseen menee melkoisesti.
-
Parin välipäivän jälkeen oli taas aika jatkaa perustusten kimpussa. Nyt meni miltei päivä lapioidessa pintamaa pois, jotta saan routaeristematon rakennuksen alle. Yksi kerros on nyt maata pois, mutta vielä lisää pitää ottaa. Seuraavaksi rupean kaivamaan runkotolppien valuille monttuja.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/186-1/IMG_5817.JPG)
-
Eikö nuo kaivuutyöt olisi kannattanut tehdä kerralla kuntoon, kun kone oli paikalla?
-
Eikö nuo kaivuutyöt olisi kannattanut tehdä kerralla kuntoon, kun kone oli paikalla?
Älä muuta sano! Pari asiaa kuitenkin vaikutti tähän. Eli jalustamontun kaivuu piti tehdä kiireellä aidanperustuskaivuiden keskellä ja siinä kiireessä sitten unohtui tuon pintamaan kaapaisu :( No, käsin sain lusikoitua alueen suht tarkkaan muotoon, mutta kyllä siinä hommaa piisasi.
-
Ja ennen juhannusjuhlia oli pakko edistää välillä observatorion perustuksia. Nyt oli vuorossa runkotolppien valumuottien paikalleen sihtaaminen.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/188-1/IMG_5825.JPG)
-
Hauska kyltti. ;D Tulee ihan oman pienoismallini varoituskyltti (http://img.photobucket.com/albums/v432/Kimiza/Sekalaiset/Havaintosuoja/DSC02694.jpg) ja toinenkin (http://img.photobucket.com/albums/v432/Kimiza/Sekalaiset/Havaintosuoja/DSC02696.jpg) mieleen.
-
Petrin urakka etenee mallikkaasti. Toivottavasti tällä Astronetin foorumilla olevat topicit eivät katoa enää sillä täällä alkaa jo olemaan melkoisen paljon hyvää aineistoa kaikesta mitä tämä harrastus vaan eteen tuo.
Hyvää jussia kaikille T:Mikko
-
Kiitos kommenteista :) Kaikki kannustavat otetaan ilolla vastaan, alkaa meinaa lapiohommat pikkasen tökkimään >:( Tänää kaivoin valutötteröt valmiiksi, levitin routaeristematon ja aloin lapioimaan monttua umpeen. Neljän tunnin urakankin jälkeen lapioitavaa jäi :'(
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/192-1/IMG_5830.JPG)
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/194-1/IMG_5834.JPG)
Samat kommentit löytyy blogista http://www.kehusmaa-astro.com/2007/06/23/observatorion-perustukset-valmistuu/ (http://www.kehusmaa-astro.com/2007/06/23/observatorion-perustukset-valmistuu/)
-
Kanuustavista kommenteista tuli mieleen, teitkö salaojat vai teetkö ne perästäpäin?
Kuvista voisi päätellä että soran sekaan jää vesi seisomaan ellei ympäröivä maa ole hyvin vettä läpäisevää.
Jos sora ja routaeriste ovat veden alla, jäätyy koko paketti talvella eikä routaeriste toimi.
Kaizu
Juu, en tehnyt salaojaa. Maaperä on erittäin hyvin vettä läpäisevää ja toisekseen pelkästä salaojasta ilman asianmukaista purkua ei olisi ollut mitään hyötyä. Purun rakentaminen olisi vaatinut kaivon tai liittymän vastaavaan ja sitä en nyt ottanut työstettäväksi. Jos tämä ratkaisu osoittautuu riittämättömäksi, täytyy ensi keväänä miettiä asiaa uudelleen.
EDIT: Sen verran mietityttää tuon perustuksen paikallaan pysyminen, että olen harkitsemassa ruuviperustusta neljään tolppaan. Loput neljä voisi hitsata helman lattarautaan.
-
Eilen tuli kaivo sitten vihdoin täytettyä 600 litralla betonia. Pintaan lätkäisin ankkuriraudoitetun teräslevyn, johon sitten itse tolppa tulee pulteilla kiinni. Jäljelle jäänyt rengas on vielä tarkoitus piikata betonivalun kanssa samaan tasoon.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/217-1/IMG_5851.JPG)
-
Rungon pystytys etenee. Sain neljän tolpan tuet paikoilleen valuja varten ja huomenna on betonivalujen vuoro.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/219-1/IMG_5855.JPG)
-
Ja niin tolpat seisoo omillaan! Ristimitassa heittoa löytyi tolpan yläpäissä 3 mm, joten vielä on parantamisen varaa ;) Seuraavaksi loput tolpat betoniin ja sitten voi Mikon tekemä kupukin tulla kylään.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/221-1/IMG_5861.JPG)
-
Ja tarina (spam) jatkuu... tänään noudin tullipostista DDW:n kuvun ohjauselektroniikkapaketin ja reivasin loput runkotolpat pystyyn valuja varten. Valut ylihuomenna ja viikonloppuna mahdollisesti jalustatolppa paikalleen.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/223-1/IMG_5862.JPG)
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/225-1/IMG_5865.JPG)
Blogi http://www.kehusmaa-astro.com/2007/07/09/ddw-ja-observatorion-runko/ (http://www.kehusmaa-astro.com/2007/07/09/ddw-ja-observatorion-runko/)
-
Ja runko seisoo omillaan ;D
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/227-1/IMG_5867.JPG)
-
Kaivonrengas piikattu ja pressut sateensuojaksi, jotta valut ja perustukset vähän kuivuisivat.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/231-1/IMG_5871.JPG)
Black&Deckerin savu on juuri hälvennyt :)
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/233-1/IMG_5873.JPG)
-
Tänää vuorossa kaapelointia ja jalustapilarin kansilevyn pyöristys. Lisää juttua ja kuvia blogissa (http://www.kehusmaa-astro.com/2007/07/15/kaapelointia-cable-works/).
-
Jalustapilari paikoilleen Päivisen Mikon avustuksella :D Lisää blogissa (http://www.kehusmaa-astro.com/2007/07/17/jalustapilari-paikoilleen-permanent-pier-to-its-place/).
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/243-1/IMG_5884.JPG)
-
Hyvältä näyttää 8)
-
Hyvältä näyttää 8)
Kiitos!
Viime yönä jalusta oli ensi kertaa pilarin päällä ja pientä jännistystä oli ilmassa, olinko osannut haarukoida pilarin pohjois-suunnan jalustan säätövarojen alueelle. Onneksi olin, ei tosin lähellekään keskelle, mutta vielä jäi pari astetta Astro-Physicsin säätövarasta käyttämättä ??? Testasin samalla uuden PEMPro 2.0 testiversion Polar Alignment Wizardin eli napasuuntausvelhon :P Ohjelmassa on drift align metodi automatisoitu käyttämään CCD-kameraa apuna (myös web-kamera käy!). Pääsin ohjelmalla 0.5 kaariminuutin suuntaustarkkuuteen ja lisää iteroimalla olisin päässyt varmaan vieläkin parempaan lopputulokseen. Ohjelmassa on 60 päivän testilisenssi, jonka aikana varmaan saan jalustan kelvollisen tarkasti napasuunnattua. Ohjelman saa ladattua täältä (http://www.ccdware.com/downloads/).
P.S. Pilari tuntui olevan kelvollisen tukeva ;)
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/251-1/IMG_5899.JPG)
-
Saateri että käy kateeksi. On teillä itse kullakin pelit ja vehkeet.
Minä kun asun tällaisessa tornitalossa, niin ei täältä voi kunnolla edes parvekkeelta tihrustella kun talo tuppaa heilumaan. Lasitaulut ikkunalla kalisee kun tuulee vähänkin. Eikä kannata yhtiöltä anoa katto-observatorion pytytyslupaa kun tuulettimet tuuppaa sisätiloista lämmintä ilmaa väreilemään ja valtavat seinät lämmittää nousevia virtauksia.
Näkymiä noin muuten piisaa hyvin. Tallinnakin näkyy hyvällä kelillä ja aamukavilla on mukava seurata ruotsinlaivojen edesottamuksia.
JV
-
Hienoa seurata projektin edistymistä. Samalla itselleni toistaen kerrasta toiseen "älä koskaan himoitse naapurisi Meadea" ;D
Itselläni on menossa vaihe, että pyrkii saamaan kuvaus ja muut vermeet kooltaan ja painoltaan kohtuullisiksi. Toivottavasti vielä jaksaa (lue: viitsii) kantaa omia laitteitaan myös muutaman vuoden kuluttuakin...
PS
Melkolailla sama minullakin on tilanne kuin Jaavalla, kerrostalossa asutaan. Tosin tuolta paikalata (Espoo, Karakallio) on myös merelle hyvä näkyvyys.
Tallinnan TV tornia ja laivokja tuli sieltä bongailtua, ja kuvattua viikonloppuna hankitulla Samsung väri CCD kameralla....
-
Samalla itselleni toistaen kerrasta toiseen "älä koskaan himoitse naapurisi Meadea" ;D
"Äläkä edes netissä tietämäsi henkilön Meadea, äläkä hänen Astro-Physis-jalustaansa, kädentaitojaan, kameroita, havaintosuojaansa, älliä, kuvaustaitoja äläkä mitään, joka on hienompaa, edistyksellisempää ja/tai todellisempaa kuin sinulla."
("Sovella tätä ohjetta muihinkin ihmisiin vaihtaen tarpeen tullen Maeden ja Astro-Physiksen tilalle joitain muita valmistajia.")
No, täytynee pärjätä näillä eväillä mitä on ja tyytyä katselemaan (ja kuolaamaan) vierestä kun varakkaammat ja taitavammat hoitavat hommat kotiin. :)
-
Petriltä jää nyt pois kuvausharrastukseen olennaisesti kuuluva toiminta, nimittäin 1-2h jokailtainen roudaus- ja debuggaussessio.
-
Petriltä jää nyt pois kuvausharrastukseen olennaisesti kuuluva toiminta, nimittäin 1-2h jokailtainen roudaus- ja debuggaussessio.
Uskon, että Petriä harmittaa ja paljon.
-
Petriltä jää nyt pois kuvausharrastukseen olennaisesti kuuluva toiminta, nimittäin 1-2h jokailtainen roudaus- ja debuggaussessio.
Tästä on mieli kyllä hiukan haikeana (heh).
Minäkin olen kade niille henkilöille, jotka paljon vähemmillä laitteilla saavat parempaa jälkeä aikaan. Ja niille, joilla on Paramountit, Takahashit, Astrografit, RCOS:t, pimeät kesätaivaat, huippu seeingit jne. jne. :) Lompsanpohja paistaa, mutta vaimo jaksaa (vielä) ymmärtää ;D
-
Onneksi paikallisyhdistyksen (http://www.lakeudenursa.fi) tornissa (http://torni.lakeudenursa.fi) on 14" Meade, jolla voi harrastaa "yksityisiä kuvausiltoja", niin ei tarvitse alkaa omaa tekemään vuokrakämpän takapihalle... Säästyy sekä tekemisen vaiva että rahat, jotka voi sijoittaa vaikka kameroihin... :)
Ainut vaiva on parinkymmenen minuutin automatka ja puolentunnin valmistautuminen eli viitisenkymmentä minuuttia ennen kuin pääsee kuvaamaan (ja siinä ajassa taivas ehtiikin jo vetäytyä paksuun pilvikerrokseen)...
-
Eilen piha-aitatolppien valua ja tänään taas tornin edistämistä. Nyt kaivoin johtonipulle suojaputken maahan ja pujotin johdot siitä jalustapilarille.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/255-1/IMG_5904.JPG)
Lisää kuvia galleriassa (http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/v/observatory/).
-
Tänään Mikko Päivisen avustuksella tornihanke eteni taas aimo harppauksen. Mikko hitsasi kuvun pyörien kiinikelevyt sekä rungon lattarautakaaret paikoilleen. Minä toimin parhaani mukaan apupoikana. Alla kuvassa Mikko vasemmalla ja minä oikealla. Huomenna asennetaan sitten kupu paikoilleen ;D
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/262-1/IMG_5912.JPG)
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/264-1/IMG_5918.JPG)
-
Taitaa ehtiä syksyn pimeille?
Tosi mielenkiintoinen projekti! Hienoa, että jaksatte raportoida!
-
Taitaa ehtiä syksyn pimeille?
Kova on ainakin yritys. Tänään sitten torni sai kuvun katoksi ja pellit seinään ;D ;D ;D Laitan tarinaa blogiin, kun ehdin. Kiitos Mikolle avusta!
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/268-1/IMG_5922.JPG)
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/272-1/IMG_5934.JPG)
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/274-1/IMG_5941.JPG)
-
Ollaanpas sitä oltu ahkeria tänään. Nyt kyllä näyttää todella hienolta :o Tahtoo tollasen heti ;D
Mikko
-
Näyttää todella hyvältä ;D. Taitaa tuo nostoapu olla tarpeen kupolia asennettaessa? Omassa tornissa se tulee viellä hieman korkeammalle.
-
Aivan makee torni, ootte kyllä aika epeleitä rakentelemaan!
Kai muistitte viettää kunnon harjakaiset? ;)
-
Hienolta näyttää, onnittelut kumpaisellekin hyvästä työstä. ;D Syksy jo lähestyy, täytyy pitää jo vähän kiirettä.
-
Nyt on sitten lattia valmis ja tötteröt sisällä. Moottorointi ja ohjauselektroniikka on vielä asentamatta.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/290-1/IMG_5962.JPG)
-
Eilen asentelin kiireessä APOa tuon Meaden selkään ja koin melkoisia kauhun hetkiä. APO oli jo kiskossa kiinni Meaden selässä, samoin STL11K APOn perässä ja ryhdyin tasapainottamaan deklinaatioakselia sitä pyörittämällä. Kun akseli oli pystysuunnassa, APOn lukot kiskossa antoivat periksi (unohdin kiristää :o) ja koko hökötys liukui hyvää vauhtia kohti varpaita. Sain hädissäni tökättyä sormen johonkin ja deklinaatioakseli kääntyi sen verran, että etummainen kiinnike hirtti kiskossa kiinni ja APO/STL-yhdistelmä jäi kiikkumaan etummaisen kiinnikkeen varassa vain parin sentin päässä kiskon lopusta :o :o Niin lähellä oli lorun loppu! Siinä kävi Kehusmaan pulssi hetken aikaa aika korkealla ;D
Tarinan opetus voisi olla se, että näissä hommissa kiirehtiminen voi koitua turmioksi. Samoin nippuside on halpa vakuutus. Nyt on koko hökötys pariin kertaan varmistettu nippusiteillä sieltä täältä.
-
Huh!, Ehkä "Slope"Rock Observatorion nimeä pitäis muuttaa vähemmän luistavan kaltevaksi ;)
-
Huh!, Ehkä "Slope"Rock Observatorion nimeä pitäis muuttaa vähemmän luistavan kaltevaksi ;)
Tight Knobs Observatory. ::) Aika hassuhko nimi olisi, mutta toivottavasti elämäntavat (= tähtien katselu ja kuvaaminen) myös sen mukaista, ettei vastaisuudessa käy näin ja pahemmin.
Tavallaan olisi ollut mielenkiintoista nähdä, minkälaisia ärräpäitä olisi lennellyt, jos olisi ottanut ohraleipä. Mutta onneksi sentään tarinalla oli onnellinen loppu - sitten kun Kehusmaan elämästä tehdään dokumentti tai elokuva, tuo kohta täytyy ehdottomasti saada siihen mukaan.
-
Jaha, tännehän oli tullut osuvia kommentteja Jarilta ja Jormalta :D
Eilinen ukonilma vieraili nähtävästi Hyvinkäälläkin, kun oma tornin sääasema näytti mitä sattuu, usb-kiintolevy oli mennyt pimeäksi (= katastrofi) ja osa tietokoneen ohjelmista piti asentaa uudestaan. Onneksi kaikki laitteet olivat UPSin ylijännitesuojan takana. Nyt selvisin laitteiden virtaresetillä ja kaikki lähti pelaamaan, huh huh.
Niin ja mainittakoon nyt tilannepäivityksenä, että olemme Mikon kanssa työstäneet tornin moottorointia ja eilen ohjasin onnistuneesti luukkuja ja kupua 'ilman käsiä' ;D. Pientä viilailua moottorointi vielä vaatii, jotta toimii varmasti kovillakin pakkasilla, mutta uskaltaisin lähteä jo kokeilemaan ensimmäistä automatisoitua havaintoyötä (tosin vielä tarkkailun alaisena).
-
Ukonilmasta tuli mieleen, pysyikö vesi kupolin ulkopuolella? Se on tuon"Palomar"-kupolin arka kohta.
Minun piti varta vasten käydä Halkiassa toteamassa että putki oli pysynyt kuivana.
Kaizu
En pysty kehumaan, että tippaakaan ei tullut sisälle. Mutta EI KUPOLIN kautta, vaan peltiseinässä olleen yhden ylimääräisen ruuvin reiän kautta oli tullut pari tippaa vettä lattialle. Itselläni laitteet on kuvun lisäksi alta auki olevan grillipressun suojassa.
-
Viime yönä ajoin tornin ensimmäisen automaattisen havaintosession, tosin valvotuissa oloissa. Homma toimi pieniä sijainninmääritysvaikeuksia lukuunottamatta mainiosti ;D Istuin katsomassa TV:tä (Hannibalia ties kuinka monennen kerran) läppäri sylissä ja välillä sivusilmällä tarkistelin, että havaintosessio etenee mallikkaasti.
Lopuksi scripti ajoi kuvun kotiasentoon, sulki luukut, parkkeerasi jalustan ja otti darkit ja biassit ;D ;D Kuvauslistalla olivat muuttuja SS Cyg ja blazaari 1ES0033+59.
Tässä kuva hallintatyöpöydästä. Käynnissä on session aikana 8 ohjelmaa, TheSky, PulseGuide, FocusMax, DDW, CCDSoft, ClarityII, CS Graphics sekä koko joukkoa komentava CCD Commander. Lisäksi taustaprosesseina pyörii UPS:n hallintaohjelma, VNC-etähallinta sekä D4-aikasynkronointi. Kaikki tämä Windows XP:ssä VAIN 384 MB keskusmuistilla!
(http://www.kehusmaa-astro.com/kuvat/Polaris_Desktop.jpg)
Kuvassa keskellä muuttuja SS Cyg.
(http://www.kehusmaa-astro.com/kuvat/GCVS_SS_Cyg.jpg)
-
Viime yönä ajoin tornin ensimmäisen automaattisen havaintosession, tosin valvotuissa oloissa.
Hienot on sydeemit!
Kuinka session loputtua: Pistätkö hälytyken herättämään ja käyt tarkistamassa kaiken olevan ok ja samalla linssisuojukset ja grillisuoja päälle.
-
Varsin vaikuttavaa! Itse kuvailin muuten samaan aikaan Huntu-sumua omalla etähallittavalla "siirrettävällä observatoriolla", samoin telkkaria katsellen. Vanhalla Thinkpadilla ja Linuxilla pidin VNC:llä yhteyttä kuvauskoneeseen, jossa pyöri mm. Maxim DL, TheSky6 ja PHD Guiding.
Mikäs muuten tuo CS Graphics on?
-
Hienot on sydeemit!
Kuinka session loputtua: Pistätkö hälytyken herättämään ja käyt tarkistamassa kaiken olevan ok ja samalla linssisuojukset ja grillisuoja päälle.
Nyt kun valvoin tuon ajon, niin kävin laittamassa suojat paikoilleen. Tulevaisuudessa aion laittaa suojat paikoilleen vasta aamulla. Tuo tornihan ajaa itsensä automaattisesti kiinni, jos esim. tulee todella pilvistä, alkaa sataa (vettä tai lunta) tai aamu valkenee. Näissä tilanteissa putki ja kamerat on ihan hyvässä suojassa suljetun kuvun alla aamuun asti.
-
Mikäs muuten tuo CS Graphics on?
Se piirtää tuota sääasemagrafiikkaa eli on Russell Cromanin koodaama Cloud Sensor Grafiikka.
-
Nyt kun valvoin tuon ajon, niin kävin laittamassa suojat paikoilleen. Tulevaisuudessa aion laittaa suojat paikoilleen vasta aamulla. Tuo tornihan ajaa itsensä automaattisesti kiinni, jos esim. tulee todella pilvistä, alkaa sataa (vettä tai lunta) tai aamu valkenee. Näissä tilanteissa putki ja kamerat on ihan hyvässä suojassa suljetun kuvun alla aamuun asti.
Jää tietysti vielä nähtäväksi, miten systeemit toimii pakkasella.
Hyvältä kuitenkin näyttää. Milloinkohan nähdään seuraava suomalaisen harrastajan automaaginen observatorio.
-
Hienoa kuulla että ensimmäinen automatisoitu havaintosessio oli noin lupaava. Pakkasesta ja talvesta senverran, että kyllä ne lopulliset mallit moottorisysteemeistä tulevat toimimaan kelillä kuin kelillä ja jos jotain ongelmaa ilmenee niin kehitellään lisää.
Kunhan saan leivottua seuraavan kupolin uunista (viikko) niin jatkamme sitten tuota kehittelyä.
Mikko
-
Onko sinulla Petri tornissa jonkinlainen webkamera, josta voit seurata jalustan ja kuvun kääntymisiä? Mietin vain sitä, että jalustan kääntyessä johdot saattavat kiristyä liikaa ja rikkoa esim. jalustan moottoreita jos laitteisto on täysin ilman valvontaa. Kaapeleitahan ei pysty vetämään jalustan läpi niin kuin Paramount Me:n jalustassa.
Hankasalmen tähtitornilla on webkamera muovisessa kotelossa ja sen kautta pystyy seuraamaan kaukoputken ja kuvun tekemisiä. Valonkin saa tarvittaessa päälle ja pois internetin kautta.
Kattaakohan kodin normaali vakuutus myös tähtitornin laitteistoa erilaisilta vahingoilta, vai olisiko syytä ottaa erillinen vakuutus tähtitornille ja sen laitteistolle.
-
Ei ole web-kameraa. Olen vetänyt johdot niin hyvin kuin se vaan on mahdollista ja testannut jalustan liikkeet moneen kertaan. AP:n jalustan moottorit on lisäksi suojattu ylikuormittumiselta, joten jos vaikka törmäisikin pilariin tai piuhat tarraisivat kiinni, ei vahinkoa jalustan moottoreille syntyisi. Ja ei se web-kamera siinä paljoa auttaisi, jos on nukkumassa ;)
Vakuutukset on osaltani kunnossa niin rakennuksen kun laitteidenkin suhteen.
-
Viikonloppuna laitteet saivat sitten kirjaimellisesti kasteen, kun ohjelmavirheen vuoksi luukut eivät sulkeutuneetkaan ja laitteet seisoivat sateessa 3 tuntia :'(
Nyt on kuivausprosessi käynnissä (tornin lattia on vedenkestävää filmivaneria + painekyllästettyä puuta) jalustan, putkien ja kameroiden suhteen. Kamera näytti kyllä pelittävät, sillä otin sillä darkin kun se oli vielä tornissa vettä tippuvana putkessa kiinni.
On tämä hauskaa (jos vaan hermot kestää) :P ;D
-
Viikonloppuna laitteet saivat sitten kirjaimellisesti kasteen, kun ohjelmavirheen vuoksi luukut eivät sulkeutuneetkaan ja laitteet seisoivat sateessa 3 tuntia :'(
Auuts! :( Voisko luukkuihin laittaa jonkin anturin ja testata sitten tilaa session loputtua?
Hälytyksen voisi rakentaa vaikka jollain GSM-modeemilla tms.
-
Sääasemasta on suora kytkentämahdollisuus (ilman tietokonetta välissä) kuvun ohjaukseen, jolla sääasema voi hätäsulkea luukut sateen yllättäessä. Ei ollut vielä kytketty, kun vaatii vähän askartelua.
-
Säädin eilen jalustan napasuuntauksen PEMProv2 ohjelmalla, jonka uusi ominaisuus tämä 'Polar Align Wizard' on. Lopputuloksena ihan mukava suuntaustarkkuus, atsimuutti enää 0,2 kaariminuuttia pielessä ja korkeus 0,4 kaariminuuttia. Tyydyn toistaiseksi tähän tarkkuuteen ;) Näillä suuntaustarkkuuksilla voi 1.55"/pikseli suhteella valottaa huoletta 10 minuuttia ilman seurannan korjausta.
Lyhyesti tuosta Wizardista eli käyttää Web- tai CCD-kameraa drift align metodilla ja kertoo tarvittavat jalustan säädöt mittauksen ollessa päällä. Sitten vaan jalustaa säätäen ja uusi mittaus. Näin iteroiden päästään jo todella hyvään tarkkuuteen. Lopuksi on mahdollista tehdä vielä hienosäätö, joka tarkoittaa sitä, että ohjelma ottaa taivaalta kuvan ja näyttää kuvassa osoittimen ja maalikehän. Jalustaa säätämällä osoitin pitää kuvassa saada maalikehän sisään. Kun tämä on tehty, on saavutettu muutaman kaarisekunnin suuntaustarkkuus. Tämä tosin vaatii jalustan säädettävyydeltä jo melkoisia hienosäätöruuveja sekä koko systeemiltä tukevuutta.
-
Nyt kun 'uusi' tornin ohjaus-PC on pystyssä ja vähän tehokkaampi kuin entinen, laitoin torniin kokeeksi webbikameran. Kuva tornista päivittyy minuutin välein. Vähän laajakulmaisempi ja herkempi kamera saisi olla.
Tässä linkki webbikameraan (http://www.kehusmaa-astro.com/observatory-webcam/).
-
Mitenkäs muuten tällaisessa automatisoidussa tähtitornissa toimitaan putkien objektiivien suojusten kanssa? Ovatko etulinssit koko ajan paljaana?
-
Luulisi että on viisasta käydä tornilla ennen kuinkin session aloittamista ja viimeistään ammulla tarkastamassa paikat.
Mitä lähemmäksi täysautomaatiota pyrkii, sen enemmän riskitekijöitä ja vastuukysymyksiä.
Jos kuitenkin haluat pölysuojatkin avata automaatilla, niin ainakin kaukokäyttöisiä ovien avausjärjestelmiä on rullatuoli-ihmisiä varten. Luulisi tuollaisen avaavan helposti minkä tahansa teleskoopin pölysuojankin.
JV
-
Toistaiseksi toimin aivan kuten Jaava totesi. Ennen jokaista kuvausiltaa, käyn nykimässä suojukset pois, laitan sähköt vempaimiin ja sammutan valot. Sitten aamulla viimeistään suojat takaisin, sähköt pois ja valo päälle. Opin siitä yhdestä vesisateesta sen verran, että ihan vielä en jätä tornia valvomatta aamuun asti, jos aamuksi on luvattu sadetta.
-
Todella kiva oli seurata Petrin torni projektia, Upeat on pelit ja niillä saa varmasti tieteellistä standardia täyttävää aineistoa ja voi osallistua vaikka mihin projektiin. Ei muuta kun parasta jatkoa, ja varmaan saadaan vielä lisää seurattavaa...
-
Opin siitä yhdestä vesisateesta sen verran, että ihan vielä en jätä tornia valvomatta aamuun asti, jos aamuksi on luvattu sadetta.
Eikö sulla ole sääasema. Sehän inoaa kasvavan kosteuden ja sateenkin, luulisin. Saa kai sen kytkettyä ohjausjärjestelmään niin että sessio keskeytetään ja tornin luukut suljetaan.
Ja jos haluaa varmuutta, niin tuollaisen erillisen, riippumattoman kosteusmittarin tekeminen ei ole kovin kummoinen projekti. Ja siitä kuvaussession alasajo + äänihälytys makuuhuoneeseen.
JV
-
Eikö sulla ole sääasema. Sehän inoaa kasvavan kosteuden ja sateenkin, luulisin. Saa kai sen kytkettyä ohjausjärjestelmään niin että sessio keskeytetään ja tornin luukut suljetaan.
Ja jos haluaa varmuutta, niin tuollaisen erillisen, riippumattoman kosteusmittarin tekeminen ei ole kovin kummoinen projekti. Ja siitä kuvaussession alasajo + äänihälytys makuuhuoneeseen.
JV
Juu, on sääasemat sekä pelit ja vehkeet. Mutta niin kauan kun tietokoneet näitä kaikkia ohjaa, on mahdollisuus virheisiin. Siinä mun sade-episodissa koko komeutta ohjaava ohjelma kaatui (ilman lupaa) ja jätti luukut auki vaikka alkoi sataa. Eli nyt vielä pitäisi virittää järjestelmävalvontasoftat valvomaan ohjelmia ja hälyyttämään kännykkään, jos prosessit jumittaa. Toistaiseksi luotan kuitenkin omaan valvontaan (katson ikkunasta) onko luukut kiinni. Täytyy myöhemmin viritellä tuota valvontapuolta.
Onko jollain muuten hyvää vinkkiä, miten saisin ohjauskoneen lähettämään tekstiviestejä virhetilanteista?
-
Onko jollain muuten hyvää vinkkiä, miten saisin ohjauskoneen lähettämään tekstiviestejä virhetilanteista?
Mun käsittääkseni on olemassa palveluita jotka osaa välittää sähköpostista. En ole koskaan kokeillut enkä tiedä onko Suomessa.
Toinen vaihtoehto on sitten kännykkä kiinni koneeseen.
Siinä mun sade-episodissa koko komeutta ohjaava ohjelma kaatui (ilman lupaa) ja jätti luukut auki vaikka alkoi sataa.
Sä tarviit siihen päätietokoneeseen watch-dog:n, jos haluat varmuutta. Sen koko komeutta ohjaavan ohjelman on annettava signaali vahtikoiralle esimerkiksi joka sekunti tai muuten watch-dog antaa koneelle resetin. Ja ton vahtikoiran on oltava riippumaton siitä pääkoneesta (erillinen elektroniikka ja poweri).
-
Juu, on sääasemat sekä pelit ja vehkeet. Mutta niin kauan kun tietokoneet näitä kaikkia ohjaa, on mahdollisuus virheisiin.
Eikös siinä Boltwoodissa ole semmonen relelähtö, millä se pystyy vetään kupolin kiinni vaikka ilman tietokonetta?
-
Onko jollain muuten hyvää vinkkiä, miten saisin ohjauskoneen lähettämään tekstiviestejä virhetilanteista?
Olisko tuosta http://www.mrsoft.fi/ohj01.htm (http://www.mrsoft.fi/ohj01.htm) mihinkään? Itse olen käyttänyt tuota lämpötilan mittaukseen reilun vuoden ja softa ainakin on pyörinyt kaatuilematta w2k-koneessa. Näkyy sisältävän myös tuen sademittarillle. Ja osaa lähettää sähköposteja. Tekstareiden lähettämisestäkin olen nähnyt maininnan, mutta en juuri tähän hätään sitä löytänyt. Edellytti kuitenkin jotain etukäteen ostettua tekstiviestiaikaa.
-
Eikös siinä Boltwoodissa ole semmonen relelähtö, millä se pystyy vetään kupolin kiinni vaikka ilman tietokonetta?
On siinä, mutta speksejä sen kytkemiseksi DDW-torninohjauslogiikkaan ei löydy mistään. Tai siis löytyy sähköinsinööritasoiset, mutta kun minä tarvisin mummo-ohjeet :D
-
Virittelin tornin automaatiot mobiiliaikaan. Nyt saan kännykkään CCD Commander-ohjelmalta tiedot, kun esim. pilvet keskeyttävät kuvauspuuhat. Eipä tarvi enää kökkiä koneen äärellä tämän takia. Samoin saan nyt SWIFT-satelliitin gammapurkaus-hälyt suoraan kännykkään. Näin tieto kulkee näppärästi taskuun.
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=456&g2_serialNumber=2)
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=464&g2_serialNumber=2)
-
Uskomatonta Petri :)
Onneksi olkoon erittäin hienosta järjestelmästä
Täytyy sanoa, että olen jo pitkään ihaillen katsellut noita robottiobservatoriojuttuja. Voisiko mitenkään olla mahdollista, että te alan osaajat koostaisitte jonkinlaisen säikeen tänne foorumille, johon tulisi esim. softia, rakenteita, linkkejä yms. josta voisi asiaa opiskella eteenpäin.
Robo Domet on luettu ja sieltä vähän opiskeltu, mutta esimerkiksi tuo kännykkäasia on varmaan Digital Dome Worksin porukoille aivan uutta - ellei sitten ole heidän järjestelmänsä peräti ja mun tiedot vanhentuneita. Tokihan näiden viritys on kotimaan oloihin aivan eri asia, esim. lumet sun muut.
Mutta olisi erittäin hieno teko jos saataisiin yhden säikeen alle vaikka teemalla kaukoputken etäohjaus tai etäohjattu observatorio noita linkkejä sun muuta tietoa...
Jonkun mielestä voi olla, että automaation kanssa ei olla enää observoimassa oikeasti ollenkaan, mutta mielestäni vasta tällaisella teknologialla todella vapautuu aikaa ihailla taivaan tapahtumia kun ei tarvitse säätää ja virittää.
Voi vaikka visuaalihavainnoida samalla kun putki skannaa ja kuvaa tiettyjä kohteita tai tekee valotusrutiinia. Ja mikä hienompaa kuin olla itse kotona ja jossain upealla havaintopaikalla robodome hoitaa asioita omin päin. Nykyaikana on myös niin, että erilaiset virittämiset ja muut on aina kynnyskysymyksiä kun tuntuu että aika on muutenkin kortilla. Eli kaikki helpotus on harrastusta edistävää ja taivaan alle aina pääsee ihmettelemään.
Sir Patrick Mooren toimittamana on ilmestynyt kirjoja Small Astronomical Observatories ja More Small Astronomical Observatories (jonka hiljattain hankin). Kyllä nämä teidän systeemit on niin aivan eri valovuosiluvuilla kuin tuossakin kirjassa kuvataan!
Teillä on älyttömän paljon osaamista, jota olisi hienoa saada jakaa ja ihmetellä.
-
Kiitos :)
Kyllähän näitä tietoja voisi johonkin koota, on meinaan mennyt jonkin verran aikaa (ja rahaa) näiden nippeleiden toimintojen selvittämiseen. Paljon on myös ohjelmistoissa ollut sellaisia virheitä, että on joutunut niistä palautetta laittamaan ja korjauksia odottelemaan. Osan kanssa virheitä joutuu elämään ja kiertoteitä keksimään.
Olin henkisesti valmistautunut observatorion statuksesta pitämään esitelmän laitepäivillä, mutta osuikin hiihtolomareissu samaan aikaan.
Tuo kännykkä juttu on niinkin yksinkertainen kuin dataliittymän hommaaminen (ja kännykkä joka niitä tukee). Kännykkään kun voi määritellä IMAP-yhteyden suoraan sähköpostilootaan. Omassa domainissa olen luonut sähköpostitilin, jonne SWIFT-hälyt ja observatorio-PC:n CCD Commander ilmoitukset menevät. Tähän lootan on sitten kännykästä yhteys ja aina piippaa, kun postia saapuu :D
-
Hieno juttu tuo kännykkä systeemi :D Kokeilin juuri oman observatorioni etäkäyttöä HTC 7500 kämmenmikrolla RealVNC mobile ohjelmaa käyttäen eli saan suoraan "kännykällä" yhteys tornin tietokoneeseen ;D Kyllä oikeastaan pisti hieman huvittamaan kun näpyttelee kosketusnäyttöä ja laitteet lähtee liikkumaan. Kokeilin tosin vain WLAN yhteydellä ja taitaapi olla RealVNC käyttö tuskastuttavan hidas kännykkänetin 512/512 nopeuksilla ::)
Niin kyllä siinä on melkoisen monimutkainen systeemi kasassa jotta observatorio todella toimii robottina ja varsinkin softien kanssa saa pelata melkoisesti.
Mikko
-
Hieno juttu tuo kännykkä systeemi :D Kokeilin juuri oman observatorioni etäkäyttöä HTC 7500 kämmenmikrolla RealVNC mobile ohjelmaa käyttäen eli saan suoraan "kännykällä" yhteys tornin tietokoneeseen ;D Kyllä oikeastaan pisti hieman huvittamaan kun näpyttelee kosketusnäyttöä ja laitteet lähtee liikkumaan. Kokeilin tosin vain WLAN yhteydellä ja taitaapi olla RealVNC käyttö tuskastuttavan hidas kännykkänetin 512/512 nopeuksilla ::)
Kannattaa kokeilla UltraVNC:tä sen Video Hook Driverin kanssa. Se vaatii huomattavasti vähemmän kaistaa kuin perinteinen VNC.
Hienot systeemit kyllä Petrillä!
-
Tuo kännykkä juttu on niinkin yksinkertainen kuin dataliittymän hommaaminen (ja kännykkä joka niitä tukee). Kännykkään kun voi määritellä IMAP-yhteyden suoraan sähköpostilootaan. Omassa domainissa olen luonut sähköpostitilin, jonne SWIFT-hälyt ja observatorio-PC:n CCD Commander ilmoitukset menevät. Tähän lootan on sitten kännykästä yhteys ja aina piippaa, kun postia saapuu :D
Hienosti olet saanut kaikki laitteet toimimaan! Olisipa itselläkin samanlaiset välineet tähtikuvaukseen, ehkä jonain päivänä.
Jos aamuyöllä räjähtäisi gammapurkaus, niin osaisiko tämä sinun laitteistosi automaattisesti ryhtyä kuvaamaan sitä? Ei tarvitsisi herätä kännykkään tulevaan viestiin.
Aina kun tulee ilmoitus uudesta purkauksesta, niin kännykästä voisi kajahtaa selvällä suomenkielellä ilmoitus: "Hälytys, gammapurkaus, hälytys". ;)
-
... secure the area immediately ... ;D
-
Hienosti olet saanut kaikki laitteet toimimaan! Olisipa itselläkin samanlaiset välineet tähtikuvaukseen, ehkä jonain päivänä.
Jos aamuyöllä räjähtäisi gammapurkaus, niin osaisiko tämä sinun laitteistosi automaattisesti ryhtyä kuvaamaan sitä? Ei tarvitsisi herätä kännykkään tulevaan viestiin.
Aina kun tulee ilmoitus uudesta purkauksesta, niin kännykästä voisi kajahtaa selvällä suomenkielellä ilmoitus: "Hälytys, gammapurkaus, hälytys". ;)
Kiitos. Homman virittäminen jatkuu ja tuskin tuo torni on koskaan täysin valmis :)
Periaatteessa tuon kännykkäviestin perusteella olisi mahdollista aktivoida torni ja ottaa kuvat, mutta ihan vielä ei tornin toimintavarmuus ole sillä tasolla. Ehkä sitten joskus vähän myöhemmin.
-
Oletko laskeskellut montako kiloeuroa olet saanut uppoamaan tähän projektiin ts. kuinka paljon pitää laittaa euroja pinoon, jotta saa pihalleen tällaisen high-end laitteiston (OTA/jalusta/observatorio/yms. lisäkilkeet)? Tämä antaisi hiukan perspektiiviä vasta-alkajille, jotka kyselevät "millaisen putken saa summalla X euroa?" tai "millä laitteella galaksit ja sumut näkyvät hyvin?".
(Ihmiset laittavat harrastuksiinsa uskomattomia summia rahaa mukaanlukien itseni, jonka vuosien varrella optiikkaan kuluttama kokonaissumma on siirtynyt jo viisinumeroisiin eurosummiin. Onpahan tämäkin raha pois paikallisen viinurin kassasta... :))
-
Lopetin laskemisen €20K:n kohdalla :P Tuo summa mennyt reilun 7 vuoden aikana.
-
Olen virittänyt webbikameran takapihan suuntaan. Kuva latautuu blogiin kerran minuutissa. Käytössä toistaiseksi (täytyy olla tarkkana ettei nakuile pihalla tästä lähtien ;))
kameralinkki (http://www.kehusmaa-astro.com/observatory/observatory-webcam)
-
Mielenkiintoista, Kiitos... Mukava aina silloin tällöin tarkastaa mitä paikan päällä tapahtuu.
Tämä taitaa toimia oikein toisin kuin MP-observatorieon kamera ::) Sinne kameran sivuille meno IE selaimellani tuottaa joka päivä joka kellonlyömallä aina samanlaisen kuvan, valaistusolosuhteiltaan.
-
Tuosta kamerasta sen verran, että ei ole kovin valovoimainen. Mutta yhdistettynä sääaseman grafiikkaan antaa jonkinlaisen kuvan siitä, millainen sää täällä kulloinkin vallitsee :) Sääasema näkyy tuossa webbikameran kuvassa autotallin katonpäädyssä olevan kepin nokassa.
-
No niin, nyt se kuvassa näkyvä sääasema sitten mykistyi >:( Aamulla ennen klo 7:ää näköjään sanonut sopimuksen irti ja vielä ihan ajallaan, koska vuosi (takuuaika) tuli täyteen pari-kolme viikkoa sitten. Onneksi tässä on pari kuukautta aikaa saada tuo kuntoon.
-
Cloud Sensorin valmistajalta Kanadasta tuli viesti, että voinkin korjata vian itse, jos kolvi pysyy hyvin kädessä ja elektroniikka on tuttua :-\ Pyysivät ostamaan "insulator TO220" sekä "thermal grease". Mitähän nämä ovat suomeksi elektroniikkakielellä? Jos omat taidot ei riitä niin olisikohan lähistöllä (Hyvinkää) tai pääkaupunkiseudulla joku foorumilainen, kuka osaisi tuon "insulator":in vaihtaa?? Halukas voi laittaa privaattiviestiä.
Lupasivat laittaa ohjeet tuosta korjaushommasta ja jos näyttää helpolta, niin saatan yrittää itsekin.
Nimim. piuhoja kolvannut
-
Kuinkahan "absoluutisesti" takuu päättyy jos "päivämäärät" menee umpeen. Sitä en tiedä... Kuluttajansuojasta (joilla laittelle edellytetään tietty toimintaikä, olisikohan tästä apua. Onko tuote "rapakon takaa" tilattu ?
TO220 on eräs käytetty komponentin kotelotyyppi (esim. puolijohteet). Insulator tarkoittaa jonkin kahden metallisen osan väliin tuleevaa eristelyvyä (esim komponentin kotelo ja metallinen jäähdytyslevy). Tremal grease tarkoittanee ns. piirasvaa. Sillä parannetaan lämmönjohtokykyä.
Kummastuttaa kuvaus, onkohan tuotteessa sitten joku tyyppivika kun noinkin nopeasti osasivat "ratkaisun" antaa ???
Kunhan ei olisi laitteen kasaaja unohtanut sellaista eristelevyä paikalleen laittaa (sähköinen oikosulku). Hankala sanoa laitetta näkemättä...
-
Kummastuttaa kuvaus, onkohan tuotteessa sitten joku tyyppivika kun noinkin nopeasti osasivat "ratkaisun" antaa ???
Kunhan ei olisi laitteen kasaaja unohtanut sellaista eristelevyä paikalleen laittaa (sähköinen oikosulku). Hankala sanoa laitetta näkemättä...
Kyllä sinne tuli lähetettyä monta sataa riviä laitteen kirjoittamaa lokia (sensori kirjoittaa lokiin useita arvoja itsestään 2,1 sekunnin välein). Itselläni huomio lokissa kiinnittyi juuri sensorin lämpötilaan, joka huiteli +85 C asteen tietämillä liki 30 min ennen kuin sen toiminta lakkasi. Normaalisti lämpötila näytti olleen +20/+40C asteen välillä.
-
TO220 on eräs käytetty komponentin kotelotyyppi (esim. puolijohteet). Insulator tarkoittaa jonkin kahden metallisen osan väliin tuleevaa eristelyvyä (esim komponentin kotelo ja metallinen jäähdytyslevy). Tremal grease tarkoittanee ns. piirasvaa. Sillä parannetaan lämmönjohtokykyä.
Kummastuttaa kuvaus, onkohan tuotteessa sitten joku tyyppivika kun noinkin nopeasti osasivat "ratkaisun" antaa ???
Kunhan ei olisi laitteen kasaaja unohtanut sellaista eristelevyä paikalleen laittaa (sähköinen oikosulku). Hankala sanoa laitetta näkemättä...
Joo, samoilla linjoilla olen kaimani kanssa. Thermal greasen (esim. piitahna) käytön ymmärrän, sillä jos tuollainen TO220-koteloinen tehokomponentti jätetään puutteellisen jäähdytyksen varaan, niin se tekee kytkennän epävakaaksi hyvin nopeasti. Tässä on Wikipedian artikkeli TO220 kotelosta, joten katselepa Petri sääasemasi kotelon sisään hakien tuon artikkelin kuvien tapaista komponenttia:
http://en.wikipedia.org/wiki/TO220 (http://en.wikipedia.org/wiki/TO220)
Tuolta artikkelista lyhyt pätkä koskien TO220 kotelon jäähdytysrivan sähköistä kytkentää:
"The metal tab is often connected electrically to the internal circuitry. This does not normally pose a problem when using isolated heatsinks, but an electrically-insulating pad or sheet may be required to electrically isolate the component from the heatsink if the heatsink is grounded or otherwise non-isolated. "
Jotta tuon eristelevyn tarkempaa tarvetta osaisi arvioida, pitäisi saada kyseisen TO220 komponentin tarkemmat speksit (tyyppimerkintä komponentin päällä) nähtävillle. Tuon perusteella voisi googlettaa TO220-komponentin jäähdytysrivan eristelevyn tarpeen. Jotkut TO220-koteloiset komponentit tarvitsevat sitä ja toiset taas eivät, ihan riippuen niiden sähköisestä kytkennästä. (Ai niin, teen töikseni elektroniikka-asentajan hommia täällä Hyvinkäällä, joten voinen olla avuksi muutostöiden tekemisessä, mutta epäilen että kyseessä on operaatio "TO220-komponentin kiristysruuvin irroitus, piitahnan lisäys, eristelevyn paikalleen laittaminen ja kiristysruuvin kiinnitys", jonka osaisit itsekin tehdä parissa minuutissa :))
-
Ainoa tyyppi, jonka sain tuolle TO220:lle oli mica. Lähettivät sähköpostin, jossa korjausvälineiksi lueteltiin: Phillips #2 ruuvimeisseli, TO220 (mica) sekä thermal crease (non-silicon type). Pyysivät lähettämään puhelinnumeron, niin käyvät korjaustoimet puhelimessa kanssani läpi. Saas nähdä...
-
Ainoa tyyppi, jonka sain tuolle TO220:lle oli mica. Lähettivät sähköpostin, jossa korjausvälineiksi lueteltiin: Phillips #2 ruuvimeisseli, TO220 (mica) sekä thermal crease (non-silicon type). Pyysivät lähettämään puhelinnumeron, niin käyvät korjaustoimet puhelimessa kanssani läpi. Saas nähdä...
Mica viittaa eristelevyn materiaaliin. Puhutaan ns. kiillelevystä, on hyvin ohut ja läpinäkyvä. Löytyy komponentteja myyvistä elektroniikkaliikkeistä.
Jos saa piirasvaa lainaan jostain niin bueeno..., sitä ei mene paljoa (parin pisaran kokoinen nokare). Yleensä pienin myyntikoko on 5ml injektiotuubi.
-
Pyysivät lähettämään puhelinnumeron, niin käyvät korjaustoimet puhelimessa kanssani läpi. Saas nähdä...
Toivottavasti ei tule yllätyksiä aikaeron kanssa... :)
t. Vesa K.
-
Mica viittaa eristelevyn materiaaliin. Puhutaan ns. kiillelevystä, on hyvin ohut ja läpinäkyvä. Löytyy komponentteja myyvistä elektroniikkaliikkeistä.
Jos saa piirasvaa lainaan jostain niin bueeno..., sitä ei mene paljoa (parin pisaran kokoinen nokare). Yleensä pienin myyntikoko on 5ml injektiotuubi.
Mitenkohan tuossa kun on kirjoitettu "non-silicon type"? Piihan taitaa olla englanniksi silica/silicon, eli mitahan he oikeasti haluavat?
-
Lähettivät sähköpostin, jossa korjausvälineiksi lueteltiin: Phillips #2 ruuvimeisseli, TO220 (mica) sekä thermal crease (non-silicon type).
Tuo varusteluettelo viittaa siihen operaatioon, josta mainitsin tuossa yllä ("TO220-komponentin kiristysruuvin irroitus, piitahnan lisäys, eristelevyn paikalleen laittaminen ja kiristysruuvin kiinnitys"). Ilmeisesti joku tehtaalla on tosiaan toheloinut tuon eristelevyn kanssa ja jättänyt sen asentamatta johonkin tuotantoerään. Tai sitten virhe on tapahtunut insinööripuolella ja vikaantumismahdollisuus on huomattu vasta kentältä kuuluneista palautteista. Niin tai näin, vaikeinta lienee löytää Hyvinkäältä sopivat osat korjausoperaatioon sillä tuo TO220-kokoinen kiillelevy voi olla hankala löytää, piitahnaa löytyy PC-liikkeistä (ja allekirjoittaneeltakin, sillä sama töhnä menee prosessorin jäähdytyslevyn alle).
-
Jos ei kiillelevyä tahdo löytyä niin voin yrittää itsekin etsiä (työpaikkani radioamatöörikerhon kautta). Muistaakseni olen niitä siellä nähnyt...
-
Kiitos kaikille hyvistä neuvoista, joiden avulla pääsin hommasta itsekin jyvälle :)
Kävin tänään Partcossa ostamassa tuon killelevyn sekä piitahnan. Itse Paul Boltwood Kanadasta soitti minulle vähän vaille yhdeksän illalla ja purimme putkilon yhdessä auki. Vika oli heidän käyttämässään eristelevyssä, joka suli fetin ja rungon väliin tietyssä tilanteessa. Ovat korjanneet näitä vikoja toistakymmentä. Testaan sensorin toiminnan lauantaina, sillä huomenna täytyy viedä asiakkaita Pori-Jazzin kuuntelemaan Santanaa.
Kiitos vielä kaikille avusta, ilman teidän apua en olisi tästäkään selvinnyt :D
-
Hienostihan homma meni ja toivotaan, ettei mitään yllätyksiä tule sitten talvella. Kokoonpanossa on jo pelottavan monta laitetta eikä yli 20 asteen pakkaset helpota tilannetta yhtään
Mikko
-
Tässä pari kuvaa korjausoperaatiosta. Ensimmäisessä näkyy sulanut eriste (harmaa mönjä fetin päällä) ja toisessa kiillelevy ja tahnat paikoillaan. Kohta menen testaamaan ???
-
Se toimii ;D ;D Reidet huutaa hoosiannaa vieläkin tikkaiden nokassa taiteilun tuloksena :D
-
Selkeä tapaus noin vian haun kannalta eli ei jäänyt epäselväksi mitään tuon suhteen (=pahimpia ovat epäselvät viat, jotka korjautuvat "itsekseen" ja uusiutuvat sitten sopimattomalla hetkellä). Voit siis olla huoletta tuon korjauksen jälkeen ja hyvä juttu, että korjaus onnistui ilman juotinta ja komponentin irrottelua :)
-
Kyseinen komponentti taitaa olla jänniteregulaattori, eli hoitaa käyttöjännitteen pidon vakaana ja siksi lämpenee ja vaatii tuon jäähdytyselementin. Noissa komponenteissa on muistaakseni sisään rakennettu suojaus ylikuumenemisen varalta ja säilyi näin ollen ehjänä. Mistä syystä sitten lämpeni liikaa, niin nähtävästi väärästä "tavarasta" komponentin ja jäähdytyselementin välissä ja näin ollen ei tuo lämpö johtunut komponentista jäähdytyselementtiin riittävän hyvin. Ainakin näin voi päätellä siitä, että valmistajalla oli selkeä korjausehdotus tässä tapauksessa.
Lämpeneminen voi johtua kuitenkin myös jostain muustakin syystä kuten jostain viallisesta oheis komponentista/laitteesta joka käyttää tuon regulaattorin säätämää tehoa normaalia enemmän. Kannattaa seurata lämpötiloja sieltä lokitiedoista jos tuo laite sellaista tallentaa.
Hyvä että lähti kuitenkin nyt toimimaan :).
JM
-
Tuon sääanturin pää lämpenee vesi- ja lumisateella tarvittaessa aina noin +70 C asteeseen, jotta sadetunnistin kuivuu mahd. nopeasti sateen lakattua ja antaa oikeaa tilannetietoa. Luulen, että tuota lämmönjohtamista käytetään juuri tuon anturin pään lämmittämiseen. Ainakin näyttäisi olevan yhteydessä tuohon alumiiniseen elementtiin (joka siis on tuon anturin pää).
Kyllähän olo on helpottunut, että vika tuli korjattua noin nopeasti sen sijaan, että olisin maksanut itseni kipeäksi sääaseman lähettämisestä Kanadaan ja takaisin. Lisäksi olisi ollut tullisählingit ym. Samalla oppii tuntemaan laitteensa jopa kuoren sisäpuolelta :)
-
Eilen noudin tullipostista tulevan uuden putken pannat (11.75 -tuumaiset) ja UPS toi Losmandyn 3-tuumaisen DUP-platan.
-
Eilen noudin tullipostista tulevan uuden putken pannat (11.75 -tuumaiset) ja UPS toi Losmandyn 3-tuumaisen DUP-platan.
Jaahas, mikäs tuubi sieltä on tulossa? :)
-
Villi arvaus ..ASA
-
Villi arvaus ..ASA
Mutta eikös ASA ole itävaltalainen, eli EU:ssa jolloin tullia ei tarvita? Veikkaisin ennemminkin Deep Sky Instrumentsin RC10C:tä. :)
[kohta sataa... kannattaa kuvailla syksyn kuvat pian]
-
Mutta eikös ASA ole itävaltalainen, eli EU:ssa jolloin tullia ei tarvita? Veikkaisin ennemminkin Deep Sky Instrumentsin RC10C:tä. :)
[kohta sataa... kannattaa kuvailla syksyn kuvat pian]
Nythan oli kyseessa vasta pannat jotka voi tietysti tulla EUn ulkopuolelta...
-
Hyviä arvauksia :) Sanotaan nyt sen verran, että tulevassa putkessa sakarat tähtiin tulee ilman kikkailuja.
-
Kauan odottamani paketti Astro-Physicsiltä USA:sta oli saapunut tulliin ja kävin sen tänään noutamassa. Paketissa oli moottorikaapeli jalustaan, jolla korvaan rikkoutuneen. Lisäksi paketissa oli AP:n uudenkarheat 2.7 -tuumaiset sovittimet tulevaa putkea varten. Kuvassa tulitikku antamassa osviittaa näiden monstereitten koosta. Tarkoitus on saada maksimi aukko STL-kameraa varten, ilman huolta vinjetoinnista. Näillä sovittimilla kameran saa ruuvattua suoraan kiinni kaukoputkeen eikä tule ilkeitä taipumia.
(http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/530-2/Adapters.jpg)
-
Aika hyvään seuraan on SRO:n web-kamera päässyt, käykää vaikka itse toteamassa alla olevalta sivustolta. Kuvalistaa kun selaa alemmas, niin siltähän se Kehusmaan kotiobservatoriokin löytyy :afro:
http://www.unawe.org/unawe_tools/index.php?page=all_webcams (http://www.unawe.org/unawe_tools/index.php?page=all_webcams)
-
Tulevan kaukoputken peilin pinnoite on tämä:
-
Taaltakin http://www.spectrum-coatings.com/Spectrum-Customers.htm (http://www.spectrum-coatings.com/Spectrum-Customers.htm) voi sitten bongailla sopivia laitteita :rolleyes:
-
Tais mennä observatorio-PC:stä näytönohjain pimeeksi, koska töllön kuva meni pimeeksi. Buutissa ei näytä edes BIOS ym. käynnistystietoja. Koneen käyttis on kyllä päällä ja lähetti dataa nettiin, mutta esim. VNC:llä koneen kaapatessa ikkuna näyttää mustaa.
Ei kellään ole vanhaa ylimääräistä AGP 4x -väyläistä näytönohjainta nurkissa? Nyt sille löytyisi hyvä koti.
-
Tais mennä observatorio-PC:stä näytönohjain pimeeksi, koska töllön kuva meni pimeeksi. Buutissa ei näytä edes BIOS ym. käynnistystietoja. Koneen käyttis on kyllä päällä ja lähetti dataa nettiin, mutta esim. VNC:llä koneen kaapatessa ikkuna näyttää mustaa.
Ei kellään ole vanhaa ylimääräistä AGP 4x -väyläistä näytönohjainta nurkissa? Nyt sille löytyisi hyvä koti.
Hei!
Millä spekseillä näyttiksen pitäisi olla? Mulla taitaa lojua ainakin yksi (ellei useampi).
Muistaakseni Atin Radeon 9200 (128mb).
t.Hannu
-
Hei!
Millä spekseillä näyttiksen pitäisi olla? Mulla taitaa lojua ainakin yksi (ellei useampi).
Muistaakseni Atin Radeon 9200 (128mb).
t.Hannu
Hajonnut taisi olla juuri tuo Ati Radeon 9200 (128mb). Vahvistan asian, kun olen kotona.
-
Hajonnut taisi olla juuri tuo Ati Radeon 9200 (128mb). Vahvistan asian, kun olen kotona.
Hajonnut kortti on Ati Radeon 9200 SE 128MB (AGP 4x)
-
Hajonnut kortti on Ati Radeon 9200 SE 128MB (AGP 4x)
Ati Radeon 128MB (AGP 8x) / TV-OUT/DVI/VGA olisi minun kortti.
- Compatible with AGP 2X/4X
(http://extreme.wippiespace.com/images/ati2.jpg)
-
Ati Radeon 128MB (AGP 8x) / TV-OUT/DVI/VGA olisi minun kortti.
- Compatible with AGP 2X/4X
Lähetin sähköpostia.
-
Lähetin sähköpostia.
Kuin myös...
-
Tietotekniikan kanssa on helppo mennä ojasta allikkoon... Observatorio-PC:n näytönohjaimen hajottua oli pakko ajaa kone alas (virrat pois) ja vaihtaa ohjain. Tästä seurasi luonnollisesti se, että kun kone on ollut yhtäjaksoisesti päällä toista vuotta ja sen sammuttaa, niin kiintolevy alkaa voida pahoin. Tässä koneessa niitä on kaksin kappalein ja nyt toinen alkoi mukavasti 'sirittää' ja osa ohjelmista ei enää toimi eli kohta levy sanoopi 'POKS' :evil: Voi #¤%¤# näitten lelujen kanssa. Kohta täytyy ostaa autotalliin räkki täyteen kalustettuna kaikki komponentit kahdennettuna ja klusterit päälle.
-
No voi sun laitteet Petri :shocked: Mitähän kaikkee sitä voikaan vielä tulla vastaan näitten vehkeiden kanssa.
Robotti observatorio on kuin ravintoketju. Jos yks paikka pettää ni menee koko homma nurin eikä systeemillä tee yhtään mitään :cheesy:
No nyt vaan kaikki mahdollinen taltee ja pc uudestaan ylös eikös. Oliskohan mitää hyötyä jos observatorion pc käyttäisi ulkoista kovoa tai vaikkapa kahta eli toinen backuppina. Ne ei meinaan paljoo maksa nykypäivänä.
Mikko
-
Backup tai kahdennus on tietenkin paikallaan. Ulko PC:hen voisi suositella kovalevyn tilalle flash-muistia, niissä ei ole liikkuvia osia.
Minulla on toinen kamera PC pyörinyt kutakuinkin yhtäjaksoisesti kaksi vuotta ja toinen kuukauden päivät. Nämä ovat kuitenkin sisätiloissa. Olen imuroimaan niitä silloin tällöin, ne kun tuntuvat ahnaasti nielevän kaiken saatavissa olevan pölyn.
Observatorio PC on toistaiseksi vielä lepotilassa silloin kun en ole havainnoimassa. Edellinen kovalevyvaurio tuli kun 220V pääsi powerin läpi emolevylle ja tuli sieltä savuna pois. Kovalevy voi siis hajota muutoinkin kuin vanhuuttaan (backup).
Kaizu
-
Onneksi tässä on nyt aikaa näitten lelujen kanssa harjoitella, eikä tarvi kuvailla supernovia, gammapurkauksia tai uusia hienoja komeettoja.
Sain koneen jälleen toimimaan asentamalla pari softaa kokonaan uusiin hakemistoihin. Ohjelma ei suostunut toimimaan, jos sen asensi saman nimiseen hakemistoon kuin ennen (vaikka tuhosin hakemiston käsin ohjelman poistamisen jälkeen ja buuttasin koneen) :huh:
Nyt täytyy suunnitella nuo backupit, koska yllättävän paljon tärkeää dataa tallentuu suoraan ohjelmien asennushakemistoihin.
-
Jännitys tiivistyy, FedExin täti soitti ja kertoi, että uusi putki saapuu maahan ensi maanantaina ja toimitus tullimuodollisuuksien jälkeen tiistaina :afro: Ainoa takaisku tässä on se, että #¤%! vie olen työmatkalla Kajaanissa tiistaina :cry:
-
Jännitys tiivistyy, FedExin täti soitti ja kertoi, että uusi putki saapuu maahan ensi maanantaina ja toimitus tullimuodollisuuksien jälkeen tiistaina :afro: Ainoa takaisku tässä on se, että #¤%! vie olen työmatkalla Kajaanissa tiistaina :cry:
Onnittelut! Joko kollimointityökalut ovat hankittuna?
-
Jännitys tiivistyy, FedExin täti soitti ja kertoi, että uusi putki saapuu maahan ensi maanantaina ja toimitus tullimuodollisuuksien jälkeen tiistaina :afro: Ainoa takaisku tässä on se, että #¤%! vie olen työmatkalla Kajaanissa tiistaina :cry:
Ainahan sulle voi tulla "henkilökohtainen" työmatkan esteeksi....
Täytyy varmaan mennä tänään Hurukselaan kuvailemaan, tosta saa pilvisakkoa sen verran, että Etelä-suomessa tuskin paistaa aurinko enää tällä vuosikymmenellä. :grin:
-
Onnittelut! Joko kollimointityökalut ovat hankittuna?
No ei ole. Valmistajan mukaan pitäisi pysyä suht hyvin. Katsotaan...
-
Ainahan sulle voi tulla "henkilökohtainen" työmatkan esteeksi....
Täytyy varmaan mennä tänään Hurukselaan kuvailemaan, tosta saa pilvisakkoa sen verran, että Etelä-suomessa tuskin paistaa aurinko enää tällä vuosikymmenellä. :grin:
Näin varmaan voisi varotuksena tosiaan todeta, että selkeä yöt Etelä-Suomessa on tämän kevään osalta ohi (alkaen ensi viikon torstaista) :evil:
-
Tänää se kauan kaivattu paketti sitten tuli ja saa lopettaa tämän mahdottomalta tuntuneen salailun.
Eli tällainen lepää nyt jalustan päällä.
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/576-2/RC10C_05.jpg)
Lisää juttua ja kuvia blogissa. (http://www.kehusmaa-astro.com/)
-
Blogista luettua: "After few tries I was able to lift the scope on top of my AP900GTO. What a beautiful combination!"
Eipä tuohon ole lisättävää, sillä sen verran upea kokonaisuus tuo on. Onnea uudelle putkelle ja selkeitä kelejä (taitaa sormet syyhytä uuden kuvaussysteemin kokeiluun)! :cheesy:
-
Vautsi Petri :) Upean näköinen laitteisto, onnittelut :laugh: Taisi sitten alkaa taas parin kuukauden
pilvinen jakso samalla, heh.. Ennakkotietojen perusteella Deepsky instrumentsin putki on tarkka
optisesti ja viimeistelyltäänkin lähes taideteos!! Kaikenlisäksi pääsi huippuosaajan käsiinkin, joten
mielenkiintoinen kevät tulossa. Toivotaan ONNEA ja selkeätä taivasta putkelle ja kuvaajalle :laugh: :laugh:
"Firstlight"- kuvaa odotellessa..
Terv. Jyrki K-J
-
On aivan käsittämättömän hieno paketti :shocked: Onneks olkoon!!! Hienosti pisti silmään sarjanumero tuosta apupeilin takaa ei oo ihan hirveen mones kappale tuo yksilösi!
Mikko
-
Aivan mahtava! Onkohan mahtavempaa tunneta kun hakea postista paketti jota on kauan odottanut! :grin:
-
Todella siistin näköinen! Toivotaan selkeitä öitä.
-
Kiitos poijaat!
FedEx kiikutti boxin kotiovelle asti ja kantoi vielä sisälle. Yli puoli vuotta meni putkea odotellessa, kun eivät halunneet DSI:llä laskea käsistään raakiletta. Nyt sitten vaan odotellaan kelejä. Pelkäänpä vain, että nyt alkoi vähintään jääkausi ja vuosien pilvisyysjakso :tongue: No, täytyy seurata, josko muilla saman putken ostaneilla olis parempia kelejä.
-
Komee on tötterö, ei voi muuta sanoa! Mikäs polttoväli tuossa on?
-
Komee on tötterö, ei voi muuta sanoa! Mikäs polttoväli tuossa on?
Kiitos, polttoväli 1854 mm ja flätti kuvala polttopisteessä n. 2 tuumaa, joten isommallakin kennolla voi kuvata :smiley:
-
Petri, löytyykö RC10C:lle polttovälin lyhentäjää vai aiotko pärjätä alkuperäisellä F/7.3:llä?
-
Petri, löytyykö RC10C:lle polttovälin lyhentäjää vai aiotko pärjätä alkuperäisellä F/7.3:llä?
DSI aikoo valmistaa oman lyhentäjän, kunhan saavat nämä sisällä olevat putkitilaukset toimitettua. Tässä putkessa voi käyttää myös Astro-Physicsin lyhentäjiä soveltuvilta osin. Toistaiseksi aion pärjätä tuolla F/7.3:lla.
-
Onnittelut uudesta putkesta! Komia on tötterö!
-
Leluista laitteisiin tie on nyt kokonaan kuljettu loppuun ja Slope Rock Observatoriolla voidaan keskittyä itse asiaan..
Onnittelut Petrille!
-
Leluista laitteisiin tie on nyt kokonaan kuljettu loppuun ja Slope Rock Observatoriolla voidaan keskittyä itse asiaan..
Onnittelut Petrille!
Kokonaan? Tohdin epäillä :azn:
Tässä harrastuksessa varustelukierre on loputon.
-
Onnitteluni uudesta instrumentista!
Ensivaloa odotellen,
J-P
-
Kiitos osanotosta :smiley: Sanotaan nyt näin, että suurimmat hankinnat on vähäksi aikaa tehty. Pienempiä on vielä listalla, kuten AO-L, MOAG, CFW-8 jne. jne. Niitä hankitaan sitten vähitellen ja tarpeen mukaan. Uusia kameroitakin tulee markkinoille koko ajan, joten...
Nyt kun kerran alkoi piiitkä pilvisyysjakso, niin modasin vanhan valolaatikon tuolle RC:lle sopivaksi ja kuvasin flätit. Tässä 10 yksittäisestä flatistä koottu master. Ihan kohtuulliselta näyttää vinjetoinnin osalta tuollaisen 4008 x 2672 pikselin kuva-alalta.
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/590-2/Flat+MasterLuminance.jpg)
-
Kiitos osanotosta :smiley: Sanotaan nyt näin, että suurimmat hankinnat on vähäksi aikaa tehty. Pienempiä on vielä listalla, kuten AO-L, MOAG, CFW-8 jne. jne.
Millonhan meikäläisen pienempien hankintojen lista näyttää tuolta..
Varsin komea rööri, hauska efekti kun tuo kameranjärkäle ei enää näytäkään ylimitoitetulta. :)
-
Todella asiallista välinevarustelua! Onnittelut uusimmasta tulokkaasta.
-
Tosi tukevan näköinen kamerakiinnitys tuossa uudessa putkessa on. Kun laippaan sovittimet/kameran yms. vermeet pulttaa, eipä pitäisi suurempia taipumia esiintyä...
Onkos tuulettimet kytkettävä pois päältä kuvauksen aikana, esim kiertävän ilman aiheuttaman väreilyn takia ?
-
Tosi tukevan näköinen kamerakiinnitys tuossa uudessa putkessa on. Kun laippaan sovittimet/kameran yms. vermeet pulttaa, eipä pitäisi suurempia taipumia esiintyä...
Onkos tuulettimet kytkettävä pois päältä kuvauksen aikana, esim kiertävän ilman aiheuttaman väreilyn takia ?
Tuo kamerakiinnitys on tosi tukeva. Sovittimet 2.7 tuumaa halkaisijaltaan ja kaikki kierteellä toisiinsa kiinnitettyinä. Viimeinen sovitin kiinnitetään kameraan neljällä kuusiokoloruuvilla. Flatistä nuo taipumat huomaisi helposti (kirkas keskikohta ei osu kuva-alan keskelle). Omassa kokoonpanossa tuo napsahti ihan keskelle.
Valmistajan mukaan tuulettimet voi (ja suositellaan) pitää myös kuvauksen ajan päällä. Vähentävät putkivirtauksia, parantavat sitä myöten seeingiä sekä ehkäisevät kosteuden muodotumista putkeen. Samalla puhaltavat kamerasta tulevan lämpimän ilman putkesta poispäin.
-
Nappasin vielä lähikuvan tuosta RC10C:n takaosasta.
Kuvassa näkyy kaksi kolmesta tuulettimesta, käsikahvat, kaapeli IC101A ohjausboxille (fokuseri, apupeilin lämmitin ja tuulettimet) ja jokunen määrä pultinkantoja. Kaapelinpäätä lähinnä oleva kanta (vasemmalla) on yksi pääpeilin kollimointiruuveista ja siitä seuraava on säädön lukituspultti. Vastaavia pareja näkyy kuvassa kaksi lisää. Kuvan mustat AP 2.7" adapterit siis kierteellä kiinni putkessa ja toisissaan. Putken flattener (linssiryhmä) on vain n. 2 cm syvyydellä takaosan reiässä (saa olla varovainen, ettei töki mitä tahansa putken sisään).
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/598-2/RC10C_back02.jpg)
-
Voin kuvitella sinut kantamassa tuota järkälettä samalla tavoin kuin Schwarzenegger Gatling-konekivääriä. :cool: Pois alta risut ja männynkävyt, sano.
EDIT: Niin, minähän en ole vielä ehtinyt onnitella uusista hankinnoistasi. Siispä onneksi olkoon ja hedelmällisiä tähtiöitä niiden kanssa!
-
Kuta hienompi putki, sitä surkeampi sääennuste... onnea uudelle kapineelle!
-
Edes Keck ei piisannut, VTL ja Binokularscope. Mutta täytyy sanoa että tässä on yksi asema lisää kartoittamassa maailmankaikkeuden ihmeitä pro tasolla.
Onnea uusille kombinaatioille
-
Onnea uuudesta putkesta! Onneksi itsellä ei ole sellaista, koska olisin jo kuolannut sen piloille :grin:.
Jäi askaarruttamaan yksi asia: Onko observatorioasi lämmitetty millään lailla, että kosteus pysyy poissa. Vai tuleeko liikaa lämpöväreilyä, Jos sen lämpötila olisi vain pari astetta ympäristöä lämpimämpi?
-
Onnea uuudesta putkesta! Onneksi itsellä ei ole sellaista, koska olisin jo kuolannut sen piloille :grin:.
Jäi askaarruttamaan yksi asia: Onko observatorioasi lämmitetty millään lailla, että kosteus pysyy poissa. Vai tuleeko liikaa lämpöväreilyä, Jos sen lämpötila olisi vain pari astetta ympäristöä lämpimämpi?
Kiitos onnitteluista! Olen päässyt käyttämään putkea nyt parina iltana ja saanut suuntaukset ja fokusointilaitteen kalibroinnit tehtyä. Vielä on vähän tapeltavaa FocusMax (automaattinen tarkennus) ohjelman kanssa, kun ei suostunut kuvaa tarkentamaan (minulla on kyllä hyvä aavistus miksi). Ensitulokset laittaa hymyilemään suun korvia myöten, niin hienolta näyttää/tuntuu. Kollimointikin on pysynyt täysin kohdillaan, ainakin tähtitesti näyttää hyvältä alustavien testien mukaan. Nyt alkaa myös seurannakorjauksen hienosäätö, kun putken 1863mm polttoväli asettaa sille vähän toisenlaiset vaatimukset kuin aikaisempi kokoonpano.
Kuvia ei ole vielä näytille laittaa, koska ajattelin tehdä tätä säätötyötä aluksi huolella ja testata eri vaihtoehtoja. Kunhan saan säädöt kohdilleen, niin alkaa kuvaa syntymään. First light kohdekin on jo valittu.
Vastaus kysymykseesi:
Observatoriossa on tällä hetkellä 60W lamppu jalustan yläosassa ja se pitää kosteuden poissa jalustasta, putkesta ja kamerasta. Kamerassa on lisäksi virrat päällä koko ajan ja sen lämpötila esim. juuri nyt (tarkistin) on +11 C astetta.
-
Kirjoitin putkesta lyhyen ensivaikutelmaraportin blogiin. (http://www.kehusmaa-astro.com/2009/02/08/deep-sky-instruments-rc10c-kokemuksia)
-
Lupaavalta näyttää... :tongue: Toivottavasti kelit suosii ja pääset kevään galaksitaivaalle temmeltämään!
-
Saatuani kaikki tarpeeliset tarvikkeet uusia vastapainoja myöten, oli aika kiinnittää APO uuden RC-putken selkään. APOn perään laitoin vanhan ja hyvän SBIGin ST-7XME kameran, joka saa nyt toimittaa autoguiderin virkaa. Saas nähdä taipuuko sydeemit, kaikki on lyöty toisiinsa kiinni suht järeillä systeemeillä.
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/609-2/RC10C-TMB01.jpg)
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/613-2/RC10C-TMB02.jpg)
-
Katselin eilen uudestaan "tähtiharrastus-tiedettä" ohjelman nauhalta. Paljon on Petrin vermeet siitä menneet eteenpäin. Onko vanhat menneet kiertoon? Tuolla arsenaalilla voi jo alkaa tekemään tosiaan tiedettä. Seuraava askel lienee observatorion perustaminen kauko-ohjatuksi, kauas pois valosaasteen ulottumattomiin.
Sitä ei taitane tulla. Onnea vielä kerran ja mielenkiintoista on seurata.
-
On tuo etäobservatoriokin mielessä pari kertaa käynyt...
Eilen ja tänään oli sen verran pilvetöntä, että sain jalustan suuntauksen hienosäädöt tehtyä sekä uuden PEC-korjauksen ajettua jalustalle. Nyt jalusta autoguidaa kuin unelma. Ohessa tämän illan kuvaus-session 'Guide error' grafiikkaa.
-
Katselin eilen uudestaan "tähtiharrastus-tiedettä" ohjelman nauhalta. Paljon on Petrin vermeet siitä menneet eteenpäin. Onko vanhat menneet kiertoon? Tuolla arsenaalilla voi jo alkaa tekemään tosiaan tiedettä. Seuraava askel lienee observatorion perustaminen kauko-ohjatuksi, kauas pois valosaasteen ulottumattomiin.
Sitä ei taitane tulla. Onnea vielä kerran ja mielenkiintoista on seurata.
Tervehdys
Mistäköhän löytyisi tuo video, haluaisin nähdä sen. Itse olen melko vihreä vielä. Eka vuosi tämän harrastuksen parissa tuli nyt täyteen tällä viikolla. Paljon olen oppinut mutta vielä enemmän on edessä. Paraikaa teettämässä tolpan päälle HEQ5 istukan. Tolppa on pienessä havaintosuojassa.
KW
-
Jaa'a, löytyisiköhän se ylen arkistosta. Lienee sen voisi saada ohjelman tuottajaltakin, olikohan se tutkittu juttu.
Tilasin aikanaan Linux dokumentin dokumenttiprojektin tuottajalta DVD:nä, onnistuisikohan sama tuossa. Se vaatii vähän salapoliisin vikaa että jaksaa metsästää lähteitä.
Olen nauhoittanut sen puolinopeudella, jonkinlaisesta lainaus menettelystä voidaan sopia jos ei mistään löydy.
-
Tervehdys
Mistäköhän löytyisi tuo video, haluaisin nähdä sen. Itse olen melko vihreä vielä. Eka vuosi tämän harrastuksen parissa tuli nyt täyteen tällä viikolla. Paljon olen oppinut mutta vielä enemmän on edessä. Paraikaa teettämässä tolpan päälle HEQ5 istukan. Tolppa on pienessä havaintosuojassa.
KW
Minulla on tuo DVD:llä sekä digiboxinauhoituksena .rec muodossa (655MB).
-
Käytin tänään surkean tähtikelin hyödyksi ja optimoin CCD-kameran kohdistusta optisella polulla käyttäen avuksi CCDInspector ohjelmaa. Ihmettelinkin, kun RC:n kuvissa tähdet olivat hiukan epäsymmetrisiä kuvan vasemmassa alakulmassa.
Ajoin CCDInspector 'Curvature' grafiikan ja se näytti ensialkuun ylemmän kuvan mukaiselta. Virittelin tuon grafiikan pohjalta palan kameran ja sovittimen väliin ja pääsin jo aika hyvään tulokseen (alempi grafiikka). Kameran kallistus oikeni 21%:sta peräti 7%:än!
-
RC-putken ensivalo TÄÄLLÄ (http://www.kehusmaa-astro.com/gallery/d/618-12/M81-LRGB-310m.jpg)
Kollimointi vielä poskellaan ja säätötyö jatkuu. Näissä RC-putkissa huono kollimointi näkyy heti lopputuloksessa, valitettavasti.
-
ONNITTELUT!!!
Olen huomannut, että aina uuden laitteen saapumisen jälkeen alkaa myös
uuden opettelu. Joskus tuntuu sitten turhauttavalta kuvata, kun tietää,
että laitteella pystyy paaaljoon parempaan, mutta kun kaikki ei vielä vaan ole ihan
kohdallaan. "Sinuiksi" pääseminen uuden, aina vaan vaativamman, tekniikan kanssa vie aikansa.
On kyllä mahtava instrumentti, kuvasta saa hyvin käsityksen mihin ollaan menossa.
Kiitokset vielä erittäin mielenkiintoisesta ja valaisevasta läpileikkauksesta Supernovajahtiin laitepäivillä.
J-P
-
Onnittelut myös minulta :wink:
On se vaan huikean tarkka kuva ja yksityiskohdissa löytyy!!!! Nyt kun mietitään näitä kevään
kelejäkin, niin täytyy sanoa, ettei yhtään "kunnollista" ole ollut.. Ja niillä keleillä saa TUOMMOISEN
kuvan :shocked: Valoitustakaan rapiat 3 tuntia ja varmaankaan ei jää vielä siihen :undecided:
..Vai ruosteessa? Eipä siltä näytä.. Tuosta saisi jo sellaisenaan hienon posterin seinälle, jota kelpaa
näytellä alan harrastajillekkin.
Nyt niitä kelejä vaan lisää!!! Terv. Jyrki :wink:
Ps. KIITOKSET hienoista esitelmistä laitepäivillä teille.. (myös J-P)
-
Nöyrät kiitokset J-P ja Jyrki!
On se vähän eri homma kuvata 380mm APO:lla wide-field kuvia, kun 1850mm RC:llä galakseja. Homman vaikeusaste nousi huomattavasti ja uusia säädettäviä asioita tuli sata lisää. No, kiva kun saa oppia uutta!
Harmittaa, kun en muiden menojeni vuoksi voinut jäädä kuuntelemaan J-P:n esitelmää. Olisin todella halunnut nähdä/kuulla, miten Photoshoppi taipuu ammattilaisen käsissä :cry:
-
Sain sitten eilen RC-putken kollimoinnin suht kohdilleen miltei kahden tunnin säätämisen jälkeen. Käytin kollimoinnissa apuna CCDInspectorin 'single star collimation' -työkalua, joka osoittautui oivaksi apuvälineeksi CCD:llä kollimoitaessa.
Kuvasin heti kollimoinnin päätteeksi testiksi M13:sta, jonka tulos löytyy
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=1075.msg33454#msg33454 (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=1075.msg33454#msg33454)
-
Sain sitten eilen RC-putken kollimoinnin suht kohdilleen miltei kahden tunnin säätämisen jälkeen. Käytin kollimoinnissa apuna CCDInspectorin 'single star collimation' -työkalua, joka osoittautui oivaksi apuvälineeksi CCD:llä kollimoitaessa.
Olen itse myös todennut saman menetelmän parhaaksi VC200L:n hienosäätöön. Keinotähdellä tuntuu saavan paremman lopputuloksen kuin oikealla.
-
Eilen illalla huomasin/tajusin, että kollimointien ja muiden säätöjen jäljiltä en ollut muistanut treenata autoguideria uudestaan, joka aikaisemmin johti hieman puutteelliseen seurannankorjaukseen. Siinä samassa tajusin myös, että FocusMaxin tarkennusrutiini oli myös kalibroimatta, joka puolestaan oli johtanut hiukan epätarkkaan automaattitarkennukseen. Korjattuani nämä, kuvien tarkkuus sekä seurannankorjaus paranivat huomattavasti!
Onneksi tuli mieleen ennen eilisen kuvauksia :huh:
-
Valmistautuminen uuteen kauteen on alkanut! Tornin siivoustyöt on nyt tehty ja tötteröt pyyhitty pölyistä. Seuraavaksi ohjelmistojen testaus ja tornin etätoimintojen perustsekkaus. Sitten voisikin selkeän sään sattuessa ottaa muutaman 'kalustolaukauksen'.
-
Naapuritontin massanvaihtotyöt on alkaneet :cry: Kaivuun, kivien siirtelyn, kuorma-autojen ja muun touhuamisen jäljiltä on jäänyt epäilys, että putken suuntaus on saattanut hiukan 'kärsiä'. Seuraavan kirkkaan kelin aikana täytyy ajaa polar alignment wizard eli tarkistaa jalustan suuntaus.
Samoin pelkään, että kuivemmilla keleillä alkaa pöly lentää (onneksi syksy ja sateet tulossa). Tontti on tornista katsoen etelässä.
Torni montun taustalla tuo pieni valkoinen 'roskapönttö', jossa on siivet katolla. Kuva otettu 19.09.2009.
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/728-2/SRO-2009-Maansiirto.jpg)
-
Toivottavasti ei tarvitse naapurin kanssa painia pihavalojen suuntauksen ja kirkkauden kanssa.
-
Tuleeko tuohon tontille 10 krs. kerrostalo tai vastaava, kun perustuksia tehdään tuohon malliin?
-
Tuossa tontilla on n. pari metriä turvetta ennen kuin hiekka tulee vastaan, joten siksi massanvaihto. Tontille tulossa rivari ja sen asemointiin saati valoihin ei ole minkäänlaista sanavaltaa.
-
Tontille tulossa rivari ja sen asemointiin saati valoihin ei ole minkäänlaista sanavaltaa.
Kuulostaa pahalta, rivareissa kun on yleensä "kunnon" pihavalaistus.
-
Hetki sitten käytin Takahashin putkea ensimmäistä kertaa elämässäni eli kollimoin RC-putken apupeilin :smiley: Ja sehän oli säätöä vailla ja vielä melko reippaasti :shocked: No, tänään vielä edessä pääpeilin kollimointi ja sitten nähdään miten vaikuttaa lopputulokseen.
-
Hetki sitten käytin Takahashin putkea ensimmäistä kertaa elämässäni eli kollimoin RC-putken apupeilin :smiley: Ja sehän oli säätöä vailla ja vielä melko reippaasti :shocked: No, tänään vielä edessä pääpeilin kollimointi ja sitten nähdään miten vaikuttaa lopputulokseen.
Onnittelut hyvän merkin valinnasta :azn:
Kerro sitten ihmeessa millaisia kokemuksia kollimointiputkesta sait. Voisin ehkä itsekin harkita vastaavaa VC:een.
Miten kollimointiputki muuten kiinnitetään? Tuleeko kierteillä vai okulaariholkilla?
-
Onnittelut hyvän merkin valinnasta :azn:
Kerro sitten ihmeessa millaisia kokemuksia kollimointiputkesta sait. Voisin ehkä itsekin harkita vastaavaa VC:een.
Miten kollimointiputki muuten kiinnitetään? Tuleeko kierteillä vai okulaariholkilla?
No niin, tarina jatkuu. Harrille vastaukseksi eli kollimointiputki kiinnitetään kierteellä. Se on ainoa tapa varmistua optisen akselin suoruudesta ja sitä kautta kunnon lopputuloksesta. Homma on helppo tehdä ja itsellä apupeilin kollimointiin meni aikaa n. 30 minuuttia.
Pääpeilin kanssa onkin sitten tullut tuherrettua jo pari iltaa. Eilen aloin reilun puolentoistatunnin säätämisen jälkeen päästä jo lähelle. Kohteena Perseuksen kaksoistähtijoukko. Kuvan oikeassa alakulmassa tähdet ovat edelleen hiukan epäsymmetrisiä ja säätötyö jatkuu edelleen seuraavan selkeän yön tullen. Muuten aletaan olla jo lähellä. Tämän kuvan seuranta on tehty kuvauskameran seurantakennolla eli samalla polttovälillä kuin kuvauskamera. Halusin nähdä, paljonko parempaan lopputulokseen pääsen verrattuna erillisen ohjausputken käyttöön.
Laitan tähän liitteeksi (omat web-sivut ei jostain syystä toimi) koko kuva-alan jpegin. Kuva 2x10 min, pienennetty foruumille sopivaksi.
-
Mikä kierre putkesta löytyy?
-
Mikä kierre putkesta löytyy?
Netistä löytämästäni ohjeesta löytyy kierteen kohdalta merkintä M36.4 P=1.0. Itse tilasin putken ja sovitteen (RCOSin tekemä) suoraan Deep Sky Instrumentsilta. Ylvalta löytyy myös eurooppalainen versio, mutta en tiedä sen kierteistä ja samankaltaisuudesta USAlaiseen versioon verrattuna.
-
Hmm, tämän (http://www.buytelescopes.com/uploads/Takahashi/TCE0100.pdf) manuaalin mukaan Tak kollimaatioputki ei sovellu minulle.
VC200L:ssä ei ole merkattu apupeilin keskikohtaa ja lisäksi kentän tasoittaja on VC:ssä kiinteästi asennettu baffleen.
"However, it cannot be used on a Cassegrain instrument that employs a relay lens as
part of it optical system."
"It is necessary to have a center dot on the secondary mirror to use this collimating scope."
-
Jep, apupeilin keskikohta pitää olla merkattu, jos aikoo Takahashin kollimointiputkea käyttää. Omassa RC:ssä se on tussilla tehty pieni ympyrä.
-
Kollimointistory jatkuu. Eilen käytin 3,5h pääpeilin kollimointiin ja lopputulos oli huonompi kuin aloittaessa :huh: Eli, apupeili kollimoitu kollimointiputkella aivan kohdilleen. Pääpeilin kollimoinnissa käytin apuna CCDInspector-ohjelmaa, jolla kollimoinnin voi hoitaa CCD-kameran avulla. Ohjelmassa on kaksikin eri kollimointitapaa: yhden tähden sekä koko kuva-alan kollimointityökalut.
Ensin käytin yhden tähden työkalua, mutta näytti vievän aivan vikaan ja vaihdoin koko kuva-alan työkaluun. Sillä pääsin taas lähemmäs oikeaa, mutta oli lopetettava yhden aikaan yöllä. RC:n pääpeilin kollimoinnissa käytetään kolmea kahden ruuvin settiä. Toinen ruuvi on pull ja toinen push. DSI:n putkessa valmistaja suosittaa vain kahden setin käyttöä, koska yksi setti pitää peilin 'aloillaan'. Vaikeudet johtuu joko huonosta seeingistä, huonosta ohjelmasta, huonosta putken säätömekaniikasta tai ukosta itsestään. Ja taitaa tällainen RC-putki olla muutenkin tarkka kollimoinnistaan.
Homma jatkuu taas seuraavilla selkeillä ja 'onneksi' on tuo Kuu tulossa taivaalle möllöttämään, niin ei mene hyvät kuvauskelit säätämiseen :smiley:
-
Kuulostaa tutulta tarinalta. Myös VC200L on haastava kollimoitava. Johtuu varmaan hypebolisista peilipinnoista.
Mulla meni pääpeilin säätäminen alussa metsään sen vuoksi, että se oli alunperin liian kaukana oikeasta tuottaakseen CCDI:llä mitään järkevää.
Sen jälkeen kun luin netistä yhden ohjeen siitä, miten Cassegrain optiikan saa karkeasti kohdalleen tähystämällä putkea edestä ja takaa kiikarilla, sain myös hienosäädön lopulta pelittämään CCDI:llä.
Siis ainoastaan tämän jälkeen sain kollimoinnin konvergoitumaan. VC:ssä on myös samat kolme ruuviparia, olen tarvittaessa säätänyt niitä kaikkia.
Ruuveja tulee säätää tosi maltillisesti. Sitten kun lähestyy oikeata kohtaa, niin korkeintaan 1/16 tai 1/32 kierrosta kerralla.
Näin ainakin VC:ssä. Olen käyttänyt CCDI:ssä nyt pelkästään yhden tähden kollimointia. CCD kamerani on liian epäherkkä sille toiselle tavalle, kun valotusaikaa tarvittaisiin niin paljon ja seurannan tarkkuus alkaa vaikuttamaan pikkuriikkisen tähtien muotoon. Seeing asettaa rajan sille, kuinka lähelle parasta kollimointia pääsee. Sitten kun se CCDI:n punainen viiva rupee hyppimään tasaisesti kaikkiin ilmansuuntiin, niin lienee paras lopettaa ja jatkaa paremmalla seeingillä uudestaan.
-
Juttua kollimoinnista välillä :wink:
Jaksoin eilen alkuillasta tehdä yhdet säädöt ennen muutamaa pilvilauttaa. Säädin ruuveja niin vähän, että sitä voi tuskin vääntämiseksi sanoa. Eli juuri kun säätöruuvi alkoi kääntyä, lopetin säätämisen. Kuvissa tulos ennen (kollimointi 3.2") ja jälkeen (2.8") säätämisen eli todella pienellä säädöllä on loppuvaiheessa suuri merkitys. Vielä saa pari kertaa olla ruuveja kääntävinään, niin aletaan olla kohdillaan.
Laitoin ruudun myös tornin ir-kameran ottamana. Eli nyt on live pimeänäkökamera tornissa, niin näkee jalustan liikkeet ja voi varmistua kaiken olevan kunnossa.
-
Nyt on sitten seuraavat härpäkkeet tilauksessa:
http://www.astrodon.com/products/hardware/monstermoag_off-axis_guider/ (http://www.astrodon.com/products/hardware/monstermoag_off-axis_guider/)
http://www.sbig.com/pdffiles/remote_guide_head_instructions.pdf (http://www.sbig.com/pdffiles/remote_guide_head_instructions.pdf)
-
Moikka..
Hmmm.. Taas lisää laitteita :huh: Eipä taida MOAG off-axis härdellistä Suomessa ollakaan kokemuksia..
Ihan mielenkiinnosta kysyn: Eikö AO-L olisi ajanut myös saman asian?
..Ja perään lisää: Mitkä on tuon MOAG:n edut AO-L:ään nähden?
Toki ulkoinen guider-kenno mahdollistaa myös kirkkaamman seurantatähden valinnan..
..Näinköhän pilviset kelit taas saapuvat :grin: :grin:
t.Jyrki :wink:
-
Moikka..
Hmmm.. Taas lisää laitteita :huh: Eipä taida MOAG off-axis härdellistä Suomessa ollakaan kokemuksia..
Ihan mielenkiinnosta kysyn: Eikö AO-L olisi ajanut myös saman asian?
..Ja perään lisää: Mitkä on tuon MOAG:n edut AO-L:ään nähden?
Toki ulkoinen guider-kenno mahdollistaa myös kirkkaamman seurantatähden valinnan..
..Näinköhän pilviset kelit taas saapuvat :grin: :grin:
t.Jyrki :wink:
AO-L vaatii joko erillisen guide headin tai STL-kameran sisäisen guider kennon toimiakseen. Jos käyttää STL:n sisäistä kennoa, niin valo tulee aina suotimien läpi, joten kuvaaminen kapeakaistasuotimilla mahdotonta. Jos käyttää erillistä guide headia, niin tarvittan off-axis guider tai erillisen guide putki. Guide putken kanssa tulee ongelmia taipumien kanssa. AO-L:n kanssa ei käy kun MOAG ja se taas aiheuttaa vinjetointia. Minä tilasin Monster MOAGIN, jonka halkaisija on suurempi, mutta ei käy AO-L:n kanssa. Monsterilla pääsen eroon taipumasta ja voin guidata kapeakaistaisilla suotimilla. Odotan SBIGin tulevaa isoa AO-laitetta. :wink:
-
Jo jonkin aikaa on ihmetyttänyt oman systeemini laiska reagointi deklinaatioakselilla tapahtuviin seurannankorjauksiin. Ensin ajattelin, että kyse on taas kerran softasäädöistä, mutta eipä ollutkaan. Huomasin vähän sattumalta putken pölysuojaa laittaessa, että deklinaatioakselissa on selvä välys. Siitä alkoi välyksen metsästys, joka johti deklinaatiomoottorille ja siitä siis matopyörän ja vastaavan hammasrattaan kontaktiin.
Eipä muuta kun surfaten Astro-Physicsin support-sivustolle, josta löytyi ohje homman korjaamiseen.
http://www.astro-physics.com/index.htm?tech_support/mounts/900gto/900backlash (http://www.astro-physics.com/index.htm?tech_support/mounts/900gto/900backlash)
Aika nopean toimenpiteen jälkeen homma kunnossa ja välys poissa. Näin jälkeen päin miettien, välys syntyi varmaan kerran, kun löin lattialta noustessani pääni putkeen. Lukot eivät antaneet periksi, mutta ilmeisesti nuo rattaat antoivat.
-
Eilen tuli vaihteeksi käännettyä taas kollimointiruuveja. Kaikkiaan kuuteen otteeseen! Nyt pääsin tarpeeksi hyvään lopputulokseen (eka kuva), en tosin vieläkään täydelliseen :undecided: Tosin FWHM:n minimin ja maksimin välinen ero on puolittunut aikaisemmasta eli kuvakenttä on tasoittunut ja tähdet ovat pistemäisiä kuvakentän laitaan saakka.
Kollimoinnin lopuksi ajattelin ajaa uuden TPoint-mallin jalustan goto-tarkkuuden parantamiseksi ja laitoin ajon pyörimään. Putken sojottaessa zeniittiin kesken kaiken sääasema ilmoittaa, että sataa vettä (toinen kuva) :shocked: Muutaman paniikinomaisen hetken kuluttua älysin keskeyttää ajon ja sulkea tornin luukut etänä. Sitten ryntäsin ulos katsomaan mistä oli kyse. Ja toden totta, selkeällä taivaalla hiihteli Kuun paisteessa kovaa vauhtia kaakon suuntaan pieni musta pilvi, joka oli hetki sitten ropsaissut muutaman tipan vettä pihamaalle :shocked: Siitä todisteena näkyi tornin lattiallakin muutama vesipisaran jälki. Vilkaisu putken sisään helpotti, sillä peiliin ei sentään ollut vettä satanut :huh: Enpä ole koskaan tällaista salamasadetta kokenut.
-
Akaassa sade ei jäänyt muutamaan tippaan vaan vettä tuli kaatamalla (noin 4 mm/20 min). Ja kun sade lakkasi aukesi taivas kerta laakista, maisema muuttui hetkessä mustaakin mustemmasta kelmeään kuun paisteeseen.
-
Kerran tai kaksi on myös itselle käynyt niin, että olen herännyt sohvalta unenpöpperössä kuvaussoftan hälytykseen.
Seurantatähti oli juuri kadonnut näkyvistä ja kun kurkistin ovesta ulos, niin ensimmäiset pisarat jo tippuu alas.
-
Näin jälkeen päin miettien, välys syntyi varmaan kerran, kun löin lattialta noustessani pääni putkeen. Lukot eivät antaneet periksi, mutta ilmeisesti nuo rattaat antoivat.
AUTS :cry: Eipä mukavaa lyödä pää pimeässä jalustaan. Kerran minäkin löin pääni vastapainoihin kun en vielä ollut tottunut jalustan korkeuteen.
Putken sojottaessa zeniittiin kesken kaiken sääasema ilmoittaa, että sataa vettä :shocked: Muutaman paniikinomaisen hetken kuluttua älysin keskeyttää ajon ja sulkea tornin luukut etänä. Sitten ryntäsin ulos katsomaan mistä oli kyse. Ja toden totta, selkeällä taivaalla hiihteli Kuun paisteessa kovaa vauhtia kaakon suuntaan pieni musta pilvi, joka oli hetki sitten ropsaissut muutaman tipan vettä pihamaalle :shocked: Siitä todisteena näkyi tornin lattiallakin muutama vesipisaran jälki. Vilkaisu putken sisään helpotti, sillä peiliin ei sentään ollut vettä satanut :huh: Enpä ole koskaan tällaista salamasadetta kokenut.
Aikamoinen tilanne taas sinulla :tongue: Mitenhän sääaseman saisi paremmin ennustamaan, niin ei laitteet kastuisi.. Harmillista! Eilinen keli oli tosiaan aika vaihteleva. Onneksi
en edes ehtinyt sisälle tulla, kun pilvet ja tuuli piti observaattorin paikallaan :grin: AIVAN turha selkeä.. Hermoja vain koetteli..
Kollimointiin tuntuu menneen jo paljon hikeä ja kyyneleitä. Luulin sinun jo saaneen peilin kohdalleen aiemmin, mutta ei sitten.. Ottamiesi kuvien perusteella ei isosta
muutoksesta liene kyse? Mukavaa jälkeähän olet jo saanut aikaan :grin: :grin:
Onnea kelin suhteen (ja kollimoinnin)!!
t.Jyrki :wink:
-
Putken sojottaessa zeniittiin kesken kaiken sääasema ilmoittaa, että sataa vettä (toinen kuva) :shocked: Muutaman paniikinomaisen hetken kuluttua älysin keskeyttää ajon ja sulkea tornin luukut etänä. Sitten ryntäsin ulos katsomaan mistä oli kyse. Ja toden totta, selkeällä taivaalla hiihteli Kuun paisteessa kovaa vauhtia kaakon suuntaan pieni musta pilvi, joka oli hetki sitten ropsaissut muutaman tipan vettä pihamaalle :shocked: Siitä todisteena näkyi tornin lattiallakin muutama vesipisaran jälki. Vilkaisu putken sisään helpotti, sillä peiliin ei sentään ollut vettä satanut :huh: Enpä ole koskaan tällaista salamasadetta kokenut.
Huh... jännät paikat ollu. Oon itsekin kerran aurinkoa kuvatessa meinannut jäädä selän takaa tulleen kuuropilven uhriksi. Huomasin muutamasta pisarasta alkavan sateen ja nostin kamat reippaasti sisään. Mutta pitkiä valotuksia tehdessä tällainen riski on tietysti olemassa. Tuollainen pilvianturi olisi kyllä kelle tahansa hyvä olla, joka jättää kamoja pihalle valottelemaan tunneiksi.
Eikös siinä Boltwoodissa ole joku releliitäntä tällaisten tilanteiden varalle, että se sulkisi luukut automaagisesti?
-
Eikös siinä Boltwoodissa ole joku releliitäntä tällaisten tilanteiden varalle, että se sulkisi luukut automaagisesti?
Boltwoodista on mahdollisuus tehdä suorakytkentä kupolin automatiikkaan. En ole sitä tehnyt, kun
a) joutuisin vetämään autotallista uuden kaapelin
b) ei ole ihan yksioikoista toteuttaa suorakytkentää, jos ja kun ajaa automatisoitua sessiota, jossa softatkin reagoivat sääanturin lukemiin
Toistaiseksi minulla on automaattisession lopuksi vielä parissa kohtaa scriptin kutsut, joissa suljetaan kupoli (siltä varalta, että olisi jäänyt auki).
-
Tänään noudin paketin tullipostista. Kyseessä oli Astrodonin MonsterMOAG. Melkoinen jöötti, joka tuntuu kyllä tukevalta. Katsotaan miten toimii käytännössä.
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/732-2/IMG_0157.jpg)
-
Sulla on hirmu pieni kätönen, tai sitten tuo OAG on Iso!
Mahtava tuo tarkennin guidauskameralle.
Onko tuossa 3" aukko?
J-P
-
Kyllä se on tuo ISO OAG. Aukko on 2,55 tuumaa ja liitetään kaukoputkeen 2.7 tuuman AP-adaptereilla. Tämä on vain 1,25 tuumaa paksu ja painoa 507 grammaa!
Mukana tuli tuumainen kuusiokoloavainsarja, vaihtoehtoinen 1,25" matala okulaarisovite tuon helical fokuserin tilalle sekä parit soviterenkaat. Lisäksi vielä parit sovitepalat, joilla saa tuon prisman tarvittaessa alemmas optiselle polulle. Lisäksi tuossa on säätöjä vähän joka suuntaan.
-
NO HUH HUH :shocked: Hirmu mötikkä ja isolla reijällä.. Eipä myyntikuvissa paljastanut todellista kokoa.
Taitaa Petrillä olla tänään asennushommia tiedossa kun kelikin ihmeen kaupalla näyttäisi selkenevän!!
..Jokohan laitoit kapeakaistatilauksen vetämään???
Tuota mörssäriä ei muuten taida saada tavalliseen fokuseriin ilman taipumia.. Painoakin kameran kanssa monta kiloa.
Kuulostaa haastavalta säädettävältä CCDn ja putken väliin.. Onnea ja malttia vaan!
t. Jyrki :wink:
-
Tuliko kuusiokoloavainsarjan mukana varoitusta että työkalujen käyttö voi olla vaarallista sekä kehoitus käyttää ainakin suojalaseja?
Kaizu
-
Ihme kyllä ei ollut normaaleja jenkki-lätinöitä missään!? Ihan pelkkää asiaa.
Vielä ei ihan pääse asennushommiin, kun Baaderilta on tulossa pari puuttuvaa komponenttia perjantaina. Viikonloppuna sitten (sopivasti ennusteissa sateita luvassa).
-
Loistava keli (vai oliko?) viime yönä meni täysin hukkaan. Jostain ihmeen syystä seurannakorjaus ei toiminut lainkaan, vaan 10 min osavalotukseen tuli aina jostain yli 5 kaarisekunnin hyppy RA-suunnassa. Hermothan siinä meni. En tajuu, oliko seeing tosiaan noin huono vai mikähän roska on eksynyt matopyörään :huh:
Alla 100% resoluutiolla croppi pahimmasta tapauksesta.
-
Tämä ei vissiin ollut vielä uudella monster-oag:lla kuvattu ?
Mullakin oli ihmeellistä guidausongelmaa mutta en uskalla syyttää siitä seeingiä (luultavasti jossain oli huonosti kiristetty).
-
Ei ollut vielä uudella systeemillä, vaan vanhalla ja hyvin toimineella setupilla. Eilen kyllä tuuli puuskittain, mutta en jaksa uskoa senkään tuota aiheuttaneen.
-
Hei,
Tuollaisen nykäyksen voi aiheuttaa myös esim. virtapiikki!
Jos huurteenpoistaja on kytketty samaan virtalähteeseen, aina kun sen rele kytkeytyy tapahtuu tuo nykäisy.
Voi olla muukin sähkölaite tosin.
J-P
-
Mysteeri jatkuu ja kiukku kasvaa.
Tänään tein jalustan suuntauksen tarkistuksen, moottoreiden hammasrattaiden välysten tarkistuksen ja kiristyksen, jalustan PEC-korjauksen, autoguiderin asetusten hienosäädöt ja mikä lopputulema. #¤%! jalusta pomppii edelleen :cry:
RA-akseli rupesi seurannankorjauksen aikana oskilloimaan +/- 7 pikselin väliä. Homma ei korjaantunut, vaikka otin PEC:in ja autoguiderin pois päältä!?? Ruuvitko siellä (mulla) on jossain löysällä vai mikä mättää? Ei edes huurteenpoistaja ollut päällä. Tuuli oli edelleen puuskainen, joten aiheuttaakohan se putkessa vapinoita? Mikä, missä, miten, miksi?
-
Aika kummallista. Mikä palikka tossa on voinut muuttua ?
Onkos nuo AP:n jalusta helppoja avata ja säätää ? - toivottavasti siihen ei tarvitse mennä.
-
Elektroniikasta en mitään ymmärrä, mutta tuli mieleen J-P:n heitosta, että olisiko jalustan virtalähde menossa sököksi :tongue:
Tai RA-moottori..??
t.Jyrki :wink:
-
Miljoona asiaa tulee mieleen...softasta aina piuhojen kontakteihin. Taidan tänään suihkia vähän crc:tä tornissa pari vuotta seisseiden powerien ja muiden kaapeleiden päihin. Tänään on nimittäin YLEn kuvausryhmä tulossa käymään.
-
Aika kummallista. Mikä palikka tossa on voinut muuttua ?
Onkos nuo AP:n jalusta helppoja avata ja säätää ? - toivottavasti siihen ei tarvitse mennä.
Moottorit on kompaktisti koteloitu ja niiden matopyörän kontaktia akselin hammaspyörään on mahdollista säätää helposti. Näiden välykset olen nyt tsekannut ja välykset poistanut. Täytyy vähän testailla jalustan, powerin ja kameran yhteistyötä ja poistaa aina yksi komponentti yhtälöstä. Niin se vian paikka varmaan siitä tarkentuu.
-
Löytyykö tuosta heitosta mitään jaksoa? Sen perusteella olisi helpompi päätellä mistä tuo johtuu? Tutkailitko PEMProlla tai millään loggaavalla systeemillä sitä? Tosi outoa, että yhtäkkiä tulee tälläinen ilmiö eteen.
Toinen asia mikä tulee mieleen, että joku jumittaa tai on väljä ja seurannankorjaus ottaa sitä kiinni. Mutta tällöin varmaankin pitäisi tapahtua selkeää jätättämistä tai pysähtelyä liikkeissä.
-
Vastaus lähenee. MaximDL ei enää suostu ottamaan kameraan yhteyttä, mutta CCDSoftilla onnistuu. Onkohan Maximissa mennyt jokin solmuun. Täytyy asentaa uudelleen ja testata.
-
Nyt on uudet autoguiding-systeemit asennettu. Eli RC:n selästä lähti APO ja SBIG ST-7 ja tilalle tuli MonsterMOAG sekä SBIGin Remote Guide Head. Tuli samalla irrotettua kaikki systeemit jalustasta ja kiristettyä jokainen ruuvi. Samoin poistin välykset jalustan akseleista ja tasapainotin koko systeemin uudelleen. Eli edessä on kaikkien säätöjen ja mappausten tekeminen uudellleen sekä luonnollisesti tuon off-axis guiderin kalibroinnit ja seurannakorjauksen hienosäädöt ja... ja... ja... ja...
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/735-2/IMG_0159.jpg)
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/738-2/IMG_0164.jpg)
-
Slope Rock Observatory siirtyi kuvankäsittelyssä 64-bittiseen aikaan, kun päivitin koneen käyttiksen Windows 7:aan. Hirvee jumppa takana ja yli puolet ohjelmistoista asentamatta. Ja niiden kuuluisien varmistustenkin palautus takkuaa :cry:
Niin, pitihän sitä kirjoittaa asiaakin eli nyt pystyy pinoamaan 40MB kokoisia kuvatiedostoja kevyesti 30 kpl, eikä vielä kone takkua. Win 32-bittisellä raja oli 20 kuvaa, sitten alkoi CCDStack kaatuilla.
-
Kyllä nyt miestä koetellaan!
Observatorion luukun auki-asennon magneettisensori sökö (tai pudonnut tai...) eli ei katkaise moottorilta virtaa luukkuja avattaessa. Ei hyvä.
Baaderilta viikon myöhässä saapunut Remote Guide Head ei anna järkevää kuvaa ulos eli on luultavasti sökö. EI HYVÄ!!
Autoguidausongelmat jatkuvat eli MaximDL antaa edelleen RA-akselilta lukemaa, että tähti pomppii +/- 6 pikseliä ees taas. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole eli kuvassa tähdet eivät ole viiruja ?!?!?! EI TODELLAKAAN HYVÄ!!!
Eikö nää pe....leen vempaimet toimi ikinä :evil: Kohta lähtee laitetta halvalla....
-
Mitä useampi (liikkuva) osa sitä herkemmin jossain prakaa.
Ei vaan, ikävä juttu kun tekniikan kanssa saa tuolleen tapella.
-
Voe hitsiläinen :angry: Kylläpä koetellaankin, harmillista..
Muutenkin teknisesti haastavaa ja vielä tuollaisia ongelmia päälle.. Vetää sanattomaksi.
Eikö nää pe....leen vempaimet toimi ikinä :evil: Kohta lähtee laitetta halvalla....
Noooh, ei tuo keli kummoinen tänäyönä taida olla kun kävin vilkaisemassa, joten et paljoa
menetä!! Ennenkuin täytät myynti-ilmon, niin sanompahan vaan, että kaiken osuessa kohdalleen jälkesi on
esimerkillisen kaunista katseltavaa :grin: :grin:
Sama tunne ollut parin tunnin räpellyksen jälkeen kun pakkanen puree nilkat sinisiksi ja mistään ei tule valmista..
Mutta parin nukutun yön jälkeen taas asiaan uusia ideoita kokeiltavaksi.
Tuossa aiemmin luin 7-päivityksestä ja ajattelin, että aika rohkeaa toimintaa muuttaa heti aluksi käyttis, heh..
Tais kuitenkin onnistua jotenkin!?
Koeta jaksaa, Petri !!
t:Jyrki :wink:
-
Kiitos myötätunnosta!
Toi autoguiding ongelma on vähintäänkin mielenkiintoinen. Nyt tarvitaan hyviä ehdotuksia!
Olen nyt kokeillut kahdella eri ohjelmalla tuota autoguidausta ja kummassakin sama lopputulos. Kamera guidaa tosi nätisti muutaman sekunnin ja sitten alkaa tempoilu ensin x ja heti perään y-akselilla. Eli viirut tulee luode-kaakko suunnassa aina?! Kalibrointi on kummassakin ohjelmassa mennyt onnistuneesti läpi. Voiko tuo tosiaan olla kiinni virtalähteestä vai onko kamerassa (ohjausreleissä) vikaa? Ilman autoguidausta jalusta seuraa hienosti, eikä viiruja tule. Niin, ja illan ensimmäinen 10 minuutin valotus onnistui autoguiderilla hienosti. Sitten alkoi tuo tempoilu.
Voiko vika olla kameran ajureissa? Nekin on kyllä päivitetty pariin kertaan varmuuden vuoksi.
Lisäys vielä: vaikka poistan määrityksistä x-akselin guidauksen kokonaan (eli x-akselille ei anneta korjauskomentoja), niin silti seuranta pomppii x-akselilla??
-
..No jos epäilet kameravikaa, niin kokeile ST-7XME kameraasi!? Takkuaako guidaus silloinkin??
Kamera ja virtalähde epäily poistuisi.. Toki jalustan virtalähde sama..
t.Jyrki :wink:
-
Oletko tarkistanut että maadotukset ovat kunnossa sekä jalustassa että tietokoneessa? Jos jompi kumpi tai molemmat ovat kelluvia voivat herkän elektroniikan saamat ohjauskomennot olla sattumanvaraisia.
Kaizu
-
Olen todella pahoillani ongelmistasi ja tunnen/tiedän tuskasi.
Minulla ei toistaiseksi ole mitään ratkaisuehdotusta.tosin mietin kovasti.
Yksi tapa olisi kytkeä pois kaikki sähköiset toiminnot, jotka eivät ole aivan välttämättömiä ja sitten kokeilla toistuuko pomppiminen.
Jotenkin tuntuu, että tuon täytyy olla hardis ongelma ja vieläpä sähköpuolella.
J-P
-
No hö Miten sulla mättää! Minulla oli ihan outo guidausongelma silloin aikoinaan Maximin kanssa ja seuranta hyppeli ihan sekopäisesti ees taas kunnes tajusin jalustan korjaavan oikeaan suuntaan ja AO:n väärään suuntaan vaikka miten kalibroin ja säätelin parametrit kohdilleen.
Ohjelma muutti asetukset aina jostain syystä ristiriitaiseksi. Vaikka sinulla ei olekkaan AO:ta niin eikös jalustassasi ole jokin systeemi mikä pitää seurannan oikeanlaisena esim lukemalla positiota Skyn aikamääritysten ym. mukaan? Jos siinä käykin niin, että jalusta on erimieltä guiderin kanssa ja korjaa takaisin guiderin liikkeet ja näin ne ikäänkuin tappelisivat keskenään kokoajan aiheuttaen tuollaisen pomppimisen.
Käykö sama asia Autopilotin kanssa ja ilman? Nyt kun sulla vaihtaa guideri kulmaa suhteessa tuohon kameraan niin kokeileppa kääntää se guideri kamera 180 astetta ympäri jos se vaikuttaa jollain tavalla ja sitten vielä kokeilet CCDsoftilla ensin ja jos pelittää niin sitten vasta Maximilla. Tiedän, että nämä voivat kuulostaa ihan hölmöiltä jutuilta ja kyllähän sä oot pro näiden softien kanssa, mutta yritetään auttaa. Muista, että nythän sinulla on se guideri kulmapeilin takana ja se muuttaa Y jaX akselit nurinkuriseksi verrattuna entiseen tilanteeseesi :rolleyes:
Jos yhtään lohduttaa niin mulla ei oo kupolia tornin päällä tällähetkellä ollenkaan ja kaikki laitteet on toistaiseksi purettuna enkä pääse ollenkaan kuvaamaan :cheesy:
Mikko
-
Kiitos sympatioista ja empatioista sekä hyvistä ratkaisuehdotuksista! Hieno foorumi ja asiantuntevaa porukkaa :smiley: Taidanpa nyt sitten yrittää ratkaista tämänkin ongelman, enkä laita laitteita vielä myyntiin.
Olen nyt poistanut kuvioista 'ylimääräisiä' sähkökomponentteja. Olen myös tarkistanut jalustan mekaniikan kertaalleen valmistajan ohjeiden mukaan. Sillä puolella kaikki ok, niin kuin oletin.
Vaihdoin off-axis guideriksi ST-7XME:n ja sen ohjauskykyä täytyy kokeilla seuraavaksi, kun säät sallii. Täytyy myös muistaa ottaa jalustan PEC pois päältä, jos vaikka viimeisessä ajossa ohjelmointi on mennyt jotenkin pieleen ja se aiheuttaa tuon tempomisen (en kyllä tähän usko, kun sain viimeksi yhden onnistuneen 10 minuutin valotuksen seurannakorjauksen kera ja vasta sen jälkeen alkoi jalustan tempominen).
Viimeiseksi koitan ohjausta kannettavalla, jos vaikka observatorio-PC:n asetuksen on menneet sekaisin.
Näillä pitäisi ongelman selvitä tai muuten ollaan lirissä. Omat konstit/taidot loppuvat sitten tähän.
-
YES, YES, YES :grin: Kaikki + 1 ongelmaa RATKAISTU! (mutta millaisten vaiheiden jälkeen)
Voihan venäjä millaista tunteiden vuoristorataa on tänään ollut tornilla.
Ensin sain luukkujen magneettisensorin korjattua ja itse asiassa vaihdoin sen parempaan paikkaan. Fiilikset korkealla kun tornin luukut voi taas avata etänä. Pimeän tullen alkoi sitten jalustan, MOAGin ja Remote Guide Headin ongelmien selvittely. Yritin saada ST-7XME:n MOAGiin kiinni ja seuranna hoidettua sillä. En kuitenkaan saanut tähteä fokukseen ja en tiennyt onko kamera liian kaukana vai liian lähellä prismaa. No, vaihtelin siinä MOAGiin fokuseria ja lyhyempää kiinnitysholkkia perätysten, kunnes huomasin ruuvanneeni MOAGin fokuserin liian tiukalle ja se alakierteistä jäi ulkokierre MOAGin sisään :shocked: Ensin parit reippaat kommentit ja sitten huomasin, että kiinnityskohdan prismoineen saa MOAGista irti avaamalla pari pientä ruuvia.
Ensimmäistä ruuvia avatessa ote herpaantui ja se tippui tornin lattialle :evil: Siitä seurasi 30 minuutin konttaus-sessio otsalampun valossa lattialla kädet lattian pintaa haravoiden. Ja EI sitä #¤%! ruuvia vain löytynyt. Siinä vaiheessa alkoi päästä nousta hiukan höyryä. Mistä ihmeestä löytää pienen tuumaisen ruuvin ja vielä oikean pituisen?! Taas parit reippaat kommentit, kunnes lamppu syttyi. Olin aikoinaan tilannut Meadeen rosterisen vaihtoruuvisetin ja siinä oli paljon pieniä ruuveja. Sieltähän se oikean kokoinen ruuvi sitten löytyi. Tämän jälkeen toinen ruuvi varovasti irti ja sisälle kierrettä irrottamaan. Sen sain irti, kun lämmitin vastakappaletta kuumailmapuhaltimella ja väänsin fokuserin paikalleen ja ruuvasin uudelleen auki. Tällä kertaa kierre tarttui mukaan, huh!
Laitoin MOAGiin lyhyen holkin takaisin ja jatkoin tarkennuksen ihmettelyä. Sain lopulta selville, että en pääse MOAGilla fokukseen, kun en saa kameraa tarpeeksi alas. Ajattelin jättää tämän ongelman selvittelyn myöhemmäksi.
Oli aika ruveta tutkimaan jalustan tempoilua seurannankorjauksen aikana. En mene tämän tutkimiseen sen tarkemmin kuin että kyseessä oli käyttäjän virhe. Kun olin naputellut rattaistoja kiinni toisiinsa, olin siinä samassa poistanut backlashin eli välyksen kokonaan. Enpä sitten ollut muistanut poistaa jalustan ohjausohjelmasta välyksen parametria, jolla olin siis määritellyt deklinaatioakselille pienen välyksen ja siis viiveen suunnan muutokselle. Jokaiseen liikekomentoon jalustalle lisättiin ohjelman toimesta siis pieni spurtti (jolla välys poistetaan) alkuun. Tämä sai aikaan nykinän. En vain oikein ymmärrä, miksi nykinä ei aina alkanut heti. Joka tapauksessa seuranta toimii nyt järjettömän hienosti (kuva, 100% resoluutio raw, croppi keskeltä, 300s) .
Ja sitten vielä case Remote Guide Head. Kun hommat alkoi mennä putkeen, ajattelin kokeilla romua vielä kerran, ennen sen heittämistä kaivoon. Ajattelin, että jospa irrotan johdon ja vaihdan sen toisin päin. Se varmaan auttaa (niinpä). Aloin survomaan johtoa kiinni Remote Guide Headiin ja ajattelin, että painanpa oikein kunnolla. Ei, ei mennyt rikki, vaan soketti napsahti vielä pykälän verran sisään ja tiesin, että tuosta se oli kiinni. Ja näin oli, kamera toimii :smiley:
Ai niin, se +1 vielä. Lyhyesti: jalustassa ollut mystinen parkkivirhe. Lähes aina parkista herättäessä jalustan suuntaus on ollut hiukan pielessä. Nyt huomasin, että lähes joka kerta TheSkyn antaessa park-komento, jalusta kyllä menee parkki-asentoon, mutta seuranta saattaa jäädä päälle. Mutta ei siis aina?! No, toinen park-komento ekan perään ja seurantakin loppuu ja jalusta on oikeasti parkissa!
Että tällaista tämän mukavan harrastuksen tiimoilta :afro:
-
Kiva kuulla että homma pelittää taas. Onneksi omat systeemit on vielä jota kuinkin simppelillä asteella, joten yleensä ongelmakohdat löytyy aika rivakasti.
Tuota ongelmavyyhden ratkaisuasi voisi sanoa jo työvoitoksi :grin:.
JM
-
Loistavaa, aivan loistavaa, onnittelut!
Sinnikkyys palkitaan, lopputuloksena ehkä maan kehittynein yksityinen Observatorio!
Tuo tarina, ruuvin konttauksineen, kuulostaa niin tututulta. Erillaiset höyryt ja muut eritteet kyllä lentävät, kun 25 asteen pakkasessa yrittää kolvata väsyneenä rikkoutunutta liitintä paikalleen. Plaovammoja ja paleltumia samalla kertaa.
Astrokuvaajia ei ole kauhean paljon, miksiköhän?
J-P
-
Onnittelut minunkin puolestani! On kiva seurata tornisi kehitystä ja aina sitä itsekkin jännittää, että menisi hommat parhain päin tornissasi.
-
HIENOA kuulla!
Kannatti pari yötä nukkua ja antaa alitajunnan etsiä ratkaisuja, toimii :evil:
Lisäksi tosi värikäs kirjoitus ja tulee oma räpeltely mieleen putoavista tapeista ja pulteista, joita
pakkasessa ja pimeässä tunnustelee kontillaan epätoivoisesti. Siinä sitä kyynelkin jäätyy ja kolisee
putoessaan lattialle. Kyllä kuvien arvo taas nousee tulevina öinä kun saa fotonitulvaa vangittua :grin:
Ongelmatarinalla vielä onnellinen loppu, joten onnittelut Petri ja nyt tötteröt taivasta kohti !!
t.Jyrki :wink:
-
Onnittelut! Hieno homma, että laitteet pelittää taas! Kiitos raportista, mielenkiintoista luettavaa! Pääsikö Hyvinkään yöhön äänekkäätkin tuuletukset? :grin:
Mulla kävi kanssa pienten osien kanssa kerran mönkkärin kaasaria rassatessa, että lipsautin neulan sokan (pieni!) kaaressa hiekalle ja 5min siitä alkoi sataa vettä... Keksin, että mulla on varastossa magneettisia lärpäkkeitä, jolla kiinnitetään lähiverkkokytkimiä peltihyllyihin. Näillä kun "rullasi" pihaa, niin sokkakin löytyi.
-
Kiitos ystävällisistä viesteistä :smiley:
Vähän arvelinkin, että muutkin ovat joskus saattaneet kohdata pieniä vastoinkäymisiä vuosien varrella. Olen hengessä mukana!
Naapurit varmaan aattelee, että ei oo Kehusmaan pojalla kaikki muumit laaksossa, kun konttaa tuolla tornin lattiaa ympäri ja mumisee itsekseen :laugh: Eikä ne nyt niin kauhean väärässä olekaan.
-
Vielä piti tilata Astrodonilta yksi adapteri, jotta saan SBIG RGH:n fokukseen. Ihme juttu sinänsä, sillä kävin MMOAGin tilauksen yhteydessä Donin kanssa moneen kertaan läpi tarvittavat adapterit ja herra myi minulle väärän adapterin. Eivät meinaan ole halpoja adaptereita, $105 kappale + $40 lähetyskulut.
No, pilvistä näyttäisi piisaavan, joten ei tässä suurempia kiireitä tuon toimituksen kanssa.
-
Eilen, kun kaiken PITI OLLA KUNNOSSA ja pilvetkin väistyivät (vaikka oli perjantai 13. päivä), niin guideriongelmat tulivat takaisin :cry:
En saanut häiriöitä häviämään guiderin kuvasta ja kuvaussessio loppui 3 kuvan jälkeen. Tosin tuli otettua elämäni ensimmäiset 15 minuutin osavalotukset Ha-suotimella ja seuranta pelitti hienosti noiden kolmen kuvan ajan.
Tänään sitten kokeilin aamulla piruuttani guideria ja kuva olikin ok!!? Kyllä siinä riitti ihmettelemistä, mutta tavallaan antoi vinkkiä mahdollisesta vian aiheuttajasta. Niinpä laitoin Maximin kuvaamaan jatkuvalla syötöllä guiderilla, otin läppärin syliin ja menin torniin. Vääntelin ja kääntelin guiderin kaapelia ja seurasin läppärin ruudulta tapahtuuko kuvassa häiriöitä. Eipä näkynyt, joten tulin siihen tulokseen, että kaapeli on ok.
Seuraavaksi laitoin kuvauskameran kennon jäähdytyksen päälle ja häiriöt ilmaantuivat sillä samalla sekunnilla! Eli, häiriö on suoraan yhteydessä kennon jäähdytykseen. Nyt en vain tiedä, onko vika siis STL:ssä vai remote guide headissa. RGH:n jäähdytys aktivoidaan ja asetetaan samaan lämpötilaan kuin mihin STL on asetettu.
No, tämän saavat 'viisaat' Baaderin miehet ratkoa ensi viikolla.
liitteenä kuvat häiriöstä -7C lämpötila-asetuksella ja ilman jäähdytystä.
-
vian korjaamista kummasti helpottaa kun saa selville mikä sen aiheuttaa. Voisiko sähkönsyöttö aiheuttaa tuon? Peltierithän vievät aika paljon ampeereja. Eikös STL:ssä ollut merkkiledi matalalle jännitteelle, sen syttymistä voisi tarkkailla kun laittaa jäähdytyksen päälle.
arto
-
vian korjaamista kummasti helpottaa kun saa selville mikä sen aiheuttaa. Voisiko sähkönsyöttö aiheuttaa tuon? Peltierithän vievät aika paljon ampeereja. Eikös STL:ssä ollut merkkiledi matalalle jännitteelle, sen syttymistä voisi tarkkailla kun laittaa jäähdytyksen päälle.
arto
Tämä oli hyvä idea. Tarkistin asian ja STL ei varoita alijännitteestä merkkivalolla. Eli sähköt pitäisi olla kai ok.
-
Tarkemman tuloksen (merkkilediin verrattuna) tuo erillinen jännitemittari. Jos jännitetippuminen on syyllinen vikaan, sitä voi tapahtua useammassa eri paikassa. Joko virtalähteen lähtöjännite putoaa, muuttuu liian aaltoilevaksi tai jännite tippuu liian ohuissa ja pitkissä johdoissa (tai kaikkia yhtäaikaa).
Toivottavasti järjestelmäsi vika selviää...
-
Sitten vielä sellainen juttu, että kun ampeereja alkaa kulkemaan enemmänkin, pitää kiinnittää erityistä huomiota eri paikkojen jännitteiden maatasoihin. Tarkoitan tällä, että jokaisen laitteen käyttöjännitteen maatasot laitteessa tulee olla samassa tasossa mahdollisimman tarkkaan. Voit mitata tämän yleismittarilla mittaamalla jännite-erot eri laitteiden sähkönsyöttöjen miinuspuolelta (ts. potentiaalierot kameran GND -> virtalähteen GND -> Peltierin GND -> jne.). Jos näissä maatasoissa on kovasti eroja niin saattaa syntyä hankalia maasilmukoita yms. kiusaa, jolloin virtaa kulkee kahden maatason välissäkin, mitä ei pitäisi tapahtua. Parannuksena tähän on vain maajohtojen pinta-alan lisääminen, jotta sinne ei synny jännitehäviöitä liikaa virran kasvaessa ja erilaisten maatasojen yhdistäminen (jos käytössä useita eri virtalähteitä).
(Töissä oli joskus 1990-luvun alussa tapaus, jossa 8-kanavaisen A/D-muunninkortin laitimmaiset Input-kanavat hyppivät sen mukaan, kuinka paljon virtaa kulki viereisissä kanavissa. Näissä oli yhteinen paluu(maa)taso, johon jäi liikaa ylimenovastusta kun kortin mittauskanavien läpi kulkeva virta kasvoi liikaa. Ei tässä taida olla juurikaan vertailukohtaa ongelmiisi, mutta tulkoon nyt julki tällainenkin mahdollisuus...)
-
Vian jahtaaminen jatkuu...
Kertomani perusteella SBIG ja Baader ovat sitä mieltä, että STL-kamerassa RGH-portin piirilevyyn yhdistävä lattakaapeli on mahdollisesti murtunut. Nyt odotetaan lattakaapelia saapuvaksi, niin pääsee taas tutustumaan kameran sisuskaluihin.
-
Kylläpä tuntuu vastustavan, "onneksi" on pilvistä.
Näin se vaan menee, kun laittearsenaali kasvaa ja laatu paranee, vikaantuvien kohteiden määrä kasvaa siinä rinnalla, mutta exponenttiaalisesti.
J-P
-
Niin, joskus on vastamäkeä ja sitten menee vähän huonommin.
Onneksi on tosiaan pilvistä ja viat toistaiseksi sitä luokkaa, että ne voi korjata itse (kop, kop). Tämäkään vika ei ole vielä korjattu, joten katsotaan johtuuko lattakaapelista.
-
Olipas kiva purkaa STL-kamera ja sen johdot tornista, kun se piti tuoda sisälle testejä varten. En ollut paljoa nippusiteitä säästellyt :tongue:
Löytyihän se vikakin ja juuri sieltä mistä pitikin.
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/742-2/STL-RGH-Problem-004.jpg)
Tuo hyvin ohut oranssi lattakaapeli on ilmeisesti murtunut tuosta taitoksestaan, koska sitä tökkimällä RGH:n kuvaan tuli erilaisia häiriöitä. Varaosa lähti Saksasta tänään.
-
Kas kun ovat tehtaalla suunnitelleet noin ahtaan paikan tuolle liitännälle. Ulkopuolen D-liittimelle olisi ollut tilaa sivuttain vaikka kuinka paljon, eikä tuo piirilevykään ole erityisen ahtaasti kalustettu. Eivät taida elektroniikka- ja mekaniikka-insinöörit paljon jutella keskenään suunnitteluvaiheessa STL:n tehtailla... :rolleyes:
Hyvä, kun löytyi selvä ja helposti korjattava syy!
-
Tuohon päälle tulee kansi, jonka sisällä on filtteripyörä ja sen moottori/elektroniikka. Sen vuoksi tuossa on kulmissa noin paljon tyhjää tilaa.
Olin kyllä yllättynyt tuosta latasta ja kuinka ohut se on. En itse olisi uskaltanut sitä kaksin kerroin taivuttaa. Näitä löytyi Saksasta Baaderilta tasan yksi hyllystä.
-
Näyttää siltä, että kuvaaminen STL-kameralla saattaa jäädä muutamaksi viikoksi. Sain vaihdettua kameraan uuden lattakaapelin, mutta vika ei hävinnyt. Taitaa olla edessä kameran lähettäminen Saksaan korjattavaksi :sad:
-
Miltei kahden kuukauden vesisateiden ja nyt paukkupakkasten jälkeen ajattelin jälleen kuvata muutaman ruudun (vaikkei guide-kamera vielä toimikaan).
Olipa melkoinen työ saada tornin mekaniikka 'notkistumaan' jäätymisen jälkeen. Vaati jo kuumailmapuhallinta, jotta pääsin torniin sisälle :smiley:
Luukut ja sen moottori ei inahtanutkaan, saati kupolin pyöritysmoottori. Putken pölysuojustakin piti lämmittää, jotta se irtosi putken suulta. Vaan aikani häärättyä ja vähän käsillä auttaen moottorit ja kupoli alkoivat toimimaan. Jalustan kanssa ei luonnollisesti ollut mitään ongelmaa ja ohjelmatkin alkoivat toimimaan muutaman päivityksen jälkeen.
Kun vielä saisi tuon guiderin toimimaan...
-
Vietin eilen muutaman tunnin Kosmologisella kuupalla kuvaamassa. Ei automaatiota - ei ongelmia. Tosin itse pitää päivystää kameran vieressä ja komentaa joka otos erikseen.
Kaizu
-
Täytyy hattua nostaa (ja korkealle), jos näillä keleillä pystyy tunti tolkulla luonnonarmoilla havaitsemaan/kuvaamaan. Tosin, eihän ole olemassa huonoja kelejä, vaan huonoja varusteita.
-
Korvat palelee jos nostaa hattua. :grin:
Kaizu
-
Täytyy hattua nostaa (ja korkealle), jos näillä keleillä pystyy tunti tolkulla luonnonarmoilla havaitsemaan/kuvaamaan. Tosin, eihän ole olemassa huonoja kelejä, vaan huonoja varusteita.
Juu, varustekysymys se vain on. Olen itsekin ollut pihalla viimeiset kolme iltaa noin 2-3 tuntia putkeen kunakin iltana. Viisi päällekkäistä vaatekertaa haalareineen yms. pitävät miehen lämpinä, mutta kengät kaipaavat vielä parannusta. Varustepuolelta Canon EOS 7D on kuin kotonaan näissä pakkasissa (kuvasin noin tunnin akulla, joka näytti lähtiessä noin 32% varaustasoa + rungon nappulat ovat sitä kokoa, että niitä pystyy käsittelemään villasormikkaat käsissä), samoin Gemini G41 Obs+ ei ole valitellut kuorman alla normaalia enempää (=en huomaa eroa lauhaan keliin muutoin kuin tahmeampana pyöriteltävyytenä, autoguiderikin näyttää ohjaavan jalustaa vähemmän kun rasvat ovat hiukan jäykempiä). LVI SmartGuiderin näyttö ja johdot ottavat eniten siipeensä pakkasista yhdessä DealExtremen myymän halpis-lankalaukaisimen kanssa ja seurantaputken virkaa toimittava SW100ED pitäisi käyttää sisällä sulattamassa etulinssinsä sinne muodostuneesta kuurasta.
-
Näyttää siltä, että kuvaaminen STL-kameralla saattaa jäädä muutamaksi viikoksi. Sain vaihdettua kameraan uuden lattakaapelin, mutta vika ei hävinnyt. Taitaa olla edessä kameran lähettäminen Saksaan korjattavaksi :sad:
Harmillista Petri :cry: Nyt vasta heräsin tuohon ongelmaasi (syynä lienee puoliskoni hämäläisyyttä). Kävikö nyt siis niin, että lähetit
kamerasi Saksaan (Baaderille)? Tulee vaan mieleen oman STL-kameran ongelmat 2007, kun A.Oksanen löysi uskomattoman virheen
kamerastani, jota en olisi itse tiennytkään.. Arto hoiti korjauksen aina valmistajalle asti, mutta 3 kuukautta meni aikaa kun kamera kävi
tehtaalla asti Los Angelesissa. Toivon vain, että Thomaksen korjaaja saa kuntoon oikuttelevan fotonikerääjäsi pikaisesti, sillä kirkkaat kelit
tulevat pian..(olen ikuinen optimisti). Toki fotometrisiä havaintoja ei ole Suomessa liikaa, joten pistäppä ST-kamerasi toimimaan :evil:
Muistaakseni Baaderilla palvelu pelaa hyvin ja taidankin huokaista jo helpotuksesta.. :cool:
Selkeitä kelejä toivotellen,
t.Jyrki :wink:
-
Kiitos lohduttavista sanoista Jyrki. Kamera lähti tänään Baaderille. Katsotaan tuleeko ennen kesää takaisin :huh:
-
Tänään sain Baaderilta vastauksen, että kamera on lähtenyt SBIGille USA:han korjattavaksi ja että reissu vie noin 2kk aikaa :shocked: :cry:
Se niistä kuvista sitten... :angry:
-
Voi harmi!
Inhottava tilanne, sanoisinpa, tuskainen. Osanottoni.
J-P
-
Todellakin, harmillista.. Noh, nämä lumisadekelit eivät anna kenenkään kuvata.
Taisikin olla ISO vika kamerassa kun Saksassa eivät saaneet parsittua kokoon?
Kyseleppä parin viikon päästä SBIGin miehiltä kameran perään, ettei käy kuin
minulle.. "Unohtui" varastohyllyyn yli 2 viikoksi ja luulimme kameran eksyneen
ja kadonneen. Siinäpä veri kiehui hetken, mutta UPS-datan perusteella tarkistivat
varaston, josta se sitten löytyikin. Nopeasti saivat korjattua, mutta kaikkineen
aikaa kului juuri tuo 2 kk..
HÖH
t.Jyrki
-
Tänään sain Baaderilta vastauksen, että kamera on lähtenyt SBIGille USA:han korjattavaksi ja että reissu vie noin 2kk aikaa :shocked: :cry:
Se niistä kuvista sitten... :angry:
Voi hitto, erittäin harmillista. Toivottavasti kuitenkin pääset vielä pikaiset kuvaukset ottamaan ennen kesää. Jos se vaikka tulisi huhtikuun alussa jo takaisin! Pidetään peukkuja!
-
Se niistä kuvista sitten... :angry:
Pahoitteluni tapahtuneesta, mutta tästä seuraa tyhmä kysymys...
Seisooko tuollainen kallis kuvauspaketti tyhjän panttina sen takia, ettei sen päälle löydy sopivaa kameraa? Toisin sanoen onko CCD-kuvaaja omien systeemiensä vanki ja sen myötä jo niin vieraantunut tavallisen kaduntallaajan harrastuskalustosta, ettei tuollaiselle high end kalustolle löydy mitään muuta korvaavaa sijaiskäyttöä? Itse pyrkisin vastaavassa tilanteessa hyödyntämään jäljelle jäänyttä käyttökelpoista kalustoa moneen muuhun tarpeeseen (esim. vaikka digijärkkärillä kuvaamiseen). :undecided: :huh:
-
Fotometrian täyteiset illat tulille ST-7:lla?
-
Thanks guys!
Toivotaan, että kamera saapuu huhtikuun alkuun mennessä. ST-7XME on jo tornissa putken perässä kiinni valmiina tekemään fotometrisia havaintoja. Kuvakenttä on siinä vaan kovin pieni RC10C:n kanssa, joten hyvien vertailutähtien saaminen samaan kuvaan kohteen kanssa on vaikeaa. Tästä syystä olen harkinnut vähän isompikennoisen CCD:n ostamista.
Digijärkkärillä kuvaaminen (kaukoputkella) ei kyllä tässä vaiheessa innosta. Lopputulokset suhteutettuna työmäärään ei sillä vaan nouse tarpeeksi korkealle tasolle (siis mun D100:lla kuvattuna).
-
Sain eilen kaivettua tornin hangesta ja taivasflatit ym. otettua. Vaan olipas mielenkiintoiset soundit jalustan moottoreissa, kun ne pärähti ensimmäisen kerran pakkasten jälkeen käyntiin sitten 2009 joulukuun puolivälin. Ei ollut alkuun tasaista sirinää vaan vouvas ylös alas kuin kissa kuutamolla :huh:
Vielä kun saan vähän vääntävämmän moottorin kupolia pyörittämään, niin kaikki on taas kunnossa.
-
YES! Hyviä uutisia SBIG:ltä USA:sta! Kamera on korjattu ja lähtee paluumatkalle TÄNÄÄN. Remote Guide Head - portti oli viallinen.
-
Hieno Homma! Loistava uutinen, kerrankin näinpäin!
-
Hyvä uutinen! Kenno laulamaan heti, kun pilvet väistyy :grin:
-
Onnittelut Oulustakin! Harvoin tuollaiset asiat sujuvat noin nopeasti.
Tämän talven säätkin ovat olleet sitä luokkaa, ettet ole kauheasti menettänyt kuvausmahdollisuuksia.
Pitäisi varmaan edellisessä lukea, että "onneksi", vaan en saattanut jostain syystä kirjoittaa sitä...
J-P
-
Kiitos! Juu, onneksi kelit ovat olleet tätä ja en ole käytännössä vielä menettänyt montaakaan yötä.
Laitoin SBIGille sähköpostia, että tarkastavat kameran vielä kerran ennen kuin lähettävät sen Baaderille. Jotenkin kalskahti tuo korjattu osa korvaan, kun meinaan vaihdoin sen itse kotona taannoin uuteen ja nyt siinäkin on mukamas ollut vika :undecided: No, saattoihan se mennä asentaessa rikki, tiedä häntä.
Ajattelin tilata samalla puttuvat SII ja OIII kapeakaistasuotimet Baaderilta, niin pääsee kevät-talvella emissiota valottelemaan pitkillä valotusajoilla :wink:
Tuutko J-P sitten kylään pitämään henk. koht. Tone Mapping-kurssin :wink:
-
Jaa'a miksipäs ei... Kevättalvella ovat aika vähissä vaan emissiokohteet,
kirkkaimmat ainakin ovat painuneet jo pohjoiselle taivaanosalla ja melko alas.
-
Näinhän se on, että keväällä sumut luuhaa pohjoisessa lähellä horisonttia. Yleensä olen päättänyt kuvauskauden Pelikaaniin tai Pohjois-Amerikkaan. Kefeuskin tulee loppukeväästä talon takaa näkyviin.
-
Mikko Päivisen ansiosta observatorion kuuppa pyörii nyt kovillakin pakkasilla ja kantikkailla pyörillä. Mikko rakensi minulle auton tuulilasin pyyhkijän moottorista uuden moottorisysteemin, jossa vääntöä riittää! Sain systeemin asennettua viime viikonloppuna ja hyvin tuntuu pelittävän.
Mikolle kiitokset!
-
Ja lisää hyviä uutisia. STL-11K lähti tänään Baaderilta UPS:llä kohti Hyvinkäätä!
-
Ja lisää hyviä uutisia. STL-11K lähti tänään Baaderilta UPS:llä kohti Hyvinkäätä!
Todellakin hyviä uutisia.. Kamerahan on käytössä jo Maaliskuun hyville kelille (toiveajattelua).
Hieno homma :cool:
t.Jyrki
-
SBIG STL-11000 kököttää nyt kamerasalkussa työpöydällä :smiley: UPS toi paketin tänään töihin ja ainot kulut kameran huollosta (rahteineen) olivat lähetyskulut Saksaan (n. 35€). Lähetteessä näytti lukevan 'takuuhuolto'. Perjantaiksi on luvassa selkeää, joten jokohan pääsisi tositoimiin.
-
SBIG STL-11000 kököttää nyt kamerasalkussa työpöydällä :smiley: UPS toi paketin tänään töihin ja ainot kulut kameran huollosta (rahteineen) olivat lähetyskulut Saksaan (n. 35€). Lähetteessä näytti lukevan 'takuuhuolto'. Perjantaiksi on luvassa selkeää, joten jokohan pääsisi tositoimiin.
Tuhannes viestisikin häämöttää härnäävän lähellä ... ;)
-
SBIG STL-11000 kököttää nyt kamerasalkussa työpöydällä :smiley: UPS toi paketin tänään töihin ja ainot kulut kameran huollosta (rahteineen) olivat lähetyskulut Saksaan (n. 35€). Lähetteessä näytti lukevan 'takuuhuolto'. Perjantaiksi on luvassa selkeää, joten jokohan pääsisi tositoimiin.
Onnittelut jälleennäkemisen johdosta! Toivottavasti tuo perjantain ennuste pitää kutiaan, olisi kaikenlaista uutta relettä taas...
-
Onnittelut,
Saadaan pian nähdä sitten "vihdoinkin valo" laitteistolla!
J-P
-
Kiitos!
Toivon totisesti, että huolto ei ollut pelkkää valohoitoa. Yritän tänään illalla saada kameran putkeen kiinni ja ajaa muutamat test-runit.
-
Ja niin tuli kylmää vettä niskaan :angry: Eihän se vika ollut mihinkään hävinnyt eli kameraa ulkoilutettiin oikein kunnolla lennättämällä se lähes maapallon ympäri :shocked: Taidanpa seuraavaksi säästää aikaa ja ajaa suoraan Jyväskylään, jossa tällaisia vikoja osataan korjata tai vähintäänkin paikallistaa. P..kele näitten amerikkalaisten romujen kanssa :angry:
-
Ei voi olla totta.... tuskaisen kuuloista, otan osaa.
-
SBIG STL-11000 kököttää nyt kamerasalkussa työpöydällä :smiley: UPS toi paketin tänään töihin ja ainot kulut kameran huollosta (rahteineen) olivat lähetyskulut Saksaan (n. 35€). Lähetteessä näytti lukevan 'takuuhuolto'. Perjantaiksi on luvassa selkeää, joten jokohan pääsisi tositoimiin.
Eipä ollut kallis reissu.. Kovin pitkäksi kamerasi takuuaika on venynyt :grin:
Ja niin tuli kylmää vettä niskaan :angry: Eihän se vika ollut mihinkään hävinnyt eli kameraa ulkoilutettiin oikein kunnolla lennättämällä se lähes maapallon ympäri :shocked: Taidanpa seuraavaksi säästää aikaa ja ajaa suoraan Jyväskylään, jossa tällaisia vikoja osataan korjata tai vähintäänkin paikallistaa. P..kele näitten amerikkalaisten romujen kanssa :angry:
AUTS.. Tuo on kurja juttu. Vetää sanattomaksi ja silmäkulmakin vipattaa :cry:
No Jyväskylän observaattorit osaavat kameraa "ropata", joten uskon reissun olevan ajankohtainen.
Jotenkin tuntuu tuo porttivika vain kovin köykäiseltä vialta ja johan semmoisen vaihdoit. Mitenhän ne SBIGillä oikein
asian tutkivat??
Kelit ne ovat kaikille tasapuolisen pilviset, joten ainakaan niissä et paljoa menetä.
Malttia, Petri, malttia
t.Jyrki
-
Ja 1000. viesti lähtee...
Laitoin eilen Baaderille melkoisen myllykirjeen näistä toilailuista ja vaadin heitä lähettämään minulle vian paikallistamista varten toisen virtalähteen STL-kameraan, uuden Remote Guide Headin sekä uuden välikaapelin STL:n ja RGH:n välille. Tänään tuli vastaus, että pyytämäni tavarat on lähetetty UPS:llä minulle! Wau, Baader todella yrittää :smiley:
-
Laitoin eilen Baaderille melkoisen myllykirjeen näistä toilailuista ja vaadin heitä lähettämään minulle vian paikallistamista varten toisen virtalähteen STL-kameraan, uuden Remote Guide Headin sekä uuden välikaapelin STL:n ja RGH:n välille. Tänään tuli vastaus, että pyytämäni tavarat on lähetetty UPS:llä minulle! Wau, Baader todella yrittää :smiley:
Kun suomalainen pottuuuntuu, alkaa englannin kielikin sujua tuloksekkaalla tavalla :cheesy: Hyvä, Petri!
-
Mielestäni kysymyksessä on ilmiselvä radiohäiriö-ongelma. Huono virtalähde tai esimerkiksi huono peltierin teholähde aiheuttaa juuri tuollaisia ongelmia.
-
Tämän vuoksi halusin juuri uuden virtalähteen Baaderilta. SBIG kyllä testasi kameran ja kaikki oli ok eli en usko, että STL:ssä on mitään vikaa. No paljon selviää ensi viikolla, kun tavarat saapuvat Saksasta.
-
Päivitystä STL-11K:n korjauksiin...
Minähän jouduin lähettämään kameran uudelleen korjattavaksi 10. päivä toukokuuta ja tänään tuli SBIG:ltä sähköposti, että vika on paikallistettu ja korjattu. Vika oli ilmennyt vain kylmälabrassa, jossa pääsevät -30C lämpötiloihin! Ihmettelen vain, että eivät ensimmäisellä korjauskerralla tätä kokeilleet, vaikka olin maininnut, että sisällä lämpimässä kamera pelaa ja ulkona kylmässä ei!?
Kohtahan tässä olisikin jo tullut korjauskierroksen vuosipäivä vastaan :angry:
-
Kohtahan tässä olisikin jo tullut korjauskierroksen vuosipäivä vastaan :angry:
Ja samalla takuuaika alkaa olemaan lopuillaan. Kannattaisi varmaan kysäistä sieltä josko takuuaika vasta alkaisi, nyt kun saa ehjän laitteenkin käytöönsä?
Kari
-
Ja samalla takuuaika alkaa olemaan lopuillaan. Kannattaisi varmaan kysäistä sieltä josko takuuaika vasta alkaisi, nyt kun saa ehjän laitteenkin käytöönsä?
Kari
STL-11K (jota nyt korjattiin) on ostettu 2007, joten kyllä siinä ihan hyvä takuuaika on ollut. Ainoat kustannukset itselle on lähetyskulut.
-
Näin 8.8. myrsky näyttäytyi observatoriolla. Kuvat napattu pokkarivideosta, jonka kuvasin turvallisesti ikkunan takaa. Kyseessä miltei peräkkäiset framet.
-
UPS toimitti juuri ovelle STL-11K CCD:n! Lähetin kameran matkaan 10.5. joten juuri tuli 3kk täyteen!
Nyt voi kuvauskausi puolestani alkaa!!
-
En tiedä tuleeko huoltotapauksista pilvisakkoja, mutta aika petollinen ajankohta saada kamera takaisin juuri ennen pimeiden tuloa. :wink: No, odotan innolla kuvia.
-
UPS toimitti juuri ovelle STL-11K CCD:n! Lähetin kameran matkaan 10.5. joten juuri tuli 3kk täyteen!
Nyt voi kuvauskausi puolestani alkaa!!
Ai kun kiva kuulla :grin: Aikas paljon on kamerasi nyt maailmalla seilannut. Mahtaa jo tullissakin
ihmetellä kun jatkuvasti korjattavana. Baaderinkin pojat jo kauhulla odottavat kautesi aloituskuvia :rolleyes:
t.Jyrki
-
Kappas vaan, 40 000 lukukertaa tullut tälle threadille täyteen! Kiitos lukijoille!
Sain eilen tornin moottorit säädettyä ja nyt kuuppa pyörii taas suhteellisen luotettavasti. Äsken säädin CCD-kameran full well kapasiteetin takasin tehdasasetuksiin, joten kaivon sysvyys kasvaa, mutta pientä 'kyynel-bloomingia' on odotettavissa.
Tänään laitan putken jalustalle ja tasapainotan systeemit. Sitten kamerat ym.
-
Niinhän se vaan on, että eihän tämänkään syksyn startti ihan ongelmitta sujunut. Kupolin ohjaus toimii tornissa moitteettomasti, mutta PC ei saa ohjauselektroniikkaan yhteyttä :realmad:
Onneksi ei ole kovin montaa komponenttia välissä: usb-kaapeli, Icron boksi, etrhernet-kaapeli, Icron-boksi, usb-to-rs232-kaapeli ja DDW:n oma sarjakaapeli. Siitä sitten selvittelemään...
-
Ja vika paikallistettu ja korjattu. Profilicin USB-to-RS232 -muunnin risa ja vaihdettu Atenin vastaavaan.
Ja mikä suurin riemu, STL ja Remote Guide Head toimivat nyt hienosti yhdessä, joten kameran miltei vuoden kestänyt korjausmatka maailman ympäri ei ollut turha :laugh:
-
Kuulosti jo pahalle nuo ohjausongelmat, mutta hyvä kun sait vian jo korjattuakin. Mitä lie avaruuspölyä ollut elektroniikassa.
Kohta se Kuu häviää...
Jep, jokohan kamerasi maailmanmatkailu riittäisi, jotta saamme taas upeita kuvia nähtäville :wink:
t.Jyrki
-
On tämä vaan mahtavaa touhua tämä oman tähtitornin omistaminen!
Nyt kun kamera on sitten kunnossa, niin jalusta temppuilee :realmad: Yritin saada seurannankorjauksen säädetty viimosen päälle, mutta törmäsin RA-akselin ihmeelliseen nykimiseen. Akseli saattoi spurtata suuntaan tai toiseen yli 5 pikseliä, joka tuhoaa meneillään olevan valotuksen tehokkaasti.
Siitä sitten Dec-backlashia mittaamaan sekä PEMiä tekemään. Dec-backlashin kohdalla sitten törmäsin aivan outoon ilmiöön. Kun Dec-moottori vaihtoi suuntaa, niin RA-akseli nykäisi tuon n. 5 pikseliä (tai enemmän) :huh:
Kuva backlash-testistä (viirut on siis tähtien jättämiä jälkiä). RA-akselin liike on pystyakselilla ja Dec vaaka-aselilla. Kun kaikki toimii oikein, pitää tuon siksak-kuvion olla eheä joka käännöksessä.
http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/973-1/Backlash.jpg (http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/973-1/Backlash.jpg)
Laitoin tästä viestä AP-GTO-foorumille ja jalustan valmistajan vastauksen mukaan kyse on erittäin harvinaisesta ongelmasta (niinpä tietenkin) :sad: Onneksi tämän voi korjata itse irroittamalla Dec-moottorin ja kiristelemällä vähän ruuveja sieltä täältä. Eli kuvaaminen saa edelleen odottaa...
Että sellaista :tongue:
-
Nyt kun kamera on sitten kunnossa, niin jalusta temppuilee :realmad: Yritin saada seurannankorjauksen säädetty viimosen päälle, mutta törmäsin RA-akselin ihmeelliseen nykimiseen. Akseli saattoi spurtata suuntaan tai toiseen yli 5 pikseliä, joka tuhoaa meneillään olevan valotuksen tehokkaasti.
Siitä sitten Dec-backlashia mittaamaan sekä PEMiä tekemään. Dec-backlashin kohdalla sitten törmäsin aivan outoon ilmiöön. Kun Dec-moottori vaihtoi suuntaa, niin RA-akseli nykäisi tuon n. 5 pikseliä (tai enemmän) :huh:
Kuva backlash-testistä (viirut on siis tähtien jättämiä jälkiä). RA-akselin liike on pystyakselilla ja Dec vaaka-aselilla. Kun kaikki toimii oikein, pitää tuon siksak-kuvion olla eheä joka käännöksessä.
http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/973-1/Backlash.jpg (http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/973-1/Backlash.jpg)
Laitoin tästä viestä AP-GTO-foorumille ja jalustan valmistajan vastauksen mukaan kyse on erittäin harvinaisesta ongelmasta (niinpä tietenkin) :sad: Onneksi tämän voi korjata itse irroittamalla Dec-moottorin ja kiristelemällä vähän ruuveja sieltä täältä. Eli kuvaaminen saa edelleen odottaa...
Että sellaista :tongue:
No voe sun... Todella harmillista :angry: Aika paljon on laitteet sulla temppuillut viimeaikoina. Kuvaa katselin ja tosi pätkivää siksakkia.
Merkillistä... ja harvinaista varmaan. Saas nähdä, miten tämäkin päättyy. Toivottavasti saat kaiken taas parsittua kokoon. Eli jalusta pura/kokoa.
ONNEA yritykselle..
t.Jyrki
-
Huoh...
Petri, tunnen tuskasi!
Eihän tuo voi olla tottakaan, miten yhtä miestä vastustaa koko ajan.
Huippulaitteisto makaa käyttämättömänä peräkkäisten ja vielä harvinaisten vikojen johdosta, vähemmästäkin saattaa iskeä "astromasennus"
Erittäin epäonnista, kaikki sympatia puolellasi.
Voimia asioiden ratkomiseen toivottaa,
J-P
-
Kiitos osanotosta!
Vääntelin tänään Dec-moottorin ruuveja tiukemmalle ja vika korjaantui puoliksi!?
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/978-2/Backlash+result+01.jpg)
Nyt toiseen suuntaan on backlashia, mutta toinen suunnanvaihto on kunnossa. Eikä RA-akseli enää hyppää :smiley: Vielä täytyy etsiä se ratkaiseva ruuvi, jota kiristämällä tuo toinenkin backlash häviää.
-
Sain seurannankorjauksen pelittämään tuolla vajavaisellakin Dec-akselin toiminnalla.
Tässä kaksi 30 minuutin Ha-valotusta yhdistettynä Cocoon-sumusta (IC5146). Kuvat otettu tänään. Kyllä tämä tästä.
-
Sain seurannankorjauksen pelittämään tuolla vajavaisellakin Dec-akselin toiminnalla.
Tässä kaksi 30 minuutin Ha-valotusta yhdistettynä Cocoon-sumusta (IC5146). Kuvat otettu tänään. Kyllä tämä tästä.
Cocoon-kuvahan näyttää oikein hyvältä. Kiristä varmuuden vuoksi tornin oven saranatkin, tiedä vaik auttaisi :wink:
t.Jyrki
-
Juu, kiristellään kaikki ruuvit, omasta päästä myös :tongue:
Eli kerran joutuu vielä irrottamaan Dec-moottorin, kun olin ymmärtänyt ohjeet viimeisen 'mutterin' osalta väärin. Moottoripesästä täytyy irrottaa kaksi hammasratasta, ennen kuin kiristettävä mutteri tulee näkyviin. No, tänään ei ehdi, kun olen vielä töissä, mutta huomenna saan tämän tehtyä.
Tuo Cocoon-kuva on tuossa vain osoituksena, että sain 30 minuutin valotukset toimimaan ensimmäistä kertaa omalla systeemillä.
-
Mahtava osoitus!
Mielestäni paljon vaikuttavampaa nähdä tämän tason kuvia Suomalaiselta takapihalta, kuin Austratralian liki täydellisistä olosuhteista :azn:
-
Kiitos Was!
Tämä kuva oli vasta testi, mutta kiva jos kelpaa jo tuollaisenaan :smiley:
-
30 minuuttia noilla polttoväleillä on tolkuton suoritus, kun meillä muilla riittää tekemistä jo 1/10:ssa tuosta valotusajasta.
(Oli pakko antaa pikkuisen perspektiiviä tähän hi-tech touhun rinnalle... :grin:) Hyvä silti, kun saat pikkuhiljaa systeemit toimimaan, niin tulee välineisiin sijoitetulle rahalle vastinetta.
-
No niin. Moottorin ruuveja on taas kiristelty ja tässä mittatulos. Säädöt loppuu nyt tähän (siis tämän osalta), koska lopputulos on jo lähes täydellinen.
(http://kehusmaa-astro.com/gallery/d/981-2/Backlash_001.jpg)
Tässä suht huonossa seeingissä eilen säätöjen jälkeen kuvattu Pacman-sumu. Valotusta 3 x 30min. Kuvaa pienennetty 50% alkuperäisestä ja 800x800 pikselin croppi sumun keskusalueelta.
-
Hyvältä näyttää. Millä softalla nuo bäkläsh-mittaukset on tehty? Oletan ettet painellut nappeja noin tarkasti.
-
Hyvältä näyttää. Millä softalla nuo bäkläsh-mittaukset on tehty? Oletan ettet painellut nappeja noin tarkasti.
Kiitos. Backlash-testit tehty PEMProv2:lla.
Pikkasen on tähdet muikuloita tuossa sumukuvassa ja tarkennuskin oli hiukan pielessä.
-
Petri, osaatko sanoa mistä tuo sääasemasi eilinen päiväys tulee kuvan alalaitaan? Poikkean tuolla sivullasi silloin tällöin katsomassa "paikallissäätä" ja tuo hämää tällaista satunnaista vierailijaa. Käyrät ovat kyllä tältä päivältä ja asema mittaa dataa koko ajan, koska tuossa näkyy hyvin säätilan äkillinen pakastuminen nollasta noin -6°C:een :smiley:
-
Petri, osaatko sanoa mistä tuo sääasemasi eilinen päiväys tulee kuvan alalaitaan? Poikkean tuolla sivullasi silloin tällöin katsomassa "paikallissäätä" ja tuo hämää tällaista satunnaista vierailijaa. Käyrät ovat kyllä tältä päivältä ja asema mittaa dataa koko ajan, koska tuossa näkyy hyvin säätilan äkillinen pakastuminen nollasta noin -6°C:een :smiley:
Totean täältä sivustalta, että tuossa käyrästössähän alhaalla näkyy, että päivämäärä vaihtui tiistaiksi jo toisen pystyviivan kohdalla vasemmalta. Näkee myöskin, että pakastuminen tapahtui klo 12 tiistaina.
ML
-
Jos joku ihmettelee, mitä Boltwoodin sääasemagrafiikalle on sivuillani tapahtunut, niin olen korvaamassa osaa sen datasta hankkimallani Davis Vantage Pro 2 aseman datalla.
Olen rakennellut sitä pystyyn tässä tammi-helmikuun puolella ja tutkinut erilaisia sovelluksia sen datan käsittelemiseksi ja julkaisemiseksi. Suurena apuna tässä on ollut Klaukkalan sääasema. En ole vielä saanut (siis en osaa) upotettua näitä useita php-scriptejä Word Pressin blogiini ja mietinkin nyt josko rakentaisin sääosion ilman minkäänlaista blogi-softaa.
Tässä kuitenkin linkki nyt netissä olevaan flash-pohjaiseen ja miltei reaaliaikaiseen sääasema-mittaristoon. Homma on vielä siis kehitteillä, mutta tämän pitäisi nyt toimia suht hyvin reilun kuukauden testaamisen jälkeen.
Kommentteja otetaan vastaan, niin kuin aina :smiley:
http://www.kehusmaa-astro.com/boltwood/vantagepro2/ (http://www.kehusmaa-astro.com/boltwood/vantagepro2/)
Työn alla on myös kustomoitu paikallinen sääennuste, joka toteuteaan WXSIM-ohjelmiston avulla. Sitä tässä viilailen myös pystyyn.
-
Kommentteja otetaan vastaan, niin kuin aina :smiley:
Hienon näköinen säätuloste uudelta asemalta, mutta entä se vanha kunnon pilvisyysdata (Cloud Sensor Graphics II)? Kiinnostaisi tietää, mitä sille tapahtuu jatkossa kun sen antama ilmankirkkausdata on kuvaajan kannalta olennaisinta tietoa? Ilmeisesti sitä ei saa upotettua tämän uuden aseman datoihin mukaan, mutta vanha sivu (http://www.kehusmaa-astro.com/cloud-sensor-ii) näyttää vielä toimivan (joskin asennusten takia pätkittäin?).
-
Cloud Sensorin pilvisyysdata jää vielä vanhaan malliin näkyviin. Poistin siitä vain ne elementit, jotka saan VP2:sta. Grafiikan kanssa on vaan se ongelma, että kun teen koneelle huoltobuutin, niin Cloud Sensorin historia nollautuu, ja grafiikka lähtee tyhjästä.
-
Boltwoodin cloud sensor oli poissa pelistä miltei kaksi kuukautta, kun kesäkuun alun ukonilma pisti sadeanturin sekasin. Sen mukaan satoi sitten koko ajan.
Eilen sain Diffraction Limitedin tuelta sähköpostin, jossa neuvottiin sensorin "salainen" reset komento. Ja kappas vain, pilvisensori alkoi taas toimimaan :smiley:
-
Pieni huomio niille, joilla laitteet ovat pysyvästi observatoriossa ja esim. CCD-kamerassa virrat päällä kaiken aikaa.
Tappelin koko viime syksyn mystisten guidausongelmien parissa. Vikaa tuli etsittyä kaukoputkesta, jalustasta, ohjelmista/ohjelmien säädöistä sekä kaapeleista. Bootteja ja resettejä tuli tehtyä sinne ja tänne. Mikään ei tuntunut tepsivän ja välillä annoin asian olla ja pudotin kuvausresoluution suosiolla bin2x2:een. Tällöin pääsin edes kohtuulliseen lopputulokseen.
Sitten tuli joulukuun myrskyt ja pieni sähkökatko. Kuinka ollakaan sen jälkeen seuraava kuvaussessio sujui kuin unelma. Seurannankorjaus pehmeää, sulavaa ja minimalistista. Tuloksena loistavia bin1x1 resoluutiolla (1 asp) olevia kuvia. Sitten tajusin, mistä moinen seurannankorjauksen paraneminen mahtoi johtua. CCD-kamerasta!!!! Se oli ainoa komponentti, jota en ollut koskaan resetoinut :oops: Kosteuden ehkäisemiseksi siinä on aina virrat päällä, ja niin oli ollut koko syksyn. Fortum hoiti siis tuon pakollisen resetin ja homma alkoi pelittää! Ilmeisesti (= siis tietenkin) kameran puskureissa on ajurit muistissa sekä kaikkea muuta parametria. Kun sen ajureita ja parametreja päivittää ilman että sitä resetoi välillä, niin aivan varmasti on jotkut bitit poikittain.
Tämä jälkeen seurannankorjaus on pelittänyt hienosti, ja olen nyt resetoinut kameran joka kerta ennen kuvaussession aloittamista. Odottelen tässä varovaisen toiveekkaasti seuraavia selkeitä, ja että systeemit pelaa edelleen hienosti. Sitten voinkin jälleen alkaa tekemään muutoksia kuvaussysteemeihin, jotka tuovat taas aivan uusia ongelmia tullessaan :laugh:
Turhia toimenpiteitä, joita tein:
- jalustan kummankin moottorin matopyörävälysten hienosäätö x 3
- kuvauskaluston balanssimuutokset x 3
- guideputken asennus ja käyttöönotto
- MMOAG-säätöjen tarkistukset
- ohjelmistopäivitykset x 2 (maksoi rahaa)
- autoguiderkalibroinnit x 20 (eri parametreilla)
- sähköposteja sekä putken- että jalustanvalmistajalle
- muutamia muita testejä sekä laskelmia
-
Observatorion sääaseman tuulimittarikin oli päässyt jämähtämään jäähän, kun räntäsateen jäljiltä lämpötila putosi reilusti pakkasen puolelle, ja räntälumi jäätyi tuulikuppeihin ja mittarin ympärille. Piti kavuta talon katolle ja käydä avittamassa hellästi tuulikuppeja taas liikkeelle. Hetken 'houkuttelun' jälkeen mittari lähtikin taas pyörimään puuskatuulessa. Kupit on tosin vieläkin aivan täynnä jäätä, joten lukemat ei varmaan ole ihan täsmällisiä.
-
Pieni huomio niille, joilla laitteet ovat pysyvästi observatoriossa ja esim. CCD-kamerassa virrat päällä kaiken aikaa. ... Tappelin koko viime syksyn mystisten guidausongelmien parissa. Vikaa tuli etsittyä kaukoputkesta, jalustasta, ohjelmista/ohjelmien säädöistä sekä kaapeleista. Bootteja ja resettejä tuli tehtyä sinne ja tänne. Mikään ei tuntunut tepsivän ... Sitten tuli joulukuun myrskyt ja pieni sähkökatko. Kuinka ollakaan sen jälkeen seuraava kuvaussessio sujui kuin unelma. Sitten tajusin, mistä moinen seurannankorjauksen paraneminen mahtoi johtua. CCD-kamerasta!!!! Se oli ainoa komponentti, jota en ollut koskaan resetoinut ... Fortum hoiti siis tuon pakollisen resetin ja homma alkoi pelittää!
Kaikkeen tosiaan uppoaa kuin huomaamatta muistia ja älyä; puhelimista jääkaapinoviin. - Hienoa kun tuo asia nyt selvisi; oli kyllä piinaava episodi. Mutta olipahan sitten ratkaisukin legendaarinen: "virrat pois". - Edes yksi hyvä asia sähkökatkosta tästä eteenpäin kerrotavana!
-
Pieni huomio niille, joilla laitteet ovat pysyvästi observatoriossa ja esim. CCD-kamerassa virrat päällä kaiken aikaa.
Pyöriikö sinulla myös kameran tuuletin koko ajan ? Omassa kamerassa tuuletin pyörii aina kun virta on päällä ja olen sen takia laittanut virran poikki kuvauksen jälkeen. Pitäisiköhän muuttaa käytäntöä ?
-
Pyöriikö sinulla myös kameran tuuletin koko ajan ? Omassa kamerassa tuuletin pyörii aina kun virta on päällä ja olen sen takia laittanut virran poikki kuvauksen jälkeen. Pitäisiköhän muuttaa käytäntöä ?
Ei pyöri tuuletin kaiken aikaa. Saan sen erikseen pois päältä MaximDL:stä käsin, kun lopetan kuvaamisen.
-
Kaikkeen tosiaan uppoaa kuin huomaamatta muistia ja älyä; puhelimista jääkaapinoviin. - Hienoa kun tuo asia nyt selvisi; oli kyllä piinaava episodi. Mutta olipahan sitten ratkaisukin legendaarinen: "virrat pois". - Edes yksi hyvä asia sähkökatkosta tästä eteenpäin kerrotavana!
Kyllä tosiaan hävettää tuo kameran virta-juttu. Aika kauan on kuitenkin tullut näitten vermeitten kanssa touhuttua, ja omasta mielestä kaikki nähty. Ei vaan tullut pieneen mieleenkään, että kaikki seurannan ongelmat johtuu CCD-kamerasta. Sitä jotenkin meni luuppiin, eikä pystynyt näkemään muita mahdollisuuksia.
-
Mut erittäin hienoa tuo ongelman ratkeaminen. Täällä syrjemmällä Suomen maata pitää Vattenfall huolen buuteista todellakin riittävän usein.
Olipa tuulta tai lunta yli 1 cm niin olo on kuin 80-luvun diskossa, valot välkkyy aiwan sairaasti... Kuvaa siinä sitten puolen tunnin croppeja.. keleen kele.. :veryangry:
-
Mut erittäin hienoa tuo ongelman ratkeaminen. Täällä syrjemmällä Suomen maata pitää Vattenfall huolen buuteista todellakin riittävän usein.
Olipa tuulta tai lunta yli 1 cm niin olo on kuin 80-luvun diskossa, valot välkkyy aiwan sairaasti... Kuvaa siinä sitten puolen tunnin croppeja.. keleen kele.. :veryangry:
Miten isot virtakuormat sulla on maksimissaan käytön aikana? Käytettyjä UPSeja löytää välillä aika halvalla, ei tarvitse kuin vaihtaa elävä akku sisään.
Mulla on 700 wattia varttitunniksi tarjoava, jonka sain ilmaiseksi kun vein nopeasti pois silmistä. Ei sillä kahvia keitetä, mutta ATK-laitteet pysyivät hetken käynnissä kun myrskyt täällä espoossakin kiussivat katkoilla. Saa ainakin tovin aikaa ajaa systeemit turvallisesti alas, tallentaa duunit yms.
Suosittelen vastaavaa, mutta etköhän sinä tämän jo tiennyt.
Kari
-
Päivitetäänpä jälleen observatorion statusta.
Siirryin automatisoinnissa käyttämään CCDAutopilot v5:sta. Siinä on edelliseen versioon (v4) verrattuna paljon parannuksia:
- Relaatiokanta kohteille ja kuvaussuunnitelmille
- Tarkka plate solveen perustuva kohdistus (keskimäärin kohde osuu aina 5 kaarisekunnin sisään halutusta)
- Kuvien arviointi fwhm, tähtien symmetrisyyden sekä taustataivaan kirkkauden suhteen heti kuvan ottamisen jälkeen (vaatii CCD Inspectorin). Raja-arvot ylittävät kuvat tallennetaan eri hakemistoon kuin kohdekuvat. Kohdekuviin tallentuu kattavat kuvaustiedot, mm. focuspositio (FITS headeriin).
- Tavoitekuvamäärät kohteille eri suotimilla eli ohjelma pitää kirjaa siitä, montako kuvaa vielä puuttuu tavoitteesta.
- Suotimien väribalanssimittaus G2V-tähdistä. Kun ratiot suotimille on saatu, ohjelma kertoo session lopussa mitä kertoimia kannattaa RGB-kuvan luomisessa käyttää (ottaa huomioon millä korkeudella kohde oli kuvaushetkellä)
- Tiedostojen automaattinen nimeäminen eri systeemimuttujien ja vakiotekstien avulla.
- Kuvaussession muokkaaminen lennosta eli kuvamäärät, filtterit, kriteerit, guidaus jne.
- Jalustan ohjaus TheSky:llä sekä ASCOM-ajurilla samaan aikaan.
- Jalustan ja kupolin yhteistyötä optimoitu.
- Ziljoona muuta parannusta mm. käyttöliittymään.
Ohjelma ei toki ole virheetön ja sain sen kaatumaan heti ensimmäisellä käyttökerralla. Samoin ohjelma tekee omia temppujaan välillä, jos sessiota muokkaa lennosta. Mutta nyt kun on oppinut käyttämään ohjelmaa niin kuin tekijä on tarkoittanut, virheiden ja kaatumisten määrä on vähentynyt ja setiti menee ongelmitta läpi.
Pätkä logia:
CCDAutoPilot Version 5.03.6
Professional Edition
ASCOM Telescope:
AstroPhysicsV2.Telescope
TheSky6 6.0.0.65
Maxim 5.18
PinPoint 5.1.8
Cloud Sensor II
FocusMax 3.4.40
DDWCP 5.02
ASCOM Platform 6.0
CCDInspector 2.5.3
FITS Keywords
Observer: Petri Kehusmaa
Observatory SRO (B64)
Instrument: SBIG STL-11000
Telescope: DSI RC10C
Drivers
Camera: SBIG Universal
Guider: SBIG Universal
ASCOM Telescope: AstroPhysicsV2.Telescope
FocusMax Focuser: DsiFocus.Focuser
Cloud SensorI: False
Imager Parameters
Pixel size: 9
Focal Length: 1856
Plate scale: 1.00
Read noise: 10.2
Gain: 0.8
Imager: SBIG Universal
Sub-framing Used: False
Filter Name Offset Initial Exposure
Luminance 0 0
Red 0 0
Green 0 0
Blue 0 0
Ha 0 0.2
G2V Ratio Red/Green/Blue 1.30/1.00/1.66
Guider Parameters
Guide method: Guide Scope
Pixel size: 7.40
Focal Length: 478
Plate scale: 3.19
A/D Conversion: 16
Binning: 1
Guider: SBIG Universal
Maxim Guiding
AO In Use: False
Via Guider Relays
Minimum move (sec.): 0.01
Maximum move (sec.): 0.40
Aggressiveness: 9
Maxim Initialization
Guider1: 1x9.1 270.6
Guider2: -4.69 -4.63 WR0.0 -71.2
Maxim Options
Plate Solve Readount Mode: Normal
Flat Readout Mode: Normal
Bias Readout Mode: Normal
Dark Readout Mode: Normal
Light Frame Readout Mode: Normal
Focus Readout Mode: Normal
Lossless Compression Enabled: False
Remove Pixels Enabled: False
Mount Parameters
Mount type: Equatorial
Guiding rate: 1.0
Setting time: 3
Dec. release enabled: False
Precision slew enabled: True
Precision slew tolerance enabled: True
To within: 20
Precision slew with sync enabled: False
Max. E altitude: 90
Max. W altitude: 90
Min. W altitude: 5
Mount Options
Tracking Off while Waiting: False
Park while Waiting: False
Mount Control Options
Slew app checked: False
Guiding Parameters
Dithering Method: Enhanced
Max. Pixel dither: 1.5
Max. Guide Error: 0.12
Max. Error cycles: 30
Enable Guider Auto Exposure: True
Min. Guide Exposure: 3
Max. Guide Exposure: 4
Target Guide ADU: 1500
Use Maxim Guide Star Detection: False
Hot Pixel Filter: 0
Audible Alarm: False
Guide through Series Changes: False
AO Centering: None
Meridian Flip Parameters
Enable Meridian Flip: False
Abort Target at Meridian: True
Focusing Parameters
Focusing Method: SkyStar
Center Focus Star Within: True
Focus Star Range: 4 to 7
Within (arc-sec.): 100
Min. Focus Star Altitude: 60
Refocus every: False
Same Filter for Focusing: True
Focusing Filter: Luminance
Post-Focus Offset: 0
Refocus on Temp. Change: False
Use Temp. Compensation: False
Plate Solving Parameters
Exposure: 5
Binning: 3x3
Filter: Luminance
Sub-frame: 1/2
Min. Stars: 10
Use Autodark: True
PinPoint Settings
Catalog: GSC ACT
Catalog Path: C:\GSC11\
Expansion: 0.3
Folders
Base image folder: D:\FTP\CCD\
Light Frames
Folder: D:\FTP\CCD\
Template: %a\%f_%t_B%b_%c_%e
Bias Frames
Folder: D:\FTP\CCD\Calibration Frames\Bias\
Template: %i_B%b_%c_%a
Dark Frames
Folder: D:\FTP\CCD\Calibration Frames\Darks\
Template: %i_B%b_%c_%e_%a
Flat Frames
Folder: D:\FTP\CCD\Calibration Frames\Flats\
Template: %i_%f_B%b_%a
Standard Keywords: False
Flat Field Parameters
Minimum Exposure Limit: 2
Maximum Exposure Limit: 40
Tracking On with Dithering: True
Tracking Off: False
Starting Sun Altitude at Dusk: -1.5
Starting Sun Altitude at Dawn: -5.0
Auto Solar Null Point: True
Time Estimates
1X1 Download Time: 48.5
2X2 Download Time: 17.0
3x3 Download Time: 8.4
Focus Time: 139.7
Meridian Flip Time: 0.0
Plate Solve Time: 17.1
Adjustment Time: -3.0
Weather Information Source
Weather Data File: D:\Upload\currentemp.txt
Weather Source: Cloud Sensor II
Wait for Clearing: True
For (min.): 20
Stop Mount while Waiting: True
Abort on High Humidity: False
Abort on High Wind: False
Abort on Loss of Weather Info: False
Abort on Too Light condition: True
Control File Path:
Cooler Setpoint Recovery: False
Notifications
SMTP Server: mail.inet.fi
Authenticate: False
Use SSL: False
At Start Of Session: False
At Start Of Targets Run: False
At End Of Session: False
At End Of Session With Log: True
Upon Weather Event: True
Upon Guide Error: True
Upon Plate Solve Error: True
Upon Slew Error: True
Upon Camera Error: True
Data Assessment Enabled: True
Max. FWHM (arc-sec.): 4.6
Use CCDInspector: True
Max. Aspect Ratio (%): 18
Max. Background (ADU): 5000
Move data that fails assessment: True
Move to: D:\FTP\CCD\Assess Failed\
Insert WCS into Light Frames: True
Session starting on 13 Mar 2012
00:58:08
System Profile: C:\Documents and Settings\observatory\My Documents\CCDWare\CCDAutoPilot5\System Profiles\SROccdap503.ap5
Target Database: C:\Documents and Settings\observatory\My Documents\CCDWare\CCDAutoPilot5\Target Databases\2012Targets.mdb
Log: D:\FTP\CCD\CCDAutoPilot_Logs\ccdap20120313_005808.log
Starting Image Count: 289
00:58:08 Checking weather...
00:58:09 Clear, Dry, Sky: -27.6°C, Ambient: 3.5°C, RH: 65%, Wind: 5.1 mPH,
00:58:10 Imager cooler at -14.8 °C
00:58:10 Guider cooler at -14.8 °C
00:58:12 Clear, Dry, Sky: -27.6°C, Ambient: 3.5°C, RH: 65%, Wind: 5.1 mPH,
00:58:13 Clear, Dry, Sky: -27.6°C, Ambient: 3.5°C, RH: 65%, Wind: 5.1 mPH,
00:58:16 Flush imager exposure 1/1, 1 sec. exposure
00:59:01 Series 1, 8 Exposures, 300 sec., 1x1, Ha filter
00:59:01 Exposure 1 of 8
00:59:01 Exposing...
01:04:51 D:\FTP\CCD\Calibration Frames\Darks\Dark_B1x1_-15_300s_20120313.00288.fit
01:04:51 Download time: 49.2 sec., cooler at -14.8 °C, 29% power.
01:04:51
01:04:51 Exposure 2 of 8
01:04:52 Exposing...
-
No nysse oli sunnuntain Hesarissakin
Paperisessa 27.1.2013 ja netissäkin:
http://www.hs.fi/paivanlehti/tyoelama/T%C3%A4htitorni+omalla+pihalla/a1359177108880
Onnea positiiviselle julkisuudelle!
-
Hieno juttu aiheesta, juuri luin, oikein positiivinen fiilis.
-
Kiitos, kiitos! Vähän mietin haastattelupyyntöä, mutta ajattelin, että saapahan laji ilmaista mainosta.
-
Ihmeiden aika ei ole ohi. Laitoin laitteiston kuvaamaan pitkä tauon jälkeen (viime syksynä viimeksi) ja kaikki toimi heti ilman mitään ongelmia :cool:
Lyhytperiodinen muuttuja tähtäimessä.
-
Torni alkaa vähitellen olla tyhjä. Tänään irrotin kaapeloinnit automatiikasta, ja valmistelin kupolin siirtoa uuteen kotiin. Ensi viikolla jäljellä saattaa olla vain perustukset muistona omasta tornista.
Yhden ajan loppu ja uuden alku.