Melko valmista alkaa olemaan. Jalusta ja putki on ollut asennettuna ja toiminnassa elokuun puolestavälistä lähtien.
Jalustan etäohjaus:Jalustaa ja CCD kameraa ohjataan torniläppärillä jota etäohjataan sisältä työhuoneesta (30m päästä tornista) toisella läppärillä VNC:n avulla, koneet on fyysisesti Ethernet yhteydessä toisiinsa.
Putken toimintojen etäohjaus:Putken toimintoja (fokusointi ja lämmitysten ohjaus, fokuskamera ja tarkennusvalo, tähtäinkamera päälle/pois ja Canonin laukaisijan käyttö) ohjataan työhuoneesta Vellemanin 10-kanavaisella lähetin/vastaanotin ohjaimella,
http://radioduo.net/product_info.php?cPath=21_44&products_id=667&osCsid=2757481a18f9d579b7b3a2947d105719 jossa kytkintieto kulkee yhdellä parikaapelilla. Lisäksi rakentelin vastaanottimen kaveriksi 9-releisen relekortin, joka hoitaa varsinaisen kuorman kytkennän. Vastaanotin ja relekortti on asennettu koteloonsa joka on vuorostaan kiinnitetty dovetail plateen kiinnitetyn AL-kannakkeeseen. Näin kaikki em. toiminnot voidaan tuoda putkelle yhdellä parikaapelilla.
AlumiiniteippiäKomponenttikuvassa näkyy kovasti AL-teippiä kiinnitettynä filtteripyörään, ccd kameraan.. fokkariin ja vähän sinne tänne. Niiden funktio on hieman hillitä kasteen kertymistä kameran sähköliitäntöihin ja filtteripyörän sisälle. Manuaalisessa filtteripyörässä on aika iso pyöritysaukko.
Tähtäimestä:Tähtäin kamera on toistaiseksi käytössä jalustan buuttausta varten. Jalustassa on kiinteät 1" tarkkuden referenssipisteet, ja sijainnin sekä kellonajan jalusta saa GPS mokkulasta, näillä tiedoilla jalustan tulisi referenssiin ajon jälkeen olla 1" tarkkudella kartalla, mutta jostain syystä RA heittää noin tunnin ja Dec heittää jotain 5 astetta, joten jotta saan kartan (CartesDu Ciel) ja jalustan synkkaan, pitää manuaalisesti ajaa tunnettu tähti keskelle kuvakenttää. Jalustan ja karttaohjelman synkronoinnin jälkeen ei tähtäintä tarvitse. Ongelma varmaan poistuisi (ja samalla pääsisin eroon tähtäiputkesta/kamerasta) manuaalia lukemalla ja harjoittelemalla homma, mutta.. Selkeitä kelejä on ollut niin tuskallisen vähän että en todellakaan halua käyttää vähäsiä kelejä jalustaharjoitteluun - eli homma siirretty myöhäisempään ajankohtaan.
Jalustan lämmitysDDM60 jalustaan olen virittänyt jatkuvan 7.5w lämmityksen (tiedetään - kuvassa lukee 8w) moottoripyörän 15w kahvanlämmittimistä
http://www.mc-scatter.com/mopojen-osat-viritys-yleisosia-muut-kahvan-lammittimet-p-14039.html#.ULtvPoO9S5U1mm AL-pellin taivutin kaarelle ja sitten liimasin tarraliima kiinnitteisen lämmityselementin ja sen päälle tarraliima kiinnitteisen eristeen. Lämmitin sopii/kiinnittyy sellaisenaan jalustaan (molemmin puolin yksi lämmitin), lämmittimet on kytketty sarjaan 12v syöttöön, ja on jatkuvasti päällä. 7.5w pitää DDM:n juuri sen verran ympäristöään lämpimänä että kaste eikä kuura kerry jalustalle ollenkaan.
VisiiriObservatoriossa on myös eräänlainen tuulivisiiri, näkyy yleiskuvassa. Se on tarkoitus nostaa kovalla tuulella ylös tuulensuojaksi, jos putki on suunnattu korkealle taivaalle. Visiirin nosto käsin osoittautui hyvin hankalaksi (visiiri on 12mm vesivaneria , ja painaa jonkin verran). Visiiri odottaa nostomekanismin kaksimistä, työtä hidastaa se että esim. 29.11 tuuli puhalsi puuskissa parhaimmillaan 5.8m/s eikä haitannut zeniittiin suunnattua putkea juuri ollenkaan (kuvasin tuolloin koko illan HT-Cas tähteä).
Kohteet:Systeemin päätyö on toistaiseksi muuttuvien kuvaaminen. Laitteisto on tasapainotettu siten että Canonin 350D + Baaderin MPCC komankorjaajan voi laittaa MX716 ja filtteripyörän tilalle tasapainotuksen muuttumatta. Kelejä on toistaiseksi ollut niin vähän, että muuttuvien kuvaamiseen ei ole viellä kyllästynyt, joten pääpaino edelleen muuttuvissa.
Käytössä havaittuaTälläinen siirrettävällä katolla varustettu hvaintosuoja on hyvä, varsinkin jos on lattialla varustettu - pysyy kosteus hyvin ulkona, paitsi.. Kun syksyllä pitää katon yön yli auki, on kaukoputki kosteudesta vettä tippuvan märkä - samoin on koko havaintosuoja märkä sisältä. Jos on pakkasta on kosteus kuurana joka paikassa. Laitoin 650w sisätilan lämmittimen toimimaan ajastimella 1h/ vuorokausi, niin kosteus kaikkoaa parissa päivässä. Pitkä pilvisyys jakso ja laitan lämmittimen kokonaan pois.