Kaukaisella "supersaturnuksella" on 200 kertaa Saturnusta suuremmat renkaat

Leidenin ja Rochesterin yliopistojen tutkimus on kartoittanut renkaita tähden J1407 kiertolaisen ympärillä. Ne paljastuivat sekä kooltaan että massaltaan ällistyttäviksi. Kyseessä on valtavin rengasjärjestelmä, mitä on koskaan avaruudesta löydetty.

"Planeetta on paljon suurempi kuin Jupiter tai Saturnus ja sen renkaat ovat karkeasti 200 kertaa suuremmat kuin Saturnuksella nykyään", kuvailee Eric Mamajek Rochesterin yliopistosta. "Sitä voidaan pitää eräänlaisena supersaturnuksena."

Uuden tutkimuksen mukaan rengasjärjestelmä koostuu yli 30:stä eri paksuisesta renkaasta samassa tasossa. Kauimmaiset niistä kiertävät planeettaa 0,6 Maa-Aurinko-etäisyyden päässä. Renkaiden yhteismassaksi arvioidaan hieman yli maapallon massa.

Tutkijat epäilevät, että kiertolaisen renkaiden selkein tyhjä alue on voinut syntyä sitä kiertävän kuun vaikutuksesta. Tämä eksokuu saattaisi olla Marsin tai Maan kokoinen, mutta siitä ei ole suoria havaintoja.

J1407b sijaitsee meistä 420 valovuoden päässä ja kiertää nuorta auringonkaltaista tähteä. Sen renkaat löydettiin jo 2012 tutkimalla ylikulun valokäyrää. Renkaiden koosta ei tuolloin ollut vielä tarkkaa tietoa.

Kaiken kaikkiaan tutkijat eivät ole varmoja, onko renkaiden ympäröimä kohde aito kaasujättiläisplaneetta, kuten on oletettu, vai sittenkin ruskea kääpiö.

Muutamia muitakin supersaturnuksiksi epäiltyjä eksoplaneettoja tunnetaan jo. Niistä kuuluisin on Fomalhaut b -planeetta. Sen renkaiden olemassaolo on päätelty poikkeuksellisen vahvasta heijastuksesta näkyvän valon alueella.

Aiheesta lisää University of Rochester (englanniksi)