Fomalhautin "supersaturnus"-planeetan rata paljastui oudoksi

Hubblen havaintojen avulla on saatu mallinnettua Fomalhaut b -planeetan rata. Tutkijoiden yllätykseksi rata on hyvin elliptinen. Planeetan etäisyys vaihtelee 7,4-43 miljardin kilometrin etäisyydellä tähdestä ja yksi ratakierros kestää jopa 2000 Maan vuotta.

Ratamittaukset julkaistiin viime viikolla American Astronomical Societyn kokouksessa.

"Löytö hätkäytti. Emme odottaneet tällaista", kommentoi Paul Kalas Berkeleyn yliopistosta ratamittauksia.

"Kuumat jupiterit muuttavat ratojaan tapahtumissa, joissa yhden planeetan rata suppenee ja toinen sinkoituu pois", spekuloi Mark Clampin Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta. "Tässä saattaa olla kyseessä sellainen planeetta."

Erikoiseksi Fomalhaut b:n tekee myös sen suuri kirkkaus näkyvässä valossa verrattuna infrapunaan. Ilmiön todennäköisin selitys ovat jättimäiset emotähden valoa heijastavat pölyrenkaat planeetan ympärillä. Kyseessä olisi Saturnuksen renkaita paljon laajempi rakenne.

Kiekkonsa planeetta on todennäköisesti "imuroinut" emotähteään kiertävästä pölyvyöhykkeestä. Vyöhyke ulottuu tuorempien mittausten perusteella 23-32 miljardin kilometrin etäisyydelle Fomalhaut-tähdestä.

Fomalhaut b on myös historiallisesti merkittävä, koska se on <link uutiset eksoplaneetat ensimmainen-nakyvan-valon-valokuva-eksoplaneetasta.html>ensimmäinen näkyvän valon aallonpituuksilla kuvattu eksoplaneetta. Tutkijat eivät ole vielä täysin varmoja, onko kyseessä eksoplaneetta vai ruskea kääpiötähti.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)