Helsingin pamauksen paikantanut Jaakko Visuri valittiin Vuoden kaupunkilaiseksi

Ursan tulipallotyöryhmän jäsen Jaakko Visuri on valittu Helsingissä Vuoden kaupunkilaiseksi 2021. Valinnan tekee vuosittain Kaupunkitoimittajat ry.

Lauantaina 11. syyskuuta 2021 Helsingin Metsälän yllä pamahti voimakkaasti. Tapahtuma herätti laajaa huomiota sekä mediassa että lukuisissa Facebookin kaupunginosaryhmissä.

Yksittäisten kuulohavaintojen perusteella pamauksen alkuperää oli kuitenkin vaikea päätellä.

Ursan tulipallotyöryhmän Jaakko Visuri vastaanotti seismologian laitoksen mittausdataa. Hän mallinsi sen perusteella pamauksen tarkan sijainnin.

"Intressinä selvityksessä oli alkujaan, että tämä olisi saattanut osoittautua tulipalloksi", Visuri kertoi tuolloin Tähdet ja avaruus -lehdelle.

Mallinnuksen avulla räjähdyspaikaksi osoittautui Pasilan ratapihan pohjoisosa ja korkeudeksi 300 metriä. Korkeuden perusteella pamaus oli suurella todennäköisyydellä ihmisen aiheuttama.

Kaupunkitoimittajien yhdistys on valinnut Vuoden kaupunkilaisen nyt 25 kertaa. Valinnalla halutaan nostaa esiin niitä henkilöitä, jotka haluavat pyyteettömästi parantaa ihmisten hyvinvointia alueella.

Visuri toimii työkseen Ursan toimistopäällikkönä. Tulipallotyöryhmä on puhtaasti harrastus, samoin tietokoneohjelmat, joilla Visuri laski pamauksen paikan.