Helsingin pamaus paikantui 300 metrin korkeudelle - todennäköisesti ihmisen aiheuttama

Lauantai-iltana Helsingin alueella kuullun kovan pamauksen tarkka sijainti ja korkeus on selvinnyt. Pasilan ratapihan syrjäinen osa ja matala korkeus avaavat ikkunan ilmiön selitykseen. 

Ursan tulipallotyöryhmän Jaakko Visuri vastaanotti seismologian laitoksen mittausdataa. Hän mallinsi sen perusteella pamauksen tarkan sijainnin. "Intressinä selvityksessä oli alkujaan, että tämä olisi saattanut osoittautua tulipalloksi", sanoo Visuri.

Yksittäisten kuulohavaintojen perusteella alkuperää oli vaikea päätellä. Mallinnuksen avulla paikaksi osoittautui Pasilan ratapihan pohjoisosa ja korkeudeksi 300 metriä.

Nyt on selvää, että pamaus tapahtui hyvin matalalla ilmakehässä. Näin ollen se on suurella todennäköisyydellä ihmisen aiheuttama.

"Alue on Pasilan ratapihan lähellä. Se sopisi hyvin kuvaan kaupunkilaisesta rakettiaskartelijasta, jolla on 300 metriin nouseva tuunattu raketti", Visuri toteaa. "Ei yllätä yhtään, ettei kukaan ole ilmoittautunut."

Ilmiön aiheuttama välähdys on jäänyt matalalla olleen pilvikerroksen alle. Jo aiemmin tulipallotyöryhmän Vaalan kameran perusteella oli selvinnyt, ettei Etelä-Suomen yllä ollut tapahtuma-aikaan ainakaan merkittävän isoa tulipalloa. 

Ilmiön alkuperän tarkentaminen oli mahdollista, kun mittausdataa saatiin seismologi Tommi Vuorisen kautta Seismologian instituutista.

"Meillä on käynnissä Kumpulassa tarkat mittaukset liittyen Suomen akatemian rahoittamaan Seismic Risk -projektiin, joka käyttää FLEX-EPOS-instrumenttipoolin laitteita. Lisäksi löysin niiden avulla muiltakin lähitienoon asemilta signaaleja, jotka sopivat ajankohtaan", Vuorinen kertoo.

"Lähetin tiedot Visurille ja hän sai niistä paikannettua alkuperän. Signaali näyttää, että ilmassa matalalla on tapahtunut jokin räjähdys tai pamaus", Vuorinen selittää.

Myös Jarmo Moilanen Ursan tulipallotyöryhmästä pitää ihmisen toiminnasta lähtöisin olevaa pamausta todennäköisimpänä.

"Selvityksen tulos kuulostaa todennäköiseltä. Sen on täytynyt olla alhaalla, koska alue, jolla pamaus kuultiin oli niin rajallinen. Meteori se ei ainakaan ole voinut olla", Moilanen toteaa. "On hyvä, että ihmiset ovat valveilla tällaisten ilmiöiden suhteen."