100 kilometriä Petroskoista pohjoiseen - torstain tulipallon mallinnus valmistui

Kuvia ilmiöstä saatiin Suomen lisäksi Venäjältä, minkä avulla kappaleen lentorata ilmakehässä selvisi. Meteoriitti putosi Venäjän Karjalan Suopohjan suunnalle.

Torstain upea tulipallo taltioitui lukuisille videoille itärajan takana. Yksi Pietarin tallenteista oli erityisen arvokas. Yhdistettynä Suomen kuvamateriaaliin putoamisesta saatiin tarkka käsitys. 

Ursan tulipallotyöryhmän Jaakko Visurin jo torstai-iltana antama arvio, että lento sijaitsisi kokonaisuudessaan Venäjän puolella ja lähempänä Petroskoita osoittautui oikeaksi.   

"Ei ole yllättävää, että Pietarin kokoisesta kaupungista löytyi paljon videoita. Onneksi alueella oli suhteellisen pilvetön keli", Visuri sanoo. 

"Nyt pystytään varmuudella toteamaan, että meteoriitteja on tullut alas Petroskoin pohjoispuolelle."

Suhteellisen hidas, 15 kilometrin sekuntinopeus ja tulipallon sammuminen alle 20 kilometrin korkeudella ovat selviä signaaleja. Meteoroidi ei palanut loppuun asti, vaan maanpinnalle asti selvisi avaruuskiviä. 

"Kappaleen aurinkokuntaradan määritys on haasteellisempaa, sillä lennon alkuosa ei ole nykyisistä videoista mitattavissa luotettavasti", Visuri kertoo.  

Kappale tuli ilmakehään hyvin jyrkässä, noin 75 asteen kulmassa, mikä osaltaan rajaa putoamisaluetta.  

Tulipallo näyttäytyi 11. marraskuuta kello 16.40. Se oli yksi kuluneen vuosikymmenen kirkkaimmista.

Lauantaihin mennessä ilmiöstä on saapunut Taivaanvahtiin jo yli 110 havaintoa. Suomessa ilmiö nähtiin etupäässä Oulu-Savonlinna-suuntaisella kaistaleella, jolla oli vähemmän pilviä.  

Videoita ilmiöstä Venäjältä (venäjäksi)