Väite: Betelgeuse-tähti vaihtoi väriään selvästi viimeisen 2 000 vuoden aikana

Vanhat tekstit voivat välittää arvokkaita tähtitieteellisiä havaintoja, joskaan eivät aina täysin luotettavasti. Uusi tutkimus ehdottaa, että Betelgeuse-tähti olisi vaihtanut väriään keltaisesta punaiseksi.

"Valkoinen kuin Sirius, punainen kuin Antares, keltainen kuin Betelgeuse, sininen kuin Bellatrix", kirjoitti kiinalainen hoviastronomi Sima Qian noin vuonna 100 ennen ajanlaskumme alkua.

Samoin noin vuosisata myöhemmin roomalainen Hyginus kuvaili Betelgeusen väriä keltaiseksi.

Nykyään Betelgeuse on väriltään punainen ja hyvin lähellä Antares-tähteä.

"Katsaus taaksepäin ajassa antaa vahvoja vaikutteita ja tärkeitä tuloksia. Astrofysiikkaan liittyy haasteita, joita tuskin pystytään ratkaisemaan ilman historiallisia havaintoja", toteaa tutkimusta johtanut Ralph Neuhäuser Jenan yliopistosta.

Koska Betelgeuse on massaltaan suuri ja elinaikansa loppuvaiheessa, se on paisunut punaiseksi jättiläiseksi eikä ole kovin stabiilissa tilassa.

Neuhäuserin tutkimuksessaan ehdottama suuri muutos värissä vaatisi valtavan muutoksen tähden pintalämpötilassa ja saattaisi olla osa tähden syklittäisiä vaihteluja. Hypoteesin varmistaminen vaatii runsaasti lisää tietoa.

Betelgeuse saattaa räjähtäessään saada aikaan seuraavan kirkkaan supernovan. Tähti nousi otsikoihin loppuvuodesta 2019, kun sen kirkkaus himmeni huomattavasti vain parin kuukauden aikana. Ilmiön syyksi vahvistettiin viime vuonna tähdestä purkautunut pölypilvi.

Aiheesta lisää Friedrich Schiller University