Pölypilvi varmistui Betelgeusen himmenemisen syyksi

Puolitoista vuotta sitten jättiläistähti Betelgeuse himmeni niin paljon, että ilmiö oli havaittavissa jopa paljaalla silmällä. Uusi tutkimus vahvisti, että himmeneminen johtui juuri muodostuneesta tähtipölystä.

Joulukuussa 2019 Betelgeuse-tähden kirkkaus alkoi laskea. Pari kuukautta myöhemmin se oli jopa kaksi kolmannesta himmeämpi kuin normaalisti. Myöhemmin tähtitieteilijät päättelivät, että ilmiön taustalla oli mitä todennäköisimmin pölypilvi, joka peitti osan tähden valosta.

Nyt tutkijat ovat julkaisseet uusia kuvia Betelgeusen pinnasta, jotka vahvistivat pölypilviteorian.

Nature-lehdessä esitellyssä tutkimuksessa kerrotaan, että salaperäisen himmennyksen aiheuttanut pölyinen huntu oli seurausta Betelgeusen pinnan lämpötilan laskusta. Nyt julkaistut havainnot ovat ainoita olemassa olevia kuvia, jotka osoittavat Betelgeusen pinnan kirkkauden muuttuvan ajan myötä.

”Kerrankin näimme tähden ulkonäön muuttuvan reaaliajassa viikkojen mittakaavassa”, ihastelee Miguel Montargès Pariisin observatoriosta.

Hieman ennen suurta himmenemistä tähdestä purkautui valtava kaasukupla. Pian sen jälkeen osa pinnasta jäähtyi ja lämpötilan lasku riitti aiheuttamaan kaasun tiivistymisen kiinteäksi pölyksi.

”Olemme suoraan todistaneet niin sanotun tähtipölyn muodostumista”, Montargès toteaa.

Tutkimus siis osoitti, että pölyn muodostuminen voi tapahtua hyvin nopeasti ja lähellä tähden pintaa. Myöhemmin näin muodostuneesta pölystä voi rakentua esimerkiksi maapallon kaltaisia kiviplaneettoja.

Aiheesta lisää ESO