Pikakurssi mikrometeoriittien metsästykseen - kuvasarja kertoo vaihe vaiheelta mikrokoon avaruuskivien etsinnästä

Avaruuspölyn jahtiin urbaanista ympäristöstä erikoistunut Jon Larsen esittelee tekniikoitaan uudessa kuvasarjassa. Kuvien etsintätalkoo tuotti kahdeksan mikrometeoriittia ostoskeskuksen katolta.

Sarja koostuu 32 kuvasta. Niiden avulla Jon Larsen kertoo tarinan ja näyttää käytännössä, mitä mikrometeoriittien löytämiseen vaaditaan.

Etsintäalueekseen Larsen valitsi Vinterbron kylän kauppakeskuksen suuren tasaisen katon Oslon lähellä. Hän keräsi katolta pölyä, josta hän erotteli magneetilla hiukkasia.

Kolmessa tunnissa löytyi noin 30 grammaa magneettista pölyä. Pesun ja kuivauksen jälkeen hän siivilöi pölyn sekä liian pienistä että liian suurista hiukkasista. Mikroskoopilla tehdyssä erittelyssä löytyi kahdeksan mikrometeoriittia.

Käytännössä suurin haaste maallikolle etsinnässä on tunnistaminen. Larsen on löytänyt tuhansia mikrometeoriitteja ja tietää tarkasti mitä etsiä. Asiaan perehtymättömän on hyvin vaikea tunnistaa varmuudella mikrometeoriitti.

Täydellisen varmuuden kappaleen alkuperästä saa vasta elektronimikroskoopilla tehdyssä tieteellisessä tutkimuksessa.  

Larsen kertoi mikrometeoriittietsinnästä Tähdet ja avaruus -lehdessä 4/2019. Keväällä hän julkaisi aiheesta On the Trail of Stardust -nimisen kirjan.

Kuvasarja Project Stardust-ryhmässä Facebookissa (englanniksi)