Norjalainen Jon Larsen on löytänyt jo noin 2 000 mikrometeoriittia

Vuonna 2009 jazz-kitaristi Jon Larsen istui ulkona pöydän ääressä, kun hän yllättäen huomasi kimmeltävän hiukkasen laskeutuvan pöytäliinalle. Tapahtumasta innostuneena hän alkoi etsiä mikrometeoriitteja.

"Tällä hetkellä mikrometeoriittilaskentani etenee numerossa 1 950”, Larsen sanoo. ”Olen löytänyt tällä kaudella 150 mikrometeoriittia. Toivon, että ensi viikolla minulla on 200 mikrometeoriittia lisää.”

Mikrometeoriitteja törmää maapalloon jatkuvasti. Larsen painottaa, että kuka tahansa voi löytää niitä. Hyvä etsintäpaik­ka on katto, koska siellä muita hiukkasia esiintyy vähemmän kuin maastossa.

Etsinnöissä kaksi pääkriteeriä ovat hiuk­kasten magneettisuus ja koko. Larsen arvioi, että tyypillistä kokoluokkaa eli 0,3 mil­limetriä edustavia mikrometeoriitteja pu­toaa keskimäärin kaksi vuodessa 50 neliö­metrin kokoiselle katolle.

Larsen käyt­tää apunaan muovipussiin käärittyä mag­neettia. Kun magneettia liikuttaa lähellä pölyä, kappaleet tarttuvat muovipussin pin­nalle. Lopuksi pussi käännetään ympäri, jol­loin hiukkaset jäävät sinne talteen.

”Etsinnän voi aloittaa hyvin halvalla varustuksella”, Larsen kertoo. ”Magneetti ei ole kallis. Lisäksi tarvitaan muovipusseja. Usb-mikroskoopin voi ostaa hyvin edullisesti.”

Larsenin tuore kirja On the Trail of Stardust on aloittelijalle suunnattu opas mikrometeoriittien etsimiseen.

Jon Larsen kertoo mikrometeoriittien etsinnästä enemmän tänään perjantaina ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä 4/2019.

Jon Larsenin fb-ryhmä

Mikrometeoriittien etsintää käsitellään myös Prisma Studiossa