Pienasteroidin palanen löytyi Ranskasta

Pohjois-Ranskasta on tavoitettu tuore meteoriitti. Se on peräisin maanantain suuresta tulipallosta, jonka aiheuttanut asteroidi havaittiin ennen sen osumaa ilmakehään.

Nimikoodin 2023 CX1 saanut pieni asteroidi löytyi unkarilaisen Krisztián Sárneczkyn havainnoista. Hän kuvasi kappaleen 7 tuntia ennen sen törmäystä ilmakehään klo 4.59 Suomen aikaa maanantaiaamuna.

Noin metrin kokoinen pienasteroidi oli historian seitsemäs kappale, joka on löydetty ennen sen törmäystä ilmakehään.

Meteoriittilöydön myötä kyseessä on kolmas kerta, kun jo avaruudessa havaitun törmääjän meteoriitteja on tavattu maanpinnalta.

Ensimmäinen löydetty meteoriitti oli muutaman senttimetrin kokoinen ja mustan sulamiskuoren peittämä. Etsintätiimiin kuulunut Loïs Leblanc löysi sen mallinnetulta putoamisalueelta Saint-Pierre-le -Vigerin kylän läheltä Normandiasta.

Kansainvälisen asiantuntijaryhmän tekemä mallinnus putoamisalueesta on julkaistu Kansainvälisen meteoriorganisaatio IMOn sivuilla.

Arvion mukaan tulipallo syttyi valoisaksi Englannin kanaalin yllä 89 kilometrin korkeudessa. Valoilmiön aiheuttanut kappale hajosi palasiksi noin 28 kilometrin korkeudessa Pohjois-Ranskan yllä.

On odotettavissa, että saman tulipallon pudottamia meteoriitteja löytyy vielä lisää samalta alueelta. Tulipallon mallintajat arvioivat, että vielä löytämättömien meteoriittien joukossa on todennäköisesti vähintään yksi muutaman kilon massainen kappale.

Aiheesta lisää FRIPON / Vigie-Ciel (ranskaksi)