Pienasteroidi löytyi 7 tuntia ennen törmäystään ilmakehään

Tähän mennessä vasta seitsemän avaruuden kappaletta on löydetty ennen niiden törmäystä maapalloon. Tuorein niistä on pienasteroidi 2023 CX1, joka tuhoutui Pohjois-Ranskan yllä toissayönä.

Kappaleen löysi unkarilainen asteroidimetsästäjä ja tähtitieteilijä Krisztián Sárneczky 60-senttimetrin teleskoopilla ottamista kuvistaan seitsemän tuntia ennen osumaa. Kappaleesta ehdittiin tehdä useita havaintoja osumaa edeltävinä tunteina.

Avaruuskiven arvioidaan olleen noin metrin kokoinen.

Ilmakehään osumisen aiheuttama kirkas tulipallo nähtiin laajalta alueelta niin Ranskassa, Iso-Britanniassa, Belgiassa kuin Saksassakin. IMO:n sivuilta löytyvissä havaintoraporteissa on runsaasti videoita ilmiöstä.

Yksi hienoimmista on kuvattu Rouenin kaupungissa Luoteis-Ranskassa. Kappale tuli ilmakehään noin 40–50 asteen kulmassa ja sen valoisa lento kesti muutamia sekunteja.

Alustavan arvion mukaan pidetään mahdollisena, että kappaleesta olisi päätynyt meteoriitteja lähelle Rouenin kaupunkia. Toistaiseksi sellaisen löytämisestä ei ole tietoa.

Ennen törmäystään kappale kiersi Aurinkoa radalla, joka vei sen lähimmillään 0,92 ja kauimmillaan 2,3-kertaiselle Maa–Aurinko-etäisyydelle.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)