Eteläisellä pallonpuoliskolla ihaillaan paljain silmin näkyvää komeettaa

Maaliskuun lopussa löydetty komeetta C/2020 F8 (SWAN) on kirkastunut melko nopeasti. Pyrstötähti on toistaiseksi niin eteläisellä osalla taivasta ettei se näy Suomesta.

Huhti-toukokuun vaihteessa SWANin ytimestä tapahtui todennäköisesti purkaus, joka nosti sen valovoimaa. Tämän jälkeen pyrstötähden kirkkaus laski hieman, mutta on jälleen kääntynyt nousuun.

SWANista on saatu hienoja valokuvia eteläiseltä pallonpuoliskolta.

Oheisen kuvan otti Gerald Rhemann Namibiasta. Otos näyttää komeetan pyrstön yksityiskohtia harvinaisen tarkasti. Kuvaa on valotettu yhteensä 21 minuuttia 30-senttisellä kaukoputkella. Rhemannilla on lisää kuvia pyrstötähdestä galleriassaan.

Komeetan rata tuo sen vähitellen pohjoisemmaksi taivaalla. Periaatteessa se saattaisi kohta olla mahdollista erottaa Suomestakin, mutta kohde on hyvin lähellä horisonttia. Pyrstötähti on pian myös lähellä Aurinkoa.

"Tähän hetken varovaiset ennusteet povaavat SWANille magnitudin 3 kirkkaushuippua. Nopean kirkastumisvaiheen havainnoista sovittamalla komeetta voisi saavuttaa jopa magnitudin -2 kirkkauden toukokuun 20. päivän tienoilla", kertoo Veikko Mäkelä Ursan Zeniitti-verkkojulkaisussa.

"Noin 20 asteen päässä Auringosta magnitudin 3 komeetta on mahdollinen, vaikka haastava. Jos kohde on kirkkaampi, näkyminen helpottuu."

Mikään helppo eikä näyttävä kohde SWAN ei siis missään tapauksessa ole Suomesta käsin nähtynä. 

Tämän kevään lupaavimpana komeettana pidettiin Atlasta (C/2019 Y4), jonka ydin ikävä kyllä hajosi maalis-huhtikuun vaihteessa. Hajoamisen jälkeen komeetan valokäyrä kääntyi hitaaseen laskuun sen sijaan, että kirkastuminen olisi jatkunut sen lähestyessä Aurinkoa.